morzedzungli Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Wczoraj kupowałem w mili po 2,99 , w Netto taka sama cena tylko, że luzem po kilogramie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy85 Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 A od kiedy zaczynać karmić i w jakich dawkach i częstotliwością? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Lysy85 Można od końca sierpnia. Ja mam już 2 dawki podane, teraz jeszcze 3 i leczenie przeciwko warrozie. Syrop 3:2, u mnie około 11,5kg cukru na rodzinę, czyli około 15 litrów syropu 3:2. Ilość karmy zależy od siły rodziny i metody jaką się stosuje. Częstotliwość jest prosta - jak pobiorą - dajesz kolejną dawkę, chyba, że robisz przegląd np. po 2 dawce, wszystko zależy od pszczelarza. P.S. Jak stwierdzę, że mało karmy lub po czerwiu za dużo dziur, to dam jeszcze trochę syropu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 W Lidlu dziś po 2,2 zł -limit 10kg na klienta - 5 kursów i jest już na wiosenne pobudzenie rozwoju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 W Lidlu dziś po 2,2 zł -limit 10kg na klienta - 5 kursów i jest już na wiosenne pobudzenie rozwoju. A ja już się wyleczyłem z wiosennego "pobudzania"... Zbędna robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Ale będzie spory kartofelek na byka No co Ty ??? - tylko po 2,3 kg na rodzinkę i jeszcze w 5 dawkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 A ja już się wyleczyłem z wiosennego "pobudzania"... Zbędna robota. Zależy czym się pobudza Nigdy nie wiadomo jaka będzie wiosna. Lepiej żeby był pod ręką, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 A odnośnie cukru , dzisiaj widziałem w Lidlu cukier po 2,20 za kg. http://www.gazetkapromocyjna24.pl/cukier.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Zależy czym się pobudza Nigdy nie wiadomo jaka będzie wiosna. Lepiej żeby był pod ręką, Na wiosnę podkarmiałem ciastem + odsklepiałem pokarm w ramkach - efekt - na początku rzepaku już im było fisiowanie w głowach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 W 2017 Unia Ewropejska (o ile dotrwa ) ma znieść limity .Po takim zabiegu czarno widzę obecne ceny , z resztą nie ma żadnego sensownego uzasadnienia obecnego wzrostu ceny cukru. Pomalutku zaczyna się zjazd cen , swoje już zarobiono na ten rok. To moje zdanie , może i się mylę , zobaczymy. Coś tam mam od biedy zachomikowane , na wiosnę nie pokarmiam i nie myślę płacić więcej jak 2 zl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Myślę że Unia jest za słaba żeby zmieniać ceny światowe cukru I póki co , ponieważ Polska nie jest w strefie walutowej Euro , większy wpływ będzie miał kurs złoty Polskiego w stosunku do dolara czy euro . Jak zł osłabnie z tytułu gorszych notowań gospodarki Polski to będziemy płacili wyższe ceny za cukier , bo nasi spece od rolnictwa i tak chcieli zafundować nam wyższe ceny cukru , rzekomo dla ochrony produkcji w Polsce ??? ale wolny rynek ich stawiał do pionu. Zobaczymy . Poki co na giełdzie Londyńskiej cukier jest po 2,21 zł za kg w przeliczeniu na kurs w dniu dzisiejszym Czyli oferta Lidla obecnie jest ceną hurtową 2,20 zł/kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 W kontraktach terminowych na 2017 rok, ceny cukru białego wynoszą 530-550 dolarów/tonę. To są fakty z kontraktów na 2017r , a nie wróżby andrzejkowe. Co oznacza w przeliczeniu na kurs złotego w dniu dzisiejszym (4,172 zł/USD) , że w hurcie ceny cukru w 2017 r wynosić będą w zł odpowiednio od 2,21 zł/kg do 2,29 zł/kg. Ale oczywiście zmiennym parametrem jest kurs złotego do dolara USD. Zródło: http://www.strefaagro.pomorska.pl/artykul/prognozy-cukru-bedzie-wiecej-niz-krajowego-zapotrzebowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emik3 Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 Hm..... Unia Europejska, zniesienie limitów, ochrona produkcji w Polsce.... Czy ktoś orientował się przypadkiem z sytuacją polskiego cukru w Polsce? W skrócie to powiem wam tak, że jak w każdym sektorze gospodarki nasza kochana władza na spółkę z unią starają się zniszczyć lokalne rynki dla rynków głównych krajów unii. Dla przykładu. W opinii publicznej polska jest największym węglowym trucicielem środowiska dla tego kopalnie się zamyka pośrednio zmniejszając ich rentowność. W praktyce to ten co najwięcej krzyczy o szkodliwości polskiego węgla (czyt. Niemcy) wydobywa i spala najwięcej węgla w Europie. Ale nie o tym temat. Przed przystąpieniem do Unii, Polska miała bardzo sprawnie funkcjonujący rynek cukru. Było wiele cukrowni, burkami obsiane tysiące hektarów, kontrakty i pieniądze były satysfakcjonujące. Po dołączeniu do Unii, Polska była 3 rynkiem w Europie pod względem produkcji cukru. Nie mniej jednak Europa postanowiła spróbować sprowadzać cukier trzcinowy, którego koszty pozyskania są nieporównywalnie mniejsze. Zostało na tym, że uwzględniając drogę przez ocean to burak cukrowy lokalny nadal jest tańszy. W praktyce rynki cukrowe w Europie wiele nie ucierpiały, natomiast w Polsce została jedna do trzech cukrowni co stanowi bardzo mały procent jeszcze niedawnej produkcji cukru w naszym kraju, no ale dzięki temu pozostałe kraje Europy mają gdzie sprzedawać cukier i przecież o to chodziło, żeby tworzyć liderom Unii nowe rynki zbytu. Powstawały różne mechanizmy, które miały na celu ograniczenie produkcji cukru, między innymi kwoty ale w praktyce w pozostałych krajach jakoś się dało z tym żyć na u nas cukrownie musiały być zamykane. No ale przyzwyczajajmy się, gdyż raczej w bliższej niż dalszej przyszłości mieszkając w naszym kraju będziemy pracować u niemieckiego rolnika patrząc na to, jak "nasza" władza stara się na siłę "pomóc" rolnikom . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 A mi Ondrej polewajcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 przyzwyczajajmy się, gdyż raczej w bliższej niż dalszej przyszłości mieszkając w naszym kraju będziemy pracować u niemieckiego rolnika patrząc na to, jak "nasza" władza stara się na siłę "pomóc" rolnikom . Przecież władza pomaga . Już zmienili podatki na bardziej przyjazne . Dali tym co i tak nie mogą wziąć , bo nie mają z czego , a chcą zabrać tym co jeszcze pozostali w kraju i napędzają gospodarkę . Żenia Depardieu , i Stiepan Seagal , oraz wielu im podobnych uciekli przed podatkami z Francji i USA do Rosji . Nasza władza tez chce część zamożniejszych Polaków bez mydła i w białych rękawiczkach przesiedlić do innych krajów , które z otwartymi rękami przyjmą "obcy kapitał. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Amen Piotr, myślę identycznie jeśli chodzi o emigrację, kocham swój kraj i bronię się od tego rękami i nogami. A było już kilka razy ze mnie wypychali zebym pojechał na dwa lata i zarobił wkoncu na wykończenie domu, ale takiego wała jak Polska cała wezmę trochę kredytu i będę siedział na du**e w domu z baba i dzieckami jeszcze sobie może coś dorobie, może pszczolki pomogą w spłacie jak Bóg pozwoli . A co do rządu to dajmy im trochę czasu, Po/PSL rządzili 8 lat i zrobili dużo złego aż wstyd się przyznać ze głosowałem na nich za pierwszym razem. Na PiS teraz tez nie głosowałem choć żałuję teraz jak widzę co robią, przez rok zrobili chyba więcej niż poprzednicy przez 8 lat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Tylko nie bierz kredytu we frankach szwajcarskich Bo Ci i Prezydent nie pomoże . Tak to jest że "dobrymi intencjami i piekło jest wybrukowane" a na tablicy obozu w Auschwitz był napis " Praca czyni wolnym " ( sorry poprawiono." A jak widać nawet i na naszym forum że "Polak Polakowi wilkiem jest" i nie potrzeba wyjeżdżać za granice żeby tego doświadczyć. A intencje na początku są dobre , dla przykładu poczytajcie wpisy powitań nowo wstępujących na nasze forum !!!!! Ale wracając do tematu promocja cukru w Lidlu jeszcze tylko do 4 grudnia. Trzeba chyba robić zapas na "pisanie książek " bo dobra zmiana może wprowadzić cenę minimalną i na wódkę http://wmeritum.pl/rzad-wprowadzi-cene-minimalna-alkohol-nawet-40-zl-05-l-wodki/155494 http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/sandomierz/a/skandal-na-swiecie-wina-w-sandomierzu-celnicy-w-akcji,11479946/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Piotrze tą ze straganu ? Dobra nie dobra ale polska. Ale temat tutaj Tabu i proszę gdzieś . Słowian masz rację ,Joasia też po części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Mam chyba z Was najbliżej do Oświęcimia, byłem tam i w Brzezince dwa razy, jak miałem 15 lat z przewodnikiem i tłumaczył to dokładnie "Praca czyni wolnym" A co do cukru to ja się już w to nie będę bawił, w tym roku mam już na tyle rodzin ze zamówię sobie całą paletę albo dwie inwertu diamanta w tym roku wychodził 3 zł z groszem to po co się babka cukrem mieszać cudowac. Ja do tego odbieram jeszcze nawloc to jest to idealne rozwiązanie bo nie spracowuje tak pszczół. Do tego paczkę ciasta najwyżej do ulikow jak by była bida i starczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Sorry poprawiłem , ja w Oświęcimiu byłem tylko raz z wycieczką szkolną więc trochę czasu już upłynęło. Ja też ostatnie trzy lata karmię inwertem Diamanta i tak jak piszesz na nawłoci można sporo zaoszczędzić przy podkarmianiu na zimę i na nawłoci nawet dobrze zimują. Ale mam kolegów którzy uważają tyko cukier do karmienia i dobrze , żyjemy w wolnym kraju ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joasia Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Panowie , cukier z Oświęcimiem wymieszany aż nie pasuje. Mój dziadek tam zginął, jak pewnie wielu waszych bliskich. Niech więc napis "praca czyni wolnym " będzie dla nich pomnikiem a nie sposobem na zabłyśnięcie w wolnych tłumaczeniach napisu(zresztą bardzo kiepskich) i nie będę nic w tym poście pogrubiać. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siverit Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Czytałem cena cukru wszedł do polityki. I rozumiem, że dość smutny na Ukrainie. Читаю как с цены на сахар перешли в политику. И понимаю что в Украине совсем печально. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 siverit, trzymamy za Was kciuki bedzie dobrze, a Putinowi si nie dawać, bronic swojego A co do diamanta to przecież to cukier a dokładnie inwert powstały z cukru , skoro jest prawie w tej samej cenie i pszczoły nie muszą się tak męczyć przy jego przerabianiu to po co bawić sie w cukier, nie rozumiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Ja również odszedłem od cukru - inwert to przede wszystkim spokój w pasiece (brak rabunków), komfort pracy - podaje bez względu na porę dnia, brak konieczności biegania za cukrem, mieszania z wodą, czekania do wieczora i rozlewania przy lampce. Pamiętać tylko trzeba o podawaniu dużymi dawkami - najlepiej na jeden raz - wiadro do góry dnem i za 2 dni pszczoły zakarmione są na zimę. Dodatkowo mam darmowe pojemniki na miód i inne potrzeby w pracowni. Cukier kupuje tylko na potrzeby czytelnictwa :D 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daron6 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 A dlaczego brak rabunków przy inwercie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.