michal79 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Takie pytanie, czy otwierał ktoś ul tak ze 30 minut po odymieniu Apiwarolem? Jak wyglądają wtedy pszczoły, jak się zachowują? Przez jaki czas? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pytaniem tym coś sugerujesz ? Nieprawda ? Cytuj
michal79 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Nie, potrzebuję wsparcia informacyjnego. Cytuj
zdzich123 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Sądzę , że otwieranie ula zaraz po odymieniu mija się z celem .Bo i cóż miałbym tam zobaczyć , zapewne pszczoły nie byłyby zadowolone z tego faktu , a i ja bym nie wiedział następnego dnia ile warozy spadło bo część mogła by spaść w locie pszczół , a i działanie środka byłoby krótsze . Cytuj
michal79 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pytanie kieruję do tych co jednak otwierali. Albo w inny sposób mieli wgląd. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja nie otwierałem , bo to jest sprzeczne z tym co zalecali specjaliści z Puław u nas na szkoleniu a konkretnie Pani już Prof. ? K. Pohorecka , żeby dopiero następnego dnia , bo warroza się jeszcze cały czas osypuje. Jak byś był mocno zainteresowany wsparciem informatycznym z pierwszej reki to napisz do Pani K. Pohoreckiej ? służę mailem http://krystyna.pohorecka@piwet.pulawy Pozdrawiam Cytuj
Beeman Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 A co to jest Apiwarol? Jak nie drogo to kupie ze dwa metry. Cytuj
kubek33 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Beeman napisał: A co to jest Apiwarol? Jak nie drogo to kupie ze dwa metry. Szanowny Kolego pragnę zwrócić uwagę, że Apiwarol u nas kupuje się na mendle i kopy (kopa t 4 mendle) ? Cytuj
Beeman Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Czy cena tego Api. to jak za rope, czyli doplacacie mi abym to zabral? Cytuj
michal79 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Miło się czyta. Prośba do moderacji żeby zostawiła. :D 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Widzisz Michal. Slowo choc czasem znaczy wiele jest jednoznaczne. Zdanie natomiast chodz jedno znaczne moze zawierac jakas mysl. Wiec pomysl co tu lata. Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Myślę myślę i wymyśliłem, że nic, co byłoby odpowiedzią na moje pytanie. Dygresje jakieś. Cytuj
hurriway Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Gdybyś powiedział po co Ci ta wiedza, to byłoby prościej. Co próbujesz osiągnięć, wiedząc jak pszczoły wyglądają 30 minut po odymieniu. Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Co próbuję osiągnąć: Potwierdzenie obserwacji w trzecim źródle i pewien taki spokój duszy. Nie nabijam się. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez michal79 Cytuj
Beeman Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 11 hours ago, michal79 said: Myślę myślę i wymyśliłem, że nic, co byłoby odpowiedzią na moje pytanie. Dygresje jakieś. Michal chodzi o to ze tysiace dobrych i odnoszący sukcesy pszczelarzy dziela sie doswiadczeniami jak tanio, w miare ekologicznie i efektywnie pozbyc sie kleszcza z rodziny. A ty chcesz nadal pchac ten syf do ula. Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2020 W wątku wypowiadają się jak na razie tylko osoby, do których pytanie nie było skierowane. :) Może nie dość jasno napisałem. Jeśli ktoś widział rodzinę pszczelą niedługo po odymieniu Apiwarolem, np. 30 min, jak ta rodzina się zachowuje? Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 33 minuty temu, michal79 napisał: W wątku wypowiadają się jak na razie tylko osoby, do których pytanie nie było skierowane. Może nie dość jasno napisałem. Jeśli ktoś widział rodzinę pszczelą niedługo po odymieniu Apiwarolem, np. 30 min, jak ta rodzina się zachowuje? 30 min po odetkaniu wylotka pszczoły wychodzą, zaczynają latać. Dziadek mówił, że kiedyś miał tyle warrozy, że po odetkaniu wylotka pszczoły wychodziły z ula i strzepywały się z kleszcza i dużo na wylotku zostawalo. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 Kto już podał jesiennego dymka z amitrazą?? Cytuj
irkor Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 W dniu 22.04.2020 o 21:27, michal79 napisał: Jeśli ktoś widział rodzinę pszczelą niedługo po odymieniu Apiwarolem, np. 30 min, jak ta rodzina się zachowuje? Odymiłem tylko raz pięć lat temu. Widziałem jak się zachowywała więc Ci odpowiem. Nie zachowywała się wcale bo się osypała. Od tamtej pory nie stosuję Amitrazy. 1 Cytuj
Rafall Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 W dniu 20.04.2020 o 23:24, michal79 napisał: Pytanie kieruję do tych co jednak otwierali. Albo w inny sposób mieli wgląd. Widziałem, na korpus gniazdowy folia na nią dociśnięty na szczelnie pół korpus . Po odpaleniu tabletki wybiegają na czarno do góry, jak najdalej od źródła dymu - biegają, panikują. Po trzydziestu minutach jest już spokojnie nawet bardzo. Miałem wrażenie że są dość mocno " otumanione". Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 1 godzinę temu, irkor napisał: Odymiłem tylko raz pięć lat temu. Widziałem jak się zachowywała więc Ci odpowiem. Nie zachowywała się wcale bo się osypała. Od tamtej pory nie stosuję Amitrazy. Z łaski swojej, PODPOWIEDZ co stosujesz? Cytuj
michal79 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) 27 minut temu, Rafall napisał: Widziałem, na korpus gniazdowy folia na nią dociśnięty na szczelnie pół korpus . Po odpaleniu tabletki wybiegają na czarno do góry, jak najdalej od źródła dymu - biegają, panikują. Po trzydziestu minutach jest już spokojnie nawet bardzo. Miałem wrażenie że są dość mocno " otumanione". Dziadek mi powiedział, że zawsze odymia się całą tabletką. Ale na logikę liczyła mi się kubatura. Tzn. jeden korpus wlkp powinno się odymić jedną. A transportówkę na pół korpusu, połową. Ale zgodnie z radą Dziadka odymiłem jedną całą tabletką. I tak, wtedy martwiłem się o tę rodzinkę (właściwie to trzyramkowy odkład), były otumanione, można powiedzieć że pełzały po ramkach, a te co spadły podczas przenoszenia ramek, pełzały po dennicy zdezorientowane, na szczęście matka ruszała się w miarę. Rodzinka nie została wyrabowana tamtego dnia, a następnego latały jak te lale i robiły to, co ta linie robi bardzo dobrze: pilnowały swego. Potem ładnie się rozwinęły. Edytowane 16 Października 2020 przez michal79 Cytuj
irkor Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 I to jest Michał właśnie problem z Amitrazą. Jak masz rodzinę na kilku ramkach i dmuchniesz im całą tabletkę, to możesz się niemiło zaskoczyć następnego dnia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi