kubek33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Z czasem przekonacie się, że w pszczelarstwie nie wolno przesadzać i nadgorliwością też. ale ja pszczoły mam od lat ..... więc z czasem sie już przekonalem Cytuj
kubek33 Opublikowano 22 Listopada 2016 Opublikowano 22 Listopada 2016 Admin weź sie do roboty bo tu jest wszystko - ule, leczenie i co komu ślina na język przyniesie a powinno - CÓŻ TAM U WAS W PASIECE Może by troche towarzystwo zmobilizować Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 się w sznurówki zaplątałem i wypierdzieliłem orła Admin weź sie do roboty bo tu jest wszystko I o to chodzi , żeby nikomu niczego nie zabrakło . A robota , to głupota 2 Cytuj
MAZI Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Cóż, dzisiaj odymiłem... Rodzina, która miała problemy w sierpniu nadal nie powala... Sierpień dymienie 4 x 4, po 2-3 tygodniach Ambrozol, w październiku 1 x dymienie, dzisiaj 1 x dymienie. Dennica higieniczna. Wynik kolejno: 300 300 200 200 70 - Ambrozol 60 - październik 50 po pół godzinie dziś... Ręce opadają. Chyba poświęcę tą rodzinkę i jeszcze co najmniej raz odymię w tym roku, jak pogoda pozwoli... Cytuj
Gość Imker Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 picie to życie... a gdy wódka w pracy szkodzi... porzuć pracę o co chodzi Cytuj
Gość Imker Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Mazi a jak inne rodziny??? Cytuj
MAZI Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Mazi a jak inne rodziny??? Mam 4 które monitoruję, ta wyglądała najgorzej więc sprawdziłem szybko. Jutro sprawdzę osyp w pozostałych, ale tam powinno być lepiej, o wiele lepiej. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Ja też byłem na pasiece w niedzielę,poniedziałek,wtorek i dziś. Pszczoły w poniedziałek zrobiły gromadne obloty wyczyściły się, we wtorek też latały i nawet zaczęły pruciać po innych ulach, ale ponieważ nie były dopuszczane to dały se spokój. Dzisiaj też latały ale bardzo krótko tylko przez godzinę, bo nic nigdzie nie mogły znaleźć. Zapomniałem zaglądnąć do uli, i nic koło uli nie robiłem, bo widzę, że na razie wszystko jest w porządku. Natomiast w sadzawce złapałem szczupaka 45cm i wywlokłem sporego karpia za brzuch. Jutro już nie jadę, pojadę jak zapowiedzą większy mróz, żeby zabrać jabłka i warzywa. Potem jeszcze raz jak zamarznie sadzawka, żeby udrożnić odpływ i dopływ wody. O pszczołach zapominam - do wiosny - jeszcze tylko około 100 dni, grudzień, styczeń, luty i mmaajj.!!! Cytuj
Bohtyn Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 No to dla Ciebie i kolegi. :D Napiszcie mi czy wiecie co robią pszczoły jak dostają takiego dymka ???. Cytuj
MAZI Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Napiszcie mi czy wiecie co robią pszczoły jak dostają takiego dymka ???. Napisz co robią pszczoły jak im zostawię 100 sztuk warrozy na start wiosenny? Kwestia wyboru... Cytuj
kubek33 Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Ja juz zakończyłem sezon definitywnie i podobnie jak Bohtyn czekam do wiosny. A tymczasem ryjemy w pracowni - nowej pracowni, wszystko musi znaleźć swoje miejsce a ja muszę zapamiętać gdzie leży..... a juz ciutka sklerozy jest... Cytuj
daro Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Opublikowano 24 Listopada 2016 Dobrze że tylko skleroza . Pasieka spokojna sikory nakarmione . Zbijam ramki , kleje te nietrwałe styrodury i byle do wiosny. Tak se marzę jaki klient miód by kupił wszystek. Cytuj
kubek33 Opublikowano 24 Listopada 2016 Opublikowano 24 Listopada 2016 Dobrze że tylko skleroza . Pasieka spokojna sikory nakarmione . Zbijam ramki , kleje te nietrwałe styrodury i byle do wiosny. Tak se marzę jaki klient miód by kupił wszystek. Jaki koszt tych nietrwałych styrodurów - no ja się do nich przymierzam a Ty mi mówisz że nietrwałe hmmmm co Ty na to??? jak bardzo nietrwałe?? wg Ciebie. Dużo miodku Ci zostało??? Cytuj
daro Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Opublikowano 24 Listopada 2016 Za 20 złotych korpus dadant. Ja się przymierzyłem i stosunek zalet do wad znacznie większy. Nie stać by mnie było na zakup takiej ilości nowych uli poliuretanowych. Stolarz ze mnie gorzej niż marny , zresztą by napić się piwa nie trza od razu kupować browaru , więc kupuję gotowe wręgi plastik i drewno. Skleciłem sobie ,,maszynę ,, do cięcia styroduru . Spadła nadstawka pełna miodu pękła 2 wkręty trochę kleju i jak nowa. Konieczne zrobienie korków wentylacyjnych i pajączków w dennicy. Chyba cały powód zgryzania.Czy nie trwałe ? Mi pasują dla tego mam i będzie coraz więcej. Zobaczymy co da dzą pajączki w dennicy i korki w nadstawkach na drugi rok na jesieni bo to wtedy zaczyna się piłowanie wylotków i dziur w nadstawkach . W korpusie tylko jedna zrobiła. Zobaczymy dennice z melaminą . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Listopada 2016 Opublikowano 24 Listopada 2016 Chyba koniec dobrych czasów Dzisiaj już zrobiło się pochmurnie i chłodniej A u mnie odwrotnie . Dziś był piękny dzień . Niektóre rodziny się oblatywały . Na zdjęciu rodzina z reprodukcyjną Nieską Cytuj
Nacek Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 Pierwsze dziesięć uli z styroduru ma trzy lata, zgryzania niema poza chyba dwoma przypadkami ale to wynik mojego niechlujstwa przy wykonaniu, dennice mam osiatkowane. W ubiegłym roku kilka rodzin zazimowałem na dennicach pełnych ale byla troche za mała wetylacja. Kilka korpusuw jest do naprawy, powodem jest to że do klejenia użyłem złego kleju, najlepiel się nadaje polimerowy. Z moich wyliczeń wychodziło że ul wielkopolski: korpus 12 ramek plus 3 nadstawki, daszek z styroduru i dennica drewniana z siatką wychodzi ok 60 zł. nielicząc oczywiście pracy własnej. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 To ja nie wiem gdzie wy takie tanie materiały kupujecie,ale gratuluje .Ja samą powałkę to robię za 14 zł,albo pcv spienione 6 zł na dennicę a gdzie reszta?PK Same wręgi 32zł. ... i to te najtańsze drewniane . Plastykowe droższe . No chyba , że bezwręgowe ... tylko listewki Cytuj
daro Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Opublikowano 25 Listopada 2016 32 + 40 reszta to i tak o niebo mniej niż 350 . Cytuj
Gość Imker Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 około 8zł sam styrodur na jeden korpus wielkopolski... ja kupuję wręgi tylko do korpusów... dennica daszek daje listwy/listewki i właśnie pcv i siatka też wyjdzie z 12zł więc styrodur 8zł wręgi 8zł pianka kleje wkręty i 20zł jak nic x 3......... 60zł jak by nie było dennica... powałka (osb lub sklejka), daszek i 100wka przekroczona a ten dalej 350 chłopie idź do tego koła i już nie płacz Cytuj
Nacek Opublikowano 25 Listopada 2016 Opublikowano 25 Listopada 2016 Wycięcie wręgów na pile to chyba niejest problem? Za siatkę 12 zł. placiłem za metr kwadrarowy. Daszki i wkładki dennicowe robiłem z styroduru 2 cm. Pianki do klejenia nie używam bo po pierwsze jest zadroga a podrugie słabo trzyma. Ja wyliczłem koszty kupując potrzebne materiały spisywałem wydane pieniądze a następnie podzielilem przez ilość gotowych uli. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 26 Listopada 2016 Opublikowano 26 Listopada 2016 Za siatkę 12 zł. placiłem za metr kwadrarowy. Co to za siatka , bo dziwnie tania ? Ja za Netexpol , lub Rozamet płaciłem kiedyś po 65zł. a ostatnio prawie 50zł./m2 jak się materiału nie ma to tez trzeba jechac na tartak i nie wiem czy się tak dużo zaoszczędzi no ale każdy orze jak może Zależy co się kupi i w jakim tartaku . Byłem akurat po materiał w tartaku wczoraj . Deska suszony (sosna) , to wg. cennika 700-1100zł. za m3 w zależności od klasy . Ale tyle co na wręgi , to można kupić odpady opałowe - zrzynki po 50zł.za wiązkę (na oko 1m3) z których na kilkadziesiąt korpusów materiału zawsze się wygospodaruje . Tylko kupować (nie wszędzie mają) zrzynki z materiału suszonego . I jeszcze zostanie materiału na ewentualne rączki Cytuj
daro Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Opublikowano 26 Listopada 2016 Nie mam zamiaru zapisywać się do niczego. Należałem ( raczej należę do końca roku ) do Polanki. Starczy . Nie bawi mnie to i zawsze byłem zwolennikiem i jestem oddzielenia pomocy od związków. Sprzętu. Nowy ul bez ramek kosztuje 350 . Zakup można zrobić do 50 pln na rodzinę. To wszystko zostaje zwrócone za rok. Jest jeszcze pikuś że masz obowiązek udostępnić pasiekę do kontroli. Nie ule. Każdy robi jak uważa. Siatka ocynk . P.S. Co do daszków to chyba też walnę sklejkę i ocieplę styropianem. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Listopada 2016 Opublikowano 27 Listopada 2016 A ja w tą zimę postanowiłem zrobić 30 korpusów z pojedynczej deski sosnowej o grubości 32 mm o szerokości 200 mm , czyli po obróbce na grubościówce wyjdzie około 28 mm, Korpusy maja być kompatybilne z dotychczasowymi korpusami ze sklejki i ze styroduru i do mojej ramki. Dlaczego ? bo do robienia dużej ilości odkładów w związku z walką z warozą (wg metody którą ja stosuję) , potrzeba mi dużej ilości korpusów i dennic na zapasowe rodziny a w zasadzie odkłady robione po rzepaku lub w trakcie rzepaku , które później łączę i korpusy te są wykorzystywane tylko latem , czyli wtedy kiedy warunki termiczne są i tak dobre. A że mam cały warsztat stolarski do dyspozycji więc jest to dla mnie praktycznie 1 dzień roboty. Ze stryrodurem by się zeszło dłużej czasowo. Ale nie rezygnuje ze styrodurów i dalej będą mi służyć do zimowli. Deski się już sezonują i suszą. W tej chwili dalej walczę z płytkami w pracowni i po woli widać już finisz jak nie powróci zima i nie zatrzyma robót. Wyposażenie pracowni nowe już prawie mam w komplecie , jeszcze tylko pospawać nogi do stołu pasiecznego. Jak trochę ogarnę porządek to dam parę fotek. 1 Cytuj
radek40 Opublikowano 27 Listopada 2016 Opublikowano 27 Listopada 2016 Mam styrodurowe ale od nich odchodzę- mało trwałe , teraz robię standardowe klepkowe ze środkiem lipowym ocieplone wełną mineralną, myślę ,że takie będą o.k Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi