michal79 Opublikowano 1 Marca 2023 Opublikowano 1 Marca 2023 Dziś pod Krasnymstawem 5 stopni i słonko. To pszczoły od dziadka, swego czasu najbardziej wredne w pasiece. Mogę napisać "swego czasu"? Może... Korpus chałupniczo naprawiony po tym, jak pszczoły wygryzły piankę, która zalepiła dziurę po ataku kuny, z dwa lata wcześniej... Resztka pianki nosi ślady prób jakiegoś ptaka. Chyba niezbyt udanych. Niestety sąsiadki obok coś niemiłego zredukowało do jednej uliczki. Te na zdjęciu spoko.
Beeman Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 17 hours ago, gajowy said: Coś z ta nawłocią nie tak robię. Mimo, że im tego miodu nie zabieram a nawet je dokarmiam normalnie cukrem to zawsze te co na nawłoci stały są jakieś słabsze od innych, czasem nawet się sypią. A moze to nie nawloc tylko przeciagasz ten sezon na maxa i bez leczenia slabo dociagaja do jesieni? Oczywiscie to tylko moje spekulacje bo nie znam twojej gospodarki. U mnie w zeszlym tygodniu ladnie pszczoly sie oblecialy. Niestety zaden "termos" nie latal. Odklady zeszloroczne ladnie lataly, MiniPlusy oraz rodzinki w ulach z pojedynczej deski. Narazie niech jeszcze siedza spokojnie bo najblizsze 14 dni na zimowo. 1
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 13 godzin temu, Madzin napisał: Mroziło w nocy napisałam ale czy to nie znaczy ze w cieniu nie może być w południe na plusie ? To już nie styczeń luty czy grudzień chociaż i tu nie bylo mega mrozów w dzień ale szaro buro i ponuro. Aktualnie mam 3 na plusie a o 20 ma być już -1 . Dla mnie to wlasnie wiosna , w nocy przymrozki a w słońcu ciepło i przyjemnie , kanarki zaczynaja na wolierze śpiewać , kosy tez już słyszałam a konie zrzucają nieśmiało zimowe futro . Dla mnie to już oznaki nadchodzącej wiosny. Rośliny też już ruszają :). No jak kanarki śpiewają i koty miauczą po nocach to rzeczywiście może być objaw wiosny ? U mnie pogoda tak jak u Mirka , który mieszka 10 km ode mnie ?
Turqs Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 U mnie też juz lekko "słychać" wiosnę. Rzepak juz też rusza powoli. Widać wzrost w ostatnich 3 tygodniach
Nacek Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 Dzisiaj słyszałem pierwszego skowronka, ale czy pierwszy skowronek czyni wiosne?
gajowy Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 13 godzin temu, Beeman napisał: A moze to nie nawloc tylko przeciagasz ten sezon na maxa i bez leczenia slabo dociagaja do jesieni? Może i tak. Pożytek trwa więc noszą i są spracowane. I czerwią pewnie więc waroza ma raj. W tym roku jeszcze wszystkie rodziny już po zakończeniu sezonu polałem kwasem szczawiowym z syropem. Czasem się zastanawiam, czy na tej miejscówce komuś nie przeszkadzają moje ule...
Krzychu Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Opublikowano 2 Marca 2023 Dziś i ja u siebie byłem robić dalej porządki. Pogoda ładna. Jakby ktoś się dalej pytał czy można przenosić ule przy temp 6 stopni - można. Ja nawet przeniosłem dziś tak rodzinę ramka po ramce z jednego ula do drugiego. Miałem awarię - mysz w jednym ulu wyjęła całą sieczke i powpychala między ramki tak że ta rodzina nie miałaby szans się oblecieć. Co ciekawe po przeniesieniu przy 6 stopniach C były łagodne, i mateczkę widziałem, i czerwiu brak. Siła 8 uliczek. Gdy przeniosłem to przygrzało słońce, tak do 10 stopni - a one w podziękowaniu obleciały się w nowym miejscu i nie wracały na stare.
Krzychu Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Opublikowano 2 Marca 2023 14 godzin temu, Beeman napisał: A moze to nie nawloc tylko przeciagasz ten sezon na maxa i bez leczenia slabo dociagaja do jesieni? Niektórzy w ogóle nie leczą i mają pszczoły, w Norwegii cały kraj leczy tylko raz - w grudniu kwasem szczawiowym. Ja bym stawiał na spracowanie się pszczoły i braku miejsca na wychów młodego pokolenia przy zalaniu gniazda nawłocią
gajowy Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 7 minut temu, Krzychu napisał: Ja bym stawiał na spracowanie się pszczoły i braku miejsca na wychów młodego pokolenia przy zalaniu gniazda nawłocią Spracowanie jak najbardziej dopuszczam. C do braku miejsca- raczej nie, starałem się by miały miejsce na czerwienie.
