Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,no wlasnie u mnie narazie drzewka owocowe nie kwitna ,rzepak tez​ czeka gdzie nie gdzie mniszek wystawił kwiatek.Czekam cały czas na pogodę patrzyłem wczoraj agrest rozkwit i pora by dawać weze ,ale jak tu dać jak takie zimno .

Opublikowano

Dobrze ,że mam blisko do uli - tylko parę kroków, bo się obiegam z tymi słoikami jak głupi . A miałem zaczynać hodowle matek - jakiś koszmar i gdzie to ocieplenie klimatu.

Opublikowano

U mnie czereśnia ma pierwsze kwiaty ,budzi się wiśnia ,jabłonie,brzoskwinia jeszcze czeka, sliwa ma pierwsze kwiaty.Słowem to zimno trochę wyhamowało rozwój i może coś na tym skorzystają pszczoły,choć temp. 6-7 max do 9 st.i tak wylatują po wodę.Zapasy na szczęście mają a w nadstawkach zdążyły nanosić trochę nakropu.W gniazdowych korpusach węzę odbudowały 2-3 ramki,działo to się to wszystko jak były temp.po 14 do 20 st.  Teraz czekamy na prawdziwą wiosnę ....niech ta ZIMA się skończy!!!!   ;)

Opublikowano

Rodziny są już na tyle silne ,że można syrop cukrowy oczywiście gdy braki w pokarmie w gnieździe.Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie pozostały jeszcze jabłonie, kwitną grusze wiśnie, całe aleje klonów w mieście - wszystko co najlepsze. W piątek i sobotę nie brały nawet wody. Teraz słonecznie, + 6 i lodowaty wiatr który zamiata wszystko :(:angry::(

Byłem o 12 w pasiece, wiatr silny, słońce ale pszczółki daja radę

f46ec39fceac.jpg

4d64a27ffb37.jpg

• Lubię 1
Opublikowano

Ogłaszam sezon rójek za otwarty!

W dniu dzisiejszym całkowicie na partyzanta, z zaskoczenia wyroiła mi się jedna rodzinka - całkowicie przypadkowo udało mi się ją namierzyć i zdjąć z jeżyny na wysokości 1 metra :-P

Spodziewałem się wszystkiego ale nie rójki - rodzina na 1 i 1/2 rodni wielkopolskiej, w pełnym korpusie węza odbudowana do połowy, w nadstawce w połowie ramek. Miejsce miały, pokarm miały, w piątek odymię Apiwarolem macierzak i pierwak to się dowiem czy warroza była przyczyną czy też matka taka wybitna...

W macierzaku 3 ukryte mateczniki w tym dwa wygryzione...

Ma ktoś jakiś pomysł, hipotezę co do tej rójki?

Dodam, że pozostałe 35 rodzin pracowało dziś aż miło...

Opublikowano

Brak starej matki, mateczniki ratunkowe- rójka

Tak człowiek się całe życie uczy. Brak matki - 0 rójek.

Mazi osadź i odymij . Zobaczysz.

Opublikowano

Wszystko już możliwe pokazywałem wcześniej  że czerw trutowy już jest w ulach zdjęcie zrobione w końcu marca.

WP2017032_asaspxq.jpg

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Pszczoły zaskakują nas cały czas, nawet jak nam się wydaje że już wszystko o nich wiemy.

Święte słowa. Raz dwa uczą pokory.

Opublikowano

Dziś szybki przegląd w pasiece  - 30 rodzin w 2 godz - szał dla kręgosłupa :o :o :o

Do 6 rodzin poszły ostatnie ramki z pokarmem - reszta jeszcze tydzień wytrzyma a potem zęby w ścianę jak się nie zrobi ciepło.

Szał pyłkowy w pasiece - wszystkie rodziny pracują jak szalone - szkoda, że tylko dziś :( :( :(

Opublikowano

Fakt ...dziś szał pyłkowy cała paleta barw od bladego szarego do ostro żółtego w końcu do ostro różowego.Czy jutro już klapa  ???  prognozy znów do bani.   :(   

Opublikowano

U mnie pyłek w 80% rzepakowy, potem mniszek i inne, sady już się kończą - zostały tylko jabłonie.

Rójka osadzona dzisiaj pięknie pracowały.

Opublikowano

U mnie prawie wszystkie drzewa owocowe jeszcze nie kwitły , dzisiaj zaczęły i pojawiły się pierwsze kwiaty mniszka , rzepak dopiero ma pąki ale jeszcze nie kwitnie. Przegląd zrobiony , pokarmu nawet na tydzień deszczu powinno starczyć. Do najsilniejszych dostawiłem po korpusie węzy.

Opublikowano

U mnie też dopiero pierwsze mirabelki rozkwitają , wczoraj dałem nadstawki do najsilniejszy rodzin​ ,pokarmu jak patrzyłem niemaja aż tak dużo ale może starczy jak rozkwitna mirabelki i inne drzewka to sobie dozbieraja . W końcu może ta pogoda będzie łaskawa dla pszczółek.

Opublikowano

Byłem dzis obejzeć rzepak, dorodnty taki że zającowi uszy widać i pojedyncze kwiatki zaczynają sie pojawiać, w ubiegłym roku o tej porze był w pełnym rozkwicie a sięgał pasa.

Opublikowano

Wczoraj przejrzałem zapasy i mają po 2-3 ramki pokarmu, do silnych rodzin dodałem korpusy z węzą a po ramkach spaceruja dorodne trutnie wiec za tydzień jak sie cieplej zrobi pewnie będę biegał z drabina i rojnicą

Opublikowano

Po co teraz robicie przeglądy ???, w jakim celu ???.

Ja jak jestem w pasiece to tylko sprawdzam czy latają i z czym, i czy są słoiki puste do wymiany i to wszystko.

Taka zimnica na dworze, że nie ma co im wietrzyć,

a jak się zrobi ciepło na kilka godzin, to znowu żal przeszkadzać im w radosnych lotach.