Beeman Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Witam. Gdzies wyczytalem o metodzie klarowania wosku. Zrobilem trzy partie (3x10kg) i jestem bardzo zadowolony. Po przefiltrowaniu wosku przez szmatke z bawelny wkladam wiaderko (plastikowe) do duzego kartonowego pudla. Na dnie pudla jest metalowe pudelko z żarówka 60W. Miedzy pudelko a dno wiaderka idzie czujnik termometru. Wszystko przykryte paroma kocami. Zarowka grzeje wosk 24godz. Nastepne dwa dni wosk klaruje sie (nadal pod przykryciem) . Co bym zmienil w tym procesie to dodam druga żarówka 40W. Obecnie 60W jest za duzo gdyz termometr pokazuje 70C, czyli wosk nadal jest w plynie. Kolejna partie zrobie na dwie zarowki. Pierwsze 24 godz. grzanie 60W. Nastepne 24h. tylko 40W. Mysle ze wosk wyjdzie jeszcze ladniejszy. Jedna uwaga. Oprawka zaruwki jest przymocowana do jednego z bokow metalowego pudelka tak aby żarówka nie dotykala metalu. Powodzenia i Wesołych Świąt dlo Wszystkich Cytuj
Tadek11 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Bogumił klarowanie kilkukrotne wosku żarówkami ??? Nie słyszałem żeby ktoś u nas to stosował , może to dobry sposób do odlewania woskowych figurek czy świec ? Cytuj
Beeman Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Bogumił klarowanie kilkukrotne wosku żarówkami ??? Nie słyszałem żeby ktoś u nas to stosował , może to dobry sposób do odlewania woskowych figurek czy świec ? Mysle ze sposob warty testu, zwlaszcza ze "system" zrobimy za darmo. (rzeczy dostepne w domu). Dzieki powolnemu chlodzeniu wosku na dnie wytracaja sie naprawde bardzo drobne czasteczki. Swieczki pieknie sie pala. Dziekuje Tadzu za pomysl/mysl. Po swietach spróbuje sklarowac wosk jeszcze raz. Choc wosk jest juz naprawde ladny. Pozdrawiam i zycze Wszystkim spokojnej Wigilii Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Też sobie takie świece woskowe dekoracyjne zrobiłem i są lepsze niż to badziewie z marketów Cytuj
marcino91 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Ja ostatnio klarowałem wosk w przenośnej lodówce turystycznej ze styropianu i efekt mnie zadowala, a nawet bardzo. Wosk po roztopieniu w garze z wodą wlewałem do pojemników, które następnie dawałem do wspomnianej lodówki, wszystko owinięte dodatkowo kocami i ręcznikami, szczelnie zamknięte i odstawione obok grzejnika. Po 24 godzinach wosk nadal był gorący chociaż już zastygnięty. Po trzech dniach ładnie się obkurczył, po wyjęciu opłukać, obciosać spód i gotowe Cytuj
daro Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Ja grzałka 30 W do terrarium , płyta na dno, w korpus dadanta (wchodzi gar 35l ) i daszek . Na 12 godzin gotujące wstawiam, rano wyłączam grzałkę a wieczorem wyjmuję . Jak najwięcej wody i pogotować dosyć długo. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Niedawno znalazłem taką informację, że w krajach skandynawskich jest zakaz importu polskiej węzy bowiem jest skażona ponad wszelkie normy. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zapewne sporo pszczelarzy u nas robi to w podobny sposób ? https://www.youtube.com/watch?v=GaaExqlrmXQ Cytuj
mirek. Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 ale on robi to dla siebie ze swojego Cytuj
Tomzo Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Niedawno znalazłem taką informację, że w krajach skandynawskich jest zakaz importu polskiej węzy bowiem jest skażona ponad wszelkie normy. A czymże to nasza polska węza miałaby być skażona? Cytuj
Kosut Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Tym czym ukraiński wosk przecież nie ma ograniczeń w imporcie tego surowca. 1 Cytuj
daro Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie wolno sprowadzać surowego wosku z UA .Węz tak ale nie wosk . Cytuj
Kosut Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Darek nie wolno bzykać cudzych żon, - czy to oznacza że wszyscy są wierni? Cytuj
mirek. Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 pół biedy jak ktoś ma syfiasty wosk bo kiedyś węzę taką kupił gorzej jak sam dolewa żeby było taniej więcej i wygrać przetarg na dotacje Cytuj
daro Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Darek nie wolno bzykać cudzych żon Cudze żony bzyka się szybko a nie wolno. 2 Cytuj
chudy1579 Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Witam ostatnio wytopilem 9 kg wosku i nie wiem czy by się oplacalo dac do przeróbki na weze czy wymienic 2:1 w sklepie pszczelarskim . Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 ja bym dał do przeróbki wiesz co dostaniesz Cytuj
vincent vega Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Daj do przeróbki. A jak za mało to poczekaj aż będziesz miał więcej. Swój wosk jest najlepszy do swojej pasieki. Cytuj
chudy1579 Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 A nie wiecie ile to by wyszło wezy z tych 9 kg Cytuj
daro Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Koszt z wysyłką ok 10 pln mi wychodzi. Warto ? http://www.miodpodkarpacki.pl/aktualno%C5%9Bci.php 3 % odchodu a reszta Twoja . Cytuj
Beeman Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 A nie wiecie ile to by wyszło wezy z tych 9 kg Witam. Wyjdzie conajmniej 90 szt. Kwestia czy ktos zrobi takie male ilosci? Przed chwila wlasnie wrocilem od tokarza z walcami do wezy. Weza ze swojego wosku to nie ta sklepowa. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Przed chwila wlasnie wrocilem od tokarza z walcami do wezy. Zdolni ci tokarze w Kanadzie U nas choćbym złotem płacił , to walców do węzy mi nie wytoczą Cytuj
Beeman Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Zdolni ci tokarze w Kanadzie U nas choćbym złotem płacił , to walców do węzy mi nie wytoczą Witam. Hehe nie zdolni tylko placilem cieklym zlotem, z Nawloci ostatnie sloiki. Walce z kwasowki, plaskie. Grawerowane kupilem na AliExpresie. Walcowanie nie taka prosta sprawa :-( Najwiekszy problem to przywieranie wosku do walcow. No ale powoli widac swiatlo w tunelu. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Daj od razu te walce na szlif. Samo toczenie to za mało. Wosk się klei. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi