Tadek11 Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Pewnie widzieliście już ten film ale dla tych co nie widzieli https://www.youtube.com/watch?v=X7vSJ4Szkdk Cytuj
Beeman Opublikowano 19 Lipca 2020 Autor Opublikowano 19 Lipca 2020 Ale jakie te proporcje powinny byc? Cytuj
irkor Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Spytaj @mania, a jak manio nie odpowie, to z pewnością będzie wiedział @manio 1 Cytuj
manio Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 5 godzin temu, irkor napisał: Spytaj @mania, a jak manio nie odpowie, to z pewnością będzie wiedział @manio Pisałeś ,że masz problem z wiatrami - zmień dietę lub idź do gastrologa. Na głowę nie pomoże , ale nie będziesz smrodu za sobą ciągnął. Cytuj
Michał Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 W dniu 19.07.2020 o 16:15, Beeman napisał: Ale jakie te proporcje powinny byc? Miałem robić przed weekendem ale pogoda na motor była i jakoś tak... Będę robił proporcję 1l gliceryny na 600g kwasu szczawiowego. Tym nasączę 100 pasków 2,5cm na 21cm. Takie powinny pasować na moje 18tki i langi 2/3 a i do wielopolskich pójdą. Po 4 paski na ul między korpusy. Cytuj
Xpand Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Michał, a testowałeś już dawanie między korpusy? To by w sumie ułatwiło podawanie - coś podobnie jak Randy. Też na dniach będę robił. Paski mam wycięte 3cm x 35cm grubość 2mm. Poprzednio dawałem po 2 paski na korpus między ramki, czyli 4 na ul. Czasami się zdarzało, że wyjadły czerw i wosk, bo nie miały przejścia. Wniosek dla mnie taki, że za długie jak na moje ramki, ewentualnie za grube. Plusem grubości jest jednak długość działania przez ~30dni i słabo zgryzały na wiosnę. Zastanawiam się tylko co z odkładami, bo mam dużo na jednym korpusie - dziś będę dopiero nowe malował Może też zaryzykuję i podam im na górę? Cytuj
Michał Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 Kupiłem beermatę 1.5mm arkusze a4 i pociąłem na paski 25mm. Mam w planie ustawić w dolnym korpusie 4 paski łącznie na skraju ramek naprzemiennie, coś jak tutaj Jeszcze tego nie testowałem i liczę się z jakimś ubytkiem pszczoły, ale mam nadzieję, że matka pójdzie w górny korpus czerwić a pszczoły będą kwas roznosić po całym ulu. Zostawię tylko dolne wylotki oczywiście. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 20 godzin temu, Michał napisał: Miałem robić przed weekendem ale pogoda na motor była i jakoś tak... Będę robił proporcję 1l gliceryny na 600g kwasu szczawiowego. Tym nasączę 100 pasków 2,5cm na 21cm. Takie powinny pasować na moje 18tki i langi 2/3 a i do wielopolskich pójdą. Po 4 paski na ul między korpusy. Ja na rodziny na 18 tkach składające się z trzech korpusów dawałem po 6 pasków w środkowy korpus do gniazda paski szer. 25-30 dł. podwójnie zagięty na wysokość ramki czyli 20 cm. 19 godzin temu, Xpand napisał: . Zastanawiam się tylko co z odkładami, bo mam dużo na jednym korpusie - dziś będę dopiero nowe malował Może też zaryzykuję i podam im na górę? Odkłady tworzone bez czerwiu krytego dymiłem w maju jeden raz apiwarolem i trochę sypałem cukrem pudrem podczas przeglądów i pasków w KS nie dawałem im dotychczas , ale nie wykluczone że później dam , wszystko zależy od oceny zawarrozowania odkładów. . Spróbuj cukru pudru do małych odkładów. Cytuj
Xpand Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zastawiam się Tadku czy nie skrócić tych pasków na 3cm x 25cm i może dla testu zrobię z 1,5mm grubości (arkusze mam 70cm x 100cm), aby nie przygnieść fizycznie czerwiu i nie zablokować przejścia (sporadycznie się to zdarzyło). Ja na wiosnę dawałem po dwa paski na jeden korpus gniazdowy, czyli 4 paski na ul. U mnie czerw był w dwóch korpusach wtedy. Teraz też jakoś wolę do dwóch gniazdowych podać, zamiast do jednego korpusu gęściej - może błędnie, nie wiem. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Teraz czerwiu na dwu korpusach już nie ma już tyle ile wiosną i w dolnym jest go niewiele i tak na logikę trzeba chyba je umieszczać w pobliżu czerwiu więcej niż w pozostałych częściach ula. 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 ja będę dzisiaj podawał paski ale nie zaginane na ramce a wieszane na wykałaczkach mam nadzieje że to zapobiegnie wygryzania plastrów pod paskami wymiar pasków to 2,5x 17,5 cm Cytuj
zdzich123 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 No to ja teraz załaduję bombę .Też postanowiłem dać paski ale -czyste EKO .Przykrycie korpusów coś w rodzaju płótna , kocyka ponad miesiąc temu załadowałem do mrowiska , i teraz będę to dawał na górę korpusu - na to folia .Ot taka kombinacja .Ktoś coś takie dziwadło kiedyś próbował ? 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Mam pytanie odnośnie KM aromatyzowanego w żelu. W ub. r. we wrześniu zakupiłem 3 szt. tegoż jeden postawiłem na ramkach plus dorobiłem taki pierścień 6-7 cm, ale efekt był niewidoczny. Czy pozostałe 2 szt. gdybym postawił od dołu pod siatką coś by dało i kiedy to zrobić? Cytuj
stanleyk Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 W dniu 21.07.2020 o 10:55, Michał napisał: Miałem robić przed weekendem ale pogoda na motor była i jakoś tak... Będę robił proporcję 1l gliceryny na 600g kwasu szczawiowego. Tym nasączę 100 pasków 2,5cm na 21cm. Takie powinny pasować na moje 18tki i langi 2/3 a i do wielopolskich pójdą. Po 4 paski na ul między korpusy. Ja stosuje paski z KS. o takich proporcjach: 1kg gliceryny i do tego 1kg KS. i to się sprawdza a na jeden korpus Wielkopolski 10R. wkładam 4szt. pasków każdy z nich o dł 35cm i szer 3cm zagięte na ramkach i wiszą tak długo w ulu aż zaczną się wytrącać na nich ( paskach) kryształy wówczas je wyrzucam a w to miejsce wkładam świeże. Stanley Cytuj
Beeman Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Myśle ze dajesz za dużo kwasu i on się wytraca w postaci kryształków. U mnie nawet po 7 miesiącach nie ma kryształków. Na 1 litr oleju 600 gr kwasu. Cytuj
stanleyk Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, stanleyk napisał: Ja stosuje paski z KS. o takich proporcjach: 1kg gliceryny i do tego 1kg KS. i to się sprawdza a na jeden korpus Wielkopolski 10R. wkładam 4szt. pasków każdy z nich o dł 35cm i szer 3cm zagięte na ramkach i wiszą tak długo w ulu aż zaczną się wytrącać na nich ( paskach) kryształy wówczas je wyrzucam a w to miejsce wkładam świeże. Stanley Przepraszam najmocniej wszystkich Forumowiczów miało być 1kg gliceryny i do tego 0,6kg KS. do stosowania o tym czasie (a nie jak wcześniej mylnie napisałem 1kg gliceryny i do tego 1kg KS) i w takiej miksturze mocze paski i jest ok. natomiast na wiosnę robię roztwór KS nieco słabszy i na 1kg gliceryny dodaję 0,5kg KS. Stanley Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez stanleyk 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Jakiej gramatury pasków używacie do nasaczania roztworem kwasu? 480 g może być? Cytuj
Xpand Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 U mnie był 2mm 3x 35cm beermat i teraz testuje 1,5mm, paski krótsze 3x25cm. Za to daje ich więcej, bo u mnie w większości uli czerw w 2 korpusach. Cytuj
stanleyk Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 13 godzin temu, Xpand napisał: U mnie był 2mm 3x 35cm beermat i teraz testuje 1,5mm, paski krótsze 3x25cm. Za to daje ich więcej, bo u mnie w większości uli czerw w 2 korpusach. Stosowałem bermat w pierwszym roku jak zacząłem stosować KS i wydaje mnie się że jest za miękki w następnym roku przeszedłem na tekturę i do teraz ją stosuje bo jest dużo twardsza a niżeli bermat a najważniejsze że zdaje egzamin. Stanley Cytuj
stanleyk Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) 23 godziny temu, Beeman napisał: Myśle ze dajesz za dużo kwasu i on się wytraca w postaci kryształków. U mnie nawet po 7 miesiącach nie ma kryształków. Na 1 litr oleju 600 gr kwasu. Beeman, proporce mamy te same po prostu wkradła się literówka podczas szybkiego pisania postu, a swoją drogą być może z olejem tak długo KS jest w stanie być aktywny natomiast mieszany z gliceryną po 4/5 tygodniach zaczyna się wytrącać na paskach w postaci kryształków i wówczas należy paski wymienić na świeże. Napisz jeśli to nie tajemnica jakiego oleju do mieszaniny z KS używasz że tak długo jest aktywny może i ja przejdę na olej zamiast gliceryny. Stanley Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez stanleyk Cytuj
stanleyk Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 W dniu 2.01.2020 o 21:29, Beeman napisał: Na 1L oleju 400gr. kwasu. Bogumił, prosiłem cię abyś podał nazwę oleju jaki stosujesz do KS czy to może być np.olej rzepakowy, słonecznikowy czy jakiś specjalny??? czy podany przez ciebie przepis 1L oleju 400gr. kwasu nie jest aby w stężeniu za słaby bo wiadomo że litr przeliczając na kg to wychodzi o wiele więcej, ja mierzę oba składniki na kg i to się sprawdza. 1kg G. i 1kg KS. stosuję ten roztwór 4-rty rok i jest ok. Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Chodzi oczywiście o glicerynę. Na 1litr gliceryny 600gr kwasu Cytuj
Nacek Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Ten roztwór po namoczeniu pasków robi się czerwony, szczerze powiedziawszy trochę mnie to niepokoi. Czy taki kolorowy roztwór można użyć do zalania kolejnej porcji pasków? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi