Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

....żona później rozlewa, przelewa i zmywa i sprzedaje  :) .

pozdrawiam

Taka jest prawda :D I mamy później wszystko pozmywane i pozamiatane łącznie z kasiorką  :D 

• Lubię 2
Opublikowano

Jest dokładnie tak jak mówisz, ale jak zaczynałem pięć lat temu powiedziałem sobie że nie robię tego dla pieniedzy i jak na razie one znaczy pieniądze z pszczelarstwa mnie nie interesują.

pozdrawiam

Opublikowano

U mnie zmywarka myje. Kasę żona trzymie ale inwestuje i w pszczoły , nie tylko w siebie. ;):D

Opublikowano

U mnie w tym tygodniu zanosi się na "miodobicie" :D Po dwa korpusy już pełne i ciężkie i czekają tylko na sklepienie , pogoda jak na razie dopisuje więc jestem dobrej myśli :D

Opublikowano

U nas rzepak odwirowany tydzień temu. Teraz przewiezione walczą z akacją. Niektóre stacjonarne miejscówki wypadły kiepsko ale ogólnie jak do tej pory nie jest najgorzej.

Opublikowano

I nastała cisza w pasiece akacja kończy kwitnienie (kwitła 6 dni), a teraz temperatura zrobiła swoje w ekspresowym tempie. Miodobranie ...... czekamy :( :( :(

Opublikowano

Witam, ja wczoraj skończyłem wielokwist wiosenny pobierać. Ostatecznie wyszło mi średnio 11kg / pień co uważam za bardzo dobry wynik patrząc na to, że raz na tydzień wylatywaly. 8 roi obsadzonych, jeden duży jeszcze wisi na drzewie

Opublikowano

Poranny spacerek do pracy przez miasto - lipa szerokolistna już kwitnie, oblatywana przez pszczoły a akacja w ulu niezasklepiona.

Opublikowano (edytowane)

Poranny spacerek do pracy przez miasto - lipa szerokolistna już kwitnie, oblatywana przez pszczoły a akacja w ulu niezasklepiona.

Edytowane przez kubek33
Opublikowano

U mnie na jednej tylko akacji są na wierzchołku pojedyncze kwiaty .
Reszta wymarzła .

Dzięki złodziejowi dowiedziałem się , że zaczyna się spadź liściasta .
( W dzikich , białych plastrach doskonale widać pierwszy  ciemny nakrop )
Wczoraj podczas wymiany matek zauważyłem , że kolejne nadstawki w moich  ulach są wyrabowane ( przez sąsiada

W kolejnych ulach widzę , że korpusy są znów poprzestawiane i założone "nie po mojemu" ) .
Nie bez powodu :ph34r: zadał sobie trud .
Jak go złapię na gorącym , to chyba długo tutaj nie będę mógł pisywać .
Z d... nogi powyrywam .

Opublikowano

Robert , ja bym zrobił coś co zatrzyma amatora cudzego miodku , tak nie może być  żeby Ci złodzieje układali miodnie na następne miodobranie , tylko że może się  już spóźniłeś i złodziej zaspokoił swój apetyt na miód na ten rok  ;)

Współczuje ,ale oczywiście każda strata boli ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Częściowo miałem miodobranie ale część uli miała jeszcze nie zasklepione ramki , chociaż już pełne :) wilgotność miodu w tych ramkach niezasklepionych  19% więc jak dla mnie trochę za dużo  i jeszcze w części rodzin wstrzymałem się z miodobraniem , bo jakoś słabo sklepią w tym roku , może to wina pogody i tego że jest teraz u mnie pożytek spadziowy ? i nanoszony nowy nakrop zwiększa wilgotność powietrza w ulu i w sumie jest wolniejszy proces odparowania ?  :)  W każdym razie dla przyśpieszenia odparowania zdjąłem powałki z OSB i zamiast tego na wierzch ramek położyłem płótno bawelniane i z daszków wyjąłem ocieplenie  styropianowe dla polepszenia warunków wentylacyjnych a pogoda ma być w tym tygodniu ekstremalna + 33 st.C.  ;) Na szczęśćcie ule mam na stanowisku częściowo zacienionym i radzę Kolegom przyjrzeć się jak ich pszczoły będą znosić nadchodzące  upały ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

radzę Kolegom przyjrzeć się jak ich pszczoły będą znosić nadchodzące  upały ;)

Pozdrawiam

Na szczęście mam zacienioną pasiekę drzewkami, ale to nie zmienia faktu, że jest upał a burza ostatniej nocy, która była w trójmieście narobiła wiele szkód, ciekaw jestem czy dotarła do mojej pasieki 100 km dalej, bo daszki od wielkopolskich mogłyby fruwać wtedy 

Opublikowano

Mnie też te upały przerażają - moje pszczoły stoją praktycznie w pełnym słońcu. Już nawet myślałem, żeby im parasol ogrodowy przystawić przy ulu, ale żona się w czoło pukać zaczęła :)

Opublikowano

Może wystarczył by jakiś ekran nie przepuszczający promieni słonecznych , jakieś kawałki płyt , blach ,  polewanie uli wodą ? raczej marny efekt , bo woda szybko odparuje przy obecnych temperaturach .

Opublikowano

ja mam dennice osiatkowane wylotki powyjmowane a i tak masę pszczół na ulach ale tylko dwóch właściwie

i co ciekawe jeden z nich to ten co go podzieliłem na pół i dodałem po korpusie węzy do gniazda i na to 2 miodnie

Opublikowano

Moim zdaniem siatka w dennicy, a tak na szybko możesz kupić:

1) Agrowłókninę białą i przywiązać nad ulami za pomocą jakiś słupków drewnianych.

2) Siatkę cieniującą 90%-95% i też rozwiesić nad ulami.

Gorsze od upałów jest osuszanie się Polski. Przewidywania na najbliższe 30-50lat nie są za ciekawe. Jedno jest dla mnie pewne, że mamy fatalne rozwiązania jeżeli chodzi meliorację, retencję - sztuczne i nieprzemyślane regulowanie rzek, rzeczek, potoków i strumyczków. W rejonach górskich można to zrobić dużo taniej i skuteczniej.

Opublikowano

Siatka w dennicy faktycznie praktycznie niweluje zjawisko obsiadania ula na zewnątrz przez pszczoły podczas upałów , i jeżeli nawet czasami się takie zjawisko pojawi to tylko przy ulach stojących w pełnym słońcu i zbudowanych z pojedynczej deski , takie ja mam obserwacje. :) I zaradzić temu można obsadzając pasieczysko drzewami przez co pomagamy pszczołom znosić upały , no i samemu sobie , bo obsługa ula stojącego w cieniu jest o wiele przyjemniejsza  :D 

Opublikowano

Zauważyłem u siebie również różnicę po usunięciu poławiaczy pyłku. Obecnie dennica na 4 otwartych pająkach i problemu nie ma z brodami, a poławiacz i szuflada skutecznie ograniczały wentylację.

Dodatkowo dzisiaj zainteresowała mnie garstka pszczół która była w trawie doałownie 1,5m przed ulami. Postanowiłem się przyjrzeć, pogrzebać i co się okazało? Że jest to mały rój? Znalazlem w środku matke znakowaną opalitkiem tegorocznym. Ma ktoś pomysł coż to mogło być?

Przyszedł mi na myśl wyrojony ulik weselny :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.