Krzychu Opublikowano 26 Marca 2023 Autor Opublikowano 26 Marca 2023 https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/miod-i-alarmujace-wyniki-kontroli-6860801
marcino91 Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 Dzisiaj przegląd rodzin w związku ze sprzyjającą pogodą i wolnym czasem. Głównie chodziło mi o sprawdzenie zapasu żarełka, bo pogoda ma nie rozpieszczać w najbliższych dniach. Nie powiem, zdziwiłem się widząc w niemtórych rodzinach czerw trutowy w ramkach i larwy w dzikiej zabudowie trutowej a tu dopiero koniec marca. Czlowiek sie aż tak nie przygotował żeby w marcu wziąć węzę i ramki pracy 1
Madzin Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 34 minuty temu, marcino91 napisał(a): Dzisiaj przegląd rodzin w związku ze sprzyjającą pogodą i wolnym czasem. Głównie chodziło mi o sprawdzenie zapasu żarełka, bo pogoda ma nie rozpieszczać w najbliższych dniach. Nie powiem, zdziwiłem się widząc w niemtórych rodzinach czerw trutowy w ramkach i larwy w dzikiej zabudowie trutowej a tu dopiero koniec marca. Czlowiek sie aż tak nie przygotował żeby w marcu wziąć węzę i ramki pracy Pozdrawiam ze śląskiego u mnie to samo 😂. W dwóch ulach zrobiły sobie po 1 całym plastrze jako ramka pracy a matki to zaczerwiły . Będzie co robić w maju 😉
Turqs Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 U mnie teraz pogoda nie rozpieszcza ale dziś widziałem pierwsze otwierające się pąki sliwy ałyczy
gajowy Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 1 godzinę temu, Madzin napisał(a): Będzie co robić w maju 😉 Dobra drabina zawsze się w domu przyda. A to dach poprawić, a to jakieś owady z drzewa zdjąć. Chyba , że kto woli odkłady zawczasu zrobić. Ja w swoich WP poszerzanych nowo robionych porobiłem po małym zapasowym wylotku w drugiej części ula. Jak się zrobi czubato od pszczół to część pszczół z matką za zatwór a stara rodzina niech się stara o nową matkę... 22 minuty temu, Turqs napisał(a): U mnie teraz pogoda nie rozpieszcza ale dziś widziałem pierwsze otwierające się pąki sliwy ałyczy To u mnie jeszcze daleko do tego. Za to wierzbę w najlepsze noszą...
mirek. Opublikowano 31 Marca 2023 Opublikowano 31 Marca 2023 za 2 dni powrót zimy do -5 będzie na pewno jak nie więcej a dzisiaj i wczoraj noszą pyłek jak szalone
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 23 godziny temu, mirek. napisał(a): za 2 dni powrót zimy do -5 będzie na pewno jak nie więcej a dzisiaj i wczoraj noszą pyłek jak szalone A u mnie pod robotą jakiś szalony mniszek zakwitł....
Tadek11 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 3 godziny temu, gajowy napisał(a): A u mnie pod robotą jakiś szalony mniszek zakwitł... Marcin nie strasz Kolegów że już kwitnie mniszek 😃
manio Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Tadek11 napisał(a): Marcin nie strasz Kolegów że już kwitnie mniszek 😃 Bo to pewnie podbiał , wygląda ja rachityczny mniszek. U mnie podbiał kwitnie miesiąc przed rzepakiem , czyli w połowie kwietnia. Na razie tylko krokusy , przebiśniegi i przylaszczki widzę w sadzie , ale pada deszcz i pszczoły się nudzą. Mama jeden mniszek w szklarni , ale gdzie mu tam do kwitnienia . Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez manio
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Godzinę temu, manio napisał(a): Bo to pewnie podbiał , wygląda ja rachityczny mniszek. https://www.fotosik.pl/zdjecie/85d87cd7567807cd Po mojemu to mniszek, tylko mu się jakoś pośpieszyło do kwitnięcia.... Podbiału kwitną obok całe hałdy ziemi zepchniętej chyba przy okazji budowy S2...
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Teraz, gajowy napisał(a): https://www.fotosik.pl/zdjecie/85d87cd7567807cd Po mojemu to mniszek, tylko mu się jakoś pośpieszyło do kwitnięcia.... Podbiału kwitną obok całe hałdy ziemi zepchniętej chyba przy okazji budowy S2... 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Marcin nie strasz Kolegów że już kwitnie mniszek 😃 Nie straszę, to jakiś jeden co się przed szereg wyrwał... 1
manio Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Richtyś mniszek, jak gadają na Mazurach Mutant jakiś, albo jakieś ciepłe o suche miejsce Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez manio
PiotrekF Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 2 godziny temu, gajowy napisał(a): Nie straszę, to jakiś jeden co się przed szereg wyrwał... 😉 Mniszek 'występuje' już dość licznie , od tygodnia kwitną mirabelki i inne 'śliwkowe' .... .... nie 'podeprę' się fotką bom 'wykorzystał' przysługujący limit XX razy 😉😉 PF
daro Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 15 minut temu, PiotrekF napisał(a): od tygodnia kwitną mirabelki i inne 'śliwkowe' .... Dziś nieśmiałe pąki liści ... Kwitnie wierzba . Ale co tam w Krakowie mają kocioł z Acelor Mital .... A ludziom drzewem zakazali palić .......
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 13 minut temu, PiotrekF napisał(a): Mniszek 'występuje' już dość licznie , od tygodnia kwitną mirabelki i inne 'śliwkowe' .... .... nie 'podeprę' się fotką bom 'wykorzystał' przysługujący limit XX razy 😉😉 Wiesz, kraj mamy chyba jednak zróżnicowany. To co koło Ciebie jest normą, u mnie co najmniej dziwne i przedwczesne a u np Mania czy Krzycha będzie kwitło z tydzień po moim Mazowszu... U mnie z nazwijmy "owocowych" pierwsza jest na ogół tarnina a póki co to i u niej daleko do kwitnienia. Ja swoje pszczoły mam w kilku miejscach i między tymi miejscami oddalonymi maks. o 100km widzę różnice w starcie i rozwoju tak do maja.
Krzychu Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 7 minut temu, gajowy napisał(a): Wiesz, kraj mamy chyba jednak zróżnicowany. To co koło Ciebie jest normą, u mnie co najmniej dziwne i przedwczesne a u np Mania czy Krzycha będzie kwitło z tydzień po moim Mazowszu... U mnie z nazwijmy "owocowych" pierwsza jest na ogół tarnina a póki co to i u niej daleko do kwitnienia. Ja swoje pszczoły mam w kilku miejscach i między tymi miejscami oddalonymi maks. o 100km widzę różnice w starcie i rozwoju tak do maja. Ja dzisiaj miód krokusowy wiruję.... A tak po za 1 kwietnia to u mnie z mniszka nie zbierają. Za zimno na niego. Okolice 15 mają zaczyna się pozytek towarowy (o ile pogoda dopisze) dlatego nie ma sensu u mnie pobudzać rozwoju. Same dojdą do tego momentu.
PiotrekF Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 32 minuty temu, gajowy napisał(a): Wiesz, kraj mamy chyba jednak zróżnicowany. To co koło Ciebie jest normą, u mnie co najmniej dziwne i przedwczesne 😉 Wiem 🙂 Mniszek i 'śliwowe' naprawdę już od ponad tygodnia , Co do zróżnicowania taki przykład : u mnie (w miejscu zamieszkania) kwitnie około dwa tygodnie wcześniej niż w miejscu posadowienia podopiecznych a to tylko ok 50 km ( na mapie w 'pionie' ) 😉 wiem również iż dzisiaj 1 , 04 🙂 PF
Beeman Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 5 godzin temu, gajowy napisał(a): Po mojemu to mniszek, t Z tego kwiatka taki mniszek jak ze mnie Kanadyjczyk. 😂
gajowy Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 16 minut temu, Beeman napisał(a): Z tego kwiatka taki mniszek jak ze mnie Kanadyjczyk. 😂 Ja Ci tam w paszport ani w dowód nie patrzyłem ale lokalizację masz "Toronto"😁 A masz sugestię w takim razie co to jest? bo wg mnie mniszek, wg innych też mniszek i wg programów identyfikujących florę też mniszek😂 Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez gajowy
Tadek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 10 godzin temu, gajowy napisał(a): wg programów identyfikujących florę też mniszek😂 A mógł byś dać adresy do takich programów ?
Tadek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Najnowsze prognozy pogody są mało pomyślne , ma być przez najbliższe trzy dni nawet temperatura ujemna , ale może to i dobrze za wczesna wegetacja jak u Piotra opodal Krakowa , nie jest wskazana dla pszczół u mnie w moim regionie. Na dobrą sprawę pszczoły ruszyły tak pełną parą z pyłkiem około 20 marca więc trzeba trochę czasu na wychów nowych pokoleń. Zakładam że do 1 maja zdążą , a może nawet trochę wcześniej w moim klimacie wschodnie Mazowsze.
gajowy Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): A mógł byś dać adresy do takich programów ? Mi osobiście najlepiej sprawdza się aplikacja PlantNet na telefon. Robisz zdjęcie i identyfikujesz, ewentualnie wybierasz zdjęcie które już masz w galerii telefonu. https://identify.plantnet.org/pl Nie pamiętam już jak instalowałem ale chyba do pobrania za darmo w sklepie "google play"
gajowy Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Na dobrą sprawę pszczoły ruszyły tak pełną parą z pyłkiem około 20 marca więc trzeba trochę czasu na wychów nowych pokoleń. Pszczoły które mam pod pracą i mogłem obserwować, niemal zabijały się przy wylotku obładowane żółtym pyłkiem. Pokarmu mają jeszcze zapas więc liczę, że na te kilka dni niepogody starczy im na wychów nowej pszczoły.
Tadek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 44 minuty temu, gajowy napisał(a): Mi osobiście najlepiej sprawdza się aplikacja PlantNet na telefon. Robisz zdjęcie i identyfikujesz, ewentualnie wybierasz zdjęcie które już masz w galerii telefonu. https://identify.plantnet.org/pl Nie pamiętam już jak instalowałem ale chyba do pobrania za darmo w sklepie "google play" Dzięki 🙂 Moja żona jest z zamiłowania ogrodniczką , może się jej przyda ? 😃
Beeman Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 21 godzin temu, gajowy napisał(a): A masz sugestię w takim razie co to jest? Najprosciej rozpoznasz po lodyzce, nie po kwiatku. Zreszta jak by nie było jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Rekomendowane odpowiedzi