irkor Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 Oj tam, Tomaszu tak tylko sobie wczoraj dłubałem na klawiaturze. Leżak, czy stojak ? Ocieplony, czy z jednej deski ? Z otwartą, czy zamkniętą dennicą ? Pod wiatą, czy starym kasztanowcem ? To pytania, które przewijają się na forach internetowych od kąt tylko pamiętam, ale nie pamiętam, aby jakiś mądry udzielił logicznej i sensownej odpowiedzi. A dlaczego nikt nie przekona mnie do korpusów ? Odpowiedź jest prosta - jestem już stary jakby nie patrzeć i ani myślę szarpać się z jakimiś korpusami. Tak więc tylko i wyłącznie solidny leżak z lat 50-tych ubiegłego wieku. A wracając do tematu, to ja każdemu proponuję taką wiatę (modna, w mediach rozdmuchana i nawet ogródek ozdobi). (Tadeusz, nie gniewaj się, że akurat w Twoim temacie pozwalam sobie na małe żarty, ale gdzieś trzeba odreagować na otaczającą nas rzeczywistość) Cytuj
daro Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 1 godzinę temu, irkor napisał: Odpowiedź jest prosta - jestem już stary jakby nie patrzeć i ani myślę szarpać się z jakimiś korpusami. Tak więc tylko i wyłącznie solidny leżak z lat 50-tych ubiegłego wieku. Ul to jest dla wygody pszczelarza a nie pszczół .Te widziałem w worku po nawozach ( przezimowały ) i kartonach po bananach . Miałem zrobić zdjęcie ale gospodarz nie zyczył sobie . Zapił się ale zbyt póxno się dowiedziałem . Eksperymentując z leakami i innymi doszedłem do wniosku że niestety pszczoły zmieniliśmy . Moje ni jak nie chciały dokałdać w magazynach z boku gniazda . W warszawiakch to owszem , dadant porażka . Dopiero w nadstawkach mam miód . Odejmowana dennica i mała waga . Z czego zrobione i jaka ramka to mało ważne . Tak za stary jestem dla tego mam pełnego dadanta . Szarpię się tlko z miodem , choć w tym roku to tylko za włosy . Cytuj
Tikcop Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 To niejeden łysiejący Ci zazdrości. Cytuj
Krzychu Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 31 minut temu, daro napisał: ( przezimowały ) i kartonach po bananach . Karton po bananach jest idealny na ramkę wielkopolską, skoro przezimowały, tzn ze ramka wielkopolska jest idealna dla pszczół. Przypadek? Nie sądzę... Cytuj
daro Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 11 minut temu, Krzychu napisał: Karton po bananach jest idealny na ramkę wielkopolską, skoro przezimowały, tzn ze ramka wielkopolska jest idealna dla pszczół. Przypadek? Nie sądzę... Przezimowały w plastikowym worku . W kartonach były bez ramek . Parę lat . Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 Jakiś czas temu podawali, że znaleziono gdzieś w głuszy leśnej wisielca od dłuższego czasu. W jego szkielecie zagnieździły się pszczoły i wiewiórka. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 14 godzin temu, harcerz1020 napisał: Jakiś czas temu podawali, że znaleziono gdzieś w głuszy leśnej wisielca od dłuższego czasu. W jego szkielecie zagnieździły się pszczoły i wiewiórka. No to już wiadomo z czego robić ule ') A swoją drogą ... Nie urwał się ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 W dniu 30.10.2020 o 08:33, Krzyżak napisał: Plusy: praca w cieniu Minusy: cała masa Spłyciłeś temat jak zwykle,ile razy trzeba uciekać z przeglądem-miodobraniem bo pada? Albo trzeba iść izolować mateczniki z parasolką. Na Czechach i Słowacji takich mniejszych pasiek zadaszonych i ogrodzonych jest mnóstwo.Wiadomo temat niekonieczny do życia,a luksus kosztuje.PK Cytuj
Krzyżak Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Jak zwykle patrzymy przez pryzmat 10 uli za stodołą Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 4 godziny temu, Krzyżak napisał: Jak zwykle patrzymy przez pryzmat 10 uli za stodołą Bo takie jest nasze polskie pszczelarstwo jakbyś nie zauważył. 2 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia W dniu 31.10.2020 o 21:48, mirek. napisał(a): a moze tak ule postawić pod dzrzewami w cieniu? i wiata nie potrzebna Odświeżę temat Miałem wcześniej pasiekę w lesie. To było blisko mojego domu i nasz las. Cienia było sporo . Przez ok. 10 lat w tym lesie były te ule 8 sztuk.. Ogólnie nie narzekałem. Wóczas miałem bardzo agresywne pszczoły i trafił się kupiec na całą pasiekę, to sprzedałem. Ale powodem było to, że atakowały moją żonę, która jest uczulona na jad pszczeli.. Teraz mam ule przed lasem i rzeczywiście w upalne dni praca przy ulach jest trudna. Dobrze, że mam trochę łagodniejsze pszczoły. Jedynie przy miodobraniu ubieram kapelusz. Myślę też o zbudowaniu wiaty, tym bardziej, ze drzewo mam swoje a także taki mały trak na wąską piłę taśmową. Tylko czasu brakuje Cytuj
hurriway Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia W cieniu na wiosnę gorzej się rozwijają rodziny, a nawet w późniejszych okresach mam wrażenie że te w słońcu są lepsze. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia 11 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Myślę też o zbudowaniu wiaty, tym bardziej, ze drzewo mam swoje a także taki mały trak na wąską piłę taśmową. Tylko czasu brakuje To jest nasza bolączka z tym wolnym czasem 😁 Człowiek zrobił by to i owo , ale doba jest za krótka i jakby szybciej czas leciał.😊 Co do zalet wiaty jest jeszcze to , że przedłużamy żywotność uli pod dachem i z wiatą to największy problem jest z materiałem na jej wykonanie , ale jak się ma swój materiał odpowiedni na wiatę , to szkoda go spalić. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia 12 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Odświeżę temat ................................................... Myślę też o zbudowaniu wiaty, tym bardziej, ze drzewo mam swoje a także taki mały trak na wąską piłę taśmową. Tylko czasu brakuje A ja teraz zimą robię w warsztacie dekrystalizator do miodu i taki piecyk na drewno jak poniżej na filmiku , bo znalazłem 1,5 MB odpowiedniego kształtownika stalowego , mało roboty a jest alternatywa na działkę na coś na gorąco , widziałem u Kolegi i świetnie zdaje egzamin. 2 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia W dniu 10.01.2025 o 17:53, Tadek11 napisał(a): A ja teraz zimą robię w warsztacie dekrystalizator do miodu i taki piecyk na drewno jak poniżej na filmiku Tadku, bardzo fajny pomysł i zapewne niedrogi. Sam kiedyś o takim piecyku myślałem. Co do dekrystalizatora, to znajomy mój zrobił ze starej zamrażarki którą ktoś wystawił na gabaryty. Dokupił termostat na aliekspress za 30 zł, aby utrzymać 40 st. C. W takiej zamrażarce dekrystalizuje swoje miody, bo handluje nimi na różnych bazarach a ludzie zazwyczaj kupują takie płynne. Wiadomo, że z niewiedy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi