Nacek Opublikowano 26 Maja 2017 Opublikowano 26 Maja 2017 Myślę że za tydzień będzie biało na akacji, w tym roku przyroda bardzo przyśpiesza , nadrabia stracony czas. Cytuj
morzedzungli Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 U mnie akacja jest dopiero taka jak u kol kubek 33, którą pokazywał tydzień temu. Mam tylko nadzieję, że dzisiejsze burze nie otrzepią kwiatów Karol Cytuj
kubek33 Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 A u mnie już białe akacje ale co z tego będzie ??? + 28 stopni i wiatr - jutro też. Od środy chłodniej Cytuj
morzedzungli Opublikowano 31 Maja 2017 Opublikowano 31 Maja 2017 Ja się cieszyłem jak głupi, że akacja u mnie będzie. Chodziłem co dziennie do parku i patrzyłem czy rozkwita:) Okazało się że jedna gałąź na którą ciągle się gapiłem ma kwiaty, może 3% całego drzewa zakwitnie reszta drzew oczywiście podobnie Karol 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Maja 2017 Opublikowano 31 Maja 2017 Akacja w tym roku słabiutka Pewnie nic z niej nie będzie ? Ale za to kwitną inne opóźnione rośliny więc może nie będzie tragedii ?? Cytuj
kubek33 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 U mnie akacja kwitnie jak szalona - całe drzewa białe ale....... wczoraj wiało, dziś wieje i zimno mimo słońca ( jest godz. 13 i 15 stopni). Pszczoły u mnie bardzo odczuwają zimny maj - osłabły, jest mało pszczoły, lot bardzo słaby - kiepsko to widzę jeśli chodzi o miód. Cytuj
morzedzungli Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tak to jest z akacją, kiedyś jak nie miałem jeszcze pszczół, dużo jeździłem rowerem. Pewnego razu odwiedziłem Park Ujście Warty w Słońsku i zdziwiło mnie to, że biało było jakby śnieg napadał, przyszła burza i zerwała pewnie z 90% kwiatów. Karol Cytuj
kubek33 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dziś wieczorkiem na spacerze....... tylko zapachu nie da się wstawić Tylko czy coś z tego będzie??? Cytuj
Emik3 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 U mnie najpierw był mniszek, od przekwitnięcia mniszka dalej żółto od jaskrów, no ale teraz chłodniej. A akacja stojąca w lesie nie ma zamiaru kwitnąć. Cytuj
Nacek Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Akacja już praktycznie się kończy, chyba w tym tygodniu będę wybierał miód jak dojrzeje oczywiście ale myślę że będzie ok. Ale tępo w tym roku podkręciła nam przyroda, nawet nie zdążyłem nacieszyć się miodem mniszkowym i rzepakowym a tu już następny Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Akacja już praktycznie się kończy, chyba w tym tygodniu będę wybierał miód jak dojrzeje oczywiście ale myślę że będzie ok. Ale tępo w tym roku podkręciła nam przyroda, nawet nie zdążyłem nacieszyć się miodem mniszkowym i rzepakowym a tu już następny Lipa już ma dość duże pąki kwiatowe . Lipa zakwitnie... da lub nie ... i praktycznie już po sezonie . Nieliczni lizną wrzosu , lub nawłoci . Ewentualnie spadzi ... A reszcie zostanie leczenie i karmienie Cytuj
wreichert Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Dla mnie nawłoć to pożytek najważniejszy. Co roku wiernie nektaruje i 8-10l z rodziny można spokojnie odwirować. No i najważniejsze nie trzeba się martwić o rójki. Ale do nawłoci jeszcze ok. 7-8 tygodni. W tym roku zasiali 200m od mojej pasieki kilkadziesiąt ha ostropezu plamistego. Ponoć roślina miododajna. Miał ktoś może pszczoły na takim pożytku? Cytuj
radek40 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Robi ty to potrafisz człowieka zmotywować tak z rana. Pozdrawiam Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Robi ty to potrafisz człowieka zmotywować tak z rana. Pozdrawiam Robert jak prawdziwy Polak lubi sobie trochę ponarzekać. pamiętam jak kiedyś Drozda opisywał Polaka mówił: Amerykanin jak go zapytasz co słychać powie Ci że wszystko jest w porządku , jest dobrze wręcz świetnie i wyszczerzy w uśmiechu zęby a Polaka jak zapytasz co u niego słychać powie z ponurą i smutną miną , że ogólnie jest słabiutko , kiepsko , i nie ma się czym cieszyć i machnie ręką. Ale oczywiście to był żart i znający Roberta wiedzą że jemu uśmiech nie schodzi z twarzy Sezon jest w połowie i zanosi się na jeden z lepszych Ale o karmieniu zimowy też trzeba już pamiętać i się do niego przygotowywać Pozdrawiam Tadek Cytuj
Nacek Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 W ubiegłym roku karmienie zacząłem 13 lipca, jeżeli w tym roku będzie podobnie to został miesiąc z groszem. Pozdrawiam wszystkich optymistów i pesymistów. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 to był żart To nie żart . . . Na lipach pączki kwiatowe z dnia na dzień coraz większe Cytuj
bogor Opublikowano 8 Czerwca 2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Sezon jest w połowie i zanosi się na jeden z lepszych Tadeusz chyba właśnie to był żart ? albo jesteś w czepku urodzony. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Tadeusz chyba właśnie to był żart ? albo jesteś w czepku urodzony. Rzeczywiście jeżeli chodzi o akację to sprawa jest jasna. Miodu akacjowego nie będzie. U mnie sprawę mocno poprawił rzepak. w pobliżu pasieki. i stąd taka opinia i zdaje sobie sprawę że nie każdy miał do dyspozycji pożytek rzepakowy więc sprawa jest względna. Pozdrawiam Tadek Cytuj
MAZI Opublikowano 8 Czerwca 2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dzisiaj przejeżdżając w wiosce zauważyłem pierwsze kwiaty na lipie szerokolistnej... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dzisiaj przejeżdżając w wiosce zauważyłem pierwsze kwiaty na lipie szerokolistnej... No to aż się prosi założyć na forum temat o lipie I jeżeli nie masz nic przeciwko temu to wydzielimy oddzielny temat ? Cytuj
kubek33 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a .... w tym sensie, że miód jest tylko nie zasklepiony. Rodziny w lesie na akacji mam nadzieje, że dorobią bo akacja w lesie jeszcze kwitnie. Te koło domu doleją pewnie facelią. Wszyscy pytają o miód a ja czekać.. czekać..... czekać bo miodek musi być pierwsza klasa...... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a .... w tym sensie, że miód jest tylko nie zasklepiony. Rodziny w lesie na akacji mam nadzieje, że dorobią bo akacja w lesie jeszcze kwitnie. Te koło domu doleją pewnie facelią. Wszyscy pytają o miód a ja czekać.. czekać..... czekać bo miodek musi być pierwsza klasa...... Może sprawdź refraktometrem , bo może jest już dostatecznie odparowany , tylko pszczoły nie sklepią nie wypełnionych do końca komórek i zwlekają z tym do ich uzupełnienia ?? Cytuj
daro Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Wszyscy kręcą miód na potęgę, mówią nawet o jednym z lepszych sezonów a u mnie du*a Sezon słaby . Z liczby rodzin powinienem mieć kole tony. Wcześniej zimno słabe rodziny po zimie teraz gorąc i susza jak na Sacharze. Kiepsko choć nie tragedia. Cytuj
wreichert Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Może sprawdź refraktometrem , bo może jest już dostatecznie odparowany , tylko pszczoły nie sklepią nie wypełnionych do końca komórek i zwlekają z tym do ich uzupełnienia ?? Dokładnie - ja przed chwilą wywirowałem wielokwiat. Sporo ramek nadstawkowych w ogóle nie było zasklepionych, ale przy potrząśnięciu nic nie kapało. Więc zdecydowałem, że biorę. I słusznie. Miód taki gęsty, że przez sita nie nie chciał lecieć. Stosunkowo ciemny. Takiego jeszcze nie miałem. Jutro sprawdzę z ciekawości refraktometrem jaką ma zawartość wody. Wynik nie specjalny. z 5 uli około 30l. Najlepsze - Buckfasty. Reszta rodzin dopiero teraz dochodzi do siły. Cytuj
kubek33 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Sadziłem że akacja już skończyła kwitnąć a tymczasem rano na spacerku zobaczyłem to - cały szpaler więc jeszcze czekamy może dopełnia i zasklepią :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi