Krzychu Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Patrząc na stan rodzin - są jeszcze daleko w zimie. ciasne kłęby, sporo pokarmu po bokach i wzdłuż ramek. Brak oznak czerwienia. Patrząc na długoterminową, jeśli pod koniec marca dopiero buchnie ciepłem to dopiero wtedy rozpocznie się rozwój. Potem miesiąc i zacznie się rzepak. Myślę, że ten rok nie powinien być rójkowy (czyli taki, jak w 2019 np u mnie) jeśli kwiecień i maj będą stabilne. Edytowane 6 Marca 2023 przez Krzychu
manio Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Madzin napisał: A kurczę nie umiem dodać zdjęcia ? a z telefonu się nie da bo ma za duża rozdzielczość https://m.fotosik.pl/zdjecie/3cbe62ea032585bc/2565509/1/next fotosikiem go ! weźmie każde i zmniejszy ile trzeba. Ale te na pierwszym ulu to bucfasty . Widzę ,że folia pomogła ? Jest siła !!! Edytowane 6 Marca 2023 przez manio
Madzin Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 18 godzin temu, manio napisał: Ja czekam na bociany . Zwykle są w ostatnim tygodniu marca. Szpaki przylatują tylko po to żeby zniszczyć moje czereśnie , a podobno to pożyteczne , owadożerne ptaszki ? U mnie jeszcze zima , na foto dzisiejsza zimowa kąpiel w jeziorze. Pan i Pani w jeziorze , potomek z psem ich pilnuje. Ja z psem podglądam i robię zdjęcie. Zimno od samego patrzenia. Jezioro pokryte jeszcze cienkim lodem po całości zdjęcia wstawiam za pomocą strony fotosik.pl , choć można i innym żródłem https://krewetki.org/forum/viewtopic.php?t=6969 Co jak co ale tych jezior to Ci zazdroszczę , swego czasu co roku urlop spędzałam na Mazurach , Wydminy , Popielno itp. Piękne miejsca . Folia super się sprawdziła , nie wychodzą pod daszek . Tak na zdjęciu to ta szalona żółta rodzina (ona pierwsza idzie do przeprowadzki na dadanta , myśle ze dzięki temu jakoś uda mi się utrzymać ja w ryzach , podejrzewam ze na moich ulach musiałaby być na dwóch korpusach jako gniazdo, matka napewno pójdzie do wymiany w sezonie ) . Do szpaków to ja nic nie mam ? Zamieszkują u mnie co roku 12 budek . Stołują się u sąsiada na starych czereśniach których nikt nie obrywa . Podejrzewam ze juz wszystkie zaczęły czerwic dzisiaj 5 stopni tylko z lekkimi przebłyskami słońca a one biedne zasuwały po wodę , niektóre ledwo dolatywaly na mostek . Rano wszystko było zasypane świeżym śniegiem …. Z którego oczywiście zrobił się w południe dżeks ? 1
manio Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, Madzin napisał: Stołują się u sąsiada na starych czereśniach których nikt nie obrywa . Ja nic przeciw szpakom nie mam , dach mam uszczelniony nie gniazdują pod dachówką . Problem się zaczyna jak młode wyjdą z gniazda . Wtedy nie wiem dlaczego atakują czereśnie. I to bym im wybaczył jakby poczekały aż dojrzeją i podzieliły się ze mną choć w nikłym procencie. Nie czekają , mało co zjedzą , a resztę podziobią i zwalą na ziemię. Co roku mówię ,że to ostatni raz i zetnę niepotrzebne czereśnie Ale w tym roku chyba w końcu wykonam plan. Posadziłem drzewka blisko domu, tych nie mają śmałości objadać. Te duże już tylko dla szpaków , a w końcu na opał. U mnie jezior dostatek , pszczoły tez nad jeziorem , więc wrażenia to żadnego nie robi. Każdy lubi to czego nie ma , więc latem jadę nad morze , a zimą i jesienią w góry. Jeziora mam codziennie. To na zdjęciu to niemal obok domu , a w mieście mamy całkiem spore jezioro i bardzo głębokie. Codziennie widzę więc co najmniej 3 jeziora i każde inne. Ale to tylko mokra , zimna woda. Gdzie im do gór ? Bucfasty potrzebują obszernego gniazda . Na dadantach trzymam je na 15 ramkach gniazda i dwóch nadstawkach 1/2 po 10 ramek. Wtedy się nie roją. Albo raczej gniazdo 3x10R 1/2Dadant i na to nadstawki 2x1/2Dadant bo mam juz praktycznie tylko ule korpusowe. W tych ulach co masz to gniazdo na 2 korpusy i na to dopiero miodnia jako trzeci korpus. Nie musisz przesiedlać , tylko postaw korpus z ramkami , z węzą czy suszem . Edytowane 6 Marca 2023 przez manio
Nacek Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 10 minut temu, manio napisał: Każdy lubi to czego nie ma , Dokładnie, mieszkałem wiele lat gdzie z okna miałem widok na jezioro a z drugiej strony słyszałem szum morza. Wszystko się opatrzy i znudzi, bywały lata że ani razu nie byłem na plaży. Góry niby ładnie ale żeby tam mieszkać, to nie wiem, przecież tam człowiek ma całe życie pod górę.?nawet jak trafi się z górki to za chwilę znowu pod górę ? 2
Madzin Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 Jak tam u was u mnie 15 na plusie w cieniu noszą pyłek jak szalone od 9 rano. Zorganizowałam im konkretne poidełko chyba są zadowolone bo sporo ich tam urzęduje . Zrobiłam przegląd tego szalonego ula , pokarmu maja dość tak mi się wydaje , ewentualnie dam im ramki które wycofałam z innych. Matka czerwi w dolnym korpusie na 2 ramkach obustronnie wielkości dłoni . Kilka komórek było zasklepionych reszta larwy i jajka . W reszcie nie wiem jak tam bo zajrzałam tylko na ilość pokarmu , górne korpusy zaczynaja się opróżniać . Taka wiosnę to uznaje
manio Opublikowano 10 Marca 2023 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) U mnie śniegu po kolana. Piękna zima. Ule zasypane. Powalki zimne, nie ma czego zaglądać. Jakby w innym kraju Dzis musialem wyjechac , droga 200 km zajęła mi ponad 4 godziny. W rowach dwukrotnie spotkałem samochody. Ale arbuzy już dawno rosną. Czas wysiać pomidory i paprykę. Wiosna w końcu i do mnie przyjdzie, nie dam się zaskoczyć Edytowane 10 Marca 2023 przez manio
Beeman Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Dzisaj po wyjsciu z pracy na samochodzie bylo dobre 25cm sniegu. Przed domem dobre 120cm ubitego sniegu. Pierwsze 50 ramek zadrutowane. Niewiele jak na 10-tego marca ale damy rade.
Bohtyn Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Wczoraj byłem na pasiece , w południe było nawet +17 st. Pszczoły pięknie się oblatywały, może nie wszystkie jednakowo ale z 13 uli wszystkie 13 żyją. 2
Tadek11 Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 A dzisiaj z powrotem śnieg i +2 st.C 😃 Sorry taki mamy klimat 🤒
michal79 Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Umiarkowany przejściowy. Ale to już chyba ostatnie podrygi zimy i od tego tygodnia zacznie się lotna pogoda. Chyba.
manio Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 powyżej coś z fotosikiem nie zadziałało ? moja wina czy coś się zmieniło na forum ? Wstawiłem tak jak zawsze 2
manio Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) 6 minut temu, Tadek11 napisał(a): Ja widzę że zadziałało . Czy te sarenki chciałeś udostepnić ? zadziałało ale nie z linku fotosika , widać to co udostępniłem funkcją "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki ..." Edytowane 12 Marca 2023 przez manio
gajowy Opublikowano 14 Marca 2023 Opublikowano 14 Marca 2023 Dziś znalazłem w garażu 5kg węzy , którą kupiłem i zapomniałem że mam. Znalazłem też trochę już gotowych ramek z wtopioną węzą. Czas zakasać rękawy i wtopić resztę. Póki co wyskrobałem, zdezynfekowałem i opaliłem trzy ule po padniętych rodzinach. Zostało dużo ramek z pokarmem- raczej nie dam innym rodzinom, bo jak padły od nosemy to nie chcę syfu dalej roznosić. Pójdą do przetopu. Tylko nie wiem, czy najpierw ten pokarm z nich usunąć, czy topić razem z nim bo i tak rozpuści się w wodzie... Co sugerujecie?
michal79 Opublikowano 14 Marca 2023 Opublikowano 14 Marca 2023 Dzielę pokarm na zasklepiony i niezasklepiony. Do niezasklepionego dolewam objętościowo tyle wrzącej wody, żeby zakrył plastry. Na drugi dzień zbieram z wierzchu wosk. Ważę pozostały roztwór. Np. ostatnio było 10l wrzątku wlane, a po oddzieleniu wosku ważyło 13,5kg. Czyli mniej więcej czwórniak. Takie czwórniaki czy trójniaki wygrywają konkursy ponoć. 1
gajowy Opublikowano 14 Marca 2023 Opublikowano 14 Marca 2023 43 minuty temu, michal79 napisał(a): Np. ostatnio było 10l wrzątku wlane, a po oddzieleniu wosku ważyło 13,5kg. Czyli mniej więcej czwórniak. Takie czwórniaki czy trójniaki wygrywają konkursy ponoć. Ja jeśli już będę cos z tego robił, to pewnie o mocy 50%. Ale nie wiem, czy znajdę czas... 1
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) U mnie juz po oblotach. Pierwszy pyłek juz nosiły. Można powiedzieć, że się zaczyna A u mnie trochę zmian. Przygoda z Langstroth 3/4 EU / Ul Opbimal Burnat / Dadant 18 cm. Trudno wybrać nazwę Ramka 435x180mm Edytowane 15 Marca 2023 przez Turqs 1
mirek. Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 wczoraj też się obleciały wszystkie też tak macie teraz na forum że zawsze na 1 stronę wątku wywala?
Wugiwugi Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) Turqs ostro poszedłeś w 17 Dadanta 🙂 Edytowane 15 Marca 2023 przez Wugiwugi
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) 13 minut temu, Wugiwugi napisał(a): Turqs ostro poszedłeś w 17 Dadanta 🙂 Dokładniej to 18 cm aby w druga stronę wchodziło 12 ramek wlkp "18" Edytowane 15 Marca 2023 przez Turqs
Wugiwugi Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Turqs napisał(a): Dokładniej to 18 cm aby w druga stronę wchodziło 12 ramek wlkp "18" Wchodzi ładnie 12 ramek? Bo na stronie Burnat twierdzi że wchodzi ale ramek 365 x 180 więc jest trochę więcej luzu to znaczy że pewnie w lewo prawo jest więcej ruchu Edytowane 15 Marca 2023 przez Wugiwugi
Krzychu Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 34 minuty temu, Turqs napisał(a): Dokładniej to 18 cm aby w druga stronę wchodziło 12 ramek wlkp "18" Czyli kolejny co wyzbywa się 18tek? ps. na pełnym LN EU chcę spróbować sił
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 34 minuty temu, Wugiwugi napisał(a): Wchodzi ładnie 12 ramek? Bo na stronie Burnat twierdzi że wchodzi ale ramek 365 x 180 więc jest trochę więcej luzu to znaczy że pewnie w lewo prawo jest więcej ruchu Nie ma nadmiernego luzu. Nie wiem w sumie dlaczego maja taki zapis w ofercie. Wąsy normalnie opierają się na felcach i nie spadają ramki. Przy okazji zmierzę wymiar ścian korpusu od wewnątrz
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 31 minut temu, Krzychu napisał(a): Czyli kolejny co wyzbywa się 18tek? ps. na pełnym LN EU chcę spróbować sił narazie sie nie wyzbywam. Moje jednościenne "18" wytrzymają jeszcze długie lata Tak ze po równych 10 latach z pszczołami (dziś mija równo 10 lat ) Mam 3 wymiary ramek. pewnie kolejne 10 minie zanim będe miał jedną
Krzychu Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 13 minut temu, Turqs napisał(a): Tak ze po równych 10 latach z pszczołami (dziś mija równo 10 lat ) Mam 3 wymiary ramek. pewnie kolejne 10 minie zanim będe miał jedną Ja mam więcej: 1. Warszawski poszerzany 435 x 300 2. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 130 x 360 3. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 140 x 350 4. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 120 x 370 5. Wielkopolska 18tka 180 x 360 No i jakby tego było mało to zaraz będzie LN EU 435 x 230 PS. Dobrze, że na warszawiakach to raptem z 5 rodzin jest to mogę w tym roku już wyszukać tylko jeden rozmiar ramki w magazynie do nadstawki.
Rekomendowane odpowiedzi