ikop74 Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 2 godziny temu, Krzychu napisał: W sobotę ocieplenie do 0 st C. Ciekawe czy się sprawdzi. Sprawdzam prognozy średnio co 2-3 dni i jeszcze przed weekendem u nas też pokazywano od czwartku w ciągu dnia powyżej zera. Dziś już pokazują na minusie przez kolejne 14 dni. Mało tego, na WP czytałam, że w mojej okolicy Cieszyn - Żywiec (jestem pomiędzy) może nawet spaść do - 40... Drżę o moje pszczółki... Cytuj
gajowy Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Ja wystawiłem ramki z suszem z garażu na dwór. W ramach walki z motylicą. Wg prognozy długoterminowej pierwszego oblotu mogę się spodziewać ok 19 marca ( +10). Ale kto by wierzył w długoterminowe... 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 2 hours ago, gajowy said: Ja wystawiłem ramki z suszem z garażu na dwór. W ramach walki z motylicą. Jak bym czekal na oziebienie to juz suszu bym nie mial. Kwas octowy zrobil piekna robote. Cytuj
ikop74 Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Moje też siedzą w worku z kwasem. Czy też tak mieliście na początku pszczelarzenia, że nie mogliście doczekać się końca zimy? Bo mnie już skręca.... ??? Jak lubię zimę i zawsze cieszyłam się, gdy zimą było mroźno i śnieżno, tak tym razem tylko sprawdzam pogody i czekam aż się skończy... ???? 1 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 Godzinę temu, ikop74 napisał: Moje też siedzą w worku z kwasem. Czy też tak mieliście na początku pszczelarzenia, że nie mogliście doczekać się końca zimy? Bo mnie już skręca. Wcześniej, od kiedy zacząłem jeździć na swoją wioskę czekałem na przylot bocianów. W tym roku czekam na pierwsze wyjście pszczół. Dobrze, że jest trochę śniegu to choć czas można nartami umilić. 1 godzinę temu, Beeman napisał: Jak bym czekal na oziebienie to juz suszu bym nie mial. Kwas octowy zrobil piekna robote. U mnie chyba nie było tak źle, ale skoro można za darmo przemrozić, to czemu nie ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 8 Lutego 2021 Opublikowano 8 Lutego 2021 4 godziny temu, ikop74 napisał: Czy też tak mieliście na początku pszczelarzenia Cały czas tak mam,do świąt to nic,ale teraz już mnie nosi to działam z ramkami, dennicami, jakie krzaki kupić do ogródka itd.... Cytuj
Beeman Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 8 hours ago, ikop74 said: Czy też tak mieliście na początku pszczelarzenia, że nie mogliście doczekać się końca zimy? Co to to nie! Chyba odwrotnie, prawie panika! Dzisiaj juz nie wytrzymalem i podlaczylem piec gazowy w garazu bo roboty (planow) od zatrzesienia a zimnica straszna. Choc jak zimno to sie fajnie pracuje. Ale zona ma mala hodowle dżdżownic ktora laduje w garazu na zime i ostatnie dwa tygodnie tylko slysze o tych biednych dżdżownicach "A ty tylko te pszczoly i pszczoly" No to dżdżownice maja juz cieplutko (ja tez). Ciekawe od jutra jaki bedzie nowy temat? Chyba bedzie o tej cieknacej toalecie? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 6 godzin temu, Beeman napisał: zona ma mala hodowle dżdżownic ktora laduje w garazu na zime A te dżdżownice to do celów konsumpcyjnych , czy jako przynęta na ryby ? Cytuj
Beeman Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Nic z tych rzeczy. Do upraw organicznych jarzyn. Cytuj
Nacek Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 A ja patrzę z przerażeniem, jak szybko ta zima leci. Mam jeszcze do zrobienia 130 korpusów, 30 dennic 20 daszków, o ramkach to nawet nie chcę myśleć. Mam nadzieję że zima się przeciągnie. A jeszcze pomieszczenie w którym ma być magazyn miodu trzeba wytynkować i położyć płytki. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Ja dziś próbowałem peugeotem partnerem taranować zaspy żeby dotrzeć na rancho . I chociaż do tej pory często się to udawało , to dziś było inaczej. Śnieg miejscami metrowy kompletnie zasypał silnik z osprzętem . Stopił się od ciepła silnika , ale przy minus 10 po chwili zamarzł i oczywiście narozrabiał . W kilka chwil padło wszystko . Co kilka sekund zapalała się nowa kontrolka. a po chwili wszystkie . Pasek wielorowkowy znalazłem pod autem .Wróciłem na sznurku za pługiem . Teraz wóz musi czekać na odwilż , żeby mechanikowi udało się do niego zajrzeć . Czyli długo . Farcik to moje drugie imię . Od jutra będę morsował na sucho . Codziennie 6km spaceru przez zaspy, przez pola . 1 Cytuj
daro Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 1 minutę temu, Robi_Robson napisał: Codziennie 6km spaceru przez zaspy, przez pola . Chłopie traktor kup . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Teraz, daro napisał: Chłopie traktor kup . Raczej hondę Cytuj
michal79 Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 5 minut temu, Robi_Robson napisał: Raczej hondę Narty biegówki? Cytuj
manio Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) 25 minut temu, daro napisał: Chłopie traktor kup . konia i nawóz w gratisie Edytowane 9 Lutego 2021 przez manio Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Przy takich zaspach to i koń by poległ . Biegówki trzeba odkurzyć . Cytuj
manio Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 22 minuty temu, Robi_Robson napisał: Przy takich zaspach to i koń by poległ . Biegówki trzeba odkurzyć . Koń by Cię na nartach pociągnął - wspaniała zabawa Cytuj
manio Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 3 minuty temu, daro napisał: Góralska . a po co w górach koń do nart ? Najfajniej na jeziorze się śmigało , choć w internecie tylko zdjęcia chłopów w białych , wyszywanych kalesonach co na nartach za koniem jadą. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Opublikowano 9 Lutego 2021 3 godziny temu, Nacek napisał: A ja patrzę z przerażeniem, jak szybko ta zima leci. Mam jeszcze do zrobienia 130 korpusów, 30 dennic 20 daszków, o ramkach to nawet nie chcę myśleć. Mam nadzieję że zima się przeciągnie. A jeszcze pomieszczenie w którym ma być magazyn miodu trzeba wytynkować i położyć płytki. Masz nadzieję że zima się przeciągnie ? Chłopie roboty nikt nie przerobił jeszcze . POZDRAWIAM 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) 8 minut temu, Tadek11 napisał: POZDRAWIAM Tadek zamiast pozdrawiać lepiej byś pomógł? Edytowane 9 Lutego 2021 przez Nacek 1 Cytuj
daro Opublikowano 9 Lutego 2021 Opublikowano 9 Lutego 2021 Godzinę temu, manio napisał: a po co w górach koń do nart ? Górali się zapytaj . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Opublikowano 10 Lutego 2021 11 godzin temu, Nacek napisał: Tadek zamiast pozdrawiać lepiej byś pomógł? ? Mierz siły na zamiary albo zwróć się do Rządu to Ci pomoże ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 10 Lutego 2021 Opublikowano 10 Lutego 2021 4 godziny temu, Tadek11 napisał: ? Mierz siły na zamiary albo zwróć się do Rządu to Ci pomoże ? No idzie się popłakać z tego dobrobytu co nam zgotowali. Cytuj
Nacek Opublikowano 12 Lutego 2021 Opublikowano 12 Lutego 2021 W dniu 10.02.2021 o 06:44, Tadek11 napisał: ? Mierz siły na zamiary albo zwróć się do Rządu to Ci pomoże ? Obejdzie się. Umiesz liczyć, licz na siebie. Dwadzieścia korpusów gotowa i na kolejne kilkadziesiąt deski się kleją. Tylko mróz dokucza ale co poradzić, taki klimat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi