Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie określenie jak osyp zimowy nigdy nie jest miarodajne ponieważ pszczoła czując swój koniec wylatuje z ula jak na to pozwala temp. poza tym pszczoły przy nadarzających się warunkach wynoszą trupki. Gdzieś czytałem ,    że w okresie zimowli ginie dziennie ok. 30 pszczół. Pozdrawiam

Czyżby 30 szt dziennie ???????  to znaczy 30 szt x 90 dni to wychodzi że 2700 szt  ????

To u mnie na dennicy siatkowej po całej zimie może bym naliczył 30 szt osypu.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Czyżby 30 szt dziennie ???????  to znaczy 30 szt x 90 dni to wychodzi że 2700 szt  ????

To u mnie na dennicy siatkowej po całej zimie może bym naliczył 30 szt osypu.

Pozdrawiam

Tadek

No dokładnie Tadziu u mnie też takie osypy w tym roku były po zimie. W tym roku wygarnąłem tyle samo pszczół z 16 rodzin co w ubiegłym z 5 ;)

• Lubię 1
Opublikowano

to wychodzi że 2700 szt  ????

Tyle mogło ubyć pszczoły w tamtym roku ,była zauważalna różnica ,w tym ,w większość przezimowały bez szwanku :) .

Gość PawelKS3
Opublikowano

Ta zima była specyficzna u mnie sprzątały w ulach prawie co tydzień.

Opublikowano

Jeżeli do zimowli idzie silna rodzina ok. 30 000  to co to dla nich te 3 000 , nie zapominajmy też o czerwieniu które w większym lub mniejszym stopniu ale uzupełnia straty. Pozdrawiam

Opublikowano

Z tym ubywaniem pszczół to różnie bywa:

Latem w pełni sezonu np. w ciągu dnia ginie ok.1000 pszczół ale i przybywa ok 1500.

Ja dzisiaj obiecałem po świętach jednemu odsprzedać 3 rodzinki i znowu ubędzie, ale w lato może przybędzie.

Opublikowano

Wykombinowałem przerobić hoboki po inwercie 30 l na poidła i zaden klej tego nie bierze ? Macie pomysła ?

Piotr ślinka mi leci na taki płow z jagnięciną. ............ mmmmmm...

Opublikowano

Wykombinowałem przerobić hoboki po inwercie 30 l na poidła i zaden klej tego nie bierze ? Macie pomysła ?

Sprobuj zgrzac na cieplo lutownica.

Opublikowano

TO powinno dać radę

Opublikowano

TO powinno dać radę

Wątpię bo baniaki to z polietylenu , a nie z PCV. Nie da się tego kleić,  tylko lutować , ale cienka ścianka to raczej się nie da .

Opublikowano

Kupiłem coś takiego - http://allegro.pl/poidlo-podkarmiaczka-na-butelke-i6062099828.html

I trzeba dokleić do hoboka. Na butelkę działa znakomicie ale butelka 1,5 no 2,5 . Stać też słabo stoi. Na pasiekę mam 5 km i nie jestem codziennie. Po doświadczeniu ze słoikami lepsze niż kapanie. Woda jest ciepła i tylko do picia nie idzie w błoto. W upały potrafiło 25 rodzin wypić 12 l dziennie.

Opublikowano

TO powinno dać radę

Wątpię bo baniaki to z polietylenu , a nie z PCV. Nie da się tego kleić,  tylko lutować , ale cienka ścianka to raczej się nie da .

A dokładnie , to hoboki są z miękkiego polipropylenu , a ten klej jest  "Przeznaczony do klejenia wszelkich elementów z twardego PCV"

Opublikowano

U mnie struga przez jedną a 2 stawy na 2 pozostałych. Jednak mimo mojego początkowego sceptycyzmu pszczoły ,wybierały słoiki . Nawet jak zbrakło wracały do nich po napełnieniu. Dlatego dłubię w starych hobokach by nie latać co dziennie . Pójdę do chemicznego i zobaczymy . Wolałem oszczedzić kasy . Kleje te co mam nie zdały egzaminu. To polipropylen , nie polietylen ?

Opublikowano

W upały potrafiło 25 rodzin wypić 12 l dziennie.

I przy braku pożytku ,bo u mnie to jest tester ,jak jest pożytek to woda stoi a jak się urwie to zaraz ruch na poidle ,a jakie masz ule ?

ocieplane czy pojedyncze . U mnie odkąd ma ze styroduru wydaje się że mniej wody idzie .Przedtem kombinowałem z

jednościennymi .

Opublikowano

Styrodur i, drewniane ,OSB. Ale wody w okolicy full. Postawiłem bo kupiłem w Grodnie a żona - po co jak nie stawiasz to wziełem  postawiłem. Jak były upały silne , był pozytek ale słoiki aż oblepione pszczołą.

Opublikowano

Ja stosuję poidła dla kur ,też higieniczne, zawsze świeże wiórki od heblarki sypie i jest git .

Jak czuje większe upały to robię "zapas" w wiadrze pod daszkiem .Żeby się nie odbiły .

• Lubię 1
Opublikowano

To polipropylen , nie polietylen ?

PP jest podobny do PE i nie ma jak odróżnić ,szczególnie jak barwiony, ale jeden i drugi nie da się skleić .

Opublikowano

Jak skłonić pszczoły do korzystania z poidła,dodaje apilacu i nic.Spróbować z solą?Porobiłem dziury w desce takie jak na pajączki,dałem słoiki z wieczkami do podkarmiania plastikowymi,owinąłem czarną folią żeby się nagrzewały i ruszyć tego nie chcą.

Opublikowano

Myślałem że będą brać do góry nogami jak przy podkarmianiu,wtedy nie ma możliwości żeby któraś narobiła do poidła o one nie chcą współpracować :D

Opublikowano

teraz już są wyczyszczone pszczoły po zimie więc marna szansa żeby tam placki lądowały, a nawet jak by coś tam wpadło to z gorszych źródeł pobierają wodę i nic się nie dzieje... postaw taki mech z 3m przed ulami to zobaczysz co będzie się działo... a co do słoików to jak byś tam wlał syropu to wtedy na pewno by pobierały :D

Opublikowano

manio - klej znalazłem.

Nie przejmujcie się początkami. Zostawcie. Po jakimś czasie znajdą. Emy to w filce. Sól zły pomysł. Cierpliwosci.

Opublikowano

U mnie jest strumyk na działce to w  najgosze upały siedza i piją tam, a w chłodniejsze dni tak jak teraz  idą na łake gdzie jest podmokły teren i często woda stoi, ale  trawa i opadłe liscie  chyba ieźle wode grzeja bo  najwięcej jest ich tam, czasami nie ma gdzie nogi postawić .

• Lubię 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.