marcino91 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 To to ja wiem że prawdziwy miód to długowieczny produkt pytałem w kontekście sprzedaży bezpośredniej, czy własnie w marketach, bo to raczej ten sam okres będzie Cytuj
lalux5 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 marcino91 Uważam, że każda firma, która miesza miód zza granicy, wyrządza ogromną szkodę polskiemu pszczelarstwu i pszczelarzom. Chodzi mi tutaj o miody "z poza UE" oraz przemyt z Chin i Indii. Po aferze z mięsem powinni się za te miody wałowane zabrać. Za cały rynek .. . To co opisują ostatnio ( Biedronka ) , a o czym rolnicy i producenci od dawien dawna mówią , to jeden wielki skandal i przyzwolenie na niszczenie naszego przemysłu rolno -spożywczego. Jak już napisałem to gdzieś na tym forum , nie mam nic do ziemniaków z izraela , miodu z Chin , tylko niech to będzie jasno i czytelnie zaznaczone , a nie podszywanie się pod krajowych producentów. I jeszcze jedno , ,,Producent Polski " to min 51% kapitału polskiego , to moje zdanie. Odpowiednim służbom łatwiej jest ukarać babcię za brak czegoś tam , niż zadrzeć z potentatem , bo na to nie ma przyzwolenia od władz. Smutne, ale prawdziwe. 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 Swoją drogą jaka powinna być ta data minimalnej trwałości? Rok? a może dwa lata? Miód nie ma okresu przydatności , tylko minimalny okres przydatności do spożycia ! I ten wynosi wg obowiązujących przepisów 3 lata od daty ...rozlewu . Zaokrąglony do końca trzeciego roku kalendarzowego . Czyli rozlany w słoiki w marcu 2018r. ma termin minimalnej trwałości do końca 2021r. Ten sam miód wlany po miodobraniu w maju 2018r. w wiadro , a następnie zdekrystalizowany, i wlany do słoika dzisiaj będzie miał termin minimalnej przydatności do spożycia : koniec 2022r. 1 Cytuj
marcino91 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 Dzięki Robert za konkretną odpowiedź chociaż z drugiej strony moja logika wysiada przy naszym prawodawstwie zawsze ten słoik wydawał się najpewniejszy Cytuj
daro Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 To tak jak z jednorożcami .Nigdy nie miałem 3 letniego miodu jedynie pitny. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja tak samo jak mi zostaną jakieś resztki miodu starszego jak dwuletni , to zostaje on przerobiony na miód pitny. Ale mam też jeden litrowy słoik miodu gryczanego , jedynego gryczanego jaki udało mi się zebrać na moim pasieczysku , i mam ten słoik już ponad 10 lat i nic niepokojącego pod względem jakości z nim się z nim nie dzieje i używam go tylko do nalewek ze spirytusem na Świąteczny stół Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 mam też jeden litrowy słoik miodu gryczanego I ja też mam jeszcze jeden słoik miodu gryczanego nic niepokojącego pod względem jakości z nim się z nim nie dzieje A mnie niepokoi ... że został ostatni A mam zamówienie na 11 sztuk Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Za cały rynek .. . To co opisują ostatnio ( Biedronka ) , a o czym rolnicy i producenci od dawien dawna mówią , to jeden wielki skandal i przyzwolenie na niszczenie naszego przemysłu rolno -spożywczego. Jak już napisałem to gdzieś na tym forum , nie mam nic do ziemniaków z izraela , miodu z Chin , tylko niech to będzie jasno i czytelnie zaznaczone , a nie podszywanie się pod krajowych producentów. I jeszcze jedno , ,,Producent Polski " to min 51% kapitału polskiego , to moje zdanie. Odpowiednim służbom łatwiej jest ukarać babcię za brak czegoś tam , niż zadrzeć z potentatem , bo na to nie ma przyzwolenia od władz. Smutne, ale prawdziwe. Witam. No coz globalizacja zwycieza i nic tacy maluccy jak my nie maja do powiedzenia. W Kanadzie nie jest inaczej. Dwoch głównych dystrybutorow miodu nie kupuje kanadyjskiego miodu bo taniej w brazyli, chinach itd. Mieszaja z odrobina kanadyjskiego i sprzedaja jako No.1 Kanada. W magazynach obecnie jest setki tysiecy ton i pewnie zostanie na przyszly rok. Wielu zawodowych pasiek nie przetrwalo tego sezonu bo straty zimowe dochodzily do 70% i miodu tez nie ma kto kupic. Podobnie jest z winem. Wystarczy tylko 10% rodzimego wina i juz sprzedaje sie go jako lokalne. Obecnie juz nawet nie pisza z kad to pochodzi tylko dla kogo zostalo zrobione. Ja jestem mala myszka ale nie narzekam bo mam pyszny miodzio i ludzie chetnie zaplaca nawet trzy razy wiecej jak w sklepie. No ale oczywiscie jak bym mial tony to by to inaczej wygladalo. Powodzenia Cytuj
krynek Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 ....taka ciekawostka: http://www.geekweek.pl/news/2019-02-08/pszczoly-dolaczaja-do-listy-zwierzat-zdolnych-do-podstawowej-arytmetyki/ pozdrawiam Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 ....taka ciekawostka: http://www.geekweek.pl/news/2019-02-08/pszczoly-dolaczaja-do-listy-zwierzat-zdolnych-do-podstawowej-arytmetyki/ pozdrawiam Z tymi zdolnościami matematycznymi pszczół to nie do końca tak . To zwyczajna manipulacja . To tak jak ja dwadzieścia kilka lat temu na kilkudziesięcioosobowej imprezie rodzinnej udowodniłem , że moja trzyletnia córka liczy w pamięci miliony ! Na głos zapytałem ją ile to jest 99 milionów podzielić na 33 miliony . Córka bez zawahania odpowiedziała "tsy" . Policzyła ? Nie ... Ja po prostu wiedziałem , że to jedyna cyfra , którą zna , bo nauczyła się jej odpowiadając ile ma lat Dokładnie z tym eksperymentem z pszczołami . To nie matematyka , tylko manipulacja . zdolność pszczół do uczenia się/ zapamiętywania drogi do "pożytku" . . Zamiast matematyki można użyć różnych kwiatków , kolorów , lub zdjęć samochodów . Wtedy pszczoły bezbłędnie się nauczą np rozpoznawać typy czołgów , flagi państw , lub odróżnią stare samochody od nowych Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Lipca 2019 Opublikowano 14 Lipca 2019 https://smaker.pl/newsy-czy-podrabiany-cukier-istnieje,1901248,a,.html Jak ma się to do diety pszczół ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Oby nie wyszło, że ten z promocji był troszkę "chrzczony" Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Oby nie wyszło, że ten z promocji był troszkę "chrzczony" Też tak podejrzewam Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zdaje się , że przez jakiś czas miód już mi nie będzie znikał z uli .Główny podejrzany wczoraj dał popis i chyba w tym sezonie miodu już nie popróbuje http://bisztynek.wm.pl/595958,Policjant-przestrzelil-opone-w-aucie-kompletnie-pijanego-kierowcy.html Cytuj
Beeman Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Witam. Tadek ten artykuł to jakies brednie bez sensu. Wychodzi na to ze jedzenie miodu (cukry proste i nie tylko) szkodzi zdrowiu. Cytuj
Beeman Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Oby nie wyszło, że ten z promocji był troszkę "chrzczony" Kolego to dobrze zarobiles bo po co przeplacac za invert? Cytuj
Kosut Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Robi znajomy wyjdzie na wolność na następny sezon. Swoją drogą po tych płytach nie da się zbyt szybko uciekać, koło Twego rancza faktycznie jak na dzikim zachodzie. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Robi znajomy wyjdzie na wolność na następny sezon. Swoją drogą po tych płytach nie da się zbyt szybko uciekać, koło Twego rancza faktycznie jak na dzikim zachodzie. To raczej dziki wschód Za szybko nie wyjdzie . Działał w warunkach recydywy . Doszła ucieczka i czynna napaść na policjanta . Że o narażaniu życia sąsiada i jego dziecka (pasażerów) nie wspomnę . Na wsparcie przyjechali drugim radiowozem policjanci Bartoszyc (30km.) Później dojeżdżali następni kolejnymi cywilnymi radiowozami . Więcej było we wsi policjantów jak mieszkańców. Po przejeździe prowadzącego w tym wyścigu jeszcze przez kilka minut w powietrzu unosił się smród palonej gumy Wiesz jak wygląda ta droga . A już od co najmniej 2 km. było słychać nie tylko syrenę , ale i zagłuszający ją łomot felg po drodze . Cytuj
Krzychu Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Kolego to dobrze zarobiles bo po co przeplacac za invert? Jeśli chodzi o ekonomię to jak najbardziej, bo np za 1000 kg cukru wyszło mnie 1400 zł, a analogicznie za suchą masę invertu zapłacę 4200 zł. Ale z czego dowiadywałem się to te promocje często były czystkami magazynowymi oraz zachęta do kupna innych produktów na których mogą odbić, bo w końcu limit na paragonie o tym świadczył Cytuj
Tadek11 Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Zdaje się , że przez jakiś czas miód już mi nie będzie znikał z uli . Główny podejrzany wczoraj dał popis i chyba w tym sezonie miodu już nie popróbuje http://bisztynek.wm.pl/595958,Policjant-przestrzelil-opone-w-aucie-kompletnie-pijanego-kierowcy.html Rzeczywiście dziki wschód Cytuj
Quidam Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 Znalezione w necie https://www.interia.tv/wideo-pszczelarz-zbudowal-ul-w-calosci-z-klockow-lego,vId,2749362 Ktoś mądrze dopisał aby zbudował ramki z klocków... Cytuj
Quidam Opublikowano 13 Września 2019 Opublikowano 13 Września 2019 Ciekawostka z sieci - drapieżna larwa pospolitego u nas złotooka (Chrysopa sp.) przeszukująca dennicę w ulu. https://www.youtube.com/watch?v=wzBuCcEOZkQ Może dołączy do grona naszych sprzymierzeńców - obok zaleszczotka (Chelifer cancroides), w walce z dręczem pszczelim (Varroa destructor) ? Cytuj
Quidam Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Przestroga dla tych, którzy z myślą o pszczołach, wprowadzają w naturalne środowisko obce dla naszej flory nawłocie i rdestowce... https://www.youtube.com/watch?v=zHyTUWw3CCg Dla mniej cierpliwych pszczelarzy - temat od 7min.50 s. 1 Cytuj
morzedzungli Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Fajny patent na ciasto cukrowe Cytuj
Krzyżak Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Żeby się nie babrać z ciastem przy rozdzielaniu, co uważam za najgorszą robotę, należy od razu wsypać cukier puder do woreczka strunowego i dodać wodę. Woreczek wieszamy na gwoździu i gotowe. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi