Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No własnie jak to zrobić żeby nie bujać się z pełnymi ramkami w ciągu sezonu a nie zagłodzić pszczół na przedwiośniu ??? dojść do tego to mój priorytet w pasiece bo mnie już nerwi  to "bujanie się" drugi rok z rzędu kupe roboty niepotrzebne mimo że w tym roku zostawiłem im na zimę mniej niż w tamtym roku (nawłoć) a i tak sporo sie ostało może przez to że rodziny ogólnie słabsze niż w tamtym roku 4 musiałem łączyć to i ramek trochę zostało. Taka pogoda jak dziś przez 3 czy 4 dni mnie nie martwi już sucho było a wiosna potrzebuje wilgoci, od poniedziałku ma byc lepiej a moje nasadzenia potrzebują wody te w koło domu nie ma problemu ale te w terenie 110 sztobrów wierzby oraz 6 lip przyda się jak aniołki raz na jakis czas podleją :D

Opublikowano

Ile dać pokarmu żeby się na wiosnę nie "bujać" z ramkami ??? Takie wyliczenie jest nie realne w praktyce i każdy musi sobie wybrać jakaś strategię dlaczego ???? Ano żeby to zrozumieć trzeba prześledzić ile pszczoły zużywają pokarmu na własny użytek w poszczególnych miesiącach w roku , znalazłem takie opracowanie :

Styczeń - 1kg
Luty - 2kg
Marzec - 3kg
Kwiecień - 9kg
Maj - 15kg
Czerwiec - 30kg
Lipiec - 17kg
Sierpień - 12kg
Wrzesień - 5kg
Październik - 3kg
Listopad - 2kg
Grudzień - 1kg

Rodzina pszczela zużywa w skali roku łącznie ok. 100kg miodu i 25-30kg pyłku.

I tu jest istotny kwiecień , piszą że około 9 kg , ale kwiecień jest kwietniowi nie równy w poszczególnych latach pod względem pogody i wegetacji roślin i nektarowania , a poza tym wpływ ma tu wielkość rodziny wiadomo większa zużyje więcej  i trzecim czynnikiem jest jak długo jesienią matki czerwiły. I z tego można wyciągnąć jakąś prognozę ??? Ale jak to zrobić ?? Na pogodę w kwietniu nie mamy wpływu i dlatego wszystko co robimy w tej materii obarczone jest dużym błędem i jednego roku nam zostanie sporo pokarmu a drugiego zabraknie i zmuszeni będziemy dokarmiać w kwietniu i to jest cała filozofia :huh:

Pozdrawiam

Tadewk

• Lubię 1
Opublikowano

No własnie jak to zrobić żeby nie bujać się z pełnymi ramkami w ciągu sezonu a nie zagłodzić pszczół na przedwiośniu ???

Pszczoły chcą żyć bardziej niż Ty żeby przeżyły. Wiesz jak pszczoła wie ile miodu jest w ulu ? A wie. Będzie za mało nie będzie matka czerwić. Będzie zima ciężka ( ciepła , jak ta ) będą  sobie radzić tym co dostały. Mam niektóre cwaniary ( chyba po Władkowych) co jesienią na rabują  , jam nie raz d..pa i za dużo zostawiam . Słabsze bo zima ciężka była , było w miarę ciepło a to źle.

P.S . A ciasta nie dawał ? Dawał to ma tera miód daj nadstawkę i będzie co wirować . :D Może zwolnią miejsce . ;):D

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie rozpoczęły się coroczne tradycyjne procedery .
Wracałem przed chwilą z Kętrzyna z Kiermaszu Wielkanocnego (jutro znów jadę)
Na kilkunastu kilometrach naliczyłem w polu 5 ogromnych opryskiwaczy w akcji .
A ile ich już zdążyło zjechać z pól ... ?
Okolice obfitują w ogromne ilości zarośli wierzbowych .
Pszczoły masowo latają przez te opryskiwane pola na pożytek wierzbowy .
ile ich wróci ... ?

Opublikowano

U mnie rozpoczęły się coroczne tradycyjne procedery .

Wracałem przed chwilą z Kętrzyna z Kiermaszu Wielkanocnego (jutro znów jadę)

Na kilkunastu kilometrach naliczyłem w polu 5 ogromnych opryskiwaczy w akcji .

A ile ich już zdążyło zjechać z pól ... ?

Okolice obfitują w ogromne ilości zarośli wierzbowych .

Pszczoły masowo latają przez te opryskiwane pola na pożytek wierzbowy .

ile ich wróci ... ?

inkwizycja.gifwallbash.gif

Opublikowano

Widać że pszczelarze są mocno zajęci obowiązkami i nie mają czasu pisać na forum oraz Święta .  U mnie tak samo. Kończę właśnie dodatkowe korpusy z pojedynczej deski  , oraz stół do odsklepiania , oraz nową topiarkę słoneczną , jednocześnie obowiązkowe przeglądy w pasiece  w której przed chłodami wstawiłem w większości po korpusie suszu ? i teraz zastanawiam się czy nie zrobiłem to za wcześnie ? Ale myślę że pszczoły pomimo chłodu dadzą sobie radę ? zobaczymy ? Jutro ma być cieplej to w razie czego poddam im pokarm w słoikach 0,9 l

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

U mnie w wstawionych korpusach z suszem , w każdym ulu inaczej...zainteresowanie jest ale pogoda się załamała i przez tydzień następny pewnie nic ciekawego tam się nie b. działo.W ciemniejszych ramkach widać nakrop.W korpusach gniazdowych włożone ramki z węzą ładnie odbudowane,w silnych rodzinach odbudowane prawie w 100% tach.W słabszych potrwa to jeszcze.Dużo pyłku nazbierały /pogoda /.Teraz deszcze i chłody do Świąt więc muszą liczyć na to co w ulu.Trzeba być czujnym i kontrolować stan pokarmu.W razie braku dokarmię....tyle na dziś - czekamy na lepszą pogodę. ;)

Opublikowano

Jutro ma by cieplej, - ale to jeden dzień - i wtedy się pszczołom nie przeszkadza przeglądami.

Kwiecień to jak Tadek napisał zużycie 9 kg przez rodzinę, ja bym powiedział, że nawet do 15 Kg.

Jutro 10-ty kwietnia /smutna rocznica/ ale pierwsza dekada minęła i 1/3 pokarmu zjedzona, lub pszczoły zaczęły oszczędzać,

albo co gorsze zaczęły zjadać czerw. Czujność i kontrolowanie pokarmu nic nie da, tylko trza dawać i już bez względu na zapasy,

żeby sprowokować je złudzeniem przybytku do intensywnego czerwienia.

Piszą, że teraz w ulu na wadze jest codzienny spadek wagi po 0,25 kg.

Ja tam jutro jadę i podaję 6 (szóstą) dawkę wody - słodziuśkiej.

Opublikowano

Też się trochę pospieszyłem i w czterech rodzinkach wrzuciłem korpusy , ale tylko w jednym są na górze.

Opublikowano

11 dni temu rodziny, które były zimowane na jednym korpusie dostały półnadstawkę z analogiczną ilością ramek. W tych zimowanych na dwóch korpusach zamieniłem górny z dolnym. Dziś zrobiłem szczegółowy przegląd wszystkich. Masa nakropu z wierzby, klonu. Sady zaczynają kwitnąc (śliwki, ałycze i morele już od tygodnia teraz czereśnia). Matki z braku miejsca w górnych korpusach, w niektórych rodzinkach zeszły z czerwieniem na dół.

Pojawiła się dzika zabudowa trutowa oraz czerw trutowy. Każda rodzinka dostała ramkę pracy. Uzupełniłem też do kompletu ramki w każdym korpusie. Węza do gniazda, susz do nadstawek/półnadstawek.

Jedna rodzina na tle innych moich wyjątkowo silna :). Pszczoły za zatworami siedziały. Do tej pory trzymana na dwóch korpusach 7+7 dostała półnadstawkę z węzą między korpusy. Korpusy dopełniłem węza i szuszem +ramka pracy. Może to zbyt radykalne posunięcie ale w górnym korpusie wszystko zalane a w dolnym wszystko zaczerwione. Ponadto robotnice zaczęły tworzyć "łańcuszki" pod ramkami a to już mi się nie podoba

Nie miałem wyboru, raczej przez najbliższe dwa tyg. nie będę miał czasu aby zajrzeć do pasieki. Wszystkie rodziny poszerzone "na wyrost". W niektórych gniazdach pojawiły się karłowate mateczniki-straszaki. Do rzepaku zostały dwa tyg. :P

Opublikowano

Węza z poprzedniej niedzieli w większości w dadantach 1/2 odbudowana, w wielkopolskich w odbudowana w połowie. Dzisiaj w czterech rodzinkach przy domu dałem po korpusie 1/2 w suszem i węzą. W jednej rodzinie dodałem ramkę z pokarmem. Jutro działam w pasiece poza domem. Trzeba przejrzeć zanim przyjdzie kolejne ochłodzenie.

Opublikowano

i przez tydzień następny pewnie nic ciekawego tam się nie b. działo

Bedzie się dzieci robiło.

Czujność i kontrolowanie pokarmu nic nie da, tylko trza dawać i już bez względu na zapasy,

żeby sprowokować je złudzeniem przybytku do intensywnego czerwienia.

To po to to moje wczesne karmienie i ramki za zatworem . Nie trzeba ni z ciastem ni ze słoikami . :D

Opublikowano

No tak ale Ty masz te zatwory :D.  A co mają zrobić Ci co nie używają zatworów ? Takie rodzinki słabe które się kwalifikują do ustawiania w ulu ich za zatwór , od razu jesienią łączę w silniejsze rodziny żeby nie było zatworów , z wyjątkiem cenniejszych matek z zakupu gdzie czasami zatwory używam. :D jak otrzymam je późno i nie zdążą do końca sierpnia się rozbujać.

Opublikowano

Wczoraj do jednej rodzinki w dadancie 1/2 dałem korpus z suszem i węzą, dzisiaj zajrzałem kontrolnie i już budują plastry na 3 ramkach węzy, do jutra powinny się uwinąć... Szkoda, że taka pogoda się kończy... Na rzepak powinienem mieć 33 rodzinki gotowe, 3 to chyba na lipę  zdążą :-)

Opublikowano

No  nie wiadomo kiedy ten rzepak będzie w tym roku , bo wydaje mi się że chyba o tydzień wcześniej . Ale chyba założymy temat rzepaku i tam napiszemy nasze spostrzeżenia .

Pozdrawiam

Tadek 

Opublikowano

Wczoraj wiało jak cholera ale brały wodę, dziś pada od samego rana więc nawet wody nie biorą :( :( :(

Potrzebne słoneczko !!!!

Opublikowano

U mnie w tygodniu dostały po 0,9 l inwertu który mi pozostał po jesiennym karmieniu , i jak by się chłody utrzymywały dalej to trzeba będzie jeszcze powtórzyć raz taką porcję po 0,9 l , którą na pewno i tak  zużyją na własne potrzeby jeszcze przed pożytkami.

Opublikowano

U mnie mniszek i sady jeszcze, lepiej jak teraz przesiedzą kilka dni niż jakby to miało być później, za to mam nadzieje że bedzie piękna pogoda po świętach bo to bedzie u mnie ten bumm :D

Opublikowano

A u mnie zimno ale oprócz wierzb wiązów nic nie kwitnie. Czyli nie raz dobrze mieszkać na wygwizdowie. Mlecyk nawet pąków nie ma.Owocowe też.

Opublikowano

Tragedia z ta pogoda , a tak ladnie nanosily mi z wierzby nakropu teraz zjedza i pewnie trzeba dokarmic ,bo jak patrzylem pogode dlugoterminowa to po swietach jeszcze ma byc -4.

Opublikowano

Ty się ciesz że będą miały co. Pogoda jest wiosenna. Ważniejszy jest maj . Z wierzby miodu nikt nie odbiera . :D

P.S. A co wy z tym podkarmianiem ?

Opublikowano

tak ladnie nanosily mi z wierzby nakropu teraz zjedza

Po to nosiły , żeby zjeść :)

Wierzby jedne przekwitły , inne kwitną , a jeszcze inne będą kwitły .

Klony kwitną , ale wiatr zrywa kwiecie . Pszczół na klonach przy takiej pogodzie być nie ma prawa .

Ałycze zaczynają kwitnąć , ale pszczoły wyleciały dziś tylko raz na ok 3-5 minut .

Nie licząc pojedynczych donosicielek wody

Żałuję , że zwężając gniazda zabrałem co niektórym rodzinom nadmiar pokarmu .

Trzeba było jednak zostawić w ulach .

Tak to jest jak się nie używa zatworów .

Dziś przyjechała świeżutka węza z Krosna .

Nie jest dużo . Tylko ciut ponad 100kg. 

Ale w tym roku jakość się liczy a nie ilość ;)

• Lubię 1
Opublikowano

Zimno, wiatr, po Świętach mają u mnie być 2-3 noce z ujemnymi temperaturami a słabsze rzepaki zaczynają kwitnąć...