Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że za tydzień będzie biało na akacji, w tym roku przyroda bardzo przyśpiesza , nadrabia stracony czas.

Opublikowano

U mnie akacja jest dopiero taka jak u kol kubek 33, którą pokazywał tydzień temu. Mam tylko nadzieję, że dzisiejsze burze nie otrzepią kwiatów :)

Karol

Opublikowano

A u mnie już białe akacje ale co z tego będzie ??? + 28 stopni i wiatr - jutro też. Od środy chłodniej

Opublikowano

Ja się cieszyłem jak głupi, że akacja u mnie będzie. Chodziłem co dziennie do parku i patrzyłem czy rozkwita:) Okazało się że jedna gałąź na którą ciągle się gapiłem ma kwiaty, może 3% całego drzewa zakwitnie :D reszta drzew oczywiście podobnie :)

Karol

• Lubię 1
Opublikowano

Akacja w tym roku słabiutka :mellow:  Pewnie nic z niej nie będzie ? Ale za to kwitną inne opóźnione rośliny więc może nie będzie tragedii ??

Opublikowano

U mnie akacja kwitnie jak szalona - całe drzewa białe ale....... wczoraj wiało, dziś wieje i zimno mimo słońca ( jest godz. 13 i 15 stopni).

Pszczoły u mnie bardzo odczuwają zimny maj - osłabły, jest mało pszczoły, lot bardzo słaby - kiepsko to widzę jeśli chodzi o miód.

Opublikowano

Tak to jest z akacją, kiedyś jak nie miałem jeszcze pszczół, dużo jeździłem rowerem. Pewnego razu odwiedziłem Park Ujście Warty w Słońsku  i zdziwiło mnie to, że biało było jakby śnieg napadał, przyszła burza i zerwała pewnie z 90% kwiatów.

Karol

Opublikowano

Dziś wieczorkiem na spacerze....... tylko zapachu nie da się wstawić

3a51d1babb32.jpg

67f88ded1316.jpg

Tylko czy coś z tego będzie???

Opublikowano

U mnie najpierw był mniszek, od przekwitnięcia mniszka dalej żółto od jaskrów, no ale teraz chłodniej.

A akacja stojąca w lesie nie ma zamiaru kwitnąć.

Opublikowano

Akacja  już praktycznie się kończy, chyba w tym tygodniu będę wybierał miód jak dojrzeje oczywiście ale myślę że będzie ok. Ale tępo w tym roku podkręciła nam przyroda, nawet nie zdążyłem nacieszyć się miodem mniszkowym i rzepakowym a tu już następny :D

Opublikowano

Akacja  już praktycznie się kończy, chyba w tym tygodniu będę wybierał miód jak dojrzeje oczywiście ale myślę że będzie ok. Ale tępo w tym roku podkręciła nam przyroda, nawet nie zdążyłem nacieszyć się miodem mniszkowym i rzepakowym a tu już następny :D

Lipa już ma dość duże pąki kwiatowe .

Lipa zakwitnie... da lub nie ...  i praktycznie już po sezonie .

Nieliczni lizną wrzosu , lub nawłoci . Ewentualnie spadzi ...

A reszcie zostanie leczenie i karmienie

Opublikowano

Dla mnie nawłoć to pożytek najważniejszy. Co roku wiernie nektaruje i 8-10l z rodziny można spokojnie odwirować. No i najważniejsze nie trzeba się martwić o rójki. Ale do nawłoci jeszcze ok. 7-8 tygodni. W tym roku zasiali 200m od mojej pasieki kilkadziesiąt ha ostropezu plamistego. Ponoć roślina miododajna. Miał ktoś może pszczoły na takim pożytku?

Opublikowano

Robi ty to potrafisz człowieka zmotywować tak z rana. Pozdrawiam :)

Robert jak prawdziwy Polak lubi sobie trochę ponarzekać. pamiętam jak kiedyś Drozda opisywał Polaka mówił:

Amerykanin jak go zapytasz co słychać powie Ci że wszystko jest w porządku , jest dobrze  wręcz świetnie i wyszczerzy w uśmiechu zęby  a Polaka jak zapytasz co u niego słychać powie z ponurą i smutną miną , że ogólnie jest słabiutko , kiepsko , i nie ma się czym cieszyć i machnie ręką.

Ale oczywiście to był żart i znający Roberta wiedzą że jemu uśmiech nie schodzi z twarzy :D

Sezon jest w połowie i zanosi się na jeden z lepszych :P Ale o karmieniu zimowy też trzeba już pamiętać i się do niego przygotowywać :)

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

W ubiegłym roku karmienie zacząłem 13 lipca, jeżeli w tym roku będzie podobnie to został miesiąc z groszem.

Pozdrawiam wszystkich optymistów i pesymistów. 

Opublikowano

Sezon jest w połowie i zanosi się na jeden z lepszych :P

Tadeusz chyba właśnie to był żart ? :D

albo jesteś w czepku urodzony.

Opublikowano

Tadeusz chyba właśnie to był żart ? :D

albo jesteś w czepku urodzony.

Rzeczywiście jeżeli chodzi o akację to sprawa jest jasna. Miodu akacjowego nie będzie. U mnie sprawę mocno poprawił rzepak. w pobliżu pasieki. :) i stąd taka opinia i zdaje sobie sprawę że nie każdy miał do dyspozycji pożytek rzepakowy więc sprawa jest względna.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Dzisiaj przejeżdżając w wiosce zauważyłem pierwsze kwiaty na lipie szerokolistnej...

Opublikowano

Dzisiaj przejeżdżając w wiosce zauważyłem pierwsze kwiaty na lipie szerokolistnej...

No to aż się prosi założyć na forum temat o lipie :) I jeżeli nie masz nic przeciwko temu to wydzielimy oddzielny temat ?

Opublikowano

Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a  :angry:  :angry:  :angry:  ....

w tym sensie, że miód jest tylko nie zasklepiony.

Rodziny w lesie na akacji mam nadzieje, że dorobią bo akacja w lesie jeszcze kwitnie. Te koło domu doleją pewnie facelią.

Wszyscy pytają o miód a ja czekać.. czekać..... czekać

bo miodek musi być pierwsza klasa......

Opublikowano

Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a  :angry:  :angry:  :angry:  ....

w tym sensie, że miód jest tylko nie zasklepiony.

Rodziny w lesie na akacji mam nadzieje, że dorobią bo akacja w lesie jeszcze kwitnie. Te koło domu doleją pewnie facelią.

Wszyscy pytają o miód a ja czekać.. czekać..... czekać

bo miodek musi być pierwsza klasa......

Może sprawdź refraktometrem , bo może jest już dostatecznie odparowany , tylko pszczoły nie sklepią  nie wypełnionych do końca komórek i zwlekają z tym do ich uzupełnienia ??

Opublikowano

Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a

Sezon słaby . Z liczby rodzin powinienem mieć kole tony. Wcześniej zimno słabe rodziny po zimie teraz gorąc i susza jak na Sacharze. Kiepsko choć nie tragedia.

Opublikowano

Może sprawdź refraktometrem , bo może jest już dostatecznie odparowany , tylko pszczoły nie sklepią  nie wypełnionych do końca komórek i zwlekają z tym do ich uzupełnienia ??

Dokładnie - ja przed chwilą wywirowałem wielokwiat. Sporo ramek nadstawkowych w ogóle nie było zasklepionych, ale przy potrząśnięciu nic nie kapało. Więc zdecydowałem, że biorę. I słusznie. Miód taki gęsty, że przez sita nie nie chciał lecieć. Stosunkowo ciemny. Takiego jeszcze nie miałem. Jutro sprawdzę z ciekawości refraktometrem jaką ma zawartość wody. Wynik nie specjalny. z 5 uli około 30l. Najlepsze - Buckfasty. Reszta rodzin dopiero teraz dochodzi do siły. 

Opublikowano

Sadziłem że akacja już skończyła kwitnąć a tymczasem rano na spacerku zobaczyłem to - cały szpaler

003b709ecf00.jpg

więc jeszcze czekamy może dopełnia i zasklepią :D :D :D