Skelar Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Jaką moglibyście polecić na poczatek? Zastanawiałem się nad jakimś wynalazkiem typu duża blacha do ciasta....ale coś mi się zdaję, że to nie wyda. Na początek chciałem coś niedrogiego - myślałem o plastikowej od łysonia: https://lyson.com.pl/sprzetpszczelarski/505-Wanienka-do-odsklepiania-ramek-wys-100mm-sito-plastikowe-2059766037445.html albo http://archiwum.allegro.pl/oferta/wanienka-do-odsklepiania-plastrow-ramek-miodu-i5213761182.html chyba, że ktoś korzystał z innego domowego patentu i mógłby doradzić.. Cytuj
Słowian Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Ja miałem przez dwa lata wariant 2 u mnie sie spisywała jedyny minus w tym przedziale ceny to waga przy zbyt gwałtownym odsklepianiu suwała sie po całym stole, czasami jedna reka musiałem trzymać żeby nie uciekała Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Kiedyś widziałem chłopak używał stary nierdzewny zlewozmywak jako stół do odsklepiania.PK Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Ja mam wersję 1 tylko z głębszym pojemnikiem. Sam głębszy pojemnik jest ok, ale jeśli miałbym jeszcze raz kupować to rozważyłbym opcję z niskim pojemnikiem. Chociaż ciężko porównać, bo nie pracowałem nigdy na tym mniejszym. Pozdrawiam, Daniel Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Opcja jeden jest okej bo dużo miodu można odzyskać z odsklepin,elegancko ocieka do wanienki. PK Cytuj
Bożena Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Kiedyś widziałem chłopak używał stary nierdzewny zlewozmywak jako stół do odsklepiania.PK I to bardzo dobry patent, wypróbowałam zlew jednokomorowy z ociekaczem, w spuście gęściejsze sitko, wszystko skapuje do podstawionej pod zlewem miski. Wcześniejszy sprzęt do odsklepiania poszedł w odstawkę Cytuj
daro Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 No nie bardzo mi pasuje. O ile odciekanie tak to co zrobić z osklepinami ? Do zlewu ? Za mało miejsca na wieszak . Może jak bym zobaczył gotowca.Ja zrobiłem sam , drut - https://sklep.hart-metale.pl/index.php?route=product/product&path=33_86&product_id=7353 z dostawą 70 , pospawanie 20 zet , wanienki 20 . Mam wieszak i stojak do odsklepiania. Osklepiny idą po na sito stożkowe na 1 dzień reszta po wytopie ,zostaje w wodzie na miód pitny. Co ciekawe Łysoń sit plastikowych do wanienek nie sprzedaje. Może kto zna dostawcę ? Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Używałem dziś pierwszy raz wersji pierwszej, ale z głęboką wanienką i miejsca na odsklepiny powinno być więcej niż na miód Ogólnie polecam. Cytuj
zdzich123 Opublikowano 23 Maja 2016 Opublikowano 23 Maja 2016 Kupiłem teraz pierwszą wersję , wygląd solidny , w piątek próba . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Chciałem wznowić temat bo niedługo sezon i trzeba już teraz zadbać o tak ważny sprzęt jakim jest wanienka lub stół do odsklepiania. Ja osobiście po latach prowizorki typu zlewozmywak z ociekaczem z nierdzewki zdecydowałem się zbudować prawdziwy stół do odsklepiania z kwasówki , o wymiarach 800 x 1400 mm tak żeby dwie osoby mogły spokojnie odsklepiać i było jeszcze miejsce na ramki , Podobne stoły , trochę mniejsze to wydatek rzędu minimum 1500 zł. mój wg wstępnej kalkulacji zamknie się w kwocie 1000 zł . Zamówiłem już blachę perforowaną na stół do ociekacza w Perfopolu Starachowice i właśnie spawam nogi. Wstawię zdjęcia niebawem. A jakie wanienki Waszym zdaniem sprawdzają się u Was podczas miodobrania ? Pozdrawiam Tadek Cytuj
chudy1579 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ja na ten sezon kupilem taka jak na poczatku od lysonia poz.nr.1a wczesniej uzywalem blachy od ciasta . Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Chciałem wznowić temat bo niedługo sezon i trzeba już teraz zadbać o tak ważny sprzęt jakim jest wanienka lub stół do odsklepiania. Ja osobiście po latach prowizorki typu zlewozmywak z ociekaczem z nierdzewki zdecydowałem się zbudować prawdziwy stół do odsklepiania z kwasówki , o wymiarach 800 x 1400 mm tak żeby dwie osoby mogły spokojnie odsklepiać i było jeszcze miejsce na ramki , Podobne stoły , trochę mniejsze to wydatek rzędu minimum 1500 zł. mój wg wstępnej kalkulacji zamknie się w kwocie 1000 zł . Zamówiłem już blachę perforowaną na stół do ociekacza w Perfopolu Starachowice i właśnie spawam nogi. Wstawię zdjęcia niebawem. A jakie wanienki Waszym zdaniem sprawdzają się u Was podczas miodobrania ? Pozdrawiam Tadek Witam też właśnie chcę wykonać taki stół do odsklepiania. Firma Perfopol jest mi dobrze znana wykonywałem u nich sito szczelinowe do kadzi filtracyjnej (jestem też piwowarem domowym). Czy masz może już zrobiony projekt w jakimś programie cad czy jakieś rysunki techniczne by było się na czym wzorować czy było z czego przerabiać pod siebie?? Z góry będę wdzięczny. Jeśli ktoś już wykonywał taki stolik i jest wstanie pomóc będę wdzięczny. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Daniel rysunków w cad nie robiłem bo to prosty projekt najpierw robisz wanienkę a później do niej dopasowujesz stelaż. Ale mogę Ci podesłać zdjęcia którymi ja się kierowałem przy projektowaniu , ale to są zdjęcia zrobione prywatnie u jednego z Kolegów więc na publicznym forum nie wypada ich pokazywać. Swój stół jak zrobię to pokażę. A odnośnie Perfopolu to też byłem tam wielokrotnie służbowo , bo kiedyś byłem zaopatrzeniowcem hutniczym w dużych zakładach mechanicznych i ich produkcja jest solidna i nawet niedawno kupowałem u nich blachę aluminiową perforowaną z owalnymi oczkami do topiarki słonecznej na spółkę z kolega pszczelarzem żeby koszty transportu zmniejszyć. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Patrzcie jakie ciekawe rozwiązanie, ciekawe czy to tak fajne jak się wydaje. https://www.youtube.com/watch?v=UiLQeSs-9Zg co o tym myślicie ?? Cytuj
Krzychu Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Chciałbym odświeżyć temat i zapytać czego Wy używacie? Zastanawiam się nad zakupem stołu do odsklepiania, z firmy apitec, 1000 mm z sitem z blachy preforowanej, koszt ok 1000 zł. Ktoś z Was robi na takim? Czy może na mniejszych wanienkach robicie? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 59 minut temu, Krzychu napisał: Chciałbym odświeżyć temat i zapytać czego Wy używacie? Zastanawiam się nad zakupem stołu do odsklepiania, z firmy apitec, 1000 mm z sitem z blachy preforowanej, koszt ok 1000 zł. Ktoś z Was robi na takim? Czy może na mniejszych wanienkach robicie? Ja mam metrową na dwa stanowiska na moje potrzeby 50 uli jest ok.Pochyłe dno i zawór fajnie ociekają do sucha odsklepiny.Żadne wanienki tylko stół.PK Cytuj
Krzychu Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 9 godzin temu, piotrpodhale napisał: Ja mam metrową na dwa stanowiska na moje potrzeby 50 uli jest ok.Pochyłe dno i zawór fajnie ociekają do sucha odsklepiny.Żadne wanienki tylko stół.PK Taki o jakim mówisz można już za 1000 zł kupić, oczywiście nie lyson. Warte ceny 1000 zł? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wygoda przy miodobraniu warta każdych pieniędzy. Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Chcial bym pokazac urządzenie pomocne przy odsklepianiu. Zwlaszcza na poczatku kariery poczatkujacego pszczelarza czyli jeszcze biednego na dorobku. Cytuj
Tikcop Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Zrobione czy kupione? Widziałem w ten sam deseń, tylko dodatkowo ramkę można było włożyć i obracać nią aby odsklepić drugą stronę. Miód oczywiście krystalizuje po i ma gdzieś ludowe wierzenia. Tak da się odsklepić tylko nigdy nieprzeczerwiony plaster. A jak był chociaż raz to robi się natychmiast szyba z wosku i trza machać widelcem. Więc nowinka nie do zastosowania przez ogół. Ta pani ma naukowy tytuł dra. I wie co robi i mówi. Pszczoły ma niczego sobie. Czy jest szansa zobaczyć na wizji Wasze rodziny? Edytowane 6 Lipca 2020 przez tikcop Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Metoda szybka ale....nie od dzis wiadomo ze swiatlo i temperatura zabija to co najlepsze w miodzie. Na zupelnie nowych ramkach ok, ale jak juz wosk jest starszy to wcale tak wesolo to nie wyglada. Cytuj
Krzychu Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 2 godziny temu, Beeman napisał: Chcial bym pokazac urządzenie pomocne przy odsklepianiu. Zwlaszcza na poczatku kariery poczatkujacego pszczelarza czyli jeszcze biednego na dorobku. Taką beleczkę ze szpikulcem zrobiłem do swojego nowego stołu do odsklepiania. Standardowo w zestawie był stojak, ale beleczka lepiej się sprawdza przy obracaniu ramkami także polecam. PS, turaj, w tym przypadku można zrobić otwór fi 80mm po środku w dnie wiadra, pod to sito a pod sito drugie wiadro.do pierwszego górnego wiadra przy dni mały otwór na wężyk od parownicy i możemy od razu pod odsklepianiu i odcieknieciu miodu wosk wytapiać 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Krzychu masz racje. To wiadro bylo zastepcze. Orginal w dnie ma nawiercone duzo malych otworkow. Cos w rodzaju sita. To wiadro stoi na drugim wiadrze i miod powoli odcieka z odsklepin. Dwa wiadra daje mi prefekt wysokosc do pracy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi