Nacek Posted December 12, 2018 Posted December 12, 2018 Robert jak tak dalej pójdzie to ty zostaniesz najsłynniejszym hodowcą kurczaków na warmi 1
Robi_Robson Posted December 12, 2018 Posted December 12, 2018 Robert jak tak dalej pójdzie to ty zostaniesz najsłynniejszym hodowcą kurczaków na warmi No bez jaj Ale kurczaki mam niektóre niepowtarzalne ... Tyle , że to nie ten temat
Emik3 Posted December 14, 2018 Posted December 14, 2018 Noooo ! Już zaraz przesilenie, a ja jeszcze ani jednej nowej ramki w tym sezonie nie zrobiłem . Materiał na ramki już nawet kupiłem i ... zużyłem go przerabiając szklarnię na kurniki . "Na wczoraj" muszę zrobić ok. 3000szt. Trzeba jechać po kolejne deski i pomału odkurzać stolarnię . Nie żebym był zgryźliwy, ale może się troszkę spiesz, zanim znowu na wiosnę Ci się jezioro zrobi na ranczu
piotrpodhale Posted December 14, 2018 Posted December 14, 2018 Na pasiekach zimowla idealna, nasypało trochę śniegu i chwycił lekki i mróz.Wyciągnąłem kilkanaście wkładek dennicowych zobaczyć jak to wygląda.Odsklepiny z pokarmu są na 6-do 9 uliczek z przodu uli,tak wiec wszystko dobrze niema co więcej burzyć zimowego spokoju.Jeszcze tydzień i przesilenie zimowe,a potem każdy dzień przybliża nas do wiosny. :DW warsztacie tego roku roboty mało,drobne remonty,kilka sztuk mini plus i oczywiście ramki jak co roku.PK
chudy1579 Posted December 15, 2018 Posted December 15, 2018 (edited) Dziś byłem na pasiece zobaczyć jak tam ule jak zwykle sikorki mi skubia styrodury .Odsłuchowo narazie zyja wszystkie dostały po 18 litrów syropu ale ja zawsze jakis niespokojny o ich los .Miodarka nowa zamówiona na 6 kaset ramek około 400 sztuk zrobiłem pare uli opalilem pare nowych zrobiłem.Teraz plany na nowy rok powiększenie miodarni i pasieki minimum do 60 rodzinek . Magazyn miodu juz mam panie z kontroli weterynaryjnej byly pomyślnie przeszło wszystko i mam rolniczy handel detaliczny . Edited December 15, 2018 by chudy1579 2
Robi_Robson Posted December 16, 2018 Posted December 16, 2018 Magazyn miodu juz mam panie z kontroli weterynaryjnej byly pomyślnie przeszło wszystko i mam rolniczy handel detaliczny . To na RHD tez odbierają pracownię ? Ja mam SB , więc są u mnie na kontroli co rok , ale słyszałem , że na RHD można wirować miód nawet w kuchni i nie ma żadnych kontroli .
Robi_Robson Posted December 16, 2018 Posted December 16, 2018 Na SB też można wirować w kuchni. To zależy w jakim powiecie ! Byłem u naszego forumowego kolegi Jurka k./Lubartowa na Lubelszczyźnie i tam było to możliwe . Kiedy zapytałem o taka możliwość u PLW w Bartoszycach , to trzy obecne przy tym osoby sekretarka + 2 lekarzy aż się podnieśli z oburzenia ! Wg nich pracownia , to pracownia, a kuchnia to kuchnia . Musiałem nawet pruć nowo wylaną posadzkę , żeby zainstalować OBOWIĄZKOWĄ kratkę odpływową wraz z odprowadzeniem wody z podłogi bez której zapowiedzieli , że nie odbiorą pracowni ! Teraz po trzech sezonach przez ten zabieg zaczyna mi pękać podłoga . Naprężenia ścian zaciskają ościeżnicę drzwi i ogólnie pracownia zaczyna się rozpadać . Państwo w państwie !
Bożena Posted December 17, 2018 Posted December 17, 2018 Ja złożyłam wniosek o wpis do rejestru RHD i nadano mi weterynaryjny numer identyfikacyjny...i to wszystko, żadnych pytań, żadnych wytycznych. Nie wiem co teraz , czy to już załatwia sprawę czy jeszcze mam spodziewać się kontroli. Od października cisza.
Tadek11 Posted December 17, 2018 Posted December 17, 2018 Ale oni teraz mają urwanie koguta z pomorem afrykańskim i dzikami i nie mają czasu Pisałem już o tym że rozmawiałem z moim PLW i sugerował mi że jeżeli ktoś ma możliwość wyboru pomiędzy SB a RHD i nie prowadzi innej produkcji rolno spożywczej , tylko same pszczoły ,to wg niego lepiej wybrać ten pierwszy sposób z uwagi na prawne aspekty tego sposobu działalności .
chudy1579 Posted December 21, 2018 Posted December 21, 2018 Witam u mnie spoczatku jak zgłaszałem wniosek też nic nie gadali tylko numer dali i po roku kontrol jak nawymyslali to już czcialem zrezygnować. Musi być ciepła woda odpływ do kanalizy książeczka zdrowia magazyn miodu urządzenia dopuszczone do kontaktu z żywnością dziennik sprzedaży dziennik zwalczania szkodników proces mycia urządzeń środki chemiczne do mycia ręcznik mydło no i przeszkolenie higieny żywności tyle tego 4 godziny panie pisały no ale wszystko przeszło a jeszcze etykiety z pełnym adresem i rodzajem miodu i trzeba na budynku napisać rol Han det i numer nadany i adres to tyle.
Tadek11 Posted December 21, 2018 Posted December 21, 2018 Witam u mnie spoczatku jak zgłaszałem wniosek też nic nie gadali tylko numer dali i po roku kontrol jak nawymyslali to już czcialem zrezygnować. Musi być ciepła woda odpływ do kanalizy książeczka zdrowia magazyn miodu urządzenia dopuszczone do kontaktu z żywnością dziennik sprzedaży dziennik zwalczania szkodników proces mycia urządzeń środki chemiczne do mycia ręcznik mydło no i przeszkolenie higieny żywności tyle tego 4 godziny panie pisały no ale wszystko przeszło a jeszcze etykiety z pełnym adresem i rodzajem miodu i trzeba na budynku napisać rol Han det i numer nadany i adres to tyle. Może trzeba porozmawiać jak człowiek z człowiekiem ? Urzędnik też człowiek i lubi być doceniony
Robi_Robson Posted December 22, 2018 Posted December 22, 2018 Ja złożyłam wniosek o wpis do rejestru RHD i nadano mi weterynaryjny numer identyfikacyjny... i to wszystko, żadnych pytań, żadnych wytycznych. Nie wiem co teraz , czy to już załatwia sprawę czy jeszcze mam spodziewać się kontroli. Od października cisza. Na pewno będzie kontrola ! Chociaż SB mam od dawna , to jeszcze wczoraj dodatkowo złożyłem wniosek o RHD Oczywiście u naszego wspólnego PLW . Głównie ze względu na produkty niskoprzetworzone np miód z pierzgą , lub miód z propolisem . Ale również ze względu na produkty od ptaków (tuszki jaja,pasztety ) , ryb itp które chcę też sprzedawać legalnie Zapowiedzieli , ze na kontrolę pomieszczeń przyjadą po nowym roku i że wymagania sanitarne są w zasadzie takie same jak przy SB Mam nadzieję , że w kuchni gdzie będę robił np ryby w marynacie nie każą mi wybijać w podłodze dziur na instalację do kratki odpływowej . Bo wg wcześniejszych słów , które usłyszałem przy innej okazji nie ma możliwości , żeby pracownia pasieczna była jednocześnie kuchnią ! Witam u mnie spoczatku jak zgłaszałem wniosek też nic nie gadali tylko numer dali i po roku kontrol jak nawymyslali to już czcialem zrezygnować. Musi być ciepła woda odpływ do kanalizy książeczka zdrowia magazyn miodu urządzenia dopuszczone do kontaktu z żywnością dziennik sprzedaży dziennik zwalczania szkodników proces mycia urządzeń środki chemiczne do mycia ręcznik mydło no i przeszkolenie higieny żywności tyle tego 4 godziny panie pisały no ale wszystko przeszło Większość z tych wymagań jest dość oczywista . Reszta to pewnie nadinterpretacja . Ja już na etapie wniosku uwzględniałem (sb) zagadnienie deratyzacji ( stacja deratyzacyjna / szczelne drzwi stalowo-kompozytowe ) i procesu mycia/odkażania Dr wet. poradził jeszcze przed złożeniem wniosku, żeby nie uwzględniać w opisie nazwy środków chemicznych ! Mówił , że lepiej napisać "dopuszczonych / atestowanych ) Bo jak jest ujęta nazwa , to podczas kontroli będą sprawdzać , czy jest konkretny środek na wyposażeniu. Mimo pozytywnego zakończenia kontroli współczuję Ci tych 4 godzin maglowania . Wiem jak takie upierdliwe kontrole męczą człowieka psychicznie jeszcze etykiety z pełnym adresem i rodzajem miodu i trzeba na budynku napisać rol Han det i numer nadany i adres to tyle. Jeśli chodzi o etykiety , to trzeba się pilnować . Czepiają się wielkości czcionki , Pełnych danych , Nazwy zgodnej z zezwoleniem Nr RHD Rozmawiałem niedawno prywatnie z profesorem Wilde , to wspomniał , że przy kontroli zakwestionowano mu na kilku słoikach ze starymi wzorami etykiet , że brakowało na etykiecie słowa "nektarowy" ! Ma być nie tylko nazwa np wielokwiatowy , ale i koniecznie rodzaj miodu , czyli nektarowy nektarowo-spadziowy spadziowy
Krzyżak Posted December 22, 2018 Posted December 22, 2018 Panowie nie bójcie się tak tych WETów i kontroli. U mnie był Pan na "kontroli", wypiliśmy kawę, pogadaliśmy, wypełnił jakieś rubryczki w protokole i tyle. Wszystko odbyło się w salonie do pracowni nawet nie wszedł.
mirek. Posted December 22, 2018 Posted December 22, 2018 wiesz są ludzie i ludziska zależy na kogo trafi
chudy1579 Posted December 29, 2018 Posted December 29, 2018 Dziś byłem na pasiece ciepło osluchalem naradzie wszystkie żyją ale niektóre są pod powalka aby do marca 1
piotrpodhale Posted January 4, 2019 Posted January 4, 2019 Ocieplenie klimatu do mnie już dotarło,teraz pewnie pora na mrozy. 5
daro Posted January 5, 2019 Author Posted January 5, 2019 Ta.. jakbyś rano musiał 50 km do pracy autem jechać to byś rzygał tą pięknością. Jak spadł pierwszy to 6 piaskarek widziałem dziś 200 metrów na finiszu.
marcino91 Posted January 5, 2019 Posted January 5, 2019 O drogach i dojazdach do pracy nic nie pisałem komentarz dotyczył powyższego zdjęcia z drugiej strony kiedy ma śnieg padać, jak nie w zimie? tak to powinno wyglądać jakby nie patrzeć, a nie temp. 10 st. C i deszcz, przyjdzie wiosna i niech zacznie robić się coraz cieplej, popada lekki deszczyk przyświeci słonko, tak jak to kiedyś wyglądało. Teraz śnieg to już nie taki oczywisty w zimie W dodatku społeczeństwo ogłupiane w dobie internetów komunikatami i ostrzeżeniami o opadach śniegu jakby to kurna coś dziwnego w styczniu było Jak to pani minister powiedziała sorry taki mamy klimat 3
daro Posted January 6, 2019 Author Posted January 6, 2019 Moja Pani Minister i o mojej pracy. Teraz pięknie , bo nie muszę .
Robi_Robson Posted January 6, 2019 Posted January 6, 2019 Teraz pięknie , bo nie muszę . Czyżbym przegapił Twoje przejście na emeryturę ?
daro Posted January 6, 2019 Author Posted January 6, 2019 A gdzie tam , chory jestem . 5 lat jak w mordę daj . Od lutego na zadupie idę .
Tadek11 Posted January 6, 2019 Posted January 6, 2019 Tylko się nie przepracuj Moja jak przeszłem cały czas coś remontuje , moimi rękami oczywiście
Robi_Robson Posted January 6, 2019 Posted January 6, 2019 chory jestem . To się kuruj . U Was na Podlasiu jest czym
Recommended Posts