michal79 Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) U mnie też ładnie, ale w gnieździe tylko. Rozbiło się o brak suszu półnadstawkowego... laski nie chciały na nawłoci węzy odbudowywać. Nawet im kratę wyjąłem, ale wzgardziły mym gestem... ? Edytowane 4 Września 2020 przez michal79 Cytuj
kubek33 Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 11 godzin temu, Tadek11 napisał: Napisałem że daję sobie z nawłocią spokój ale co dzisiaj zobaczyłem Miły oku i kieszeni widok .... Cytuj
Tikcop Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Panie Tadeuszu z ciekawości na tej nawłoci to na ilu korpusach stały? Pan ma wielkopolskie? Cytuj
mirek. Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 tak pięknie zasklepione ile zawartości wody miały ? ja czekam na pogodę szczęśliwie mam prace zdalną od poniedziałku to dam rade Cytuj
Krzysiek17 Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Ja wczoraj odebrałem nawłoć, średnio na jeża jest. Po 5 słoików z ula 1200g wyszło. 18% wody. Jakie macie doświadczenia z fermentacją nawłoci ? 18% jest ok ? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Potrafi pięknie fermentować 1 Cytuj
Xpand Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Jest jeszcze jedna rzecz, o której się chyba nie mówi. Oprócz ilości wody w miodzie, na fermentację wpływa ilość drożdży, gatunki oraz szczepy i oczywiście temperatura przechowywania oraz stan skupienia. Miód można skazić nawet podczas ekstrakcji, pszczoły też mogą ponadnormatywnie roznieść po ulu różne mikroorganizmy, nawet te z ich jelitowej flory bakteryjnej. Zwykłe mikroorganizmy nie są w stanie przetrwać i rozwijać się w miodzie. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Września 2020 Autor Opublikowano 5 Września 2020 W ubiegłym roku miałem też sporo nawłoci i na temat fermentacji tego miodu powszechnie wiadomo , że potrafi sfermentować nawet zupełnie dojrzały miód nawłociowy tz. poniżej 19% . I moje doświadczenie jest takie z przechowywaniem tego miodu w dłuższym okresie czasu żeby jak ktoś chce go przechowywać dłużej taki miód to pierwszy warunek musi mieć mało wody i żeby trzymać go w chłodnym miejscu o mniej więcej stałej temperaturze i najlepiej w dużych wiaderkach szczelnie zamkniętych. Przez przypadek w ubiegłym roku zaplątało mi się jedno wiaderko tego miodu nawłociowego w pracowni razem z pustymi wiaderkami ( pracownia nie ogrzewana przez zimę) i na wiosnę jak odkryłem to wiaderko miód był bez żadnych oznak fermentacji na spodzie krupiec a na wierzchu w stanie płynnym. Mam jeszcze i teraz ubiegłoroczny miód nawłociowy w słoikach 0,9 l i fermentacji uległy po ponad pół roku tylko niektóre słoiki nie wszystkie miodu który był kremowany i przechowywany w domu w pokojowej temperaturze i to też dopiero latem tego roku. Natomiast te słoiki miodu nie kremowanego które stały w chłodnej piwniczce w szczelnie zamkniętych słoikach nie uległy fermentacji i dotrwały do teraz w stanie krupca ale na wierzchu z małą warstwą miodu w stanie płynnym. Cytuj
Tikcop Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 A czy ja mogę prosić p Tadeusza o odpowiedź na moje pytanie? Jestem zwyczajnie ciekaw techniki. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Września 2020 Autor Opublikowano 5 Września 2020 50 minut temu, tikcop napisał: A czy ja mogę prosić p Tadeusza o odpowiedź na moje pytanie? Jestem zwyczajnie ciekaw techniki. Tomaszu zdaję się , że pisałem już o tym miedzy wierszami na forum co robię latem i na pewno na priv. któremuś Michałowi pisałem o późnych pożytkach , który to gospodaruje na takim samym ulu jak i ja czyli Wlp.18 -ce . Nie będę na publicznym epatował innych swoimi wywodami bo zdjęcie i tak wywołało zainteresowanie , a nie Wszyscy mają taki pożytek w zasięgu pasieki i z przyczyn niezależnych od nich nie mogą z niego skorzystać więc po co ich "wkurzać" jak to ujął Szymon w którymś poście na forum dotyczącym lipy ? , więc przekopiuje Ci na priv to co napisałem Michałowi . A poza tym nie mam teraz czasu na publiczną dyskusję na forum i analizę tego tematu , bo mam dużo innych zajęć i na forum zaglądam sporadycznie. Cytuj
Krzysiek17 Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 5.09.2020 o 08:45, Tadek11 napisał: Tomaszu zdaję się , że pisałem już o tym miedzy wierszami na forum co robię latem i na pewno na priv. któremuś Michałowi pisałem o późnych pożytkach , który to gospodaruje na takim samym ulu jak i ja czyli Wlp.18 -ce . Nie będę na publicznym epatował innych swoimi wywodami bo zdjęcie i tak wywołało zainteresowanie , a nie Wszyscy mają taki pożytek w zasięgu pasieki i z przyczyn niezależnych od nich nie mogą z niego skorzystać więc po co ich "wkurzać" jak to ujął Szymon w którymś poście na forum dotyczącym lipy ? , więc przekopiuje Ci na priv to co napisałem Michałowi . A poza tym nie mam teraz czasu na publiczną dyskusję na forum i analizę tego tematu , bo mam dużo innych zajęć i na forum zaglądam sporadycznie To ja też poproszę na priv to samo Cytuj
Krzychu Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 22:35, Tadek11 napisał: Napisałem że daję sobie z nawłocią spokój ale co dzisiaj zobaczyłem Jest moc ? jeśli sezon był słaby to właśnie go sobie nadrobiles. PS, to Twoje 18tki? Cytuj
Tikcop Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. Cytuj
manio Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 19 minut temu, tikcop napisał: Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. też się pod tym podpisuję . Wiosenny pożytek i potem dziadostwo . Zakończyłem już prace w pasiecie i muszę poważnie pomyśleć o redukcji ilości rodzin bo sił braknie , a sensu nie ma. Cytuj
mirek. Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 no to i ja zajrzałem ale do samych miodni szału nie ma w większości nie posklepiony i niepełne ramki do gniazd nie zaglądałem bo pogoda kiepska ale podejrzewam że tam jest pełno dla siebie coś się odwiruje za tydzień może:P Cytuj
Krzychu Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 6 godzin temu, tikcop napisał: Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. I ja również mam tak samo. Z tym, że w ostatnim czasie zauważyłem, iż taki rzepakowy jest bardziej pożądany niż wielokwiat u mnie Cytuj
Nacek Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 W ubiegłym tygodniu w tv mówili o miodach, że dobre, zdrowe i należy je jeść a najlepszy to nawłociowy i gryczany i teraz klienci mi nie dają spokoju, skąd ja mam niby im wziąć nawłoć? Cytuj
mirek. Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) haha od Tadka:P ale ty z Łódzkiego to masz tam barona nawłociowego Edytowane 5 Września 2020 przez mirek. Cytuj
Nacek Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 A to że niby kto ten baron, no bo przecież nie ja? Cytuj
Nacek Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 Bez przesady, to już znam większych baronów, tylko niema ich na YT np Zdzisław B. z okolic Rzgowa. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 Wczoraj sprawdzałem nawłoć. Górne wiechy nawłoci późnej prawie przekwitły, ale po tych deszczach, odbiły pędy boczne w rożnych fazach rozwoju. Gdyby trochę słońca to nektaru zapewne niewiele ale chociaż może pylku. Dziś nosiły żółty z nawłoci i biały może z niecierpka. Pszczół na nawłoci niewiele. Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 U mnie nawłoć na każdym ugorze, w każdym rowie i wszędzie gdzie się da, rośnie. Pszczoły oblatują chętnie, ale boję się, żeby nie skończyło się jak z lipą. Nie zaglądałem od dwóch tygodni i wtedy było w nadstawkach odrobinę miodu, a gdy ja mam czas zajrzeć, to nie ma pogody, gdy jest pogoda, to ja nie mam czasu. W tym tygodniu może będzie okazja sprawdzić i skończyć wreszcie ten dziwny sezon. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.