Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeprowadziłem mały eksperyment. Poidełko ustawione od ub. r. w lutym oczyszczone i od obecnie w ogóle do niego nie zaglądały. Po oblocie szukały gdzieś we własnym zakresie, za budynkiem gospodarczym krzesła ogrodowe odwrócone o 180 st. i w profilach została woda z zimy to tam pobierały, kilka się utopiło. Na początku marca wstawiłem na powałkę słoik z wodą pobierały po trochu ale szukały również poza ulem, a z poidełka nic, później i do dziś dostają słoik wody i łyżeczkę miodu, chętnie pobieraja i szukanie poza ulem ustało. Kilka dni temu do poidełka wrzuciłem im garść przetartej szałwii  z własnej uprawy na gnojówce z pokrzywy. Woda zrobiła sie lekko herbaciana i od wczoraj tankują z poidełka, nalewka miodowa odstawiona, dziś zimno a one do wieczora tankowały jedna to na kamieniu w poidełku zamarzła i musiałem ja rozgrzewać. Czy eksperymentowaliście coś takiego, czy to im nie zaszkodzi. Bo myślę do drugiego poidełka dodać tymianku, jak nim napoją czerw to destruktor wyskoczy z ula.    

Opublikowano

Chyba się do Kolegi wybiorę po zydelek . Pogazdujem w maju na zydelkach . ;):D

Obiecujesz , a nie pojedziesz .

Do Moselle też się wybierałeś :D

myślę do drugiego poidełka dodać tymianku, jak nim napoją czerw to destruktor wyskoczy z ula.    

Maryśki im dodaj . Będą spokojniejsze :D

Opublikowano

Do Moselle też się wybierałeś

Stary się zrobiłem . W zeszłym miała być objazdówka ale życie ( kłopoty ) zweryfikowały plany.

Marzenia piękna sprawa , nie ?

Opublikowano

Maryśki im dodaj . Będą spokojniejsze :D

Tylko szkoda że THC w wodzie się nie rozpuści.

U mnie to samo woda na powałkach stoi to pobierają tylko w dni nielotne a jak pogoda lotna to na folii od basenu co z lata została szał jak na wierzbach, mimo zostawienia poidła ale jak tylko zostawiłem węgiel drzewny pod poidłem to zaczęły się interesować coraz bardziej( gdzieś na fejsie zobaczyłem i postanowiłem wypróbować)

Opublikowano

Woda to dla konia.

Pszczoły szukają wartościowej najlepiej słodziuśkiej.

Opublikowano (edytowane)

Tylko szkoda że THC w wodzie się nie rozpuści.

U mnie to samo woda na powałkach stoi to pobierają tylko w dni nielotne a jak pogoda lotna to na folii od basenu co z lata została szał jak na wierzbach, mimo zostawienia poidła ale jak tylko zostawiłem węgiel drzewny pod poidłem to zaczęły się interesować coraz bardziej( gdzieś na fejsie zobaczyłem i postanowiłem wypróbować)

Witam. Chyba nie bardzo zrozumialem z tym weglem pod poidlem?  Ja mam wegiel w poidle, wtedy woda sie nie psuje. 

Edytowane przez Beeman
Opublikowano

U mnie dzisiaj podczas przeglądu wyszło, że matki nie ma. Rodzinka bardzo silna, zostało jeszcze sporo czerwiu krytego. Nie wiem co się mogło stać :( zostały jakieś 2 mateczniki więc liczę na to że matka jak się wygryzie to się unasienni. Dobrze myślę, czy za wcześnie na unasiennianie jeszcze?

Opublikowano

Może i coś z tego wyjdzie.

Ale już zysku z tego żadnego.

To jest efekt poprzedniego przeglądu.

• Lubię 1
Opublikowano

Całkiem możliwe, że podczas ostatniego przeglądu. Chociaż wydaje mi się, że byłoby znacznie więcej mateczników, a tu raptem dwa. Piszesz, że zysku żadnego w kontekście całego sezonu czy najbliższych pożytków? A może to ja jestem zbytnim optymistą ;)

Opublikowano

Całkiem możliwe, że podczas ostatniego przeglądu. Chociaż wydaje mi się, że byłoby znacznie więcej mateczników, a tu raptem dwa. Piszesz, że zysku żadnego w kontekście całego sezonu czy najbliższych pożytków? A może to ja jestem zbytnim optymistą ;)

Jak ja bym postąpił w takim wypadku ? :)

Wcale bym nie czekał na wychowanie się matki z tych dwu mateczników , tylko bym tą rodzinę połączył z inną z rodziną :D Dlaczego bo obawiał bym się że matka która wyjdzie w kwietniu może mieć kłopoty z unasiennieniem  , druga sprawa jakość tej matki z mateczników ratunkowych , trzecia sprawa rodzina ta osłabnie z powodu braku dopływu następnych pokoleń pszczół i będzie z niej marny pożytek w maju w związku z dużym opóźnieniem jej rozwoju w stosunku do pozostałych rodzin w pasiece i przy sprzyjających warunkach może dojdzie do siły na Jana ( 24 czerwca)  :D jak kiedyś starzy pszczelarze osiągali apogeum siły  swoich pszczół  :D  Ale Ty możesz zrobić eksperyment i ciekawy jestem jego wyniku ? I jeżeli chcesz poświęcić swoje pszczoły temu eksperymentowi to pisz na forum jaki będzie efekt pod względem rozwoju i miodności w porównaniu do pozostałych rodzin :D  Każdy pszczelarz jest Panem w swojej pasiece i masz wolną wolę  , ale ja bym zrobił tak jak napisałem wyżej :D 

• Lubię 1
Opublikowano

No właśnie Tadziu myślałem żeby wykonać nazwijmy to taki eksperyment. Z drugiej strony chciałbym wykorzystać tę rodzinkę, bo to zeszłoroczny odkład, który ma piękną siłę tej wiosny. Myślę jeszcze nad zakupem matki UN i podaniu jej. Sam nie wiem zresztą, a jest mi cholera przykro bo wiazałem duże nadzieje z nią. W tym roku miałem pierwszy raz ule na rzepak postawić - całe 3 :) a teraz wielka d...

Opublikowano

Podziel rodzinkę między te dwie pozostałe i jak dobrze pójdzie to miodu odbierzesz więcej niż z trzech.

• Lubię 1
Opublikowano

No właśnie Tadziu myślałem żeby wykonać nazwijmy to taki eksperyment. Z drugiej strony chciałbym wykorzystać tę rodzinkę, bo to zeszłoroczny odkład, który ma piękną siłę tej wiosny. Myślę jeszcze nad zakupem matki UN i podaniu jej. Sam nie wiem zresztą, a jest mi cholera przykro bo wiazałem duże nadzieje z nią. W tym roku miałem pierwszy raz ule na rzepak postawić - całe 3 :) a teraz wielka d...

Wcale nie d--a :D Jak połączysz  ją z inną ? ,  to dopiero będziesz miał efekt  :D Taki zabieg  robią niektórzy pszczelarze właśnie łącząc słabiaki z  silniejszymi i uzyskują bardzo silne rodziny na rzepak żeby osiągnąć większe zbiory . Obejrzyj na YT film "Prawo rozwoju rodziny pszczelej " to wszystko zrozumiesz . A Twój pomysł z matka UN to spytaj hodowców kiedy będą mieli już unasiennione ???? podejrzewam że najwcześniej po 20 maja ? czyli będzie właśnie  d---a z tego i rodzina dojdzie do siły na Jana

• Lubię 1
Opublikowano

Myślałem raczej o matce UN ale zeszłorocznej, wiem że niektorzy hodowcy takie mają :) jednak głos rozsądku i doświadczenia Tadka dojdzie do realizacji w środowe popołudnie najprawdopodobniej :)

Opublikowano

O tej porze jeśli nie ma się matek zapasowych nie powinno się kombinować tylko łączyć bezmatek z inną najsłabszą rodziną .
Z takiej łączonej będzie miód i odkład pod koniec maja .
A bez łączenia , to kupa zachodu , a rodzina i tak będzie pod koniec maja w sile odkładu .
I miodu z niej nie zobaczysz :)

• Lubię 1
Opublikowano

Kol. Marcino91 : - Nie kombinuj, do środy to już matki z tych mateczników się wylęgną.

Policz dni kiedy robiłeś poprzedni przegląd, gdy potrąciłeś matkę i będziesz wiedział czy już się wylęgła.

Jak minęło 12 dni to na sto procent już są młode matki.

Żeby połączyć to trza znaleźć i usunąć te wylęgnięte matki bo mogą być dwie, a nawet kilka, o ile już się nie wyroiły

Te młode matki bez wycofania po połączeniu zlikwidują starą czerwiącą matkę i stracisz dwie rodziny.

Na spokojnie młoda matka teraz już się unasienni. Jak stwierdzisz,że już składa jajka to będziesz zasilał ostrożnie

po 1 ramce czerwiu co tydzień. Ale to taka zabawa nic pewnego, to tak jest jak się za dużo kombinuje. 

• Lubię 1
Opublikowano

Dzięki za porady będę łączył. Niestety chciałoby się wszystko ratować na początku ale czasem większa korzyść z redukcji. Niestety Bohtyn pozostaje środa, bo jutro wyjeżdzam slużbowo na dwa dni. Co mnie nie zabije to mnie wzmocni :)

Opublikowano

Dzięki za porady będę łączył. Niestety chciałoby się wszystko ratować na początku ale czasem większa korzyść z redukcji. Niestety Bohtyn pozostaje środa, bo jutro wyjeżdzam slużbowo na dwa dni. Co mnie nie zabije to mnie wzmocni :)

Rozumiem, - że mnie nie zrozumiałeś.- Twoja sprawa. :D

Opublikowano

Zrozumiałem doskonale wszystko to co napisałeś Bohtyn :) właśnie w środę będzie prawdopodobnie 12 dni od ostatniego przeglądu. Zdaję sobie sprawę, że będę musiał znaleźć matkę przed połączeniem. Chcę także powiększyć liczbę pni w tym roku więc bardziej ekonomiczne nazwijmy to wydaje mi się jednak połączenie rodzin niż dokładanie czerwiu do rodziny. Gdyby nie pewnie bym się na tej rodzince skupił :)

Opublikowano

Taki to pożyje .

Jak ktoś ma farta , to nawet kogut zniesie mu złote jajo ;)

A po sezonie podzielisz się z nami swoją opinią o tej węzie :)

Póki co mogę odpowiedzieć co zauważyłem po przygotowaniu na dwa korpusy. Wcześniej kupowana w sklepie pszczelarskim była cienka tylko zarys komórek i bardzo krucha, lekka i taka jaśniejsza. Ta zakupiona jw. zupełnie inny towar (nie wiem jaka zawartość wosku w wosku) trochę grubsza komóry wyraziste cięższa, plastyczna i kolor taki woskowaty i tańsza. Takie moje spostrzeżenia jako niekumatego w tym temacie.    

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj sprzedałem za 1100zł 3 rodziny bez uli.

A co !!! - taka druga 13 emerytura Jarkowa, przyda się na węzę, paliwo, leki i inne. :P

Teraz mam 9 rodzin i 3 puste ule na wypadek metody zydelkowej. :D

Edytowane przez Bohtyn
  • Lubię 1
Opublikowano

A co !!! - taka druga 13 emerytura Jarkowa, przyda się na węzę, paliwo, leki i inne. :P

Bohtyn Ty to Miszczu jesteś normalnie  ale Jarek to chyba Ci nie wybaczy metody zydelkowej :D :D :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zgadza się to dobry sposób na zarobek.Odkład w sezonie 240 zł,a rodziny na wiosnę idą jak świeże bułki i cena też dobra,wielkopolskie 400-500zł.

U mnie nareszcie pada drugi dzień,oby potem zrobiło się cieplej gdzieniegdzie zaczyna kwitnąć mniszek. :) PK

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.