Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szanowni Państwo,
W imieniu Centrum Pszczelarskiego Pasieki Michałów zapraszamy Państwa do uczestnictwa w bezpłatnej, drugiej już video-konferencji pszczelarskiej, która odbędzie się 14 lutego (niedziela) 2021 r. o godzinie 14:00 w formie transmisji na żywo za pośrednictwem serwisu YouTube pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=PBWj37UsT6A

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/409179230190579

Opublikowano
50 minut temu, mirek. napisał:
Szanowni Państwo,
W imieniu Centrum Pszczelarskiego Pasieki Michałów zapraszamy Państwa do uczestnictwa w bezpłatnej, drugiej już video-konferencji pszczelarskiej, która odbędzie się 14 lutego (niedziela) 2021 r. o godzinie 14:00 w formie transmisji na żywo za pośrednictwem serwisu YouTube pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=PBWj37UsT6A

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/409179230190579

ha ha ha ha .???

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

czy dobrze rozumiem ze to będzie Piotr Nowotny show ?? Jeszcze tylko tego misia Stańczuka brakuje i reszty składu z YT i będzie drem team. 

Edytowane przez Brzytwiarz
  • Haha 4
Opublikowano
3 godziny temu, Brzytwiarz napisał:

czy dobrze rozumiem ze to będzie Piotr Nowotny show ?? Jeszcze tylko tego misia Stańczuka brakuje i reszty składu z YT i będzie drem team. 

Tam są i inne podobne figury. Szkoda czas marnować w środku dnia.

• Lubię 1
Opublikowano

Dobry film dla tych początkujących , którzy chcą zająć się pszczelarstwem. Taki głos rozsądku bez wgłębiania się w teorie hodowlane i nowinki naukowe i technologiczne i  starsi doświadczeniem pszczelarze w zasadzie powiedzą my to wszystko wiemy , ale młodzi adepci jak obserwujemy i u nas na forum , chcą iść na skróty i zaczynają naukę z postępem od internetu czy forów pszczelarskich  , a nie od książek i czasopism pszczelarskich , nawet tych starych wydań książek.

I przestroga dla tych co wiedzę czerpią z internetu , żeby nie ufać takim źródłom i autorom co to wszystko najlepiej wiedzą ,  mają parcie na szkło i przedstawiają się jako mesjasze pszczelarstwa , mają najlepszą swoją gospodarkę , mają jeden idealny ul ,  jeden idealny materiał z jakiego jest wykonany ul , jedną idealną rasę pszczół , jednego guru pszczelarskiego ( na przykład Dr. L...... , lub brat A....... ) Pszczelarstwo jest różnorodne i to co dobre jest w jednej strefie klimatycznej ,i  na innych pożytkach , może nie zdawać egzaminu w innym klimacie i innych warunkach , że nie wspomnę już o indywidualnych preferencjach pszczelarza .

• Lubię 2
Opublikowano

Tomasz - Cynig to jest klasa!, żadne pierdolamento z kantarami na oczach, zgadzam się we wszystkim z tego nagrania, doskonały materiał dla początkującego czym się kierować. PK

• Lubię 3
Opublikowano

piotrpodhale masz racje, nie ma sie do czego deczepic. No moze pytanie #7  Od czego zacząć pszczelarzenie?   @18;37 myslalem ze spogladajac na ksiazki od tego zacznie, gdzie dwa pytania dalej tam dotarl. Niestety zbyt wielu zaczyna od kupna ula z pszczolami i mysli co dalej.  

• Lubię 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał:

( na przykład Dr. L...... , lub brat A....... ) Pszczelarstwo jest różnorodne i to co dobre jest w jednej strefie klimatycznej ,i  na innych pożytkach , może nie zdawać egzaminu w innym klimacie i innych warunkach , że nie wspomnę już o indywidualnych preferencjach pszczelarza .

buahaha, ale kawał się panu udał

Opublikowano
7 minut temu, Tikcop napisał:

a ja mam akwarium od soboty w domu ?️

ja zlikwidowałem po 30 latach i ciągle mi ich brakuje, ale nie miałem już czasu i sił na wszystko , pszczoły wygrały.

Opublikowano
3 hours ago, manio said:

ja zlikwidowałem po 30 latach i ciągle mi ich brakuje, ale nie miałem już czasu i sił na wszystko , pszczoły wygrały.

Zainwestować w sterownik i sprzęt i będzie samo dozować mieszać karmić świecić, pH ustawiać i CO2 dozować. 

Opublikowano
8 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

będzie samo

samo to się co najwyżej s...doli . Identycznie niektórzy wyobrażają sobie hodowlę pszczół :)  Pańskie oko konia tuczy ...

• Lubię 2
Opublikowano
1 hour ago, manio said:

samo to się co najwyżej s...doli . Identycznie niektórzy wyobrażają sobie hodowlę pszczół :)  Pańskie oko konia tuczy ...

Działa to już u kolegi latami i sobie chwali. Ale fakt trzeba też mieć wiedzę. Rybki prostsze niż pszczoły do hodowli

• Haha 1
Opublikowano

Chociaż to off-top odpiszę;

36 minut temu, Brzytwiarz napisał:

Rybki prostsze niż pszczoły do hodowli

Zbytnie uogólnienie, chyba, że masz na myśli karasie w stawie.

Mam akwarium i rybki, mam również pszczoły i nie odważyłbym się napisać, że rybki to pikuś w porównaniu do pszczół.

Pomyśl o morszczakach (akwarium słonowodne) - to dopiero wyższa szkoła jazdy, odpieniacze, falwoniki, lampy, kondycjometry itp.

Nie wspomnę, że żywe akwarium morskie i koszty utrzymania (powiedzmy powyżej 300 l) to niebotyczne koszy energii.

Przy nich hodowla pszczół to dopiero pikuś...

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Może nie jest to szkolenie ale w mojej ocenie interesujące.
Co prawda w języku angielski ale jeśli ktoś ma potrzebę może wspomagać się napisami. 

Edytowane przez Turqs
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Teraz wszystko gra , na innych było tłumaczenie ,a tutaj  po wybraniu j.polskiego znikały napisy .

Teraz ok.

3 godziny temu, Krzyżak napisał:

Jak potrzebujesz, to translatory /jako wtyczki do przeglądarek/ w locie tłumaczą napisy na polski.

Dzięki spróbuję skorzystać . Jest tego trochę ;) .

Opublikowano

Ten mój link nie czynny bo po wykładzie edytowali webinar. I wrzucili jeszcze raz ?

Opublikowano
2 minuty temu, baru napisał:

Ten mój link nie czynny bo po wykładzie edytowali webinar. I wrzucili jeszcze raz ?

Czyli ten nie czynny usuwam do kwarantanny.

• Lubię 1