Turqs Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 W dniu 6.07.2022 o 17:51, mirek. napisał: i wierzysz w to co mówisz? pandemia nie dokonała nic znaczącego to porażka dla rządów całego świata a teraz sie wzieli za drenowanie kieszeni tych co coś mają czyli zaradnych i to na całym świecie a od września nowa pandemia będzie ogłoszona Myślimy o tym samym. Pisząc "pandemia" chodziło mi o okres w czasie. Cytuj
gkruk Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 W biedrze ciągle cukru brak, sprzedawczyni powiedziała że dostawy są bardzo małe i o 7 już praktycznie po cukrze? Cytuj
Krzychu Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 28 minut temu, gkruk napisał: W biedrze ciągle cukru brak, sprzedawczyni powiedziała że dostawy są bardzo małe i o 7 już praktycznie po cukrze? Idź do Dino Cytuj
Turqs Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 19 godzin temu, gkruk napisał: W biedrze ciągle cukru brak, sprzedawczyni powiedziała że dostawy są bardzo małe i o 7 już praktycznie po cukrze? Bo pszczelarze stoją już przed otwarciem pod drzwiami miód wybrali i przypomniało się że cukier potrzeby. Biedny emeryt nie ma czym zycia osłodzić Cytuj
daro Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 13 minut temu, Turqs napisał: Biedny emeryt nie ma czym zycia osłodzić Obietnicami niech słodzi. 1 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 cukier to się najpierw na oktany przerabia Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 23 godziny temu, gkruk napisał: W biedrze ciągle cukru brak, sprzedawczyni powiedziała że dostawy są bardzo małe i o 7 już praktycznie po cukrze? Skąd my to pamiętamy ? Trzeba wprowadzić kartki na cukier może ? A może za radą prezydenta zacisnąć zęby ? ? 46 minut temu, mirek. napisał: cukier to się najpierw na oktany przerabia Jak ORLEN przejmie cukrownie ? Cytuj
manio Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Tadek11 napisał: Trzeba wprowadzić kartki na cukier może ? to "przejściowe trudności , spowodowane przez szabrowników i spekulantów " - tak mówili w DTV. Cukrowym skrytożercom mówimy nasze stanowcze NIE. Kartki na cukier to był początek upadku ustroju powszechnej szczęśliwości i rozwodu Narodu z partią i wodziuniem. Czy będzie powtórka z rozrywki ? Cena cukru jak stanęła Stocznia Gdańska w 1980 była 10,50 , jeszcze chwila i historia ( ceny cukru) zatoczy koło. Kto teraz "przeskoczy mur" i gdzie ? Może w Zambrowie ? Bo stoczni niet . Spawacza też ze świecą szukać , teraz wszyscy chcą być IT. A tam gdzie stało ZOMO stoi Tusk i PO, po słusznej stronie mały rycerz z łupieżem ( broń biologiczna ?) Edytowane 9 Lipca 2022 przez manio 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 9 godzin temu, manio napisał: jeszcze chwila i historia ( ceny cukru) zatoczy koło. Kto teraz "przeskoczy mur" i gdzie ? Może w Zambrowie ? Może ? ale jak im jest dobrze i mają lepiej jak górnicy , płot od ruskich budują i się nie boją , to po co skakać ? przez płot ? do ruskich ? ? Może tam cukier tańszy dla pszczół ma się rozumieć ? bo temat dotyczy cukru dla pszczół ? Swoją drogą byłem wczoraj na spotkaniu pszczelarzy z naszego Koła i z tego co mówili to wszyscy już sobie zrobili zapas cukru dla podopiecznych i może to są rzeczywiście gry spekulantów handlowych , w tym i takich graczy jak Biedronka , żeby chwilowym brakiem napędzić spiralę cenową cukru i ludzie będą kupować na zapas i obroty cukru w Biedronce się podniosą ? Na szczęście weszły jeszcze na nasz krajowy rynek inne podmioty konkurencyjne jak DINO , Carrefour i inne , ale władza może więcej i jak rozkaże żeby ORLRN kupił cukrownie i zmonopolizuje rynek , bo przecież Polacy powinni jeść Polski Cukier , to rzeczywiście będziemy mieli powtórkę z rozrywki . ? Cytuj
