daro Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 ta ta ta ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 24, 2020 Share Posted December 24, 2020 Kilka dzisiejszych fotek z okolicy mojej pasieki . Tak wyglądają pola , drogi , podwórka . A deszcz znowu pada . I ma padać przez całe święta . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted December 24, 2020 Share Posted December 24, 2020 No to może lipy wreszcie poleją w 2021... ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 24, 2020 Share Posted December 24, 2020 Godzinę temu, Robi_Robson napisał: Kilka dzisiejszych fotek z okolicy mojej pasieki . Tak wyglądają pola , drogi , podwórka . A deszcz znowu pada . I ma padać przez całe święta . I jeśli taki stan będzie się utrzymywał (czyli tyle ile wsiąknie w warstwy z zasobami wód podziemnych - tyle również będzie dopadywać deszczu) do połowy marca - to można powiedzieć, że i na wiosnę suszy nie będzie a może i lipa poleje. Takie widoki pamiętam zazwyczaj w połowie/końcu marca po roztopach śniegowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 24, 2020 Share Posted December 24, 2020 Jak dobrze popadało to drogi we wsi wyglądały czasem tak . 4 godziny temu, Krzychu napisał: Takie widoki pamiętam zazwyczaj w połowie/końcu marca po roztopach śniegowych Przy roztopach wiosennych to bywało na podwórku i tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 25, 2020 Share Posted December 25, 2020 (edited) 7 godzin temu, Robi_Robson napisał: Jak dobrze popadało to drogi we wsi wyglądały czasem tak . Przy roztopach wiosennych to bywało na podwórku i tak. Na tym ostatnim zdjęciu Robert to wina albo ukształtowania terenu (w dole masz domek ze zdjęcia) lub przez warstwy w głębie typu gilny nieprzepuszczalne. Też mamy problem na osiedlu. https://photos.app.goo.gl/HevhTU5tUjUjFvyR7 Wesołych Świąt! Edited December 25, 2020 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 25, 2020 Author Share Posted December 25, 2020 No to tylko do temperatury koło zera i łyżwy można ubierać. Idzie właśnie ochłodzenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 25, 2020 Share Posted December 25, 2020 8 godzin temu, Krzychu napisał: Na tym ostatnim zdjęciu Robert to wina albo ukształtowania terenu Na tym ostatnim zdjęciu to już woda opadła To zdjęcie sprzeda kilku lat ! Ta górka przed stawem była całkowicie zalana . Jak popatrzysz , to widać jak podczas opadania wody płynęły jeszcze "strumienie" i wymyły koryta. Taki urok Doliny . We wszystkich kierunkach górka, a u mnie jest dołek - zlewnia i wód opadowych . Schodzą się też w dolinie dreny z wszystkich pobliskich pól . Powinno dalej spływać dreną pod dawny nasyp kolejowy . Za niemca dreny i rowy były zawsze drożne . Niestety w okresie PRL i później nikt już nie dbał o ich stan . Korzenie drzew pozarastały dreny a służby publiczne odsyłają z tym problemem do właścicieli gruntów . A właściciel gruntu gdzie jest "wąskie gardło" systemu melioracji wioski zmarł kilka lat temu . Jego starsze dzieci rozjechały się po świecie , a wdowa z najmłodszymi wyniosła się do miasta . Zresztą to typowa patologia... Budynki już się częściowo rozsypały . Nie ma siły , która by ich skłoniła do przywrócenie drożności systemu odwadniania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich123 Posted December 25, 2020 Share Posted December 25, 2020 Odwadnianie to jedna sprawa a druga to kto rozsądny buduje w takich niszach .Na takie ukształtowanie terenów to nie budowla , prędzej hodowla karpi ,chociaż zaraz i to będzie zabronione . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOROWY Posted December 25, 2020 Share Posted December 25, 2020 Budowało się gdzie się miało działkę. Każdy chciał zyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 Swego czasu na forum padło pytanie czy znicze kupione do uli na zimę? Nie bardzo skojarzyłem. Dziś yt pokazał mi toto. Głupota zasadniczo nie boli, choć różnie to bywa... Stanowczo odradzam. Im zimniej w zimie w ulu tym lepiej dla zdrowia silnej rodziny (innych nie zimuje się, bo się to nie opłaca i samym pszczołom i pszczelarzowi). Przerwa w czerwieniu przerywa łańcuch namnażania się patogenów, matka ma wakacje ale za to wiosną po oblocie następuje dynamiczny przyrost czerwiu pod warunkiem, że są pszczoły, młoda matka i zapasy pozimowe a nie resztki. Kaloryfer zbędny. Żeby był miód muszą pierw być pszczoły potem czerw potem znowu pszczoły i wtedy jest miód w ulu. Izolatory w sezonie blokują rodzinie optymalne dojście do siły. Tylko 8% lotników idzie w pole. Im trudniejsza okolica tym liczniejsza musi być rodzina aby nakład pracy rozłożyć. Tak działa ta "grawitacja". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 1 godzinę temu, Tikcop napisał: Swego czasu na forum padło pytanie czy znicze kupione do uli na zimę? Nie bardzo skojarzyłem. Dziś yt pokazał mi toto. Głupota zasadniczo nie boli, choć różnie to bywa... Stanowczo odradzam. Im zimniej w zimie w ulu tym lepiej dla zdrowia silnej rodziny (innych nie zimuje się, bo się to nie opłaca i samym pszczołom i pszczelarzowi). Przerwa w czerwieniu przerywa łańcuch namnażania się patogenów, matka ma wakacje ale za to wiosną po oblocie następuje dynamiczny przyrost czerwiu pod warunkiem, że są pszczoły, młoda matka i zapasy pozimowe a nie resztki. Kaloryfer zbędny. Żeby był miód muszą pierw być pszczoły potem czerw potem znowu pszczoły i wtedy jest miód w ulu. Izolatory w sezonie blokują rodzinie optymalne dojście do siły. Tylko 8% lotników idzie w pole. Im trudniejsza okolica tym liczniejsza musi być rodzina aby nakład pracy rozłożyć. Tak działa ta "grawitacja". Też widziałem ostatnio ten film. I też wiem dlaczego możliwość komentowania jest wyłączona. To tylko dla rozgłosu, jakieś niespełnione marzenia czy ambicje wpływają tak na ludzi. Jest u Was śnieg? U nas posypało ładnie. Ale jak wracałem do siebie to już na wysokości Elbląga pusto na polach, a u nas tak : https://photos.app.goo.gl/gkVUa6UPhjQfshrNA 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 Ciekawe co jeszcze wymyśli? Obrót leżaka do góry nogami? Oto sekret składania miodu pod czerwiem! ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 (edited) 16 minutes ago, Tikcop said: Obrót leżaka do góry nogami? Juz byl taki odcinek o odwracaniu ramek. Nie pamietam w jakim celu. Edited December 27, 2020 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 Już wiem! Matka niepotrzebna. Oto robotnica wychowana tajemną metodą. Wygląda jak matka. Ale to matka nie jest! Łykną jelenie takie coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 A widzieliście ten jak to niby w pudełko zimuje matki solo w szopie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 Pszczoła to nie osa. A może osa? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 4 minuty temu, Tikcop napisał: Pszczoła to nie osa. A może osa? Matki. Chodziło o matki pszczele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 (edited) Krzychu Tomasz pisze jak zazimowac ose jako pojedynczego osobnika. Edited December 27, 2020 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 O właśnie sprayem ją podpudrować i wyzimuje i to sama ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 2 godziny temu, Beeman napisał: Krzychu Tomasz pisze jak zazimowac ose jako pojedynczego osobnika. A faktycznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 Nie macie co robić? Macie czas na oglądanie oszołomów? Ja już dawno dałem sobie z tym spokój, szkoda czasu. Pod choinkę dostałem kilka książek, będzie co robić w najbliższym czasie. W jednej z nich wyczytałam świetne stwierdzenie „ Odsetek idiotów jest ten sam u profesorów i u woźniców". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted January 24, 2021 Author Share Posted January 24, 2021 Czas odświeżyć wątek wody w ulu. Pokażę kilka rodzin. Filmy nie dłuższe niż 2 minuty. Wgrywam bezpośrednio ze smartfona. Bez montażu, jak leci. Rodzina jednokorpusowa tak naprawdę. Na dole zostało mi kilka starych plastrów z pierzgą na wytop. Jak wypucują wiosną to im zabiorę ten dolny korpus. Tak nie powinno się robić ale co było zrobić. Szkoda było pierzgi marnować na topiarce, a tej było sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted January 24, 2021 Share Posted January 24, 2021 W dniu 27.12.2020 o 22:50, Nacek napisał: Nie macie co robić? Macie czas na oglądanie oszołomów? Ja już dawno dałem sobie z tym spokój, szkoda czasu. Pod choinkę dostałem kilka książek, będzie co robić w najbliższym czasie. W jednej z nich wyczytałam świetne stwierdzenie „ Odsetek idiotów jest ten sam u profesorów i u woźniców". Nic dodać nic ująć . Zamiast oglądać filmy na YT nieznanych autorów i nie wiadomo o jakiej fachowości , lepiej poczytać coś sobie z literatury książkowej , których to autorów weryfikuje przynajmniej wydawnictwo w trosce o swoje pieniądze wydane na nakład , a na YT nikt nie weryfikuje i są filmy z kością wołową w ulu jako antidotum na warroa. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted January 24, 2021 Author Share Posted January 24, 2021 Kolejna rodzina. Aby mieć przegląd sytuacji. W tym przypadku 2 cm deski czy otwarta dołem dennica najwyraźniej nic nie znaczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts