Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Robi_Robson napisał:

Do domu puszczą .
Najwyżej 2 tyg kwarantanny domowej będzie ;)

Robert to nie znasz objazdów i bocznych dróg ?

Opublikowano

Na Wawkę od poniedziałku zapowiadają znowu 10 stopni.

Cała korporacja ogłosiła restrykcyjną pracę zdalną (zakaz wchodzenia do biura, nawet "na chwilę"). To oznacza że będzie można popatrzeć na wylotki. ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Do domu puszczą .
Najwyżej 2 tyg kwarantanny domowej będzie ;)

Mieli zrobić nam pracę zdalną ale stwierdzili, że... Musiny być solidarni z budowami, które pracują bo terminy. I od poniedziałku do pracy do biura 

Opublikowano
44 minuty temu, Krzychu napisał:

I od poniedziałku do pracy do biura 

Murujecie czy kopiecie ?

Opublikowano
2 godziny temu, daro napisał:

Murujecie czy kopiecie ?

Na jednej, kluczowej budowie kopiemy. I dość głośno o tej budowie, za sprawą ekologów itp :)

Opublikowano
11 godzin temu, Tadek11 napisał:

Robert to nie znasz objazdów i bocznych dróg ?

Ja poza województwo się na razie nie wybieram.
Jak umierać, to na swoim podwórku :)

Zresztą u nas na zadupiu łatwiej.
Ludzi mniej , to o ryzyko mniejsze .
A w sklepach puste półki ... ?
To dla miastowych problem .
Nie dla mnie .
Kurkę , lub gąskę zjem na obiad .  Na kolację jajecznica z jaj od swoich kurek .
A na śniadanie jak się zachce to i rybkę można złowić .
Popić mam czym . Jak zabraknie , to się dorobi .
Zboża jakiś zapas jest .
Poza tym niedaleko mam Przyjaciół, którzy są właścicielami najstarszego czynnego młyna w Polsce .
Jakby co , to wiem gdzie zapukać .
Parę słoików miodu na wymianę i dla siebie na osłodę też jeszcze mam ;)
Rolnik - nawet tak mały jak ja sam się wyżywi ...

A na wypadek inwazji miastowych kurnik już zatankowany do ewakuacji .

• Lubię 3
Opublikowano
32 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Poza tym niedaleko mam Przyjaciół, którzy są właścicielami najstarszego czynnego młyna w Polsce

A propo młyna. Byłem dzisiaj w znajomym młynie, gdzie cyklicznie jeżdżę i zazwyczaj przede mną jest jedna osoba, czasem dwie. Dzisiaj w kolejce kilkunastu aut stałem. Gdzie indziej jeszcze gorzej, bo znajomemu który mieszka 100 km ode mnie też worek brałem. U niego nie było...

Opublikowano

U mnie szał był w poniedziałek - czwartek i głownie w Lidlu i Biedronce, w innych sklepach Twój Market, Netto, sieć Społem wszystko bez problemu. Wczoraj był już spokój - po południu Lidl wprowadził ograniczenie - wpuszczali po 10 osób. Im większe miasto tym gorzej jeśli chodzi o zakupy.

Mam teraz dużo wolnego czasu, na wtorek , środę zapowiadają +13  +14 więc przegląd a w pasiece tłoku nie ma .....

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że podbiał na moim spłachetku się jednak zadomowił i rozmnożył. Jak widziałem ten pierwszy kwiat, to się martwiłem trochę, że rok temu było dwa, a teraz jeden. Ale dobiło do pięciu. Trudno je wypatrzeć dopóki się nie rozwiną. 

Nie wiem czy coś go zapyla, bo przegrywa konkurencję o względy z krokusami. Ale w zeszłym roku nasiona miał.

image.png.695614da1485e2061965ad581557b773.png

Edytowane przez michal79
Opublikowano

To oznaka wiosny .Od zakwitnięcia jego do zakwitnięcia rzepaku jest miesiąc  ? Czy dwa ? ?

Opublikowano
2 minuty temu, daro napisał:

To oznaka wiosny .Od zakwitnięcia jego do zakwitnięcia rzepaku jest miesiąc  ? Czy dwa ? ?

Podobno 32 dni. U mnie zakwitł 6 marca. Czyli rekordowo w 6 kwietnia rzepak a nie w 15 maja? Pogoda nie pozwoli na taki wybryk jeszcse

Opublikowano
9 godzin temu, Krzychu napisał:

Podobno 32 dni. U mnie zakwitł 6 marca. Czyli rekordowo w 6 kwietnia rzepak a nie w 15 maja? Pogoda nie pozwoli na taki wybryk jeszcse

Ten rok jest taki nietypowy , że ja bym z przymrużeniem oka msn-wink.gif brał takie prognozy kalendarzowe pod rozwagę . Zresztą sami widzicie co się dzieje ?

Opublikowano

A dziś przygotowanie do przeglądu.... wtorek i środa 15-17 stopni..... więc do boju.......zdrowia wszystkim życzę

Opublikowano
2 godziny temu, kubek33 napisał:

A dziś przygotowanie do przeglądu.... wtorek i środa 15-17 stopni..... więc do boju.......zdrowia wszystkim życzę

Jak na złość w tygodniu są super temperatury do przeglądu a w weekend do 2 st.C schodzi... Tak jak u Was wiosna tak u mnie jeszcze zima do połowy kwietnia pewnie. Coś mi się zdaje, że będę musiał urlop wziąć na środę żeby pojechać, zajrzeć...

Opublikowano
6 godzin temu, Tadek11 napisał:

Ten rok jest taki nietypowy , że ja bym z przymrużeniem oka msn-wink.gif brał takie prognozy kalendarzowe pod rozwagę . Zresztą sami widzicie co się dzieje ?

Zgadzam się z Tadkiem, rok jakiś pokręcony. Zakwitły mirabelki u mnie... a wierzby jeszcze czekają. Zazwyczaj wierzby były 2 tygodnie przed mirabelką a w tym roku co...?

Cieplutko dzisiaj i latają. Wystawiłem im pyłek od rana, ale jeszcze zainteresowania nie widzę.

Opublikowano

Dziś byłam obejrzeć rzepak , oczy mi wyszły jak zobaczyłem żółte kwiatki na pojedynczych łodygach.

Opublikowano
22 godziny temu, Krzychu napisał:

Czyli rekordowo w 6 kwietnia rzepak a nie w 15 maja?

Chłopie, u mnie rzepak kwitł w styczniu . W tym roku . Że o śliwce nie wspomnę , co ciekawe chyba jednak trochę śliwek z niej będzie .

Jeden mlecyk cudu nie czyni podobnie jak jaskółka .?

Opublikowano (edytowane)

IMG_20200316_140753555_HDR~2.jpg
To zdjęcie zrobiłem dziś

Edytowane przez Robi_Robson
Połaczyłem zdjęcie z podpisem umieszczonym w osobnym poście .
Opublikowano
10 godzin temu, Nacek napisał:

IMG_20200316_140753555_HDR~2.jpg
To zdjęcie zrobiłem dziś

Czyli za chwilę zaczynasz sezon :D 

U nas jeszcze przy glebie, tak jak naturalnie o tej porze roku 

Opublikowano

Przesiedlilem jedną rodzinkę do nowego ula i przy okazji zajrzałem do dwóch pozostałych. Że pyłku noszą na potęgę, to widziałem, więc pierzga mnie na plastrach nie zaskoczyła, ale jest świeży.... nakrop ? z czego kurła???

Opublikowano
11 minut temu, Żaki-Czan napisał:

Przesiedlilem jedną rodzinkę do nowego ula i przy okazji zajrzałem do dwóch pozostałych. Że pyłku noszą na potęgę, to widziałem, więc pierzga mnie na plastrach nie zaskoczyła, ale jest świeży.... nakrop ? z czego kurła???

Morze rabują upadłe rodzin  jak nie u Ciebie to u sąsiadów , to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz.

Opublikowano

Moim zdaniem przenoszą pokarm bliżej czerwiu i można to pomylić ze świeżym nakropem.

• Lubię 1
Opublikowano

Przecież kwitnie wierzba iwa w tym roku wyjątkowo pięknie i świeżego nakropu w mocnych rodzinach jest całkiem sporo można nawet pokusić się o dodanie nadstawki i będzie miód w marcu.

• Zdezorientowany 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.