Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odezwij się Kamil , bo też sam sobie ule robię, parę sztuk już wykonałem to może coś doradzę - zwłaszcza przy dennicach. Pozdrawiam

Hmm odezwać się miałem już od maja albo czerwca a tu człowiek zaganiany że już październik, w tamtym roku wykonałem 4 dennice no i mam już kilka pomysłów coby zmienić, ale mimo wszystko i tak muszę się odezwać.

Opublikowano

sam sobie ule robię, parę sztuk już wykonałem to może coś doradzę - zwłaszcza przy dennicach.

No pewnie że tak .

Przecież stolarka (choć trochę inna) , to Twój chleb powszedni ;)

Opublikowano

Qrde plus 23 , a moje pszczółki nie latają, tylko pojedynczo. Choć wieczór jak zaświecę latarką w wylotek to widzę je jak siedzą sobie w kupie na ramkach.

Opublikowano

Pogoda jest super!!! można bez obaw robić ostanie korekty zapasów zimowych,ustawienie gniazd itp... pszczoły masowo jeszcze znoszą pyłek,który upychają gdzie tylko można.Do roboty zostanie jeszcze ostatnie dymienie i zestawienie miniplusów do zimowli.PK

Opublikowano

uważasz że przy 20 na plusie to błąd że zaglądam do ula?

to pewno ostatnie takie ciepłe dni

ramkami nie żonglowałem tylko sprawdziłem co i jak 

Opublikowano

Ja niedawno skończyłem podawać tymol na ostatniej pasiece (pakiety/odkłady), w kilku ulach dołożyłem jakaś ramkę z pokarmem, to sobie poprzenoszą.  Pogoda przednia i dobra do kolejnego zwalczania warrozy.

Opublikowano

uważasz że przy 20 na plusie to błąd że zaglądam do ula?

to pewno ostatnie takie ciepłe dni

ramkami nie żonglowałem tylko sprawdziłem co i jak

Nie wiem czy do mnie te pytania ?. Ciepłe dni będą pewnie jeszcze nie jedne, nikt tego nie wie.

Ja pamiętam, że jak byłem młody i niecierpliwy to jeszcze we wszystkich świętych grzebałem w ulach i karmiłem. Potem na wiosnę liczyłem straty. Napisałem że teraz od kilku lat jestem tylko cierpliwy. Przecież nikt nie powiedział, że nie wolno zaglądać do uli nawet w zimę.

• Lubię 2
Opublikowano

A ja wytrzymałem, i nie zaglądam.

No jak ma się żonę za strażnika . :D

Ja zawsze powtarzam zaglądajcie ,będzie zbyt na odkłady.

Opublikowano

no macie racje  żeby w zimno nie zaglądać też to sobie obiecałem  

ale jak ciepło to i tak latają i się upewniłem że mają jedzonko 

wy wyjadacze wiecie wszytko ja muszę się uczyć i obserwować 

Opublikowano

Jak się zagląda, to latają bo nie ma takiej opcji, żeby nie porozrywać komórki z miodem.

Pszczółki to zbierają, przekazują jedna drugiej, a trzecia leci szukać więcej. Nie mówiąc, że zawsze uśmierci się kilka pszczół.

Opublikowano (edytowane)

Jakoś ja długo nie zaglądałem i u mnie latały, to nie to. Prędzej kwestia termosu - pisałem o tym w poście #564. W większości sytuacji nie ubijam nawet jednej pszczoły przy przeglądzie, bardzo pomagają mi w tym ule bez felców oraz to, że mogę korpus położyć na daszku innego ula i nie gniotę pszczół, bo zostawiałem tam specjalnie miejsce pod ramkami.

Edytowane przez Xpand
Opublikowano

Ja nie zaglądałem i latały. Zaglądać też już nie mam zamiaru aczkolwiek mam ogromną ochote, teraz to już tylko "zydelek" przy ulach postawić i w cieplutkie słoneczne dni patrzeć.

Opublikowano

A ja będę zaglądać - jeszcze do zimy jakieś łączenia wypadną, nie będę czekać na wiosenne sprzątanie osypanych rodzin... Mniej znaczy więcej...

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj wyciąłem sobie elementy na kilka dennic, jeszcze jakaś drobnica i mogę skręcać kolejna partię. Jutro prawdopodobnie przejadę się podać drugą dawkę tymolu (10g).

oji0wh.jpg

Edytowane przez Xpand
  • Lubię 1
Opublikowano

Dzisiaj wyciąłem sobie elementy na kilka dennic, jeszcze jakaś drobnica i mogę skręcać kolejna partię. Jutro prawdopodobnie przejadę się podać drugą dawkę tymolu (10g).

To ile tych dennic masz zamiar zbudować ? :) 

Opublikowano

Gdyby mi się udało jeszcze z 10 i wyposażyć to wszystko w korpusy, daszki, ramki to będzie ok. Kilka korpusów i ramek już mam. Problemem jest niestety kurczący się zapas sezonowanej deski, ale myślę, że na przyszły rok nowa partia desek mi doschnie, więc może się wtedy uda jeszcze kilka zbudować - miernik pokaże.

Opublikowano (edytowane)

kubek33

Opis tego jak to robię jest w tym poście.

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/131-leki-na-warrozę/?p=14860

Tu jest o beermatach, gdzie je kupuje.

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/131-leki-na-warrozę/?p=14900

Tymol mam z https://www.magicznyogrod.pl/- ostatnio 145zł/kg z transportem.

Tak to wygląda u mnie.

osfubt.jpg

Edytowane przez Xpand
Opublikowano

Qrde, co się dzieje ????.

W tej chwili temp. jest + 20st.

a pszczółki nie latają. ???

A mają po co latać - w sensie , że kwiatki??