mirek. Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 u mnie trutni sporo i nawet jeszcze czerw trutowy tak że jesień ciepła będzie po za tym córówki takie małe gołębie dopiero co jajka złożyły 5 metrów od okna domu na maleńkim orzechu
mirek. Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 kto wpadł na taki pomysł? sezon 2-23 zacznie się jak zakończymy ten czyli zakarmimy rodziny do zimowli a to jeszcze ze 3 tygodnie 2
manio Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) 18 godzin temu, mirek. napisał: kto wpadł na taki pomysł? sezon 2-23 zacznie się jak zakończymy ten czyli zakarmimy rodziny do zimowli a to jeszcze ze 3 tygodnie rok gospodarczy w rolnictwie liczy się od 1 lipca , może dlatego ? Tak więc karmieniem rozpoczynasz nowy rok , a nie kończysz stary i to ma sens bo karminie to inwestycja , a nie podziękowanie Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez manio 2
Krzychu Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2022 57 minut temu, manio napisał: rok gospodarczy w rolnictwie liczy się od 1 lipca , może dlatego ? Tak więc karmieniem rozpoczynasz nowy rok , a nie kończysz stary i to ma sens bo karminie to inwestycja , a nie podziękowanie I tak jest. Jak ktoś się z tym nie zapozna to dla niego logiczne jest, że najpierw jest ciężka ro ota, potem odpoczynek i rozpoczęcie nowego sezonu. A w pszczelarstwie to kończy się sezon i rozpoczyna nowy w czasie tej ciężkiej pracy. Potem w zimę jest odpoczynek
hurriway Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Sezon kończy się po ostatnim miodobraniu. Wszystko co potem jest przygotowaniem do następnego. Choć wiadomo, można mieć różne interpretacje. Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez hurriway
gajowy Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 A ja tam bedę się upierał przy swoim, że stary sezon trwa póki się go nie opije. I z tego powodu lokalnie ma różną długość i różną datę zakończenia?. 1
Turqs Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 21 godzin temu, mirek. napisał: kto wpadł na taki pomysł? Ja z Krzysztofem 1
piotrpodhale Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 A ja mam nowy sezon, szykuje przecież pszczoły, wymieniam matki na maj 2023 ?
hurriway Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 @piotrpodhale Pisałeś kiedyś że dajesz apibiovit. Jakie masz spostrzeżenia po dłuższym czasie, daje cos?
piotrpodhale Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 51 minut temu, hurriway napisał: @piotrpodhale Pisałeś kiedyś że dajesz apibiovit. Jakie masz spostrzeżenia po dłuższym czasie, daje cos? No tak daję do pierwszej dawki syropu na zimę czyli tak żeby pszczoły zjadały to na wiosnę kiedy wychowują już czerw, a jeszcze pogoda różna zaopatrzenie słabe. Czy coś daje? Nie mam nigdy problemów wiosną z biegunkami ,pszczoły są mocne dobrze się rozwijają. Taka profilaktyka.
Krzychu Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2022 W dniu 28.08.2022 o 14:21, mirek. napisał: u mnie trutni sporo i nawet jeszcze czerw trutowy tak że jesień ciepła będzie po za tym córówki takie małe gołębie dopiero co jajka złożyły 5 metrów od okna domu na maleńkim orzechu Przydałyby się u mnie trutnie jeszcse o tej porze dla jednej rodzinki
lalux5 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 W dniu 29.08.2022 o 22:44, Krzychu napisał: Przydałyby się u mnie trutnie jeszcse o tej porze dla jednej rodzinki Myślę , że się znajdą . Truteń + 7 karmicielek w klateczce . 20 zeta w promocji? Teraz to łączyć , bez sentymentu bo ... na wiosnę będziemy żałować wstecznych decyzji. U mnie jeszcze trutni mnogo , jesień piękna pogodna , nie myślą o zimie . Tak nie do końca , noszą pyłek ile mogą .Mają go bardzo mało , przez cały sezon dało się zauważyć chroniczny jego brak w otoczeniu , co martwi.
Krzychu Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2022 37 minut temu, lalux5 napisał: Teraz to łączyć , bez sentymentu bo ... na wiosnę będziemy żałować wstecznych decyzji. I pewnie połączę przy następnej wizycie na pasiece. Niech czerw się wygryzie - 1 dymek i wyleczone do nowej rodzinki
michal79 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Zdzisiek jest smutny, bo nie wpuszczają go już do baru... 2 1
michal79 Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 Kiedy mówimy już o uzależnieniu: Kiedy w środę o 12.30 wychodzisz do sklepu kupić piwo, ale w środku nie wytrzymujesz i impulsywnie dokupujesz... to. Bo w końcu pół kilometra niesienia to niespecjalnie problem.
michal79 Opublikowano 16 Września 2022 Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Patrząc na stan rodzin odnoszę wrażenie, że ewidentnie spóźniłem się w tym sezonie z zakarmieniem zimowym. Trudno, trzeba im polać i je z tego wybić... Edytowane 16 Września 2022 przez michal79
gajowy Opublikowano 17 Września 2022 Opublikowano 17 Września 2022 Ja zrobiłem kontrolę stanu zakarmienia i wychodzi, że cukru kupionego jeszcze po 3,45 zostanie mi na następny sezon. Zakarmiły sie w znacznym stopniu same nawłocią prawie wszystkie. Zostanie podać im coś na zalanie gniazd. Niestey zalały też kilka ramek do wycofania. Zastanawiam sie, czy nie odwirować im tego i nie dodać do dawki zalewającej na koniec. Miały by mniej roboty. Pszczoły które były mocno porażone paraliżem dostały apiwarol. W sumie oprócz jednego ula z poważnym problemem dalem dymka jeszcze trzem podejrzanym rodzinom. Teraz stan rodziny która była najbardziej porażona określić można jako "ch...owo ale stabilnie" Mówiąc bardziej precyzyjnie pszczoły bardzo mało ale matka czerwi i nie widać już porażonych osobników. Jako że była to jedna z lepszych rodzin zastanawiam się, czy nie połączę jej z inną rodziną, "niemiodną", zostawiając matkę z "miodnej" rodzinki
mirek. Opublikowano 17 Września 2022 Opublikowano 17 Września 2022 no zakarmiły się jak co roku podałem dzisiaj chyba ostatniądawke średnio dostały po 3kg cukru na ul ale pewno jeszcze niekture coś dostaną
piotrpodhale Opublikowano 18 Września 2022 Opublikowano 18 Września 2022 U nas zima zapukała do okien widać już obielone szczyty gór i to całkiem nisko. Pewnie to wcześniejsze kitowanie gniazd oznaczało to ochłodzenie. Na szczęście pszczoły wcześniej dokarmione. Zostało mi pod koniec września ocenić co i jak do zimowli i skorygować zapasy w razie potrzeby walnąć jeszcze syropu. Prawdopodobnie po tym ochłodzeniu zaczną wydziwiać z czerwieniem, zwłaszcza te które wymieniałem początkiem września.
Turqs Opublikowano 19 Września 2022 Opublikowano 19 Września 2022 Kto jeszcze nie pomyślał o węzie na 2023 to chyba jest to ostatni moment. Przy pomysłach rządzących odnośnie prądu po 2 zł możemy już zapomnieć o cenach węzy z ubiegłego roku 2
mirek. Opublikowano 20 Września 2022 Opublikowano 20 Września 2022 będzie droga to dostaną puste ramki
piotrpodhale Opublikowano 20 Września 2022 Opublikowano 20 Września 2022 W dniu 19.09.2022 o 10:27, Turqs napisał: Kto jeszcze nie pomyślał o węzie na 2023 to chyba jest to ostatni moment. Przy pomysłach rządzących odnośnie prądu po 2 zł możemy już zapomnieć o cenach węzy z ubiegłego roku Już obczaiłem sprawę. Bez obaw węzę zamówi się na UA jest ok również cenowo, https://pasika.lviv.ua/index.php/weza-wielkopolska-235x335 Cukier u Słowaków ?? Leki na Czechach ?? I będzie gitara...
gajowy Opublikowano 20 Września 2022 Opublikowano 20 Września 2022 Ja jako drobny pszczelarz na 10 ulach najwyżej zrobię węzę sam, choćby wałkiem na silikonie...
Turqs Opublikowano 21 Września 2022 Opublikowano 21 Września 2022 11 godzin temu, piotrpodhale napisał: Już obczaiłem sprawę. Bez obaw węzę zamówi się na UA jest ok również cenowo, https://pasika.lviv.ua/index.php/weza-wielkopolska-235x335 Cukier u Słowaków ?? Leki na Czechach ?? I będzie gitara... nie wiem jak z węzą ale teraz na Ukrainą idzie sprzedać wszystko z wywozem zdecydowanie trudniej, Teraz nawet miód tylko przez Litwę, Estonie i Rumunię
Turqs Opublikowano 21 Września 2022 Opublikowano 21 Września 2022 10 godzin temu, gajowy napisał: Ja jako drobny pszczelarz na 10 ulach najwyżej zrobię węzę sam, choćby wałkiem na silikonie... oczywiście. Nie musisz się o to martwić. Ja potrzebuję trochę więcej to aby się nie martwić załatwiłem temat teraz. Cukier też kupowałem na przełomie roku.
Rekomendowane odpowiedzi