manio Opublikowano 20 Stycznia 2022 Opublikowano 20 Stycznia 2022 7 godzin temu, Tadek11 napisał: Ale Michał kanciastych nie lubi lubi za to udręczyć pszczoły na wszelkie sposoby i dobudować do tego obrzydliwe alibi. Może gdzieś się jaki plastikowy nocnik wala ? Dobry na kószkę ? Do powiększenia okien świniakom potrafią zmusić , czekam kiedy będą karali takich zboków. sygnalista dyżurny 1 Cytuj
manio Opublikowano 20 Stycznia 2022 Opublikowano 20 Stycznia 2022 w nawiązaniu do zbliżającej się wiosny 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Witam. Bob Binnie jeden z najlepszych Youtuberow zamiescil film o zbieraniu propolisu. Pokazal jak zmusic pszczoly do szybkiego propolisowania krat. Nad krate daje dwie listewki tak aby swiatlo dochodzilo do ula. Ja mysle ze stworzenie nadmiernej wentylacji tez zmusza pszczoly do dzialania. 1 Cytuj
hurriway Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 karmi i zakłada kratę propolisową podwyższając daszek. Jeśli jest to syrop to nasuwa się pytanie czy nie powoduje nastroju do rabunku w ten sposób. Pszczoły wyczują syrop dzięki temu podwyższeniu w powałce. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Ja komponuję takie powałki z kratą propolisową na podmianę za obecne. Tylko dlaczego dopiero przy karmieniu?. Nie można (tak zamierzałem) np. z początkiem maja jak już się ciepło ustabilizuje? Raz, że będzie większa wentylacja a i sama krata prop. rzekomo ogranicza rójki. Przy karmieniu to raczej bym wycofał. Co do filmu. Daszki na ulach płaskie tylko sklejka o wymiarach korpusu, czy tam nie padają deszcze? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez harcerz1020 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Godzinę temu, hurriway napisał: Jeśli jest to syrop to nasuwa się pytanie czy nie powoduje nastroju do rabunku w ten sposób. Pszczoły wyczują syrop dzięki temu podwyższeniu w powałce. Sprowokować rabunki jest bardzo łatwo. Ale trudniej wyprowadzić pszczoły z nastroju do rabunków . Ja bym nie ryzykował . Wystarczy zacząć ... W sierpniu , to już po kilku minutach może być sajgon w całej pasiece . Karolina Północna to całkiem inna bajka . Tam jest inny klimat . Najniższa temperatura w styczniu , to +9 stopni . Więc co tu porównywać ? 6 minut temu, harcerz1020 napisał: czy tam nie padają deszcze? To jest klimat oceaniczny . Deszcze padają bardzo często ! Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Nie pamiętam który wykładowca, może to był pan Radwan? Mówił że nadmierne pozyskiwanie z rodziny kitu pszczelego jest szkodliwe dla pszczół. Gdziesik miałem zapisane o co to chodziło. PK Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 3 hours ago, harcerz1020 said: Daszki na ulach płaskie tylko sklejka o wymiarach korpusu, czy tam nie padają deszcze? Kanadyjskie pro.pasieki tez uzywaja takich daszkow. Widac wystarcza, a ekonomia to podstawa biznesu. Jak cos zrobie za $8 to po co wydawac $15? Takie daszki na wymiar korpusa jest bardzo wazne przy transporcie. Korpusy przylegaja do siebie co zmniejsza powierzchnie na samochodzie a tym samym zapobiegaja otwarciu ula (przesunięcia korpusow). Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 2 hours ago, piotrpodhale said: Gdziesik miałem zapisane o co to chodziło. Oczywiscie masz racje. Pszczoly nie zbieraja tego dla zabawy, czy tez nie jest to odpadem przy produkcji miodu. Jednym z waznych zastosowan to ponowne odkazanie komorek pszczelich, uszczelnianie powstalych szczelin, termo regulacja itd. Mysle ze jednak jak to zrobimy z umiarem i w odpowiednim czasie (zwlaszcza w tych rodzinach gdzie propolisu jest od groma) to nie wplynie to na ich zdrowotnosc. Moim zdaniem jednak nie ma nic za darmo. Pszczoly potrafia wydelegowac ekstra zbieraczki do tego celu ograniczajac np. zbieranie miodu. (moje zdanie i nie koniecznie prawdziwe) Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 39 minut temu, Beeman napisał: przy produkcji miodu. Jednym z waznych zastosowan to ponowne odkazanie komorek pszczelich, uszczelnianie powstalych szczelin, termo regulacja itd to oczywiście wiadomo... Pojadę na działkę w tygodniu poszukam mądrego zeszytu to może doczytam. PK Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 12 godzin temu, piotrpodhale napisał: nadmierne pozyskiwanie z rodziny kitu pszczelego jest szkodliwe dla pszczół. Szczególnie późnym latem i jesienią . Ja osobiście już od sierpnia nie pozyskuję propolisu . Nie licząc oczywiście tego skrobanego z ramek i innego sprzętu , który wylądował na zimę w magazynku . Kraty to nawet w marcu zdarza się czyścić . Ale do czego zmierzam... Bardzo dużo propolisu w pierwszym gatunku pszczoły umieszczają "nad głowami" w sitkach/pajączkach Na początku zakarmiania zimowego wymieniam większość pajączków na nowe-czyste . W wolnej chwili kiedy już kit stwardnieje na spokojnie go wykruszam już w pomieszczeniu . Pszczoły zakitowując je ponownie regulują sobie wentylację . One najlepiej wiedzą gdzie wentylacja jest dobra , a gdzie trzeba osłonić , żeby nie wiało . Dlatego moim zdaniem późnym latem i jesienią nie powinno się już naruszać tego porządku . 2 Cytuj
Krzychu Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 a co z propolisem, który miał kontakt z amitrazą? Przecież niepozyskując propolisu od sierpnia pszczoły tego propolisu naprodukują sporo. Na jesień zostaje potraktowany amitrazą. W następnym sezonie przy rotacji korpusami/ramkami z rodni do miodni gdzie w trakcie sezonu pozyskujemy propolis - trudno jest segregować ten zimowy i ten świeży. Co robicie w takiej sytuacji? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 29 Stycznia 2022 Opublikowano 29 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 22:43, Beeman napisał: Pszczoly potrafia wydelegowac ekstra zbieraczki do tego celu ograniczajac np. zbieranie miodu. (moje zdanie i nie koniecznie prawdziwe) Żeby to było takie proste? Pszczoły obarczone nadmiernym i w złym terminie pozyskiwaniem kitu pszczelego zaczynają produkować miód pozbawiony pewnych wartościowych substancji takich jak flawonoidy czy różne enzymy. Mniej wartościowy miód to jednak nie problem, bo ludzie wybiorą i zjedzą, gorzej jeżeli pszczoły zaczną produkować dla siebie jedzenie (na przykład na zimę) pozbawione prawidłowego składu czy konserwacji. Tu zaczyna się wpływ na zdrowotność rodziny pszczelej. PK 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 Czy ukąszenia pszczoły sa najbolesniejsze ? https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/ukaszenia--uzadlenia-i-zadrapania,skala-bolu-schmidta---naukowiec-okreslil--co-sie-czuje--gdy-uzadli-szerszen--osa-czy-pszczola,artykul,77915834.html 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 10 hours ago, Tadek11 said: Czy ukąszenia pszczoły sa najbolesniejsze ? Dzisiaj rano wsiadajac do samochdu zobaczylem pszczole w wiaderku. Tak sie objadla miodem ze nie mogla wyjsc z niego. Podalem jej pomocną dlon a ona chlasnela mnie w palca. Po chwili komar chlasną mnie w kostke. Ukaszenie Komara bylo bardziej bolesne. Pomyslalem fajny dzien sie zaczyna. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 28 Września 2022 Opublikowano 28 Września 2022 https://portal.abczdrowie.pl/jad-pszczeli-w-godzine-zabija-100-proc-komorek-raka-piersi-nowe-badania Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Października 2022 Opublikowano 10 Października 2022 Jak usunąć pianę i zanieczyszczenia z odstojnika miodu ? Cytuj
janek_sz Opublikowano 21 Grudnia 2022 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Na Onecie piszą o fałszowanym miodzie https://gotowanie.onet.pl/artykuly/miodowe-klamstwo-wolelibyscie-nie-wiedziec-tego-o-miodzie/s04d88t "W całej Azji miód jest produkowany syntetycznie w fabrykach ze stali nierdzewnej, a nie w plastrach" Edytowane 21 Grudnia 2022 przez janek_sz 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 21 Grudnia 2022 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) W Chinach po wykoszeniu czciny cukrowej zwozi się pszczoły a te spijają soki ze ściętej łodygi gdyż korzenie nadal pchają soki do góry. Ziołomiód po chińsku? Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Beeman Cytuj
daro Opublikowano 21 Grudnia 2022 Opublikowano 21 Grudnia 2022 W Brazylii też .Traktowany jest jak normalny miód . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 10 Stycznia 2023 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Nie ma Tomasza na forum ciekawe jakby skomentował niewykonujący żadnych zbędnych czynności. Niespodzianka ten co nie robi już robi. Poznajecie tego herra doczytałem jego książkę do 74 strony wchodzi jak miód ze smalcem. https://www.youtube.com/live/Ky64CafnNb0?feature=share Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 13 Lutego 2023 Opublikowano 13 Lutego 2023 W dniu 10.01.2023 o 22:57, piotrpodhale napisał: Nie ma Tomasza na forum ciekawe jakby skomentował niewykonujący żadnych zbędnych czynności. Niespodzianka ten co nie robi już robi. Poznajecie tego herra doczytałem jego książkę do 74 strony wchodzi jak miód ze smalcem. https://www.youtube.com/live/Ky64CafnNb0?feature=share gdyby ktoś nie rozpoznał to pan Gerhard Liebig który ma tu wielu fanów. Cytuj
Krzychu Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 16 godzin temu, piotrpodhale napisał: gdyby ktoś nie rozpoznał to pan Gerhard Liebig który ma tu wielu fanów. To chyba ja jestem jeszcze bardziej leniwym pszczelarzem, bo od października nie zaglądałem. Za to mój dziadek musiał być mistrzem "lenistwa" pszczelarstwa. Tak jak z początkiem września kończył karmienie tak do połowy kwietnia nie zaglądał pod beleczki/w ramki. Czyli prawie 8 miesięcy. Teraz wydziwiają z ciastami, kontrolą przesuwania kłębu, a czy nie za mokro, czy nie za sucho, czy wycentrowane, czy przy ściance. Na siłę chcą pszczelarzyć cały rok. I ja jeden raz spróbowałem kontrolować i co to mi dało. Nic. Rodzina co była uratowana nic już nie dała. Edytowane 14 Lutego 2023 przez Krzychu 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.