Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ależ Wy macie klimat , że w pierwszych dniach marca już możecie szukać larw / jaj :blink:

U mnie nie ma takiej opcji , żeby robić pierwszy przegląd wiosenny .

Przegląd zimowo-wiosenny. U mnie niestety leszczyny mało, do tego większość już nie pyli, więc pszczoły pyłku noszą mało, za wyjątkiem Kortówki, te cholernice zawsze coś niosą :-)

Opublikowano

Sobotni wiatr chyba obszarpał pyłek z leszczyny, bo pszczoły nosiły go w ilościach bardzo śladowych a na samej leszczynie prawie nic nie było. Kortówka żeby tak nosiła nektar jak pyłek to by była super pszczoła.

Opublikowano

Witam , widzę że u wszystkich były już pierwsze obloty tylko u mnie jeszcze nie i sie zastanawiam czy przegapiłem ten pierwszy oblot czy coś jest nie tak z moimi pszczółkami ,a jeśli bym przegapił ten pierwszy oblot mogę jakoś się zorientować np po zachowaniu pszczół w ulu czy był ?

Opublikowano

Witam , widzę że u wszystkich były już pierwsze obloty tylko u mnie jeszcze nie i sie zastanawiam czy przegapiłem ten pierwszy oblot czy coś jest nie tak z moimi pszczółkami ,a jeśli bym przegapił ten pierwszy oblot mogę jakoś się zorientować np po zachowaniu pszczół w ulu czy był ?

Powinien być posprzątany osyp pod ulami.

Opublikowano

Jak byś miał monitoring ? :D  wszystko by było jasne.  Ale na serio , jak będą ciepłe powałki to jest duże prawdopodobieństwo  że przegapiłeś oblot.

Opublikowano

Powinien być posprzątany osyp pod ulami.

raczej miałeś na myśli posprzątany osyp na dennicach , a przynajmniej

udrożniony wylotek.

Opublikowano

raczej miałeś na myśli posprzątany osyp na dennicach , a przynajmniej

udrożniony wylotek.

Pod ulami powinien leżeć osyp wyrzucony przez pszczoły sprzątające. Może być?

Opublikowano

jeśli bym przegapił ten pierwszy oblot mogę jakoś się zorientować np po zachowaniu pszczół w ulu czy był ?

Osyp wyniesiony przez pszczoły z ula może leżeć przed wylotkami , ale mogły posprzątać go wiatr , lub sikorki .

Popatrz na daszki , wylotki uli i ewentualnie inne jasne przedmioty na pasieczysku .

Jeśli znajdziesz ślady w postaci brązowych plamek (odchodów) , to pszczoły się oblatywały . :)

A póki co u mnie znów wróciła zima .

powrót zimy.jpg

Opublikowano

To chyba zdjęcie z wczoraj. Wczoraj albo przedwczoraj u mnie też śnieg sypał, ale kolejnego dnia jak słoneczko dało, to dzisiaj bajki.

Opublikowano

To chyba zdjęcie z wczoraj. Wczoraj albo przedwczoraj u mnie też śnieg sypał, ale kolejnego dnia jak słoneczko dało, to dzisiaj bajki.

Tak. Zdjęcie sprzed dwóch dni .

Ale kilka godzin później dowaliło śniegu po kolana .

Teraz część stopniała i znów jest podobnie jak na zdjęciu .

Opublikowano

Osyp wyniesiony przez pszczoły z ula może leżeć przed wylotkami , ale mogły posprzątać go wiatr , lub sikorki .

Popatrz na daszki , wylotki uli i ewentualnie inne jasne przedmioty na pasieczysku .

Jeśli znajdziesz ślady w postaci brązowych plamek (odchodów) , to pszczoły się oblatywały . :)

A póki co u mnie znów wróciła zima .

attachicon.gifpowrót zimy.jpg

Robi u mnie jest inaczej tzn. osyp leży pod ulem a daszki i ule dawno wyczyszczone przez deszcz...

Opublikowano

Dziś nie za ciepło ale latały jak na rzepaku, nosiły pyłek z krokusów, olch i chyba gdzieś zaczęła kwitnąć wierzba bo taki jasnożółty się pojawił. Półkorpusy zabrane przy przeglądzie wyczyściłem a w tygodniu zdezynfekuję Virkonem.

Opublikowano

U mnie dwa półminutowe przebłyski słońca .
Przez kilka godzin padał deszcz .
A przez chwilę nawet grad .
Dzień pod znakiem lenistwa . Do pasieki nawet kroku ...
Tylko obrządziłem zwierzaki i gapiłem się w odchowalnik z młodymi  przepiórkami niczym w telewizor :)
To lepsze od Brazylijskich seriali .
Jakie te małe "chrabąszcze" pocieszne :D 

• Lubię 3
Opublikowano

Siódmego marca zrobiłem pobieżny przegląd. Pszczół chmara, druga pasieka z której pszczoły były na gryce  lichutko. Obie na zimę jednakowo przygotowane, te same narzędzia, higiena, pracownia. Wyniki ZHW tej z gryki  w kilku próbkach śladowa warroza, ale wszędzie nozema sp.

Fajnie by było, gdyby ktoś  wykazał się i opowiedział o pyłku z tuj „Brabant”. Pozdrawiam.

...........................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Pszczoły  7 marca na tujach

Pszczoły  7 marca na leszczynie

Opublikowano

Fajnie by było, gdyby ktoś  wykazał się i opowiedział o pyłku z tuj „Brabant”. Pozdrawiam.

...........................................................................................................

Zawsze myślałem że TUJA to masowo wykupowane niemal bezobsługowe krzaczysko do obsadzania jako osłona,przed wiatrem,światłem,sąsiadami...

Opublikowano

No co tak milczycie, czyżby  zabrakło fachowców, szkoda - można korzystać z internetu szczerze zachęcam.

Opublikowano

No co tak milczycie, czyżby  zabrakło fachowców, szkoda - można korzystać z internetu szczerze zachęcam.

Grzeczniej Kolego, bo coś ostatnio strasznie warczysz na innych...

Opublikowano

Obserwacje wiosenne...doszedłem do wniosku że słabe rodziny na jesieni - to teraz marnie to wygląda.Zrobiłem póżno odkład jesienią /bo miałem ponadprogramową matkę/ .Owszem zakarmiona przeżyła zimę ale - dziś silne rodziny nawet przy 8st. już funkcjonują ,systematyczne loty po pyłek ,wodę .Ta słaba rodzinka chyba walczy żeby utrzymać temp. w ulu i zero lotów . Dokarmiona jest ale na bank dopiero przy dobrej pogodzie ma szansę na rozwój.Generalnie potrzebne są temp.+ 13 15st.

Opublikowano

Grzeczniej Kolego, bo coś ostatnio strasznie warczysz na innych...

Kolego MAZI, na nikogo nie warczę nie unoś się, ja uważam, że jak się nie wie, to warto pogrzebać w Internecie i podyskutować zdobywając wiedzę, warto uwierz. Pozdrawiam

Opublikowano

Obserwacje wiosenne...doszedłem do wniosku że słabe rodziny na jesieni - to teraz marnie to wygląda.Zrobiłem póżno odkład jesienią /bo miałem ponadprogramową matkę/ .Owszem zakarmiona przeżyła zimę ale - dziś silne rodziny nawet przy 8st. już funkcjonują ,systematyczne loty po pyłek ,wodę .Ta słaba rodzinka chyba walczy żeby utrzymać temp. w ulu i zero lotów . Dokarmiona jest ale na bank dopiero przy dobrej pogodzie ma szansę na rozwój.Generalnie potrzebne są temp.+ 13 15st.

Każdy może robić doświadczenia. Ale słabych rodzin nie opłaca się zimować tylko dlatego żeby mieć większą ilość rodzin w pasiece.

I Włodek pamiętaj że sezon pszczelarski zaczyna się około 20 lipca roku poprzedzającego dany rok kalendarzowy. Tak że można powiedzieć teraz jesteśmy w połowie sezonu :)  resztę chyba się domyślasz.

Ale oczywiście możesz to potwierdzić własnymi  doświadczeniami które inni już przerabiali.

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie spadła kolejna rodzina, 4 w tym sezonie   :( niestety 2 odkład z matką od Jarka :( a kolejne cztery odkłady z matkami od Jarka połączyłem w dwie rodziny bo by miodu na lipie dopiero zniosły i tak po zimie mam 19 rodzin :( trochę mało miało być 25 minimum, dlatego na tą zimę minimum 40 do zimy i to pełen ul jak jakiś odkład nie dojdzie dobrze to już nie będę patrzał że matka młoda od "hodowcy" i żal łączyć tylko połączę przed zakarmieniem i tyle.

W związku z powyższym mam to dyspozycji jedną matule UN ze sprawdzonym krytym czerwiem po zimie :D

Sklenar  G10 od Jarka (Netto)

Wszystkie Rodziny produkcyjne z tamtego roku dostały po kg ciasta z prebiotykiem od Sławka (BeeFree) a te odkłady,pakiety na 18-kach w większości z matulami od Jarka dostały ramkę  z nawłocią na górę na płask.

03e47e691332e672med.jpg

Mam też pytanko czy można taką ramkę a cenna bo sporo pyłku na niej dać do rodziny bo sporo pleśni na niej ale mi szkoda bo ramek nie mam a na 18-stkach to już w ogóle kiepsko :(

4f49a8eb09256351med.jpg

To jedna z moich najsilniejszych rodzin, czerw już od 2 ramki i jest go sporo na 4 kolejnych dwie od wylotka pełne pyłku i pokarmu czuję że będzie szał w tej rodzinie w tym roku, matka buckfast (a niby na przedwiośniu słabiej czerwi niż krainka :D ) od Władka, luzak123, aha jedyna rodzinka u mnie w układzie na ciepło bo w wersji 12 ramkowej, coraz bardziej podoba mi się gospodarka w takim ułożeniu, super rozłożenie pyłku w ulu no i w ogóle wydaje mi się taki większy ład i porządek w ulu nic w zimnej :)

58a019582d1bc5e7med.jpg

Opublikowano

Męczą się pszczoły tego przedwiośnia, niby latają, noszą pyłek ale wiatr silny i do tego nie za ciepło.

• Lubię 1
Opublikowano

I dużo ich ginie w stawach i kałużach .

Jedyna pociecha , że wiatr szybciej osusza błoto na podwórku i w pasiece .
Jak nie popada , to za kilka dni będzie można suchą stopą wejść do pasieki .