Paweł Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Miejsce na relacje na "żywo" z naszych pasiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netto Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 A dziś rano jadę założyć listwy na mleczko, poćwiczę przynajmniej przekładnie larw bo Prima która już dotarła powinna za 2 dni dać pierwsze larwy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 A dziś rano jadę założyć listwy na mleczko, poćwiczę przynajmniej przekładnie larw bo Prima która już dotarła powinna za 2 dni dać pierwsze larwy Ja tez przywiozłem w piątek Primę unasiennioną od Pania Marysi i już jest przyjęta w nowej rodzinie i ma słyżyć jako reproduktorka do wymiany sukcesywnie w połowie pasieki ale jeszcze nie czerwi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Ja dzisiaj jade zdjac kolpak i uwolnic mateczke bo przedwczoraj laczylem maly odkladzik ze starym bezmatkiem. Przy okazji laczenia zajrzalem do kilku nadstawek i po akacji caly czas cos tam nosza, nie wiem to chyba ta spadz lisciasta, jak to u was wyglada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 17, 2015 Author Share Posted June 17, 2015 U mnie dziś w planach wywiercenie otworow wentylacyjnych w 4 ulach, oraz przegląd przed kolejnym podbieraniem miodu Mam wokoło mnóstwo faceli, ale w ulach miod nie jest wystarczająco poszyty (sprawdzałem w niedzielę). I tak jestem bardzo zaskoczony ilością, ponieważ 2 tygodnie temu brałem miód po rzepaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 U mnie dziś w planach wywiercenie otworow wentylacyjnych w 4 ulach, oraz przegląd przed kolejnym podbieraniem miodu Mam wokoło mnóstwo faceli, ale w ulach miod nie jest wystarczająco poszyty (sprawdzałem w niedzielę). I tak jestem bardzo zaskoczony ilością, ponieważ 2 tygodnie temu brałem miód po rzepaku. No wlasnie jakos dziwnie to sie naklada w tym roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek1614 Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Ja dziśaj jade zrobić starter pod mateczniki. Ponoć bardzo mocno leje spadz liściasta ostatnio w sobote byłem i targały nakrop jak szalone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 17, 2015 Author Share Posted June 17, 2015 Jestem miło zaskoczony - pszczoły pracuja w przeciągu 2 dni poszyly ładnie nakrop. Chyba będziemy wirować na początku przyszłego tygodnia Jak pisałem wcześniej 2 tygodnie temu podbierałem rzepak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Jestem miło zaskoczony - pszczoły pracuja w przeciągu 2 dni poszyly ładnie nakrop. Chyba będziemy wirować na początku przyszłego tygodnia Jak pisałem wcześniej 2 tygodnie temu podbierałem rzepak. Ladne rameczki ladne. Pawel teraz tak patrze i ty jestes z Ostrowca Sw, a kojarzysz moze taka miejscowosc Staszow. Jak mieszkalem jeszcze w Polsce to czesto jezdzilismy z wielkopolski do Staszowa, moja zonka jest z tamtych stron. Teraz to tylko tesciowa tam zostala , ale ona lata po calej Europie to i czesto nawiedzi zieciunia we Francji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 17, 2015 Author Share Posted June 17, 2015 Ladne rameczki ladne. Pawel teraz tak patrze i ty jestes z Ostrowca Sw, a kojarzysz moze taka miejscowosc Staszow. Jak mieszkalem jeszcze w Polsce to czesto jezdzilismy z wielkopolski do Staszowa, moja zonka jest z tamtych stron. Teraz to tylko tesciowa tam zostala , ale ona lata po calej Europie to i czesto nawiedzi zieciunia we Francji. Oczywiscie - znam Staszów - leży niedaleko Ostrowca . Jak byłem młodszy często go odwiedzalismy jeżdżąc nad Chańczę pod namioty Teraz niestety brak czasu - dawno w tamtych rejonach nie byłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Ja już po miodobraniu , średnia wyszła 17 kg z ula , ale bez rzepaku. W sumie nie jest żle biorąc pod uwagę pogode w kratkę. Teraz jak pojawiła sie spadź to sie zrobiło chłodno i loty pszczół osłabły trochę , ale najlepiej tą pogodę zniosły backfasty i nie widać różnicy w intensywności lotów. Pozdrawiam Tadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 17, 2015 Author Share Posted June 17, 2015 Ja już po miodobraniu , średnia wyszła 17 kg z ula ,... To u mnie wyszło ok 12 kg średnia, ale mam wytypowanego lidera (czyli najlepszy ul, gdzie nieporównywalnie więcej miodu pozyskałem) - teraz szykuje się podobny wynik ( a może nawet i lepszy) z tym że dodatkowo podbiorę chyba jeszcze z 1 ula, bo przy poprzednim miodobraniu go ominąłem - nie było nawet na co spojrzeć. Mam nadzieję, że jeszcze facelia sie utrzyma trochę czasu, tak aby pszczoły nazbierały zapasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Ja tez przywiozłem w piątek Primę unasiennioną od Pania Marysi i już jest przyjęta w nowej rodzinie i ma słyżyć jako reproduktorka do wymiany sukcesywnie w połowie pasieki ale jeszcze nie czerwi. Moja tegoroczna reproduktorka od Pani Marii też już rozczerwiona . Ale w tym roku ciągnę matki tylko po Primie reprodukcyjnej z 2014r. . Ta z 2015r. będzie użyta do reprodukcji dopiero w przyszłym roku . Wydajność do tej pory około 12-13kg. / średnio z pnia. Ale w ulach jeszcze sporo miodu . Lipa rozkwitnie w ciągu tygodnia . Tylko ta susza nie wróży dobrego nektarowania lipy . Na jaśminowcu masa pszczół . Z moich obserwacji z poprzednich lat to znak , że załamały się pożytki w terenie . W czasie dobrego pożytku pszczół na jaśminie nie ma ! Deszcz może poprawić sytuację . Oby nie wyszło z jednej skrajnosci w drugą ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek1614 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Umnie wydajnosc w tej chwili w granicach 20kg z ula.Dzisaj wstawiłem do startera 18 larw sklenar 47/H/47 zobaczymy jakie będa przyjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Umnie wydajnosc w tej chwili w granicach 20kg z ula.Dzisaj wstawiłem do startera 18 larw sklenar 47/H/47 zobaczymy jakie będa przyjęcia. No to ładna wydajność. Ja ma w tym tygodniu wstawić do startera jajeczka Backfasta , bo bardzo mi się poddobała ich praca w pasiece. Pozdrawiam Tadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek1614 Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Ja miałem juz bf z dwóch miejsc i oba była totalna lipa w tym roku wziołem znowu od innego hodowcy zobaczymy jak sie sprawdzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bumblebee Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Miałem Buckfasta z trzech źródeł, ale tylko jeden się u mnie sprawdził. Super wypadła Nieska i Peschetz. W przyszłym sezonie testuje Kaukazką. Nie mam żadnych upraw tylko sady las i nieużytki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek1614 Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Właśnie sprawdziłem 50% przyjęcia larw w puste miseczki przełozyłem od Niemki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wreichert Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Zle wycyrklowałem z data zasiewu faceli i ogórecznika. Facelia zaczęła kwitnoć i zainteresowanie jest srednie - pszczoły lataja, ale więcej jest na niej trzmieli.Ogórecznik lada dzień i czekam na lipę. Także będę mógł powiedzieć co z tych trzech jest najatrakcyjniejsze dla pszczół.Ogólnie rodziny sprawdzają mi się ze schematem z książek , tylko jedna robi mi takie psikusy, że ręce opadają. Sprawa taka, że wyroiła sie w połowie maja. W wyrojonej rodzinie na początku czerwca sprawdziłem i pojawiły sie pierwsze jajeczka także myślałem ze młoda matka zaczęła czerwić i wszystko ok. W ostatnią sobotę znów się wyroiła i zdurniałem. W dniu dzisiejszym w tej wyrojonej rodzinie nie mogę matki znaleźć ( jezeli jest to na pewno nieoznakowana), ale sa swieze jajeczka , młode larwy, czerw zasklepiony. Ale szczerze powiem cos mi nie gra. Jest rozstrzelowny i wygląda na trutowy. Może mi to ktoś potwierdzić i spróbować oszacować sytuację w tej rodzinie? Tych ramek z takim czerwiem jest jakieś 4-5 szt. Reszta miód. Pszczoły latają słabo, ale co niektóre pyłek noszą.Link ze zdjęciami:https://imageshack.com/i/f0P9JCLTjhttps://imageshack.com/i/pdgBBU09jPozdrawiamWaldek Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Matka nie unasieniona ,jak młoda. To nie trutówki mały problem . Jak znajdziesz nie bedzie problemu z podaniem nowej. Powiedz kolego cóz to za rękawice ? Nie żebym Ci kazał chodzić z gołymi... Trzeba zrobić zdjęcie prawdziwych i wstawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wreichert Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Matka nie unasieniona ,jak młoda. To nie trutówki mały problem . Jak znajdziesz nie bedzie problemu z podaniem nowej. Powiedz kolego cóz to za rękawice ? Nie żebym Ci kazał chodzić z gołymi... Trzeba zrobić zdjęcie prawdziwych i wstawić. Daro - a jak rozpoznałeś że to matka trutowa a nie pszczoły trutówki?? Podziel się wiedzą. Co do rękawic - może tak na zdjęciu troche duże wyszły, ale w rzeczywistości są to normalne rekawice pszczelarskie. Kupowałem je razem z bluzą w jakiś sklepie internetowym Pozdrawiam Waldek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudi Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Miałem Buckfasta z trzech źródeł, ale tylko jeden się u mnie sprawdził. Super wypadła Nieska i Peschetz. W przyszłym sezonie testuje Kaukazką. Nie mam żadnych upraw tylko sady las i nieużytki. Nieska i u mnie jest dobra pszczołą. Miałem dostać w tym roku Nieske RS od Loca ale w kole ktoś zadecydował inaczej i przyszło coś od P. Marii. Kazałem wziąć temu co zamówił a ja jak przyjdę na zebranie to porozmawiamy. Tragedia co sie tam dzieje. Chyba czas na rozliczenie "towarzyszy" Ale tak wracając do tematu. Z tych co mam ładnie idzie Celle od TM. Podobnie do Nieski pracuje PWJOT. W ubiegłym roku wziąłem "maję" od Janików z pszczelej Woli. Póki co tez jestem pod wrażeniem. Co do GZ - dla mnie jest to pszczoła na stałe i dość dobre pożytki. Fakt w zimie gospodaruje oszczędnie, ale w sezonie jak urwie pożytek op... połowę tego co przyniosły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Miałem Buckfasta z trzech źródeł, ale tylko jeden się u mnie sprawdził. Super wypadła Nieska i Peschetz. W przyszłym sezonie testuje Kaukazką. Nie mam żadnych upraw tylko sady las i nieużytki. Ja miałem juz bf z dwóch miejsc i oba była totalna lipa w tym roku wziołem znowu od innego hodowcy zobaczymy jak sie sprawdzą. Ja też mam Buckfasta z dwóch źródeł (tylko dwie rodziny) . Wiosną wyszły w pole jako jedne z pierwszych , ale już na początku maja okazało się , że większość przegoniła je w rozwoju . Szczególnie Nieska . Teraz też Buckfasty są na poziomie średnim . Jedyny plus , to nie popadają tak jak inne w nastrój rojowy . Ale żadna to rewelacja . wreichert . Na Twoich fotkach czerw jest dość zwarty w kształcie elipsy w centrum plastra . Tak czerwią matki . Część larw zapewne pszczoły zjadły , a reszta to czerw garbaty . Stąd wniosek , że to czerwiła strutowiała matka . Trutówki składają jaja porozrzucane po plastrze po kilka komórek w różnych miejscach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Dokładnie jak pisze Robi . Może być w różnych miejscach ale to elipsa. Drugą sprawą jest obserwacja zachowania pszczół . Otwierasz ul i od raz można zobaczyć co jest grane. Nie ma czerwiu ale pszczoły pracują = matka jest. Matka to również matecznik.Jak towarzystwo z zębami , matki dopiero co zabrakło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wreichert Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Dokładnie jak pisze Robi . Może być w różnych miejscach ale to elipsa. Drugą sprawą jest obserwacja zachowania pszczół . Otwierasz ul i od raz można zobaczyć co jest grane. Nie ma czerwiu ale pszczoły pracują = matka jest. Matka to również matecznik.Jak towarzystwo z zębami , matki dopiero co zabrakło. Wysypałem wszystkie pszczoły przed nowy ul ,który postawiłem w miejsce starego. Wszystkie pszczoły sobie do niego weszły po desce przez wylotek zamknięty winylową kratą odgrodową. Na wylotku zostało kilka trutni i .... no własnie nic. Brak matki. Mogła spaść na ziemię przy zstrząsywaniu pszczół z plastrów. A czy mogła przecisnąć się przez kratę odgrodową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts