Guest marbert Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Me wieloletnie wątpliwości na temat miodu z mniszka lekarskiego potwierdza Pan dr hab. Zbigniew Kołtowski. Stwierdza cyt: " Przykładem może być mniszek lekarski, który dostarcza bardzo dużą ilość pyłku ( około 260 kg z 1 ha ) i skromnych niestety ilości nektaru ( zaledwie 20 kg ). Wobec niskiej wydajności cukrowej , musi tych kwiatów w okolicy być bardzo dużo ,aby pszczoły zdołały zgromadzić pewne zapasy surowca do odłożenia w plastrach w postaci miodu. Surowiec ten jest z kolei w bardzo wysokim stopniu zaprószony ziarnami pyłkowymi i dlatego miody z okresu kwitnienia mniszka mogą (błędnie) zostać zakwalifikowane jako miody mniszkowe" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 5 godzin temu, marbert napisał: Me wieloletnie wątpliwości na temat miodu z mniszka lekarskiego potwierdza Pan dr hab. Zbigniew Kołtowski. Stwierdza cyt: " Przykładem może być mniszek lekarski, który dostarcza bardzo dużą ilość pyłku ( około 260 kg z 1 ha ) i skromnych niestety ilości nektaru ( zaledwie 20 kg ). Wobec niskiej wydajności cukrowej , musi tych kwiatów w okolicy być bardzo dużo ,aby pszczoły zdołały zgromadzić pewne zapasy surowca do odłożenia w plastrach w postaci miodu. Surowiec ten jest z kolei w bardzo wysokim stopniu zaprószony ziarnami pyłkowymi i dlatego miody z okresu kwitnienia mniszka mogą (błędnie) zostać zakwalifikowane jako miody mniszkowe" Nic dodać , nic ująć . Mniszek do nektarowania potrzebuje też ciepła. Niektóre źródła podają temperaturę graniczną 20stopni C. Często takiej temperatury w czasie kwitnienia mniszków nie ma . W 2019r. robiłem w Puławach analizę miodu wiosennego . Wyszło mi 58% rzepaku 30% wierzby 7% śliwy (różne drzewa i krzewy z rodziny prunus) 5% inne W tych 5% innych były inne owocowe , klony , mniszki i Bóg wie co jeszcze . Czyli mniszka można powiedzieć nie było ! Co nie przeszkadzało niektórym w okolicy sprzedawać miód wiosenny jako mniszkowy . Od 10 lat mojego pszczelarzenia miałem jeden raz miód , który jak sądzę był mniszkowym . Kolor był zupełnie inny niż innych miodów wiosennych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 Ja czasami co kilka lat mam miód i mogę powiedzieć że mniszkowy , a w zasadzie wielokwiat wiosenny z przewagą mniszka ? I nie prowadziłem żadnych analiz pyłkowych ? bo po co mnie to , Miód z mniszka lub dużą domieszką mniszka łatwo poznać dla doświadczonego pszczelarza po obserwacji z czego pszczoły zbierają i po charakterystycznym zapachu i smaku takiego miodu. Ma on lekko goryczkowy smak i zapach trochę skarpetą używaną zalatujący połączony z zapachem kwiatu mniszka i kolor słomkowy żółty. Kto raz spróbuje miodu mniszkowego prawdziwego na pewno zapamięta ten zapach i smak. Ostatnio miód mniszkowy miałem trzy czy cztery lata temu , bo jak zwykle mniszek jak zauważyłem nektaruje jak jest bardzo ciepło około i powyżej 20 St.C. Co na początku maja u mnie w okolicy pasieki nie za często się zdarza taka temperatura w końcu kwietnia i na początku maja, ale za to mam do dyspozycji kilkanaście ha. podmokłych łąk i nieużytków kwitnących w tym czasie na żółto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 Mniszka wykańczają nieużytki , coraz mniej widzi się w okolicy pięknych żółtych łąk , a koło posesji jest tępiony zawzięcie chemią ,randapami ,chwastoksami i wieloma innymi srodkami ,których przeznaczenie i zakres działania nie są znane stosującemu. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 (edited) 4 godziny temu, Tadek11 napisał: Ma on lekko goryczkowy smak Tak właśnie smakuje taką lekką goryczką , wystarczy ugryźć listek żeby wiedzieć jak, a chyba każdy robił sobie z mniszka piszczałkę. Potem w ustach była jeszcze taka goryczka - tyle że bardzo intensywna. U mnie zdarza się raz na kilka lat mniszek bo potrzebuje ciepłego maja. Kwitnie przed rzepakiem i jest to mój pierwszy miód. Jak jest mało to wtedy rzepakowo-mniszkowy. Jeśli wykręcę mniszek przed rzepakiem to i rzepak wychodzi bielutki jak smalec z Biedronki W miarę czysty mniszek nie jest taki jednolicie żółty po skrystalizowaniu , widoczne są takie ciemne "ciapki". To cenny miodek , bardzo smaczny , a jak powiem klientom ,że to naturalny afrodyzjak to zabiorą wszystko. Wole jednak wirowac z rzepakiem , bo i roboty mniej i rzepak