Perszing Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dokładnie,u mnie po ramce węzy dostały w sobotę.Ramka odbudowana a w jednej pełna jajek.
daro Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Nie , bo mają zająć się dziećmi. To tak jak z kobietami - zimą trampki , latem dziecko . I wtedy jest korzyść. Siła rodziny ma iść w potomstwo nie świeczki.Zmuszając rodzinę do budowy zbyt wcześnie traci siłę na głupoty. Punktem rozpoczęcia budowy jest SAMODZIELNE budowanie tzw. pobielanie plastrów . Fenologicznie u mnie zbiega się z pierwszymi kwiatami mniszka. Są ? Chyba nie.
Perszing Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dobrze tylko że jak budują wszędzie gdzie się tylko da,to co im trzeba zabronić?Stanąć za ulem i powiedzieć"ej no słuchajcie,jeszcze agrest nie kwitnie,nie wypacajcie wosku,nie budujcie na dziko"? To lepiej niech budują na ramce, jak byle gdzie. 1
daro Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Nie ma miejsca - nie ma budowy. Co tu im gadać ? Prędzej mi kaktus urośnie jeśli o tę porę zaczną dziką zabudowę poza gniazdem. Temperatura potrzebna do budowy ? 10 - 15 stopni ? Bo tyle jest za zatworem. Jesli zaczynają bielić wstawiamy węzę . W które miejsce wstawiłeś ramkę ? W środek gniazda , bo inaczej matka by nie zaczerwiła lub masz za ciasno a i wtedy lepiej dodać woszczyny. A Twoje małpy - Twój cyrk.
Perszing Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ramkę z węzą dałem jako przed ostatnią.U mnie temperatury sporo wyższe,pewnie dlatego.Tylko moim zdaniem jeśli pszczoła chce budować to niech buduje.Fakt powałkę mam 1,5cm nad ramkami i to im stwarza więcej możliwości. Właśnie patrzę na termometr od strony wschodniej godz:19:28-19,5 St C 1
daro Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ja to zawsze twierdzę że wyżej nerek nie podskoczysz. Jeszcze tydzień temu pisaliście że chłopak ma nie otwierać ula bo za zimno przekładanie ma zostawić na cieplejsze Kto , komu ? Ja ? Na pewno nie , wiec konkretami skoro używasz określenia - zawistni. Przekładanie z jednego typu do drugiego to jak napisałem jak zakwitnie porzeczka , drzewa owocowe. Gadać to sobie można , jak nawet prawda Perszinga to to anomalia i nie można tak tłumaczyć komuś kto zaczyna. Jak jest wilgoć lub jakaś awaria przekłada się jak najszybciej. Jak znalazłem na wylocie matkę nieżywą to pszczoły rozdzieliłem początkiem marca.Węzy nie wstawiłem , nie pogieło mnie. Jedyne co zauważyłem to że większa ilość pszczół wyszła z zimowli i nie musiałem mocno zacieśniać gniazda. Napisałem już gdzieś - swędzi mnie drabina. Oj rojny się rok zapowiada. Nie dość że dużo to jeszcze wigor jak po viagrze.
Tadek11 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Mariusz nie bierz wszystkiego co piszą Koledzy na serio , jeżeli Koledzy piszą , to znaczy że piszą , a to nie oznacza , że to co piszą jest prawdą , bo motywacją ich do pisania jest nie prawda tylko inne przyczyny to tak filozoficznie. Co do przekładania to z tego co pamiętam wszyscy pisali coś o temperaturze powyżej 10 stopni, a my nie możemy przewidzieć jaka jest w danym momencie temperatura u Kogoś , na przykład w Dublinie ?? A o zawiści to jak pisze Darek trochę przesadzasz . Pozdrawiam Tadek
Gość Imker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 jak jest możliwość zrobienia przeglądu to logiczne jest że można przełożyć rodzinę o ile to ten sam ul jeszcze jak są takie temp jak w lecie nie wiem czy u wszystkich ale u mnie wczoraj 26 dzisiaj 27*C jutro już 16*C... co do węzy to już ciągną bo włożyłem wczoraj do 3-4 uli... mirabelki już się białe robią, na rowach pokazują sie pojedyncze mlecze, dzisiaj widziałem w komórkach czerwony pyłek pewnie brzoskwinia albo morela... kilka dni temu pisałem że kolega mówił że u niego morela miała juz pączki, iwa już sie prawie wypaliła... no takie realia żadna filozofia i wcale mnie to nie cieszy bo to tylko przyspieszy rzepak... jedyny plus taki ze go troche ten mróz przystopował ale czy to coś pomoże......
Tadek11 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dzisiaj robiłem przegląd rodzinek i byłem zmuszony usunąć sporo ramek z pokarmem zimowym poszytym całkowicie na całej powierzchni ramek , żeby zrobić miejsce w górnych korpusach do czerwienia dla matek , wstawiając w miejsce ramek poszytych odbudowane ramki z suszem. Na razie za wcześnie na przestawienie korpusów , a miejsce dla czerwienia dla metek trzeba było zrobić , zwróćcie na to uwagę , to jest najważniejsza teraz czynność , zapewnienie matkom miejsca do czerwienia w najbardziej ciepłych strefach uli jakie posiadacie. Pozdrawiam Tadek
MAZI Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 U mnie dzisiaj się zdziwiłem, szybko przejrzałem po robocie 8 rodzin, w czterech odbudowały skrajne ramki z węzą... Wiem, nie uwierzycie bo u Was mniszek nie kwitnie itd. itp... A u mnie już pełny rozkwit moreli, mirabelek i wiśni japońskiej, iwy się kończą a inne wierzby pachną jak w kwiaciarni, brzoza zaczęła pylić, mniszek kwitnie... Nie uwierzycie, bo u Was śnieg, więc jak ktoś ma inaczej to znaczy, że kłamie... Słabsze rzepaki wyglądają jak by miały za 2 tygodnie kwitnąć... A no i weźcie pod uwagę, że ja się nie znam. Szkoda, że wielu mierzy innych swoją miarą...
mariopalmeral Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 U mnie dzisiaj się zdziwiłem, szybko przejrzałem po robocie 8 rodzin, w czterech odbudowały skrajne ramki z węzą... Wiem, nie uwierzycie bo u Was mniszek nie kwitnie itd. itp... A u mnie już pełny rozkwit moreli, mirabelek i wiśni japońskiej, iwy się kończą a inne wierzby pachną jak w kwiaciarni, brzoza zaczęła pylić, mniszek kwitnie... Nie uwierzycie, bo u Was śnieg, więc jak ktoś ma inaczej to znaczy, że kłamie... Słabsze rzepaki wyglądają jak by miały za 2 tygodnie kwitnąć... A no i weźcie pod uwagę, że ja się nie znam. Szkoda, że wielu mierzy innych swoją miarą... Ot obrońca się znalazł sam sobie Daro nie radzi.
Gość Imker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Mazi miałeś zdj zrobić więc nie CYGAŃ mlecze o tej porze dobre mi CI żarty
MAZI Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Mam problem z netem - służbowy mi się skończył i transfer ograniczyli (nie mogę załadować zdjęć), mam zdjęcia bodajże z końca marca, jak chcesz daj nr. telefonu to Ci MMS wyślę i wstawisz na forum :-P
MAZI Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ot obrońca się znalazł sam sobie Daro nie radzi. Cierpisz na paranoję?
Gość Imker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 kurka nie mam skonfigurowanych ustawien w tel na mmsy bo to tel z zachodu jak tam jeszcze bywałem... ale tel jak coś mogę podać żeby nie było
MAZI Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Jest ktoś chętny, żeby podać numer telefonu, żeby wstawić te nieszczęsne zdjęcia kwitnących mniszków na forum?
Gość Imker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 a jak nie prześlij na mój nr przyjdzie pewnie kod ze mozna na stronie internetowej sprawdzic Słowian on ma problem z internetem wiec z maila nic nie bedzie bo sam by wstawił
CYNIG Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Mazi miałeś zdj zrobić więc nie CYGAŃ mlecze o tej porze dobre mi CI żarty Co prawda jam nie MAZI ale mniszki są już faktem. U mnie też pokazały się pierwsze kwiaty. Patrząc w moje zapiski archiwalne są o około 2-3 tygodni wcześniej jak w latach ubiegłych. Podkreślam, piszę o pierwszych egzemplarzach a nie o masowym rozkwicie.
Słowian Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Aha zapomniałem dodać jak na innym forum zdjecie i tak bedzie pewnie z zeszłego sezonu
Gość Imker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 no musi być na zdj umieszczona kartka z data bo tak sie nie liczy haha
Piotr.CK Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 W Kielcach mniszki już zaczynają kwitnąć, pszczoły szaleją na wierzbach, tylko się cieszyć z pogody w Polsce
kubek33 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 A zapomniałem dodać że kwitną już dzikie śliwki - całe tabuny pszczół na nich
Rekomendowane odpowiedzi