kubek33 Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Witam. Panowie wiem, że wielu z Was powie "dobremu pszczelarzowi drabina nie jest potrzebna bo nie dopuszcza do rojenia". Tylko, że dobry pszczelarz zagospodaruje każdą rodzinę. Moje pytanie dotyczy jakich drabin używacie - jakich firm. Potrzebuje sprzętu dobrego, stabilnego, przystosowanego do transportu na dachu samochodu który przyda się nie tylko w pasiece. Cena jest mniej istotna. Co polecacie??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Nic nie polecę konkretnego ale sam szukam czegoś 3x9 szczebli i ODRADZANO mi osobiście "krause corda". O ile Krause jako krause jest podobno dobra firmą, to Corda się chwieje i wygina pod cięższym chłopem. Tak przynajmniej mi mówili ludzie czyszczący rynny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Ja nic nie polecę ale z chęcią kupie coś dobrego dla siebie. U mnie w firmie goście mają taką drabinę ala podest może to być też ciekawe rozwiązanie ale w Polsce ciężko znaleźć taką w dobrym wykonaniu tzn Szwedzi mają ją dość ciężką ale jest na maxa stabilna ale na malarską nie złożysz . Może można i ją władować do bagażnika (80% bagażnika klasycznego kombi) ale klasyczne to transport na dachu samochodu i też daje radę. Dołączam się do osób zainteresowanych opiniami o dobrym alu. Warto iść w malarską czy bardziej w te wersję ala podest ?? Wszystkie roje co zbierałem były ze standardowej więc ciężko powiedzieć (było ich tylko kilka bo moje matki są lotkowane i te zbierałem z przed lub pod ula) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 (edited) Jutro będę miał dwie sprawdzone marki. Napiszę jakie ( z obydwóch korzystałem i nie gięły się bardzo nawet pod chłopem 120kg ale zapomniałem marki, jutro zadzwonię do właścicieli tych drabin) Edited December 9, 2020 by gajowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 A może kilkunastometrowa tyczka teleskopowa, z plastrem czerwiu na końcu? Najbezpieczniej dla łapacza bo stoi się na ziemi, dwie ręce wolne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted December 10, 2020 Author Share Posted December 10, 2020 1 godzinę temu, Tikcop napisał: A może kilkunastometrowa tyczka teleskopowa, z plastrem czerwiu na końcu? Najbezpieczniej dla łapacza bo stoi się na ziemi, dwie ręce wolne. Proszę czytać ze zrozumieniem ..... drabina dla pszczelarza ...nie tyczka.... chcesz tyczkę - załóż wpis o tyczce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Może coś takiego ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Ja mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/drabina-teleskopowa-aluminiowa-skladana-620cm-9893379264 Jestem zadowolony,łatwo przewozić,schować itd... Wczoraj przycinałem jabłoń, zresztą ciągle się przydaje na pasiece i w domu.PK 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 (edited) 3 godziny temu, kubek33 napisał: Proszę czytać ze zrozumieniem ..... drabina dla pszczelarza ...nie tyczka.... chcesz tyczkę - załóż wpis o tyczce. No comments. Edited December 10, 2020 by Tikcop 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Używam drabiny Krause -nie corda . Jestem zadowolony ! Co prawda jeszcze nie mam 120 kg na wadze ale intensywnie na to pracuję . W stosunku do innych marek jest tak z 100 zeta droższa , ale solidniejsza , od chińczyka może i więcej droższa . Jest to 3 elementowa i służy do wszystkiego..Drzewa na których siada 90% rójek przycinam co roku , aby drabina nie była potrzebna . To ostatnie to nie żart. Sosenka przy pasiece wyłapuje prawie wszystkie roje jak pamiętam i wiążą się na wys tak z 1,5 metra . W nast. miejscach jabłonie załatwiają sprawę , reszta wymiana matek . Ale drabina się przyda nie tylko w pasiece , warto kupić . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 18 godzin temu, kubek33 napisał: Potrzebuje sprzętu dobrego, stabilnego, przystosowanego do transportu na dachu samochodu który przyda się nie tylko w pasiece. Cena jest mniej istotna. Co polecacie??? Z takimi wymaganiami to tylko samochód strażacki z drabiną? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Jak drabina dla pszczelarza to taka do 4,5 mb. dwu przęsłowa lub teleskopowa z szeroką podstawą , wyższej drabiny nie polecam bo ciężka i szkoda się połamać podczas korzystania z niej, Gra nie warta świeczki. Lepiej poświęcić więcej czasu na przeciw działanie aby ograniczyć rojki co nie oznacza , że je całkowicie wyeliminujemy . Polecam przyciąć okoliczne wysokie drzewa lub ustawić pasieką z dala od wysokich drzew. U mnie przy ulach są 4 wysokie świerki około 8mb i właśnie zastanawiam się nad przycięciem ich o połowę i tylko raz w ciągu ostatnich kilku lat siadła mi rojka na świerku ale dość nisko. A jak już siadają to na ogrodzeniu pasieki i krzakach czarnej porzeczki czarnego bzu lub na dereniu i są to raczej nie wysokie obiekty. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 19 godzin temu, kubek33 napisał: Potrzebuje sprzętu dobrego, stabilnego, przystosowanego do transportu na dachu samochodu który przyda się nie tylko w pasiece. Cena jest mniej istotna. Co polecacie??? Ostatnio często używałem drabiny 3x9 szczebli. Woziłem ją na dachowym bagażniku. Bez problemu sam ładuję i sam zdejmuję choć auto wysokie. Była pożyczana od sąsiada, mam zamiar kupić własną. Była to Krasue ale nie "Corda" (corda jest chyba robiona przez krause'a pod markety budowlane, niedawno bricoman miał ją po 330zeta, teraz niektórzy ją sprzedają po 450. Za tyle to chyba można kupić porządnego krausa). Raz rójka mi usiadła na czubku cienkiej sosenki. Akurat nie miałem drabiny. Po godzinie poleciała sobie dalej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Tak z ciekawości sprawdziłem, że Krause Corda waży 13,5 kg a "normalny" Krause 16,4kg przy tej samej ilości 3x9 szczebli. Corda jest średnio 200 zeta tańsza (alledrogo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 2 godziny temu, Tadek11 napisał: tylko raz w ciągu ostatnich kilku lat siadła mi rojka na świerku ale dość nisko. A jak już siadają to na ogrodzeniu pasieki i krzakach czarnej porzeczki czarnego bzu lub na dereniu i są to raczej nie wysokie obiekty. Farciarz . U mnie większość jak nie na dzikiej róży , głogu , to na rokitniku , lub oliwniku . Sporadycznie na jabłonkach , lub leszczynach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 W dniu 9.12.2020 o 21:13, kubek33 napisał: Potrzebuje sprzętu dobrego, stabilnego, przystosowanego do transportu na dachu samochodu który przyda się nie tylko w pasiece. Cena jest mniej istotna. Co polecacie??? https://www.alve.pl/linia/drabiny-aluminiowe/drabiny-czesciowe-uniwersalne/drabina-aluminiowa-profesjonalna-forte,240,326 Używałem, bardzo przyzwoite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Ja tam kolegom rolnikom radzę kupno jak najdłuższej . Czemu ? Bo śpią jak wchodzą i schodzą . Lepiej się wyśpią . ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 2 godziny temu, daro napisał: Ja tam kolegom rolnikom radzę kupno jak najdłuższej . Czemu ? Bo śpią jak wchodzą i schodzą . Lepiej się wyśpią . ? Chyba nie zrozumiałem???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Ponowie temat czy takie coś było by by dobre?? stosuje ktoś coś takiego czy to raczej wynalazek ?? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 3 godziny temu, Brzytwiarz napisał: czy takie coś było by by dobre?? Może jestem niedomyślny ale nie wiem o co konkretnie pytasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 (edited) 14 minutes ago, gajowy said: Może jestem niedomyślny ale nie wiem o co konkretnie pytasz? O Jezu masz rację dopiero teraz widzę. Chodzi mi o drabinę teleskopową https://allegro.pl/oferta/drabina-teleskopowa-prz-wys-r-6-6m-nowa-generacja-9542904441?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy,+garaże,+ogrodzenia+i+bramy,+prace+na+wysokości,+schody+oraz+sprzęt+budowlany&gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakjBwO3hcrlkP0hCRADflJeY2yrkm2oVfz0dHEjYvsLKXvKi32sHPs8aAhQTEALw_wcB ostatnio znajomy co korzysta w pracy powiedział mi, że poza plusem że się fajnie składa to nic więcej. Trzeba delikatnie się z nią obchodzić bo jak piach czy inny syf dostanie się to ponoć zaczyna się kapa. Co do przewożenia to też trzeba uważać bo jak się coś na nią położy i niedaj boże się coś zkrzywi to też lipa. @Robi_Robson @piotrpodhale czy może jednak taka https://allegro.pl/oferta/drabina-krause-multimatic-4x4-szczeble-5-5m-120694-7887960190?reco_id=7d861582-aea8-11eb-8876-246e96321100&sid=1cd3d0f84797ee9dbaaf52fac42b60e8c157c38c529f4e34b5162f65fddea227 Edited May 6, 2021 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Żadnej z nich nie miałem. Zwykła 3-składowa ( 3x7szczebli ) o nośności 150kg. w zupełności mi wystarczała do momentu jak od przyczyny zewnętrznej się złamała . Dała się wozić nawet w osobówce. Teraz kupiłem 3x9 szczebli . Za parę dni będę wiedział co jest warta Ta już niestety nie do każdego auta się zmieści . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts