Juljan77 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Zastanawiam się czy do inwertu buraczanego można dodać litr suropu cukrowego z priobiotykiem Cytuj
Tadek11 Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Mam nadzieję ze nie chcesz reklamować na forum probiotyku ? A jakie widzisz przeciwwskazania , to trochę tak jak byś jadł chleb z masłem i za chwilę bułkę z masłem i zastanawiał się czy dobrze robisz i pytał o to na forum Kolegów ? 1 Cytuj
Rafall Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Zawsze zastanawiałem się nad sensem podawania probiotyku w syropie 3/2 ; 2/1 lub inwercie. Czy przypadkiem takie stężenie cukrów nie zabija tych pożytecznych bakterii i grzybów? 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Są też pewne relacje o mieszaniu syropu z inwertem i krystalizacji tej mieszaniny podczas zimowli. Szczegółów nie znam, bo karmię tylko syropem i nie musiałem się wgłębiać. A, i są też inne relacje, że probiotyk dobry tylko na wiosnę. Też się nie wgłębiałem, bo nie lubię sobie dokładać roboty dla 0,25kg miodu z ula (rzekomo) więcej, więc na wiosnę tylko ciasto mam na wszelki wypadek, w przypadku kwietnia takiego jak A.D. 2021. Edytowane 8 Września 2021 przez michal79 1 Cytuj
Xpand Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Rafall Też tak uważam Tak całkiem na marginesie, jak ktoś chce uniknąć krystalizacji pokarmu, to polecam dodawać kwas cytrynowy. Cytuj
manio Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Juljan77 napisał: Zastanawiam się czy do inwertu buraczanego można dodać litr suropu cukrowego z priobiotykiem Nie należy niczego mieszać z inwertem , podobnie nie należy go rozcieńczać wodą. Dlaczego ? Dlatego ,że inwert jest gotowym pokarmem , zawiera również wielocukry i nie powinien ulegać dalszemu inwertowaniu. Podaje się go późno i tylko do przeniesienia z podkarmiaczki do plastrów. Podanie z syropem spowoduje zmianę jego składu , pszczoły będą inwertowały rzadki pokarm , powstaje poważne ryzyko twardej krystalizacji pokarmu i spadek rodziny z głodu. Lepiej nie kombinować , żeby nie przekombinować i doprowadzić z miłości do śmierci głodowej pszczół. Edytowane 8 Września 2021 przez manio Cytuj
Krzychu Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 18 godzin temu, manio napisał: Podaje się go późno i tylko do przeniesienia z podkarmiaczki do plastrów Ale chyba trochę jeszcze go odparują? Cytuj
manio Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 Teraz, Krzychu napisał: Ale chyba trochę jeszcze go odparują? Nie mówiły nic o tym pszczoły , ale nie sądzę żeby było potrzeba , tak przynajmniej zapewniają producenci. Założenie jest takie ,że inwert po wszelkich pożytkach i tylko przeniesienie bo pszczoły letniej nie ma. Wytwarzanie inwertazy spracowuje pszczoły jak karmienie mleczkiem. Inwert cukrowy ( sacharozowy) nie niesie takiego ryzyka i może być podawany o dowolnej porze i w dowolny sposób inwertowany. Piałem o inwertach skrobiowych. Cytuj
Krzychu Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) 25 minut temu, manio napisał: Nie mówiły nic o tym pszczoły , ale nie sądzę żeby było potrzeba , tak przynajmniej zapewniają producenci. Założenie jest takie ,że inwert po wszelkich pożytkach i tylko przeniesienie bo pszczoły letniej nie ma. Wytwarzanie inwertazy spracowuje pszczoły jak karmienie mleczkiem. Inwert cukrowy ( sacharozowy) nie niesie takiego ryzyka i może być podawany o dowolnej porze i w dowolny sposób inwertowany. Piałem o inwertach skrobiowych. Zaczynam się zastanawiać teraz jak to ma się do zasady 15 kg zapasów w ulu. Czy to ma być zapas 15 kg suchej masy, czyli 15 kg czystych węglowodanów czy może 15 kg roztworu o zbliżonym % wilgotności do miodu? Bo wtedy faktycznie w tym drugim przypadku wiadro inwertu o zawartości 72% strawnych węglowodanów 15 kg powinno wystarczyć dla przeciętnej rodziny pszczelej na nieprzedłużającą się zbytnio zimę jesli przenoszą je bezpośrednio do komórek woskowych. Edytowane 9 Września 2021 przez Krzychu Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 51 minut temu, Krzychu napisał: Ale chyba trochę jeszcze go odparują? Invertix72 z buraka cukrowego ma prawie tyle wody ile zwykły syrop cukrowy 3:2 który podajemy tradycyjne do dokarmiania zimowego. Pszczoły więc musza odparować nadmiar wody podobnie jak w innych inwertach zbożowych. PK Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 36 minut temu, Krzychu napisał: Zaczynam się zastanawiać teraz jak to ma się do zasady 15 kg zapasów w ulu. Czy to ma być zapas 15 kg suchej masy, czyli 15 kg czystych węglowodanów czy może 15 kg roztworu o zbliżonym % wilgotności do miodu? Bo wtedy faktycznie w tym drugim przypadku wiadro inwertu o zawartości 72% strawnych węglowodanów 15 kg powinno wystarczyć dla przeciętnej rodziny pszczelej na nieprzedłużającą się zbytnio zimę jesli przenoszą je bezpośrednio do komórek woskowych. Ja liczyłbym suchą masę bo można się potracić w tych przemyśleniach... https://youtu.be/7aEg472vg-I Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 6 godzin temu, manio napisał: Nie mówiły nic o tym pszczoły , ale nie sądzę żeby było potrzeba , tak przynajmniej zapewniają producenci. Założenie jest takie ,że inwert po wszelkich pożytkach i tylko przeniesienie bo pszczoły letniej nie ma. Wytwarzanie inwertazy spracowuje pszczoły jak karmienie mleczkiem. Inwert cukrowy ( sacharozowy) nie niesie takiego ryzyka i może być podawany o dowolnej porze i w dowolny sposób inwertowany. Piałem o inwertach skrobiowych. Nie podawaj młodym łatwego sukcesu na kłopoty z pogodą ? Inwert należy podawać tylko do zakarmiaia zimowego i tajemnicą poliszynela jest że nie Wszyscy to tak rozumieją , ale klienci nie dadzą się oszukać i tak rozliczą takich cwaniaków swoimi nogami przy zakupie miodu a nie substytutów. ? 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 9 godzin temu, manio napisał: Nie mówiły nic o tym pszczoły , ale nie sądzę żeby było potrzeba , tak przynajmniej zapewniają producenci. Założenie jest takie ,że inwert po wszelkich pożytkach i tylko przeniesienie bo pszczoły letniej nie ma. Wytwarzanie inwertazy spracowuje pszczoły jak karmienie mleczkiem. Inwert cukrowy ( sacharozowy) nie niesie takiego ryzyka i może być podawany o dowolnej porze i w dowolny sposób inwertowany. Piałem o inwertach skrobiowych. Manio prosze o podpowiedź. Ten Invertix 72 z Diamantu buraczany to cukrowy czy skrobiowy i czy go mozna go łączyć z syropem? Cytuj
manio Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 3 minuty temu, harcerz1020 napisał: Manio prosze o podpowiedź. Ten Invertix 72 z Diamantu buraczany to cukrowy czy skrobiowy i czy go mozna go łączyć z syropem? Chyba nie narusza regulaminu i nie promuje inwertów , ale ten o którym piszesz powstał z sacharozy czyli cukru buraczanego . Zawiera więc sacharozę i produkty jej inwertowania : glukozę i fruktozę. Jak dodasz syropu , zwiększysz ilość sacharozy . Jeśli zrobisz to późno dasz pszczołom pokarm trudniej strawny , jeśli w czas to sobie przeinwertują sacharozę do wymienionych monocuktrów. W żadnym wypadku nie zaszkodzi to pszczołom , ani nie będzie powodem krystalizacji zapasów . No - chyba , że pszczoły coś doniosą co zburzy stosunek glukoza/fruktoza - ale to już inna bajka. Cytuj
daro Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 31 minut temu, manio napisał: powstał z sacharozy czyli cukru buraczanego Choć niekoniecznie z buraka . Trzcina ma 80 % rynku . To syrop na zimę . 1 Cytuj
manio Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) 10 minut temu, daro napisał: Choć niekoniecznie z buraka . Trzcina ma 80 % rynku . To syrop na zimę . u mnie w gminie tylko buraki rosną , trzcina tylko na jeziorze i cukru z niej nie ma - czyli 0% - nie pisałem o Cubie . Choć podobno nawet moja trzcina czasem spadziuje , więc przyjmijmy optymistycznie 1% rynku. W zasadzie nic z niej nie ma tylko smród po zimie - choć kiedyś to był cenny materiał budowlany. Teraz nie ma takich co by mieli siłę to zbierać. Dlaczego to syrop na zimę ? Znam takich co dają cały rok i pszczoły mają piękne i klienci zachwycenie wszystkimi odmianami miodów i ziołosmrodów. Niektórzy ciągle idą z postępem nie oglądając się na leśnych dziadków. Smacznego. Edytowane 9 Września 2021 przez manio 1 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, manio napisał: Chyba nie narusza regulaminu i nie promuje inwertów , ale ten o którym piszesz powstał z sacharozy czyli cukru buraczanego . Zawiera więc sacharozę i produkty jej inwertowania : glukozę i fruktozę. Jak dodasz syropu , zwiększysz ilość sacharozy . Jeśli zrobisz to późno dasz pszczołom pokarm trudniej strawny , jeśli w czas to sobie przeinwertują sacharozę do wymienionych monocuktrów. W żadnym wypadku nie zaszkodzi to pszczołom , ani nie będzie powodem krystalizacji zapasów . No - chyba , że pszczoły coś doniosą co zburzy stosunek glukoza/fruktoza - ale to już inna bajka. Mam dwa odkłady i ten slabszy choć również mocny zakarmilem w polowie syropem i miałem zamiar dokończyć przedmiotowym invertem, czy dokończyć syropem? Do 15-16-tego bym zakończył, na odkład 10 kg suchej masy cukru na zimę wystarczy? Pozdrawiam. Edytowane 9 Września 2021 przez harcerz1020 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 4 godziny temu, Tadek11 napisał: Inwert należy podawać tylko do zakarmiaia zimowego i tajemnicą poliszynela jest że nie Wszyscy to tak rozumieją , Spotkałem w sklepie pszczelarskim członka z Zarządy Związku i zapytalem właśnie o invert, odpowiedział, ze bierze zawsze więcej bo dokarmia na wiosnę zamiast ciastem. Cytuj
manio Opublikowano 10 Września 2021 Opublikowano 10 Września 2021 8 godzin temu, harcerz1020 napisał: Mam dwa odkłady i ten slabszy choć również mocny zakarmilem w polowie syropem i miałem zamiar dokończyć przedmiotowym invertem, czy dokończyć syropem? Do 15-16-tego bym zakończył, na odkład 10 kg suchej masy cukru na zimę wystarczy? Możesz dokończyć czym chcesz - choć chyba teraz to już lepiej inwertem. Nie ocenia się zapasów po wadze podanego pokarmu tylko po oceni ich ilości w gnieździe. Ja matka dużo czerwi ( a pogoda sprzyja) to i pokarmu ubywa . Trzeba zajrzeć , nie ma innego wyjścia żeby nie było wiosną głodowych osypów czy biegania z ciastem. Lepiej dać za dużo nić 1 kg za mało. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 11 Września 2021 Opublikowano 11 Września 2021 On 9/9/2021 at 6:01 PM, Tadek11 said: Nie podawaj młodym łatwego sukcesu na kłopoty z pogodą ? Inwert należy podawać tylko do zakarmiaia zimowego i tajemnicą poliszynela jest że nie Wszyscy to tak rozumieją , ale klienci nie dadzą się oszukać i tak rozliczą takich cwaniaków swoimi nogami przy zakupie miodu a nie substytutów. ? Tadku możesz rozwinąć myśl ?? Chyba chodzi o dzielenie się wiedzą a nie wpuszczaniem w maliny - chyba że się mylę? On 9/9/2021 at 8:43 PM, manio said: Chyba nie narusza regulaminu i nie promuje inwertów , ale ten o którym piszesz powstał z sacharozy czyli cukru buraczanego . Zawiera więc sacharozę i produkty jej inwertowania : glukozę i fruktozę. Jak dodasz syropu , zwiększysz ilość sacharozy . Jeśli zrobisz to późno dasz pszczołom pokarm trudniej strawny , jeśli w czas to sobie przeinwertują sacharozę do wymienionych monocuktrów. W żadnym wypadku nie zaszkodzi to pszczołom , ani nie będzie powodem krystalizacji zapasów . No - chyba , że pszczoły coś doniosą co zburzy stosunek glukoza/fruktoza - ale to już inna bajka. jak dla mnie do 15 września poddawanie syropu cukrowego w dzisiejszych czasach, gdzie matki czerwią dłużej a okres pszczoły zimowej jest przesunięty o 2 tyg jest OK co do inwertów i pasz - jedno z buraka inne z przenicy. To inwert po 15 wrzesnia jedynie się nadaje a pasze to się nadają w sezonie. Ja pasze osobiście stosuję dla odkładów i sobie chwalę - poddaje za dnia i nie ma problemu z rabunkami a odkłady inną w oczach. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 7 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Tadku możesz rozwinąć myśl ?? Chyba chodzi o dzielenie się wiedzą a nie wpuszczaniem w maliny - chyba że się mylę? Danielu taki doświadczony pszczelarz jak Ty i nie możesz " rozwinąć myśli " ? Zresztą to było tak żartem i manio to załapał i potwierdził pięć postów wyżej ? Jak też znam takich co inwert dają nie tylko do karmienia zimowego pszczołom , ale nie oczekuj że napiszę Ci kto ? Nie podzielę się z Tobą tą wiedzą.? Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 1 hour ago, Tadek11 said: Danielu taki doświadczony pszczelarz jak Ty i nie możesz " rozwinąć myśli " ? Zresztą to było tak żartem i manio to załapał i potwierdził pięć postów wyżej ? Jak też znam takich co inwert dają nie tylko do karmienia zimowego pszczołom , ale nie oczekuj że napiszę Ci kto ? Nie podzielę się z Tobą tą wiedzą.? Metod ciulania na miodzie jest wiele. Ja mam miód przede wszystkim dla siebie a to co zostaje idzie na sprzedaż. Więc ja się tylko z tego mogę śmiać. Ale mogę zrozumieć osoby co z tego żyją. Mi to nie pasuje ale samo życie. 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 6 minut temu, Brzytwiarz napisał: Metod ciulania na miodzie jest wiele. Ja mam miód przede wszystkim dla siebie a to co zostaje idzie na sprzedaż. Więc ja się tylko z tego mogę śmiać. Ale mogę zrozumieć osoby co z tego żyją. Mi to nie pasuje ale samo życie. Dokładnie Danielu ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 9 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Metod ciulania na miodzie jest wiele. Ja mam miód przede wszystkim dla siebie a to co zostaje idzie na sprzedaż. Więc ja się tylko z tego mogę śmiać. Ale mogę zrozumieć osoby co z tego żyją. Mi to nie pasuje ale samo życie. Ja z tego żyję, ale nie mogę zrozumieć jak tak można !? Szczytem chamstwa w tej dziedzinie jest robienie miodu malinowego z przeterminowanych - wycofanych z marketów syropów malinowych ? 2 Cytuj
manio Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 6 minut temu, Robi_Robson napisał: robienie miodu malinowego z przeterminowanych - wycofanych z marketów syropów malinowych a czy prawdziwy miód z malin ma taki malinowy smak i kolor ? Zgaduję , że idzie jak woda. Mnie też pytali o miód malinowy bo taki smaczny i ładny. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.