Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, hurriway napisał(a):

14 stopni na termometrze, poszły jeszcze tabletki awiparolu na dobicie warrozy. Wyciągnąłem jedną wkładkę z ciekawości i naliczyłem 9 sztuk.

Również skorzystałem

Opublikowano
5 godzin temu, hurriway napisał(a):

moje zdanie

Masz rację! Wielość mediów, a szczególnie audiowizualnych skutecznie przejmuje uwagę. Niektórych drażnił manio, znam wielu którzy cenili jego trafne wypowiedzi doświadczonego pszczelarza. Problem w tym by miejsce znalazło się dla szerokiego grona, a nie wycinania niewygodnych / niezgodnych ze światopoglądem wypowiedzi. 

• Lubię 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marco napisał(a):

Problem w tym by miejsce znalazło się dla szerokiego grona, a nie wycinania niewygodnych / niezgodnych ze światopoglądem wypowiedzi. 

Problem że to nie telewizja Trwam ani TVN . Zawsze radę nadzorczą można zmienić . Ciekawym jaki mam światopogląd ? Napisz coś po Lini PiS czy innej i zobaczysz jak poleci do śmietnika . To forum pszczelarzy a nie tuba polityczna . Ciężko to zrozumieć ? Jak nie ma plucia na poglądy innych to miejsce jest dla wszystkich .Mnie nauczono żyj i daj żyć innym .

• Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
11 godzin temu, Krzychu napisał(a):

W okolicy pszczelarze, którzy rozpoczęli trucie na jesień skarżą się na syndrom pustych uli.

Coś niesamowitego.

U nas to samo sypią się pasieki jak złoto PMS zbiera żniwo. To efekt dodatkowych cykli rozwoju warrozy spowodowanych przez ciepłą  i krótką zimę (styczeń, luty) i wyjątkowo dobrej zimowli pasożytów. Takie rzeczy się zdarzają co jakiś czas. Nie wyobrażam sobie teraz takiego sezonu jak ten bez stosowania pasków z substancją czynna która działa w ulu 24h na dobę.   

• Lubię 1
Opublikowano
19 minut temu, daro napisał(a):

Napisz coś po Lini PiS czy innej i zobaczysz jak poleci do śmietnika   

32 minuty temu, daro napisał(a):

Jak nie ma plucia na poglądy innych to miejsce jest dla wszystkich .Mnie nauczono żyj i daj żyć innym .

Wchodzę na forum a tu takie wice 🤣 🤣  Gdybyś tak zrobił to musiałbyś wykasować połowę swoich postów w tym na przykład wycieczki pod moim adresem typu żem goralen, zasraniec czy onuca. O innych użytkownikach których wyciąłeś na forum swoim urokiem osobistym nie wspominam. Padaczka na forum to zasługa twojego syndromu kompulsywnej negacji możesz sobie teraz prowadzić rozmowy sam ze sobą powodzenia! tak trzymaj..... Z pszczelarskim pozdrowieniem bye bye. PK     

• Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
12 godzin temu, piotrpodhale napisał(a):

możesz sobie teraz prowadzić rozmowy sam ze sobą

A ty z kim teraz rozmawiasz ? Linki do treści . Ty , Tadek ,manio chcieliście zrobić tubę przedwyborczą , nie udało się . Jakie mam poglądy polityczne i gdzie się tu objawiają ? Jak ono powstawało to nie chciałem być administratorem i umowa że nie ma świętych krów , moje posty to nie prawdy objawione i mogą być usuwane . Zapytaj się Pawła i innych . Jakoś piszesz tutaj ? Mnie prywatnie nie pasujesz bo choć nawet nie znam to jakoś nie chce poznać .Mam swoich kolegów .

Opublikowano
12 godzin temu, piotrpodhale napisał(a):

syndromu kompulsywnej negacji

To raczej Twoja diagnoza ?

Zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne (inaczej: nerwica natręctw, zespół anankastyczny, nerwica anankastyczna, [obsessive-compulsive disorder – OCD]) to – jak sama nazwa wskazuje – zaburzenie, którego cechą charakterystyczną jest występowanie nawracających, natrętnych myśli (obsesje) i/lub czynności (kompulsje), którym trudno się oprzeć, ponieważ próba powstrzymania się od nich wiąże się z narastającym lękiem, niepokojem, napięciem, cierpieniem.

I z obsesyjnym obrzydzeniem tu wracasz ?

Opublikowano
16 godzin temu, Marco napisał(a):

Niektórych drażnił manio

Dziwie się, że na wolnym forum @manio został zablokowany. Od tamtej pory zagląda tu tylko po to by mi odpisać na wiadomość dot. centralnego ogrzewania, OZE - a wiedzę fachową chłop naprawdę posiada. 

15 godzin temu, piotrpodhale napisał(a):

U nas to samo sypią się pasieki jak złoto PMS zbiera żniwo. To efekt dodatkowych cykli rozwoju warrozy spowodowanych przez ciepłą  i krótką zimę (styczeń, luty) i wyjątkowo dobrej zimowli pasożytów.

Przyznam, że w poprzednim sezonie postawiłem na lekkie trucie pasożyta i stwierdziłem - radzcie sobie same, selekcjonujcie się wzajemnie;) . spowodowało to sporą inwazję w sezonie. 

Swoją drogą to gdy zobaczyłem jak po kontrolnej tabletce apiwarolu pod koniec sierpnia się sypie to aż zamarłem i od razu skojarzyłem skąd te upadki odkładów. 

Wyciągnąłem od razu ciężkie działa na pasożyta:

1.  polewanie roztworem 3,2% KS między uliczkami, a co trzecią rodzinę użyłem tzw. ŚRODEK EGIPSKI (na bazie soku z cytryny). 

Jako, że na wielu forach o nim piszą, że będą próbować i zawsze mieli podzielić się efektami a tego nie zrobili, to zrobię to ja: 

ŚRODEK EGIPSKI NIE DZIAŁA. 

Po tym środku nie było żadnego pasożyta wynikającego z polania tym środkiem, a sprawdzałem po 3 dniach. 

Po kwasie szczawiowym sypało  się równo.

2. Gdy minęło kilka dni zastosowałem kolejny zabieg - metoda Randego Oliviera - grube ręczniczki celulozowo-bawełniane nasączone roztworem KS z gliceryną 50:50%. Odmierzyłem taką ilość, by na silną rodziną przypadało 50 gram kwasu szczawiowego.

Ręczniczki kładłem na ramkach między dwa korpusy rodni, niemalże zakrywając max 60% powierzchni ramek w płaszczyźnie poziomej. 

2fbddc1cc5f59.jpg

Również sypało się równo, a nawet lepiej niż równo. Ręczniczki wyjąłem po 6 tygodniach. Potem kontrola apiwarolem - wciąż się sypało

3. 2x apiwarol w odstępie kilku dniowym/ 

4. 1x apiwarol na dobicie w 25.11 przy braku czerwiu. Sypało się max kilkanaście sztuk, czasami nic. 

Jak na taką inwazję to dziwi mnie, że nie obeszło się bez większych strat w pasiece niż te w sezonie. 

Opublikowano
5 godzin temu, Krzychu napisał(a):

Dziwie się, że na wolnym forum @manio został zablokowany.

Zostało mu zablokowane pisanie, na jakiś czas , z powodu właśnie polityki . Obraził się i ma do tego prawo, nikt mu nie zabrania tu pisać . Tu zawsze od każdej decyzji się można odwołać. Prezes Paweł ma ostanie słowo . Nikt tu nie zabrania i zabraniać nie będzie pisania o oze czy pomidorach . Sprawdzę raz jeszcze czy odblokowana jest możliwość pisania . I tyle co do mania .

Opublikowano

5 godzin temu, Krzychu napisał(a):

Dziwie się

Tak więc sprawdzone - nie zostały nałożone jakiekolwiek ograniczenia . Fochy nie z mej strony .

P.S . Jak ktoś ma do kogoś pretensje - Paweł .

Opublikowano

Czy te  miłe i sympatyczne zwierzątko w profilu Darka 😄 to nie skunks  ??? 🤩 

Takie miłe i pachnące stworzenie , jak się nie staje  oczywiście na jego drodze 😁.

Opublikowano
22 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Takie miłe i pachnące stworzenie ,

Nie wiem jak pachnie skuns i jak smakuje gó**o . To jest ratel miodożer   , zjada gniazda pszczół Afrykańskich, wpierdala kobry , podpierdziela jedzenie lwom ,daje wp*****l hienom i lampartom , ma skórę nie do przebicia nożem , jest uznawany za nieśmiertelnego . I kuźwa nie płacze .W grze ,,Far Cry 4”,  nie daje się karabinom i nie sra pod siebie jak się otwiera nadstawkę .

Tak wygląda mój idol

Opublikowano
7 godzin temu, Krzychu napisał(a):

a wiedzę fachową chłop naprawdę posiada. 

Mówisz o tym jak próbował mi wmówić ze sterylizator medyczny (pracujący normalnie pod ciśnieniem) przerobiony na autoklaw wybuchnie przy 1,5 bara a jego chiński szybkowar nie?:D Tyle odnośnie posiadanej wiedzy przez niego.

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, hurriway napisał(a):

Mówisz o tym jak próbował mi wmówić ze sterylizator medyczny (pracujący normalnie pod ciśnieniem) przerobiony na autoklaw wybuchnie przy 1,5 bara a jego chiński szybkowar nie?:

To nie musi wmawiać . Autoklaw medyczny przechodzi okresowe obowiązkowe przeglądy    z powodu zagrożenia wybuchem a chiński szybkowar nie wybuchnie bo nie ma tam więcej niż 1,2 atm .

https://www.udt.gov.pl/faq/dozor-techniczny/podleglosc-dozorowi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, daro napisał(a):

To nie musi wmawiać . Autoklaw medyczny przechodzi okresowe obowiązkowe przeglądy    z powodu zagrożenia wybuchem a chiński szybkowar nie wybuchnie bo nie ma tam więcej niż 1,2 atm .

https://www.udt.gov.pl/faq/dozor-techniczny/podleglosc-dozorowi

Może i przechodzi okresowe przeglądy bo takie są przede wszystkim przepisy bezpieczeństwa. A że szybkowar nie przechodzi... bo jaki urząd sprawdzał by garnki w prywatnych kuchniach kowalskich?. Według norm to one mają 0,6 bara i to nie wybuchnie do momentu jak działają wszystkie zabezpieczenia i upusty pary których żadne udety w domu zwykłych użytkowników nie kontrolują. To raz. A dwa żeby z szybkowara był autoklaw do wosku to musisz podeprzeć zawór upustowy aby podbić ciśnienie do 1,2. To kto to siedzi na bombie. Ja mając sprzęt firmowy bez ważnych udetow, czy chiński szybkowar z podpartym upustem pary który nawet żadnych udetow nie widział na oczy.

Edytowane przez hurriway
Opublikowano

Odnoście "zamierania" forum to w mojej ocenie przypisujecie sobie wzajemnie zbyt duże i nie zasłużone zasługi w odniesieniu do rozwalenia forum. Utarczki, wywody to przecież jest ruch i paradoksalnie powinno działać na korzyść.
Problem jest zupełnie w innym miejscu. Kolejnej generacji i pewnie trochę nam nie chce się czytać i analizować. To wymaga wysiłku, refleksji aby wysunąć wnioski. 
Dziś większość młodszych (stażem nie peselem) z automatu przyswaja treści gadających głów na fb, yt czy tiktok. Złudnie pokazanie  wizerunku autora na filmie ma uwiarygadniać treści. Autor nie kryje się za fikuśnym pseudonimem.
Tam nie ma miejsca na sprostowania, krytykę jest miejsce tylko na beznadziejne reakcje "lubię, nie lubie" i tak tworzy się fałszywa opinia.
Moderatorem jest najczęściej sam autor. Sędzia w własnej sprawie. 
Mamy później takie gwiazdy pełne dumy i podziwu dla pszczół, spijających ścieki z nieszczelnej sławojki. Celowo nie zamieszczę linka z tą treścią aby nie lać wody na młyn. 

Do tego życzeniowość w myśleniu. Traktowanie innych jak wyszukiwarkę google. "Ja pytam to Ty odpowiadaj i nie dyskutuj" 
Fora dyskusyjne takie jak nasze to ostoja spokoju i wzajemnego szacunku w porównaniu do grup na fb czy dyskusji w komentarzach pod materiałami wideo. 
Utarczki, moderacja jest mało istotna w tej sytuacji. Czego nam potrzeba? Świeżej krwi. 

A w temacie pszczelarskim tez skorzystałem z pogody i strzeliłem sublimację KS. Rozkopałem kilka rodzin,  czerwiu brak. Żona zadowolona bo mam z głowy zimową sublimację, która w ostatnie lata bywałą w okolicy świąt :)

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-25 o 11.57.03_72c9b484.jpg

• Lubię 3
Opublikowano
2 godziny temu, hurriway napisał(a):

Mówisz o tym jak próbował mi wmówić ze sterylizator medyczny (pracujący normalnie pod ciśnieniem) przerobiony na autoklaw wybuchnie przy 1,5 bara a jego chiński szybkowar nie?:D Tyle odnośnie posiadanej wiedzy przez niego.

Nie znam szczegółów, a jakby wejść w te szczegóły to może się okazać że faktycznie miał rację, bo jak teraz może się do tego odnieść?

Manio sam sobie skonstruował kilka lat temu pompę ciepła gruntówkę, sam zamontował + jedynie studniarz odwiert mu zrobił. Kosztowało go to grosze. Już kilkanaście razy mu się zwróciła. 

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzychu napisał(a):

Nie znam szczegółów, a jakby wejść w te szczegóły to może się okazać że faktycznie miał rację, bo jak teraz może się do tego odnieść?

Ale czego tu nie rozumieć i się odnosić. Skrytykował fabryczny sterylizator medyczny który nominalnie pracuje przy wyższym ciśnieniu niż autoklaw do wosku. A krytykował bo nie wiedział że jest fabryczny - bo o tym nie wspomniałem. Chciał zabłysnąć a wyszło mu odwrotnie. Sprzęt działa i wbrew przewidywaniom nie wybuchł a ja jak widać żyje, bo sam się ten post nie pisze.

Ja w te jego bajania nie wierzę. Co on w życiu nie robił... A cynę z cynkiem mylił. Raz mówił że na emeryturze potem że pracuje. To jak w to dać wiarę, dla mnie bajkopisarz. 

Edytowane przez hurriway
  • Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, Turqs napisał(a):

Utarczki, wywody to przecież jest ruch i paradoksalnie powinno działać na korzyść.

Zaciekle utarczki powodują to że ruch się zwiększa na chwilę. Potem jak już emocje opadają to pozostaje niesmak i stopniowo ludzie się wycofują.

• Lubię 4
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Cześć. Ja bym proponował całkowite odpuszczenie tematów i wzmianek politycznych ze wszelkich stron. Na pewno rozrzedzi to atmosferę na forum.  Zasady co podlega pod to ustalenie, możemy wspólnie określić.

• Lubię 5
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hurriway napisał(a):

Zaciekle utarczki powodują to że ruch się zwiększa na chwilę. Potem jak już emocje opadają to pozostaje niesmak i stopniowo ludzie się wycofują.

Dlatego ja zastanawiam się po co w ogóle niektórzy tak emocjonalnie biorą do siebie jakieś zaczepki. Tym bardziej jeśli kogoś nie znasz to nie masz pojęcia jakim tonem to co napisał - by rzeczywiście powiedział. Bo z rozmowy osobistej można wyciągnąć jakie kto ma intencje. Czy poważnie chce doradzić, czy się zaśmiać, czy drwić, czy dokopać czy doradzić ale przy tym się uśmiechnie. A inni odbierają to jako atak bezzasadnie bo jak czytają to mają inne wyobrażenia co do tonu wypowiedzi ;) 

Jeśli nie znam się z kimś osobiście to mam totalnie w d. co kto o mnie personalnie pisze. A często to ignoruję bo po prostu jest to nie na temat i mnie to nie rusza.

Tu jest wciąż świat wirtualny bez większego wpływu na czyjąś reputację w świecie realnym. 

Edytowane przez Krzychu
  • Lubię 4
Opublikowano
14 godzin temu, hurriway napisał(a):

Forum w sumie jest anonimowe więc słowa o niesmaku są nietrafne  a poza tym  jak oddzielić komentowanie i spory w sytuacji pszczelarstwa u nas bez odnośników  i  szerszego spojrzenia i zrozumienia  przyczyn  zapaści w pszczelarstwie jaką mamy obecnie ? Nie da się oddzielić kondycji pszczelarstwa i rolnictwa od poczynań nieudolnie rządzących  kształtujących naszą rzeczywistość  , trzeba o tym pisać i wyrażać nasze zdanie indywidualne i poglądy i nawet się spierać , bo po to jest forum żeby się spierać i dyskutować , oby kulturalnie oczywiście.

Oto fragment definicji :

Cytat

polityka to działalność polegająca na przezwyciężaniu sprzeczności interesów i uzgadnianiu zachowań współzależnych grup społecznych i wewnątrz nich za pomocą perswazji, manipulacji, przymusu i przemocy, kontestacji, negocjacji i kompromisów, służąca kształtowaniu i ochronie ładu społecznego korzystnego dla tych grup stosownie do siły ich ekonomicznej pozycji i politycznych wpływów. Realia dziejów ludzkości i współczesności dowodzą, że polityki korzystnej dla wszystkich po równo zazwyczaj nie ma[5].

Jak sami widzicie każda dyskusja może być podciągnięta pod definicję "POLITYKA" 

bo jak przezwyciężać sprzeczne interesy różnych grup społecznych bez odrębnych zdań tych grup i ich indywidualnych przedstawicieli   , bo w odpowiedzi  zaraz pojawiają się słowa  " - ale z to jest Polityka" i   to jest to nieporozumienie , bo jak przezwyciężyć sprzeczność poglądów czy interesów bez dyskusji . 

Moim zdaniem nie należy łączyć tylko dyskusji na forum z agitacją polityczną związaną z jakimiś wyborami w Polsce i to tylko powinno być zakazane na forum czyli zakaz  publikowania spotów , komiksów czy materiałów czy zdjęć kandydatów z agitacji politycznej związanej z wyborami w Polsce .

Słowo "Polityka " w Rosji służy do zamykania buzi obywatelom i trzymania za mordę  społeczeństwo.

My chyba jako forum  mające w nazwie  "Banicja " które powstało jako odpowiedź na wykluczanie i banowanie Kolegów z forum   Pasieka Michałów i z Ambrozji  i wielu kolegów wykluczonych z tamtych stron znalazło u nas przystań a tu teraz widzę  -  manio  aut .  🦵

A teraz widzę że jest propozycja  odwrotu od ideałów ? mieliśmy nikomu nie zamykać buzi i co ? 

Czy dobrze zrozumiałem ?

Pozdrawiam 

Tadek

• Lubię 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tadek11 napisał(a):

A teraz widzę że jest propozycja  odwrotu od ideałów ? mieliśmy nikomu nie zamykać buzi i co ? 

Administruję grupą, na której jest obecnie aktywnych 400 osób (licząc za ostatni tydzień), a nominalnie jest 5,7 tys. zapisanych. 

Zapewniam Cię, da się rozmawiać o pszczelarstwie zamykając buzię toksycznym i mającym własną wizję zasad, uczestnikom. 

A w zasadach mam nawet takie kwiatki, że nie rozmawiamy o rzucaniu pieniędzmi w polskie pszczelarstwo, bo to relikt średniowiecza. 

Trzeba oczywiście znaleźć złoty środek. Z zamykaniem buzi przeginają ciągle Amerykańcy. 

Edytowane przez michal79