mniej "smalcowaty" wychodzi i tak nie śmierdzi kapustą. Mniszkowy miodek u mnie jest pachnący i w żadnym razie nie zalatuje skarpetą. Niestety mniszek jest traktowany jako uciążliwy chwast na łąkach i pastwiskach . Mam wokół pasieki dziesiątki hektarów ekologicznch łąk i jak jest już za dużo mniszka to go zaorują na zimę i sieją od nowa trawę. Ostatnio zmienili na lucernę , ale szału nie ma. Edited January 27, 2020 by manio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 2 godziny temu, manio napisał: Mniszkowy miodek u mnie jest pachnący i w żadnym razie nie zalatuje skarpetą. Nie bierz tego tak na poważnie , bo odbiór zapachów to indywidualna sprawa ? W każdym razie tak mówi moja żona ? Dla mnie on również jest pachnący Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 21 minut temu, Tadek11 napisał: W każdym razie tak mówi moja żona a ! , jeśli żona to ma rację . Z nimi wygrać to dużo gorzej niż przegrać. Nasze żony zawsze mają rację , nawet wtedy gdy jej nie mają 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 manio taktyk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 raczej praktyk i konformista Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 6 godzin temu, manio napisał: mniszek jest traktowany jako uciążliwy chwast na łąkach i pastwiskach . Mam wokół pasieki dziesiątki hektarów ekologicznch łąk i jak jest już za dużo mniszka to go zaorują na zimę i sieją od nowa trawę. Ostatnio zmienili na lucernę , ale szału nie ma. Na mój rozum , to gruby korzeń palowy mniszka w którym zmagazynowana jest ogromna energia życiowa tej rośliny powinien ochronić ją przed zniszczeniem przez zaoranie . Młode siewki , to co innego . Dorosła roślina z "wypasionym" korzeniem da sobie radę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 (edited) 23 minuty temu, Robi_Robson napisał: Na mój rozum , to gruby korzeń palowy mniszka w którym zmagazynowana jest ogromna energia życiowa tej rośliny powinien ochronić ją przed zniszczeniem przez zaoranie . Piszę co widzę , to uprawy ekologiczne ,więc nawet nie nawożą to i pryskać nie mam mowy. To nie tylko orka , przejadą agregatem uprawowym i z korzeni zrobią sałatkę . Resztę załatwia zima. Potem sieją trawę z wsiewką koniczyny , albo jak teraz tylko same motylkowe. Widać się opłaca ? W tym roku zrobili kiszonkę wprost na polu , nie robili foliowanych bel tylko zwieźli wszystko ( ze 40 ha) na jedną pryzmę , ujeździli specjalnym traktorem na stalowych kołach , nakryli plandeką i przysypali ziemią. Na lucernie mniszek ma małe szanse bo wyżej rośnie i zadusi go. Ja sieli trawę to co 3 lata od nowa i taki dziwny siewnik pneumatyczny , całkiem kosmiczna maszyna. W czasie siewu nawozili takim dziwnym nawozem w kolorze ceglanego pyłu. Takie to dzisiaj dziwaczne rolnictwo . W sumie lepiej to niż pszenica czy owies ? Edited January 27, 2020 by manio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 11 godzin temu, manio napisał: Takie to dzisiaj dziwaczne rolnictwo . W sumie lepiej to niż pszenica czy owies ? Prawda . Ja już za dzisiejszym rolnictwem nie nadążam. Czasem wieczorami zastanawiam się czy na polu są robione uprawy polowe , czy to kosmici przylecielii . Jakieś maszyny nie z tej ziemi się pojawiają . U nas jednak tylko pszenica i rzepak na zmianę .(pszczół w tym rzepaku nie zobaczysz) . Od dwóch lat zaczynają też powiększać areał kukurydzy . Dwa lata temu jak rzepak wymarzł i był wg nich słaby , to zaorali go na początku kwitnienia i wsiali na próbę kukurydzę . Widać , że się spodobała , bo w tym samym miejscu będzie już teraz trzeci sezon i sieją ją coraz szerzej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOROWY Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 A u mnie hektary odłogów, łączki, gdzies jakieś ziemniaczki, troche pszeniczki dla kurek, krzaczki laski. Podkarpacie ma swoj urok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 W dniu 26.01.2020 o 20:04, Robi_Robson napisał: Nic dodać , nic ująć . Mniszek do nektarowania potrzebuje też ciepła. Niektóre źródła podają temperaturę graniczną 20stopni C. Często takiej temperatury w czasie kwitnienia mniszków nie ma . W 2019r. robiłem w Puławach analizę miodu wiosennego . Wyszło mi 58% rzepaku 30% wierzby 7% śliwy (różne drzewa i krzewy z rodziny prunus) 5% inne W tych 5% innych były inne owocowe , klony , mniszki i Bóg wie co jeszcze . Czyli mniszka można powiedzieć nie było ! Co nie przeszkadzało niektórym w okolicy sprzedawać miód wiosenny jako mniszkowy . Od 10 lat mojego pszczelarzenia miałem jeden raz miód , który jak sądzę był mniszkowym . Kolor był zupełnie inny niż innych miodów wiosennych . Robert, miałem identyczny miód w drugim roku pszczelarzenia. Był to miód wielokwiatowy z dużą przewagą rzepaku i facelią, która właśnie tak zabarwiła pięknie miód. W smaku bił wszystkie inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marbert Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 5 godzin temu, Krzychu napisał: Robert, miałem identyczny miód w drugim roku pszczelarzenia. Był to miód wielokwiatowy z dużą przewagą rzepaku i facelią, która właśnie tak zabarwiła pięknie miód. W smaku bił wszystkie inne. Facelie aby dała miód z rzepakiem należało by siać w połowie marca. Jak żyje nie słyszałem o takim terminie siewu. Ale Moze że u Kolegi jakiś wariat tak wysiewa Facelie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Mam duże doświadczenie z Niemiec, z tym nowoczesnym rolnictwem - wystarczy, że na łące pokarze się parę żółtych mleczyków a już łąka idzie pod glebogryzarkę potem 2-3 razy gnojowica, agregat uprawowy i siewnik ..... a za 6-7 tygodni pierwsze koszenie zielonej łąki już bez mleczyka. Maszyny raczej nie kosmiczne tylko duże. Na brzegu pola kukurydzy rolnik niemiecki wysiewa jeden przejazd siewnikiem roślin dla zapylaczy (100 - 200 m kwadratowych) i stawia wielką tablicę wychwalającą go co to on nie zrobił dla środowiska. I u nas idzie w tym kierunku.......? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Acha tez sie zastanawialem dlaczego u nas na skraju pola pozostawiaja na zime troche kukurydzy. To pewnie dla zwiezyny lesnej. Brawo Ty! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Co do miodu z Mniszka to w tym roku tez mialem 10 sloikow. Raczej latwo ten smak odnalesc z dziecinstwa gdy robilo sie piszczalki. Niestety sloiki pomieszaly sie z letnim miodem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Miód mniszkowy to smak dzieciństwa, mniszek w większych ilościach to tylko w mieście. Skoro rolnicy w ubiegłym roku zaczęli masowo sadzić ziemniaki końcem lutego i na początku marca to dlaczego nie posiać faceli w połowie marca ale to i tak za późno ponieważ zakwita po ok dwóch miesiącach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 (edited) W dniu 28.01.2020 o 18:31, marbert napisał: Facelie aby dała miód z rzepakiem należało by siać w połowie marca. Jak żyje nie słyszałem o takim terminie siewu. Ale Moze że u Kolegi jakiś wariat tak wysiewa Facelie. Rzepak wykręcałem w 6-10 czerwca bo u nas jest dość późno zazwyczaj (północ Polski przy granicy, zimno) . Facelia kwitnie po 50 dniach od daty wysiewu, więc myślę, że z początkiem lub połową kwietnia ktoś mógł wtedy zasiać, że akurat trochę się załapało. Bo potem kręciłem facelię z lipą ze znaczną przewagą facelii. Edited January 31, 2020 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Te 50 dni to tylko w sprzyjających warunkach. Jak będzie zimno lub sucho to ziarenka będą sobie leżeć i wegetacji nie będzie. Może być i tak, że zakwitnie za 100 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 Godzinę temu, Krzyżak napisał: Te 50 dni to tylko w sprzyjających warunkach. Jak będzie zimno lub sucho to ziarenka będą sobie leżeć i wegetacji nie będzie. Może być i tak, że zakwitnie za 100 dni. W każdym razie nie mówiłem o tym co może być, co będzie tylko co było czyli co doświadczyłem bo widziałem na własne oczy kwitnącą facelię w okresie gdy rzepak był już zielony na polach a ja kręciłem go. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żaki-Czan Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 A powiedzcie jak to jest z tym magicznym nektarowaniem mniszka, gdy jest min. 20 stopni. U mnie przez dwa dni temperatura oscylowała w granicach 14-17 stopni, a pszczoły pomimo sadów wiśniowych, rzepaku i innych kwitnących drzew owocowych, mniszek też chętnie obsiadały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 U mnie też. Dopiero jabłoń część zbieraczek zachęciła. Chętnie się dowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 Po pyłek .Miód jak ciepło . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.