Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 9 minut temu, Krzychu napisał(a): Ja mam więcej: 1. Warszawski poszerzany 435 x 300 2. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 130 x 360 3. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 140 x 350 4. Nadstawka do warszawskiego poszerzanego 120 x 370 5. Wielkopolska 18tka 180 x 360 No i jakby tego było mało to zaraz będzie LN EU 435 x 230 PS. Dobrze, że na warszawiakach to raptem z 5 rodzin jest to mogę w tym roku już wyszukać tylko jeden rozmiar ramki w magazynie do nadstawki. to nie zazdroszczę logistyki związanej z ramkami
Krzychu Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 1 godzinę temu, Turqs napisał(a): to nie zazdroszczę logistyki związanej z ramkami No, przekichane jest. Stąd też zastanawiam się czy w ogóle nie pozbyć się całkiem nadstawek w warszawiakach i spróbować tj w klasycznym leżaku. Tylko, że nadstawkowe grube ładniej się odsklepia
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 13 minut temu, Krzychu napisał(a): Tylko, że nadstawkowe grube ładniej się odsklepia Tak. W minionym sezonie próbowałem trochę z dziewięcioma ramkami w korpusach miodowych i dosyć fajnie. W tym roku raczej pójdę w tą własnie stronę. Zależy mi na wosku. 1
manio Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 u mnie pierwsze próby oblotu , ale powałki jeszcze zimne. Czas posiać pomidory 1
Krzychu Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 1 godzinę temu, Turqs napisał(a): Tak. W minionym sezonie próbowałem trochę z dziewięcioma ramkami w korpusach miodowych i dosyć fajnie. W tym roku raczej pójdę w tą własnie stronę. Zależy mi na wosku. Wtedy tniesz nożem mimo wszystko przy samych beleczkach?
Turqs Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 3 godziny temu, Krzychu napisał(a): Wtedy tniesz nożem mimo wszystko przy samych beleczkach? Do wlkp mam odsklepiarke. LN planuje nożem 1
Wugiwugi Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 16 godzin temu, Turqs napisał(a): narazie sie nie wyzbywam. Moje jednościenne "18" wytrzymają jeszcze długie lata Tak ze po równych 10 latach z pszczołami (dziś mija równo 10 lat ) Mam 3 wymiary ramek. pewnie kolejne 10 minie zanim będe miał jedną A dlaczego przechodzisz na styropiany?
Turqs Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 3 godziny temu, Wugiwugi napisał(a): A dlaczego przechodzisz na styropiany? Jeśli dysponuje się czasem najtaniej jest zrobić jednościenne. Ja w tym roku mam spory deficyt czasowy więc jak już były środki na zakup to coś przy czym nie będę musiął już nic robić. I co posłuży lata. Czysta ekonomia w moim teraźniejszym położeniu. 1
Madzin Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 17 godzin temu, manio napisał(a): u mnie pierwsze próby oblotu , ale powałki jeszcze zimne. Czas posiać pomidory Moje pomidory to już wykiełkowały prawie dwa Tygodnie temu . Zapowiada się już fajna wiosna , dwucyfrowe w dzień i ostatnie dwie noce z przymrozkami , potem już na plusie. Jeszcze tylko przeglądnąć resztę rodzin jak tam w gnieździe i czekać na możliwość dołożenia ramek . Dziś mimo słońca 6 stopni i lekkiego wiatru latają po wodę i jakieś śladowe ilości pyłku pewnie gdzieś z pobliża noszą . 1
Wugiwugi Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 Godzinę temu, Turqs napisał(a): Jeśli dysponuje się czasem najtaniej jest zrobić jednościenne. Ja w tym roku mam spory deficyt czasowy więc jak już były środki na zakup to coś przy czym nie będę musiął już nic robić. I co posłuży lata. Czysta ekonomia w moim teraźniejszym położeniu. A jakieś różnice w rozwoju rodzin widzisz? Masz porównanie?
Turqs Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, Wugiwugi napisał(a): A jakieś różnice w rozwoju rodzin widzisz? Masz porównanie? Tak mam porównanie bo u siebie mam ule klepkowe, jednościenne i styropianowe. Różnice są lekkie na początku wiosny. Do rzepaku już się wszystko najczęściej wyrówna. W konsekwencji ja nie zauważam różnicy w wydajności w odniesieniu do rodzaju ula. Większe znaczenie ma kondycja rodziny na jesieni niż rodzaj ula wiosną. Oczywiście to w mojej ocenie 4
manio Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 4 godziny temu, Turqs napisał(a): Większe znaczenie ma kondycja rodziny na jesieni niż rodzaj ula wiosną. tak właśni i mi wychodzi , tak tez wskazuje logika : ul "ocieplony" nie ma żadnych zalet wiosną bo ma ogromna bezwładność i wymaga większego wysiłku energetycznego żeby ją poruszyć . Jeśli rusza wcześniej klepkowy to w środku jest ponadprzeciętnie silna rodzina. Taka moja obserwacja. Ale do rzepaku daleko i każda zdąży.
daro Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 18 godzin temu, manio napisał(a): Ale do rzepaku daleko i każda zdąży. Do rzepaku 30 -45 dni . Zakwitł podbiał
Turqs Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, daro napisał(a): Do rzepaku 30 -45 dni . Zakwitł podbiał Inaczej być nie moze U mnie zazwyczaj 25.04 do max 10.05 zakwita. Populacyjne jako pierwsze później hybrydy Edytowane 17 Marca 2023 przez Turqs
Turqs Opublikowano 18 Marca 2023 Opublikowano 18 Marca 2023 W dniu 15.03.2023 o 12:44, Wugiwugi napisał(a): Wchodzi ładnie 12 ramek? Bo na stronie Burnat twierdzi że wchodzi ale ramek 365 x 180 więc jest trochę więcej luzu to znaczy że pewnie w lewo prawo jest więcej ruchu Dzis sprawdziłem. Korpus wewnątrz ma 378 mm. 12 ramek wlkp "18" dobrze pasują
Beeman Opublikowano 18 Marca 2023 Opublikowano 18 Marca 2023 2 hours ago, Turqs said: Korpus wewnątrz ma 378 mm. 12 ramek wlkp To chude te ramki. U mnie ramka to 35mm+ przynajmniej 3mm luzu na propolis. 38x12= 456mm
Turqs Opublikowano 19 Marca 2023 Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Beeman napisał(a): To chude te ramki. U mnie ramka to 35mm+ przynajmniej 3mm luzu na propolis. 38x12= 456mm Pytanie dotyczyło szerokości. Nie długości korpusu. Edytowane 19 Marca 2023 przez Turqs 1
Krzychu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Opublikowano 19 Marca 2023 Dzisiaj u mnie pierwsze obloty wiosenne. To jak dzisiaj u mnie były to pewnie i w całej Polsce już po oblotach
Turqs Opublikowano 19 Marca 2023 Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Krzychu napisał(a): Dzisiaj u mnie pierwsze obloty wiosenne. To jak dzisiaj u mnie były to pewnie i w całej Polsce już po oblotach Dzis było pięknie i u mnie 18°C. Pyłek z wierzby w dużych ilościach nosiły; ) Edytowane 19 Marca 2023 przez Paweł Poprawka literówki
Krzychu Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Turqs napisał(a): Pyłek z wierzby w dużych ilościach nosiły; ) U mnie nie mają jeszcze z czego. Na pierwszy rzut będzie leszczyna i olchy - obie w dużych ilościach Edytowane 19 Marca 2023 przez Paweł Poprawka literówki
manio Opublikowano 19 Marca 2023 Opublikowano 19 Marca 2023 Teraz, Krzychu napisał(a): U mnie nie mają jeszcze z czego. to jak u mnie , tylko u mnie jeszcze później , ale dzisiaj był całodniowy, masywny oblot wszystkich rodzin. Piękny widok i najlepsza muzyka. 1
polbart Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 To teraz proszę się pochwalić, jakie prace wykonaliście w swoich pasiekach w 2023 roku. Żeby nie było, że Was biorę pod włos od razu mówię, że połączyłem jedną rodzinę z sąsiednią, ponieważ nie miała królowej. Żadnego ula nie otwierałem. Pozdrawiam, polbart
Tadek11 Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 Chyba nasz Kolega spać nie może ?😃 Nie ma czym sie chwalić z ta robotą w pasiece teraz , trzeba było wykonać wcześniej jesienią , ale przypadki losowe w pszczelarstwie sie zdarzają wiadomo. Na razie tylko spradziłem kondycję rodzinek obserwując po wylotkach pszczoły i nie zauważyłem ula do którego trzeba by zajrzeć. Za parę dni podniosę daszki i sprawdzę temperaturę powalek termometrem na podczerwień i to będzie diagnoza odnosnie siły poszczegulnych rodzin , na razie do wnętrza ula jeszcze nie ma potrzeby zagladać.
Krzychu Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Opublikowano 20 Marca 2023 Godzinę temu, Tadek11 napisał(a): Chyba nasz Kolega spać nie może ? Ja np. chciałem, a nie mogłem. Ale to większość wie pewnie dlaczego 6 godzin temu, polbart napisał(a): To teraz proszę się pochwalić, jakie prace wykonaliście w swoich pasiekach w 2023 roku. Ja dwa tygodnie temu przeniosłem jedną rodzinę ramka po ramce z jednego ula do drugiego. Dotyczy to starych leżaków. Godzinę temu, Tadek11 napisał(a): ale przypadki losowe w pszczelarstwie sie zdarzają wiadomo. + prace porządkowe. W korpusowych nie robiłem nic prócz ogólnego przemeblowania na pasiece z położeniem agrotkaniny. Niestety ale czasem po tygodniu pasieka wyglądała tak:
Robi_Robson Opublikowano 20 Marca 2023 Opublikowano 20 Marca 2023 6 minut temu, Krzychu napisał(a): czasem po tygodniu pasieka wyglądała tak: Nie po tygodniu ! Żeby pokrzywy tak wybujały i zakwitły to potrzeba trochę więcej czasu niż 7 dni 😁 Tobie z Herbapolem się dogadywać ... Lepszy business jak na miodzie zrobisz na ziołach .
Rekomendowane odpowiedzi