Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? 

W tym tygodniu zmontowalem uklad do przelewania/ filtrowania/ odgazowywania miodu pitnego z uzyciem filtra do wody i pompy prozniowej. Polecam 

Opublikowano

Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu?

Opublikowano
10 godzin temu, Beeman napisał:

Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? 

 

Ja kiedyś robiłem coś podobnego , ale owoce dzikiej róży były najpierw w nalewce spirytusowej i później po zlaniu , szkoda mi było wyrzucić je i dałem je do wina z czerwonych winogron które właśnie nastawiałem  i efekt był ciekawy i poprawił smak wina, Do miodu nie dodawałem róży.

Opublikowano (edytowane)

Ja tez owoce maliny i czerwnej porzeczki po odcedzeniu likieru z nich wrzucilem do wlasnie fermetujacego trojniaka.  Niestety przetrwal tylko 7 miesiecy bo wszystkim przypadl do smaku a zwlaszcza mlodziezy. 

Edytowane przez Beeman
  • Lubię 1
Opublikowano
5 hours ago, Brzytwiarz said:

Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu?

Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. 

Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo.  A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter.

System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak.

  • Lubię 1
Opublikowano
5 minutes ago, Beeman said:

Własnie przelewałem dwu letniego trojniaka. Na oko wydawał sie bardzo klarowny. Chyba był zlewany 3 razy. 

Stosując filtr 4mikronowy (bo taki miałem pod ręką) widać, że to nie to samo.  A zalecany jest do ostatniego filtrowania 1micron filter.

System próżniowy usuwa również CO2, co zdecydowanie poprawia smak.

podesłał byś foto tego układu filtracyjnego

Opublikowano

No właśnie temat taki już był na forum i dla ciągłości zachowania przepisów dobrze by byto połączyć tematu . Jak autor tematu Daniel wyrazi zgodę to połączymy.

  • Lubię 1
Opublikowano

jestem za połączeniem a nawet więcej. Jako że forum jest to wymiana doświadczenia nie omieszkam skopiować dobrych przepisów i sprawdzić osobiście ?

Opublikowano

 

Rocznik 2018

c8bf6f05265c.jpg

 

af7ca3768337.jpg

 

Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 

 

11 kg miodu lipowego

11 litrów wody 

10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. 

Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. 

 

Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

 

Rocznik 2018

c8bf6f05265c.jpg

 

af7ca3768337.jpg

 

Nie był to żaden książkowy przepis a bardziej "co wyjdzie to wyjdzie" 

 

11 kg miodu lipowego

11 litrów wody 

10 litrowe wiadro czerwonych ogródkowych winogron. 

Drożdże nie były dodawane. Rozbujało się na tych z winogron. 

 

Jak widać na zdjęciach dużo osadu ulokowało się na dnie. Myślę przelać te wina przez gazę i po umyciu szkła ponownie zakorkować. 

 

Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy.

Opublikowano
8 godzin temu, michal79 napisał:

 

Dla mnie, osad w miodzie pitnym, w przeciwieństwie do osadu z wina, jest smaczny i bezproblemowy.

W nastawie byly jeszcze winogrona.

 

Odskakujac od tematu: w tym roku spróbowaliśmy zrobić cydr. Już jest zabutelkowany :)

  • Lubię 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu. Niestety cisnienie w balonie nadal negatywne czyli fermentacji brak. Dzisiaj chyba nastawie na trójniaka/czwójniaka a po tygodniu dobrej fermentacji odleje pare litrow i wleje to do balona z dójniakiem. Ciekawy jestem czy cos to pomoze aby zastartowac fermetacje? 

Opublikowano

Dzis nastawie trójniaka i co jakis czas bede dolewal gestej brzeczki. Wydaje mi sie ze zwiekszajaca sie zawardosc cukru nie wplynie tak szokujaco na drozdze. 

Opublikowano
25 minut temu, Beeman napisał:

Cztery dni temu nastawilem dwójniaka, drozdze specjalne do miodu.

Matkę zrobiłeś ? Warzyłeś ?

Opublikowano

Jak rozumiem piwne ? Drożdże na  dwójniak - https://allegro.pl/oferta/zamojscy-drozdze-na-miod-pitny-pozywka-gratis-5671736344

Johannisberg szczep . Ma dobrze matka się dobrze rozchodzić , ważone, statki wydezynfekowane i w cieple trzymany nastaw .

P.S. podejdą szczepy do win ciężkich Tokaj ,madera ale te najlepsze . Duży poziom cukru a piwo to gzica

Opublikowano

....ciag dalszy dwójniaka z 27marca.  27 marca nastawilem cztery miody(metoda warzenia na goraco) 3 trojójniaki i jeden dwójniak. Do jednego wsypalem zamrozone czernice (ok. 3kg na 16 litrow nastawu) i tutaj fermentacja zaskoczyla po paru godzinach. Juz po 48 godzinach w balonie sie "gotuje"  Dwa trójniaki wystartowaly po 24 godzinach i ladnie fermentuja. Jako ze balony sa 2/3 pelne dzisiaj dopelnie półttorakiem.  Problemy byly z dwójniakiem. Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży. Zrobilem wiec tak. W osobnym 10-cio litrowym balonie nastawilem 2 litry trojójniaka i codziennie dodawalem ok jednej trzeciej objetosci (z dwójniaka). Fermentacja ciagle ladnie sie odbywala. Gdy doszlo do pelna ok.10l a w balonie z dwójniakiem zostalo 1/2. (prawie nadal brak fermentacji) zlalem to razem. Po zmieszaniu pieknie fermentuje! I tak juz bede postepowal w przyszlosci z miodami gestymi. Zastanawiam sie czy do jednego trójniaka nie wsypac 2kg suszonych żurawin i 1kg rodzynek. 

Opublikowano

Zapytam. Trafiły mi się dwa słoiki miodu majowego, pierwsze wirowanie. Na obecnie w górnej części słoika jeszcze nie do końca skrystalizowany, kolor żółty i smakowo przypomina mniszek i gruba krupa. Czy to może być właśnie z przewagą mniszka?

Opublikowano
2 godziny temu, Beeman napisał:

Gdzies wyczytalem ze taka koncentracja cukru w nastawie jest zabójcza dla drożdży.

Toż napisałem - drożdże specjalne do miodów pitnych .

Opublikowano

Czy ktos robił tak miod pitny jak ten gosc na filmie, znaczy topienie calych plastrow z woskiem? Zawsze to wylewam, ale to chyba bylo marnotrawstwo. Odzyskiwałem tylko wosk. Mam gdzies ponad 50 ramek ze skrystalizowanym miodem. Ramki ładne  (chyba roczne, nie czerwione) z miodni.  Szkoda wyrzucac bo miodek dosc smaczny. Dzisiaj przetopiłem 10 ramek i zlałem ta brzeczke do dymiona. Kolor b.ciemny a smak dosc intensywny.  Dodam drożdże i zobaczę co z tego wyjdzie. 

 

Opublikowano

Jam tam nie higienista ale to to brudas . Zapomina o gównie z oprzędów z czerwionych ramek .Brudną szmatą gąsior zatyka w d by se lepij wsadził . Na ducha puszczy to to jeszcze się nada i to słabo. Zapomina że kit ma aseptyczne własności i  fermentacja jest upośledzona  na ducha a co mówiąc miód pitny . A tym patyczkiem z karbem to poziom oleju niech se sprawdzi . Jak jeść g.wno lepij głodnych chodzić

  • Lubię 1
Opublikowano

Ja bym tak nie robił , głównie z bariery psychologicznej , jak bym później pomyślał co piję ?   brry !!!!!?  Ale jeżeli na destylat to już całe gó**o zostaje na spodzie garów destylacyjnych bo guano jest nielotne i duch czyli "spiryt"  nie poderwie go do góry do wężownic  ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.