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 1 godzinę temu, gajowy napisał: Spracowanie jak najbardziej dopuszczam. C do braku miejsca- raczej nie, starałem się by miały miejsce na czerwienie. Jak będziesz na Konferencji to omówimy ten problem z Kolegami ? Formularz zgłoszeniowy na Konferencje zdaję się do jutra trzeba wypełnić na stronie Stowarzyszenia ?
gajowy Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) 21 minut temu, Tadek11 napisał: Jak będziesz na Konferencji to omówimy ten problem z Kolegami ? Formularz zgłoszeniowy na Konferencje zdaję się do jutra trzeba wypełnić na stronie Stowarzyszenia ? Na konferencję pewnie nie dotrę (planuję być we Włoszech na nartach, dwa lata nie jeździłem chyba i dzieciaki nalegają. W czasie ferii wyjazd nam nie wypalił bo samochód dzień przed wyjazdem odmówił współpracy). Natomiast mam zamiar wstapić wreszcie w szeregi SPZM... Edytowane 2 Marca 2023 przez gajowy 1
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 1 godzinę temu, gajowy napisał: Na konferencję pewnie nie dotrę (planuję być we Włoszech na nartach, dwa lata nie jeździłem chyba i dzieciaki nalegają. W czasie ferii wyjazd nam nie wypalił bo samochód dzień przed wyjazdem odmówił współpracy). Natomiast mam zamiar wstapić wreszcie w szeregi SPZM... Ja na nartach nie byłem ze 30 lat . Ale chodze na łyżwy u nas w Mińsku w tgodniu to nawet jest dosyć luźno . Byłeś może ? Weż dzieciaki i przyjedź . 1
mirek. Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 3 minuty temu, Tadek11 napisał: Ja na nartach nie byłem ze 30 lat . Ale chodze na łyżwy u nas w Mińsku w tgodniu to nawet jest dosyć luźno . Byłeś może ? Weż dzieciaki i przyjedź . hehe ty to możesz od razu z domu w łyżwach iść te pare metrów:P:P
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 2 minuty temu, mirek. napisał: hehe ty to możesz od razu z domu w łyżwach iść te pare metrów:P:P Dokładnie mam 50 metrów od domu ? Ale szkoda łyżew po betonie ?
mirek. Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 dennice już zamykasz czy czekasz aż te mrozy przejdą jeszcze tydzień max 2
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 1 minutę temu, mirek. napisał: dennice już zamykasz czy czekasz aż te mrozy przejdą jeszcze tydzień max 2 Nie , jeszcze nie było oblotu , bo tego ocieplenia dwudniowego na poczatku stycznia to nie można było zakwalifikować jako oblotu. Poczekam jeszcze do oblotu , może niedługo ?
Tadek11 Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 1 minutę temu, mirek. napisał: no łapki świerzbią ale też jeszcze czekam Dokładnie ? Ale jeszcze za zimno ?
gajowy Opublikowano 2 Marca 2023 Opublikowano 2 Marca 2023 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: Ale chodze na łyżwy u nas w Mińsku w tgodniu to nawet jest dosyć luźno . Byłeś może ? Weż dzieciaki i przyjedź . A mają wypożyczalnię? Bo moje polsporty hokejowe rozpadły się a dzieciakom też nie kupowałem...
Beeman Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 W zeszla niedziele tez po trzech latach cowidowych zawitalem na stoku w USA. Trasy super przygotowane ale obok sniegu brak. Zaliczylem 36 zjazdow (30km zjazdu) i do autobusu na paking juz trudno bylo dojsc. Pod domem mamy wiecej sniegu jak u nich. Hehe... u nich zero sniegu. Na trasach snieg tylko z armatek. 2
mirek. Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 7 godzin temu, gajowy napisał: A mają wypożyczalnię? Bo moje polsporty hokejowe rozpadły się a dzieciakom też nie kupowałem... jest wypożyczalnia
Tadek11 Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 9 godzin temu, gajowy napisał: A mają wypożyczalnię? Bo moje polsporty hokejowe rozpadły się a dzieciakom też nie kupowałem... Jest wypożyczalnia łyżew i kasków . Przyjeżdżają nawet z Otwocka bo tamtejsze lodowisko jest o połowę mniejsze. Masz tu harmonogram pracy tylko trzeba przyjechać wcześniej , bo z wypożyczeniem jest trochę kolejka. Dobry trening przed nartami , później nogi mniej bolą na stoku , moi znajomi tak robią przed nartami. Jak się zdecydujesz to zadzwoń kiedy to może i ja pójdę ? https://mosir.org.pl/aktualnosci-archiwum-2022/6-12-2022-otwarcie-lodowiska-w-sezonie-2022-2023/ 5 godzin temu, Beeman napisał: W zeszla niedziele tez po trzech latach cowidowych zawitalem na stoku w USA. Trasy super przygotowane ale obok sniegu brak. Zaliczylem 36 zjazdow (30km zjazdu) i do autobusu na paking juz trudno bylo dojsc. Pod domem mamy wiecej sniegu jak u nich. Hehe... u nich zero sniegu. Na trasach snieg tylko z armatek. Bogumił to ma dobrze ? 1
Krzychu Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Opublikowano 3 Marca 2023 https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/8658627,ke-planuje-zalac-woda-400-tys-hektarow-uzytkowanych-rolniczo-w-polsce.html - w tym kontekście mówiłem o zalaniu Żuław 1
manio Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 7 godzin temu, Tadek11 napisał: Bogumił to ma dobrze ? 36 zjazdów na 30 km ? Takie zjazdy to u mnie za stodołą są , po co jechać aż do USA Czego tu zadraszczać ? Chyba ,że to 36 zjazdów po 30 km każdy - o to już tylko Dolomity - ale też mi się już nie chce jechać tak daleko. No i nie mam kim takich długich zjazdów robić. W moim wieku to już bardziej ceni się święty spokój niż czysty zysk
gajowy Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 34 minuty temu, Krzychu napisał: https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/8658627,ke-planuje-zalac-woda-400-tys-hektarow-uzytkowanych-rolniczo-w-polsce.html - w tym kontekście mówiłem o zalaniu Żuław Jeśli dobrze się orientuję to po lubelskich czarnoziemach Żuławy są najbardziej urodzajnymi rolniczo terenami w naszym kraju? Ciekawe jakie inne państwo by się na to zgodziło?
Rekomendowane odpowiedzi