Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Ja wczoraj sprawdzałem dostępność Inwertixu w sklepie Diamanta i drobnym drukiem napisali , że dostępny będzie najwcześniej 28VII
i jeszcze , że proszą żeby po tym terminie sprawdzać dostępność na stronie sklepu .
Po tym jak kiedyś czekałem od lipca do września na rozpatrzenie reklamacji nie biorę tej firmy pod uwagę ! 
Zamówiłem ponownie u Kellmana - Apikel Plus .
Mają aktualnie dostępny wyłącznie w wiaderkach 14kg.
Zamówiłem 3 palety po 5,30zł./kg. Dostawa w cenie !
Bzyki zasłużyły , więc nie będę im żałował .

Robert za wszystko co sprzedałem na cito kupiłem pasze do własnego mausera i z własnym transportem

Opublikowano
2 godziny temu, kubek33 napisał:

Nie odpowiadasz w temacie tylko znowu masz zajawkę polityczną .....jak to świrnięty "górol" .....kochaj dalej donka ...kiedyś Ci zapłaci paroma dodatkowymi latkami do emerytury albo buchnie oszczędności ze skarpety ...bo nie Twoje.

Następny z elity się odezwał, to że twoich ukochanych złodziei pojemników Polskiego Czerwonego Krzyża oceniam jako nieudaczników nie znaczy że głosowałem i głosuje na Tuska. Zapamiętaj to sobie jeżeli potrafisz samodzielnie coś pomyśleć. Poza tym gdybyś zadał sobie trud przeczytania więcej jak mojego postu wiedziałbyś co pisałem o zakupach przez ludzi miodu i cenach miodu i kto pisał o doświadczeniach z melasą, a nie wtrącałbyś się z pretensjami do tematu..... jak to tępy "pyrlanczyk". 

Ps. A ile ci zwinął i jeszcze zwinie oszczędności zbawiciel z ekipą nawet nie umiesz sobie policzyć taki jesteś mądry. 

I proszę bez wycieczek personalnych, moderatorowi nie przystoi. Nie potrafisz w spokoju bez nerwów dyskutować o polityce to nie dyskutuj.   

Opublikowano

Ja w tym roku nie kupowalem żadnego inwertu , ani przez Koło bo była taka mozliwość z transportem gratis , ale za drogo to wychodziło cos około 4,40 i zaopatrzenie  w cukier zrobiłem jeszcze w maju w sieci DINO  po 2,99 za kg a częsć miałem jeszcze z ubiegłego roku zaoszczędzone po samozakarmieniu się częściowym pszczół nawłocią ,  Niestety ma nie byc o polityce ale inflacja nas dotyka i kazdy zastanawia się gdzie i kto nas chce wykiwać bo przecież nie można wszystkiego zwalić na Putina  i okrada nas  na osłodę  daje nam 20,- zł dotacji do rodziny pszczelej i jeszcze musisz sie za tym nabiegac po róznych urzędach i czapkowaći i jeszcze urzedasy ,  jak słyszałem , u nas kontrolowali i jeździli po pasiekach licząc rodziny niektórym pszczelarzom dla potwierdzenia czy ich nie oszukują . Ja tego nie doświadczyłem ponieważ nie ubiegałem się o jaumurznę  , olewam ich.  Kupiony wcześniej cukier przy inflacji 20% to jest jakas oszczędność na przyszłość , kazdy może sobie sam obliczyć co się bardziej opłaca .? czy zrobić zapasik wcześniej  i nie czekać na sierpień kiedy wiadomo ceny rynkowe cukru są i zawsze były najwyższe bo pracujący lud robił sobie przetwory na zime i można go było  podoić trcochę.  Oczywiście pod warunkiem że ma się parę groszy i można zainwestować w cukier na mały zapasik . ?

Ale w przypadku pszczelarzy to jest kluczowa sprawa i trzeba być roztropnym i zapobiegliwym . 

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.07.2022 o 08:44, Robi_Robson napisał:

Ja wczoraj sprawdzałem dostępność Inwertixu w sklepie Diamanta i drobnym drukiem napisali

Z nimi rozmawia  zaczyna się od zamówienia całego tira. cena i dostawa inna. W detalu mają kosmiczne ceny dostawy. 200zł za dostawę palety kurierem +110 zł za samą paletę. Nie można odebrać osobiście. 

Edytowane przez Turqs
Opublikowano
21 godzin temu, kubek33 napisał:

.....kochaj dalej donka ...kiedyś Ci zapłaci paroma dodatkowymi latkami do emerytury albo buchnie oszczędności ze skarpety ...bo nie Twoje.

Wystarczy , że wprowadzi czterodniowy tydzień pracy albo i trzydniowy . Ale w zamian za poparcie jego poglądów będą kobiety szły do pracy w biedrze  w niedzielę  . Obiecał już dosyć .

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Tadek11 napisał:

Wczoraj cukier w DINO gdzie dotąd był najtańszy , teraz 4,32zł/kg

Wczoraj w LIDLu w Sulejówku 3,59

Opublikowano
1 godzinę temu, Tadek11 napisał:

Wczoraj cukier w DINO gdzie dotąd był najtańszy , teraz 4,32zł/kg ☹️

albo tak drogo w hurtowniach się robi albo wyczuli kasę, że na wsiach sezon ogórkowy się zaczął 

Opublikowano

W hurtowniach cukier sięga już prawie 6 zł...
Cena buraka  poszła w górę. 45-48€ za tonę. Oczywiście holdingi przerzucą to na konsumenta.
Chyba możemy zapomnieć w najbliższych latach o cukrze w okolicy 2-3 zł.  
Dniamant Pfeifer oraz Nordzucker chyba w pełni zagraniczne kapitały i można zakupić u nich cukier indywidualnie w jednostkach paletowych. 
A w naszym Polski Cukier niestety bez kontaktu nie ma możliwości bezpośrednio. 
Dla mnie to paranoja że nie można cukru kupić bezpośrednio w cukrowni tylko wszystko przez pośredników i to praktycznie w każdej gałęzi przemysły 

• Smutny 3
Opublikowano

Dzisiaj u mnie  w Dino cukier po 4,99 zł/kg i kierownik sklepu twierdzi że dojdzie do 10 zł/kg w hurtowniach sa braki. w innych sklepach co miały jeszcze starsze zapasy  albo cukru juz nie ma albo po 4,45 zł i znika z półek . Ale dali nam  dopłaty 20 zł po pnia niech się ludziska cieszą jak nie umieja liczyć . Szkoda gadać. ?

Opublikowano
21 minut temu, Tadek11 napisał:

Dzisiaj u mnie  w Dino cukier po 4,99 zł/kg i kierownik sklepu twierdzi że dojdzie do 10 zł/kg w hurtowniach sa braki. w innych sklepach co miały jeszcze starsze zapasy  albo cukru juz nie ma albo po 4,45 zł i znika z półek . Ale dali nam  dopłaty 20 zł po pnia niech się ludziska cieszą jak nie umieja liczyć . Szkoda gadać. ?

Ten rok to jeszcze jakoś zniesiemy ale kolejny ? 
W Wielkopolsce ciasto od marszałka może dla niektórych okazać się zbawienne na wiosnę jeśli teraz przyoszczędzą na pokarmie

Opublikowano

Niebawem rozgniecione gruszki będzie można podawać pszczołom :D 

Nie wiem czy wiecie jak pszczoły potrafią potraktować jako pożytek gruszki, które spadły z drzewa na ziemię i częściowo się uszkodziły. Latają jak szalone. 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzychu napisał:

Niebawem rozgniecione gruszki będzie można podawać pszczołom :D 

Nie wiem czy wiecie jak pszczoły potrafią potraktować jako pożytek gruszki, które spadły z drzewa na ziemię i częściowo się uszkodziły. Latają jak szalone. 

gruszki, mirabelki, szczaw i chrust XXI wiek :D :D

• Haha 1
Opublikowano

topaz u mnie 5,50 wczoraj

i trzeba na nawłoć liczyć 

no i miód na pitny przerabiać bo zima idzie a po chrust daleko 

• Smutny 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirek. napisał:

topaz u mnie 5,50 wczoraj

i trzeba na nawłoć liczyć 

no i miód na pitny przerabiać bo zima idzie a po chrust daleko 

Zastawiające jest to przyblokowanie podaży cukru i kto to robi  ?

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-w-polsce-nie-zabraknie-cukru-kowalczyk,nId,6170803

Skoro Krajowa Grupa Spożywcza kontroluje 40% rynku to czemu brakuje go w sklepach ?

Opublikowano

W sieci Stokrotka w Lublinie 2 dni temu był po 4 zeta. 10kg na paragon/osobę. 

Pewnie jakby się zagadało, to można i więcej. Tu przecież chodzi o poważne badania naukowe nad zawartością pszczoły w pszczole. :D

MV5BMmQyMDE4YWMtODk5Ny00YjdiLWIyZTYtYjQ3

• Zdezorientowany 1
Opublikowano
23 godziny temu, Tadek11 napisał:

Zastawiające jest to przyblokowanie podaży cukru i kto to robi  ?

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-w-polsce-nie-zabraknie-cukru-kowalczyk,nId,6170803

Skoro Krajowa Grupa Spożywcza kontroluje 40% rynku to czemu brakuje go w sklepach ?

co ty dziecik jesteś?

zaraz rrobia to samo ze wszytkimi artykułami tylko patologie wyborcza powoli przygotowują

• Lubię 1
Opublikowano

Kryzys cukrowy spowodowaliśmy chyba my :D to wśród pszczelarzy zaczęło się mówić żeby szybko kupować cukier bo zaraz będzie droższy. Sam od razu kupiłem 640 kg na dwa razy. Jakby nie patrząc to jeśli połowa pszczelarzy w Polsce zrobiłaby ten sam ruch co ja to faktycznie nagle braki mogłyby być w sklepach, plus jeszcze sezon ogórkowy

Ludzie zauważyli, że coś brakuje tego cukru więc i reszta się rzuciła na niego. A to już w dalszej konsekwencji spowodowało efekt kuli śnieżnej. 

Opublikowano
W dniu 14.07.2022 o 20:08, zdzich123 napisał:

Wystarczy , że wprowadzi czterodniowy tydzień pracy albo i trzydniowy . Ale w zamian za poparcie jego poglądów będą kobiety szły do pracy w biedrze  w niedzielę  . Obiecał już dosyć .

Dalej się Tuskiem zajmujcie zamiast popatrzeć co się dzieje. Za chwile PiS wygra 3 raz wybory będzie rządził 12 lat, a wy będziecie paplać wina Tuska. Już 7 lat wystarczyło żeby naprawić kraj potem zepsuć i jeszcze raz naprawić ale nieudacznicy nic nie mogą, jacyś kombinatorzy rządzą cukrem, węglem, materiałami budowlanymi itd... Już przed wykupowaniem cukru nastąpiły braki w hurtowniach, było tylko kwestią czasu co się wydarzy. Pisałem wcześniej ciemnemu góralowi się sprawdził kryzys cukrowy. Na zgniłym zachodzie gdzie zdaniem tvp info bieda cukier kosztuje, Belgia 69 centów, Austria 71centów.

• Lubię 2
Opublikowano (edytowane)

Zwykle cukier w sklepach w torebkach kilogramowych kosztował 10-20 groszy mniej jak w hurtowniach w workach 25 kilogramowych i nie opłaciło się pszczelarzom bawić z torebkami . W tym roku na początku lipca cukier w torebkach w sklepach kosztował 3,22 zł za kilogram , a w hurtowniach w workach 25 kg 4,76 zł za kilogram i już był to opłacalny interes z rozrywaniem torebek.

Edytowane przez lech
Opublikowano
W dniu 20.07.2022 o 08:50, Krzychu napisał:

albo tak drogo w hurtowniach się robi albo wyczuli kasę, że na wsiach sezon ogórkowy się zaczął 

a po co cukier do  ogórków ? :)  Zbieram wiśnie i czarną porzeczkę - u mnie akurat w pełni zbiorów. Klęska urodzaju bo od kilku lat przymrozki wiosenne ograniczały zbiory. Ale chyba ludzie nie robią przetworów i braki cukru to zaplanowana spekulacja cukrowni.

Opublikowano
Godzinę temu, manio napisał:

a po co cukier do  ogórków ? :)  Zbieram wiśnie i czarną porzeczkę - u mnie akurat w pełni zbiorów. Klęska urodzaju bo od kilku lat przymrozki wiosenne ograniczały zbiory. Ale chyba ludzie nie robią przetworów i braki cukru to zaplanowana spekulacja cukrowni.

Mam to samo śliwki i jabłonie podpieram konary tyle jest owoców. ?

Opublikowano
2 godziny temu, manio napisał:

Ale chyba ludzie nie robią przetworów i braki cukru to zaplanowana spekulacja cukrowni.

To masonerskie działania pisorów . Zabrali cukier zewsząd i ukradkiem pędzą bimber na Podlasiu .Na Białorusi cukru zostało na 3 dni , w cywilizowanych krajach też brak . Nie ma realizacji kontraktów z cukrowniami . Ja się pytam dlaczego ? Może to pomoc Indii dla putasa ?