Beeman Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? W tym tygodniu zmontowalem uklad do przelewania/ filtrowania/ odgazowywania miodu pitnego z uzyciem filtra do wody i pompy prozniowej. Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17, 2021 Author Share Posted October 17, 2021 10 godzin temu, Beeman napisał: Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? Ja kiedyś robiłem coś podobnego , ale owoce dzikiej róży były najpierw w nalewce spirytusowej i później po zlaniu , szkoda mi było wyrzucić je i dałem je do wina z czerwonych winogron które właśnie nastawiałem i efekt był ciekawy i poprawił smak wina, Do miodu nie dodawałem róży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 (edited) Ja tez owoce maliny i czerwnej porzeczki po odcedzeniu likieru z nich wrzucilem do wlasnie fermetujacego trojniaka. Niestety przetrwal tylko 7 miesiecy bo wszystkim przypadl do smaku a zwlaszcza mlodziezy. Edited October 17, 2021 by Beeman 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 5 hours ago, Brzytwiarz said: Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu? Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo. A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter. System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 5 minutes ago, Beeman said: Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo. A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter. System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak. podesłał byś foto tego układu filtracyjnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 https://www.castorama.pl/korpus-narurowy-klarwod-filtra-10-gw-1-2-id-1058437.html https://www.castorama.pl/wklad-polipropylenowy-klarwod-do-filtra-10-ps-5-mikronow-id-1058421.html https://www.castorama.pl/wklad-polipropylenowy-klarwod-do-filtra-10-ps-1-mikron-id-1058410.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irkor Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Zrobiły się dwa tematy. Poskładajcie to do kupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17, 2021 Author Share Posted October 17, 2021 No właśnie temat taki już był na forum i dla ciągłości zachowania przepisów dobrze by byto połączyć tematu . Jak autor tematu Daniel wyrazi zgodę to połączymy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 jestem za połączeniem a nawet więcej. Jako że forum jest to wymiana doświadczenia nie omieszkam skopiować dobrych przepisów i sprawdzić osobiście ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Rocznik 2018 Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 11 kg miodu lipowego 11 litrów wody 10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 1 godzinę temu, Krzychu napisał: Rocznik 2018 Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 11 kg miodu lipowego 11 litrów wody 10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 8 godzin temu, michal79 napisał: Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy. W nastawie byly jeszcze winogrona. Odskakujac od tematu: w tym roku spróbowaliśmy zrobić cydr. Już jest zabutelkowany 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu. Niestety cisnienie w balonie nadal negatywne czyli fermentacji brak. Dzisiaj chyba nastawie na trójniaka/czwójniaka a po tygodniu dobrej fermentacji odleje pare litrow i wleje to do balona z dójniakiem. Ciekawy jestem czy cos to pomoze aby zastartowac fermetacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 Dzis nastawie trójniaka i co jakis czas bede dolewal gestej brzeczki. Wydaje mi sie ze zwiekszajaca sie zawardosc cukru nie wplynie tak szokujaco na drozdze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 25 minut temu, Beeman napisał: Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu. Matkę zrobiłeś ? Warzyłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 (edited) Tak wszystko tak jak powinno być. Drozdze to Mangrove Jack's. Edited March 27, 2022 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 27, 2022 Share Posted March 27, 2022 Jak rozumiem piwne ? Drożdże na dwójniak - https://allegro.pl/oferta/zamojscy-drozdze-na-miod-pitny-pozywka-gratis-5671736344 Johannisberg szczep . Ma dobrze matka się dobrze rozchodzić , ważone, statki wydezynfekowane i w cieple trzymany nastaw . P.S. podejdą szczepy do win ciężkich Tokaj ,madera ale te najlepsze . Duży poziom cukru a piwo to gzica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 3, 2022 Share Posted April 3, 2022 ....ciag dalszy dwójniaka z 27marca. 27 marca nastawilem cztery miody(metoda warzenia na goraco) 3 trojójniaki i jeden dwójniak. Do jednego wsypalem zamrozone czernice (ok. 3kg na 16 litrow nastawu) i tutaj fermentacja zaskoczyla po paru godzinach. Juz po 48 godzinach w balonie sie "gotuje" Dwa trójniaki wystartowaly po 24 godzinach i ladnie fermentuja. Jako ze balony sa 2/3 pelne dzisiaj dopelnie półttorakiem. Problemy byly z dwójniakiem. Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży. Zrobilem wiec tak. W osobnym 10-cio litrowym balonie nastawilem 2 litry trojójniaka i codziennie dodawalem ok jednej trzeciej objetosci (z dwójniaka). Fermentacja ciagle ladnie sie odbywala. Gdy doszlo do pelna ok.10l a w balonie z dwójniakiem zostalo 1/2. (prawie nadal brak fermentacji) zlalem to razem. Po zmieszaniu pieknie fermentuje! I tak juz bede postepowal w przyszlosci z miodami gestymi. Zastanawiam sie czy do jednego trójniaka nie wsypac 2kg suszonych żurawin i 1kg rodzynek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerz1020 Posted April 3, 2022 Share Posted April 3, 2022 Zapytam. Trafiły mi się dwa słoiki miodu majowego, pierwsze wirowanie. Na obecnie w górnej części słoika jeszcze nie do końca skrystalizowany, kolor żółty i smakowo przypomina mniszek i gruba krupa. Czy to może być właśnie z przewagą mniszka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted April 3, 2022 Share Posted April 3, 2022 2 godziny temu, Beeman napisał: Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży. Toż napisałem - drożdże specjalne do miodów pitnych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Czy ktos robił tak miod pitny jak ten gosc na filmie, znaczy topienie calych plastrow z woskiem? Zawsze to wylewam, ale to chyba bylo marnotrawstwo. Odzyskiwałem tylko wosk. Mam gdzies ponad 50 ramek ze skrystalizowanym miodem. Ramki ładne (chyba roczne, nie czerwione) z miodni. Szkoda wyrzucac bo miodek dosc smaczny. Dzisiaj przetopiłem 10 ramek i zlałem ta brzeczke do dymiona. Kolor b.ciemny a smak dosc intensywny. Dodam drożdże i zobaczę co z tego wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Jam tam nie higienista ale to to brudas . Zapomina o gównie z oprzędów z czerwionych ramek .Brudną szmatą gąsior zatyka w d by se lepij wsadził . Na ducha puszczy to to jeszcze się nada i to słabo. Zapomina że kit ma aseptyczne własności i fermentacja jest upośledzona na ducha a co mówiąc miód pitny . A tym patyczkiem z karbem to poziom oleju niech se sprawdzi . Jak jeść g.wno lepij głodnych chodzić 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted April 5, 2022 Author Share Posted April 5, 2022 Ja bym tak nie robił , głównie z bariery psychologicznej , jak bym później pomyślał co piję ? brry !!!!!? Ale jeżeli na destylat to już całe gó**o zostaje na spodzie garów destylacyjnych bo guano jest nielotne i duch czyli "spiryt" nie poderwie go do góry do wężownic ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.