Beeman Opublikowano 16 Października 2021 Opublikowano 16 Października 2021 Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? W tym tygodniu zmontowalem uklad do przelewania/ filtrowania/ odgazowywania miodu pitnego z uzyciem filtra do wody i pompy prozniowej. Polecam Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Października 2021 Autor Opublikowano 17 Października 2021 10 godzin temu, Beeman napisał: Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? Ja kiedyś robiłem coś podobnego , ale owoce dzikiej róży były najpierw w nalewce spirytusowej i później po zlaniu , szkoda mi było wyrzucić je i dałem je do wina z czerwonych winogron które właśnie nastawiałem i efekt był ciekawy i poprawił smak wina, Do miodu nie dodawałem róży. Cytuj
Beeman Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 (edytowane) Ja tez owoce maliny i czerwnej porzeczki po odcedzeniu likieru z nich wrzucilem do wlasnie fermetujacego trojniaka. Niestety przetrwal tylko 7 miesiecy bo wszystkim przypadl do smaku a zwlaszcza mlodziezy. Edytowane 17 Października 2021 przez Beeman 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 5 hours ago, Brzytwiarz said: Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu? Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo. A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter. System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 5 minutes ago, Beeman said: Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo. A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter. System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak. podesłał byś foto tego układu filtracyjnego Cytuj
Beeman Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 https://www.castorama.pl/korpus-narurowy-klarwod-filtra-10-gw-1-2-id-1058437.html https://www.castorama.pl/wklad-polipropylenowy-klarwod-do-filtra-10-ps-5-mikronow-id-1058421.html https://www.castorama.pl/wklad-polipropylenowy-klarwod-do-filtra-10-ps-1-mikron-id-1058410.html Cytuj
irkor Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 Zrobiły się dwa tematy. Poskładajcie to do kupy. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Października 2021 Autor Opublikowano 17 Października 2021 No właśnie temat taki już był na forum i dla ciągłości zachowania przepisów dobrze by byto połączyć tematu . Jak autor tematu Daniel wyrazi zgodę to połączymy. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 jestem za połączeniem a nawet więcej. Jako że forum jest to wymiana doświadczenia nie omieszkam skopiować dobrych przepisów i sprawdzić osobiście ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 Rocznik 2018 Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 11 kg miodu lipowego 11 litrów wody 10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. Cytuj
michal79 Opublikowano 17 Października 2021 Opublikowano 17 Października 2021 1 godzinę temu, Krzychu napisał: Rocznik 2018 Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 11 kg miodu lipowego 11 litrów wody 10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy. Cytuj
Krzychu Opublikowano 18 Października 2021 Opublikowano 18 Października 2021 8 godzin temu, michal79 napisał: Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy. W nastawie byly jeszcze winogrona. Odskakujac od tematu: w tym roku spróbowaliśmy zrobić cydr. Już jest zabutelkowany 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu. Niestety cisnienie w balonie nadal negatywne czyli fermentacji brak. Dzisiaj chyba nastawie na trójniaka/czwójniaka a po tygodniu dobrej fermentacji odleje pare litrow i wleje to do balona z dójniakiem. Ciekawy jestem czy cos to pomoze aby zastartowac fermetacje? Cytuj
Beeman Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Dzis nastawie trójniaka i co jakis czas bede dolewal gestej brzeczki. Wydaje mi sie ze zwiekszajaca sie zawardosc cukru nie wplynie tak szokujaco na drozdze. Cytuj
daro Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 25 minut temu, Beeman napisał: Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu. Matkę zrobiłeś ? Warzyłeś ? Cytuj
Beeman Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Tak wszystko tak jak powinno być. Drozdze to Mangrove Jack's. Edytowane 27 Marca 2022 przez Beeman Cytuj
daro Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Jak rozumiem piwne ? Drożdże na dwójniak - https://allegro.pl/oferta/zamojscy-drozdze-na-miod-pitny-pozywka-gratis-5671736344 Johannisberg szczep . Ma dobrze matka się dobrze rozchodzić , ważone, statki wydezynfekowane i w cieple trzymany nastaw . P.S. podejdą szczepy do win ciężkich Tokaj ,madera ale te najlepsze . Duży poziom cukru a piwo to gzica Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 ....ciag dalszy dwójniaka z 27marca. 27 marca nastawilem cztery miody(metoda warzenia na goraco) 3 trojójniaki i jeden dwójniak. Do jednego wsypalem zamrozone czernice (ok. 3kg na 16 litrow nastawu) i tutaj fermentacja zaskoczyla po paru godzinach. Juz po 48 godzinach w balonie sie "gotuje" Dwa trójniaki wystartowaly po 24 godzinach i ladnie fermentuja. Jako ze balony sa 2/3 pelne dzisiaj dopelnie półttorakiem. Problemy byly z dwójniakiem. Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży. Zrobilem wiec tak. W osobnym 10-cio litrowym balonie nastawilem 2 litry trojójniaka i codziennie dodawalem ok jednej trzeciej objetosci (z dwójniaka). Fermentacja ciagle ladnie sie odbywala. Gdy doszlo do pelna ok.10l a w balonie z dwójniakiem zostalo 1/2. (prawie nadal brak fermentacji) zlalem to razem. Po zmieszaniu pieknie fermentuje! I tak juz bede postepowal w przyszlosci z miodami gestymi. Zastanawiam sie czy do jednego trójniaka nie wsypac 2kg suszonych żurawin i 1kg rodzynek. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zapytam. Trafiły mi się dwa słoiki miodu majowego, pierwsze wirowanie. Na obecnie w górnej części słoika jeszcze nie do końca skrystalizowany, kolor żółty i smakowo przypomina mniszek i gruba krupa. Czy to może być właśnie z przewagą mniszka? Cytuj
daro Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Beeman napisał: Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży. Toż napisałem - drożdże specjalne do miodów pitnych . Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Czy ktos robił tak miod pitny jak ten gosc na filmie, znaczy topienie calych plastrow z woskiem? Zawsze to wylewam, ale to chyba bylo marnotrawstwo. Odzyskiwałem tylko wosk. Mam gdzies ponad 50 ramek ze skrystalizowanym miodem. Ramki ładne (chyba roczne, nie czerwione) z miodni. Szkoda wyrzucac bo miodek dosc smaczny. Dzisiaj przetopiłem 10 ramek i zlałem ta brzeczke do dymiona. Kolor b.ciemny a smak dosc intensywny. Dodam drożdże i zobaczę co z tego wyjdzie. Cytuj
daro Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Jam tam nie higienista ale to to brudas . Zapomina o gównie z oprzędów z czerwionych ramek .Brudną szmatą gąsior zatyka w d by se lepij wsadził . Na ducha puszczy to to jeszcze się nada i to słabo. Zapomina że kit ma aseptyczne własności i fermentacja jest upośledzona na ducha a co mówiąc miód pitny . A tym patyczkiem z karbem to poziom oleju niech se sprawdzi . Jak jeść g.wno lepij głodnych chodzić 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Ja bym tak nie robił , głównie z bariery psychologicznej , jak bym później pomyślał co piję ? brry !!!!!? Ale jeżeli na destylat to już całe gó**o zostaje na spodzie garów destylacyjnych bo guano jest nielotne i duch czyli "spiryt" nie poderwie go do góry do wężownic ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.