daro Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 12 godzin temu, manio napisał: A tam gdzie stało ZOMO stoi Tusk Nie, on stoi po stronie szwabsko- kacapskiej = tam skąd płynie kasa . 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 Cukier w górę - po 3,59. I faktycznie są braki w sklepach, najpewniej w poniedziałki rano. Cytuj
gajowy Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 21 minut temu, Krzychu napisał: Cukier w górę - po 3,59. I faktycznie są braki w sklepach, najpewniej w poniedziałki rano. Oprócz pszczelarzy sa jeszcze ludzie którzy robią przetwory i oni akurat teraz potrzebują masowo cukru. I jest ich dużo więcej. Sprawdzę, jak stoją sprawy cukru w mojej okolicy, musze jeszcze ze 100kg dokupić. We Frisco był niedawno 3,45, już po 3,99. Cytuj
Krzychu Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 2 godziny temu, gajowy napisał: Oprócz pszczelarzy sa jeszcze ludzie którzy robią przetwory i oni akurat teraz potrzebują masowo cukru. I jest ich dużo więcej. Sprawdzę, jak stoją sprawy cukru w mojej okolicy, musze jeszcze ze 100kg dokupić. We Frisco był niedawno 3,45, już po 3,99. Ja tam już kupiłem pod potrzeby na ten rok i zostanie coś na przyszły. Cytuj
gajowy Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 Dziś pod domem w delikatesach robiąc zakupy dokupiłem jeszcze 10 kg po 3,49. W lokalnej biedrze brak ale ponoć nie brakuje w magazynach tylko nie ma komu załadować. Zastanawiam się jak by w karmieniu pobudzającym sprawdzała się melasa. Na zimę zakarmic nią nie można (bardziej zatyka przewód pokarmowy niż miód spadziowy ponoć) ale gdyby dawac teraz w małych ilosciach na biezące potrzeby? Mi przy 10 ulach nie opłaci się eksperymentować... Cytuj
Turqs Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, gajowy napisał: Dziś pod domem w delikatesach robiąc zakupy dokupiłem jeszcze 10 kg po 3,49. W lokalnej biedrze brak ale ponoć nie brakuje w magazynach tylko nie ma komu załadować. Zastanawiam się jak by w karmieniu pobudzającym sprawdzała się melasa. Na zimę zakarmic nią nie można (bardziej zatyka przewód pokarmowy niż miód spadziowy ponoć) ale gdyby dawac teraz w małych ilosciach na biezące potrzeby? Mi przy 10 ulach nie opłaci się eksperymentować... nawet przy 100 rodzinach nie opłaci się eksperymentować. Przy tak wysokich cenach cukru zakarmienie rodziny na zimę to równowartość 2kg miodu. Czy to tak wiele ? Cukier jest dostępny nie kręćmy afery, że są jego braki. To że akurat poszedłeś na zakupu do marketu i nie było tam cukru w magicznej promocji nie znaczy, że sa jego braki na rynku. W hurtowniach jest dostępny bez problemu. Już od dawna wiadomo, że markety sprzedają cukier w promocji czasem poniżej zakupu aby tylko przyciągnąć uwagę klienta. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Turqs 3 1 Cytuj
daro Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 Godzinę temu, gajowy napisał: Zastanawiam się jak by w karmieniu pobudzającym sprawdzała się melasa Taaa wymysł czasów dawno nie minionych . Melasa teraz droższa niż cukier . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 2 godziny temu, gajowy napisał: Dziś pod domem w delikatesach robiąc zakupy dokupiłem jeszcze 10 kg po 3,49. W lokalnej biedrze brak ale ponoć nie brakuje w magazynach tylko nie ma komu załadować. Zastanawiam się jak by w karmieniu pobudzającym sprawdzała się melasa. Na zimę zakarmic nią nie można (bardziej zatyka przewód pokarmowy niż miód spadziowy ponoć) ale gdyby dawac teraz w małych ilosciach na biezące potrzeby? Mi przy 10 ulach nie opłaci się eksperymentować... Z dobrych wiadomości, to w przedziale cenowym około 5zł cukru jest opór. Co prawda poszedł do góry od zeszłego roku o 100% ale cena miodu też ostro w górę więc nie ma co eksperymentować. Cytuj
kubek33 Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 2 godziny temu, piotrpodhale napisał: Z dobrych wiadomości, to w przedziale cenowym około 5zł cukru jest opór. Co prawda poszedł do góry od zeszłego roku o 100% ale cena miodu też ostro w górę więc nie ma co eksperymentować. Gdzie ta cena miodu ostro w górę - w zeszłym roku sprzedawałem po 45 a w tym po 55 za LITR - każdy zagląda do portfela ..no za drogo i dziękuje. No to pytam gdzie ten eksperyment? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 11 minut temu, kubek33 napisał: Gdzie ta cena miodu ostro w górę - w zeszłym roku sprzedawałem po 45 a w tym po 55 za LITR - każdy zagląda do portfela ..no za drogo i dziękuje. No to pytam gdzie ten eksperyment? Też zauważam powściągliwość klientów w związku z wyższymi cenami 1 Cytuj
kubek33 Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 33 minuty temu, Tadek11 napisał: Też zauważam powściągliwość klientów w związku z wyższymi cenam Tylko żadna firma jest powściągliwa wobec nas pszczelarzy - pasze dla pszczół kupowałem w zeszłym roku luzem po 2,08 zł, w ty roku kupiłem luzem po 3,88 - tu chyba można mówić o cenie ostro w górę. I tak jest z cenami sprzętu...co nie podrożało? 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 2 minuty temu, kubek33 napisał: I tak jest z cenami sprzętu...co nie podrożało? To pytanie retoryczne Jacku ? jest to wynikiem inflacji jak zapewne wiesz dobrze i w wyniku tejże inflacji my pszczelarze tez próbujemy nie dać się wykorzystywać finansowo , normalna kolej rzeczy. Dyskusja o przyczynach w innym wątku w Hyde Parku ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 Godzinę temu, kubek33 napisał: Gdzie ta cena miodu ostro w górę - w zeszłym roku sprzedawałem po 45 a w tym po 55 za LITR - każdy zagląda do portfela ..no za drogo i dziękuje. No to pytam gdzie ten eksperyment? Ojej no chyba nie chcesz mi powiedzieć że ludzie w obecnym dobrobycie szczypią się nad tymi drobnymi 50-70zł na miód? Za Tuska brali dziesiątkami litrów.? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 8 godzin temu, piotrpodhale napisał: Ojej no chyba nie chcesz mi powiedzieć że ludzie w obecnym dobrobycie szczypią się nad tymi drobnymi 50-70zł na miód? Za Tuska brali dziesiątkami litrów.? Było kiedyś modne takie powiedzenie " Bajer to na Grójec " Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 10 godzin temu, kubek33 napisał: Tylko żadna firma jest powściągliwa wobec nas pszczelarzy - pasze dla pszczół kupowałem w zeszłym roku luzem po 2,08 zł, w ty roku kupiłem luzem po 3,88 - tu chyba można mówić o cenie ostro w górę. Kupiłeś taniej niż byś kupił cukier . Dobrze kupiłeś Ja wczoraj sprawdzałem dostępność Inwertixu w sklepie Diamanta i drobnym drukiem napisali , że dostępny będzie najwcześniej 28VII i jeszcze , że proszą żeby po tym terminie sprawdzać dostępność na stronie sklepu . Po tym jak kiedyś czekałem od lipca do września na rozpatrzenie reklamacji nie biorę tej firmy pod uwagę ! Zamówiłem ponownie u Kellmana - Apikel Plus . Mają aktualnie dostępny wyłącznie w wiaderkach 14kg. Zamówiłem 3 palety po 5,30zł./kg. Dostawa w cenie ! Bzyki zasłużyły , więc nie będę im żałował . Cytuj
kubek33 Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 W dniu 12.07.2022 o 22:06, piotrpodhale napisał: Ojej no chyba nie chcesz mi powiedzieć że ludzie w obecnym dobrobycie szczypią się nad tymi drobnymi 50-70zł na miód? Za Tuska brali dziesiątkam Nie odpowiadasz w temacie tylko znowu masz zajawkę polityczną .....jak to świrnięty "górol" .....kochaj dalej donka ...kiedyś Ci zapłaci paroma dodatkowymi latkami do emerytury albo buchnie oszczędności ze skarpety ...bo nie Twoje. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi