Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ewunia ociepla się ule po oblocie taka jest zasada.

...

Piotr, zasady są piękne, zwłaszcza jeśli się sprawdzają na naszym terenie i przy posiadanej pszczole :)

Zerknij przy oblocie ile masz czerwiu w rodzinach produkcyjnych. Jeśli jest obecny to po co zwlekać z ocieplaniem i narażać pszczoły na zwiększony wydatek energetyczny przy jego wychowie?

Opublikowano

Zatwory w wielkopolskim??
Potrzebne jak kotu dzwonek.

To jak masz ocieplone w listopadzie to znaczy że "zasada" jest do... nieprzestrzegania??
:)

Opublikowano

Mój ojciec ocieplał już jesienią, ale na początku zimy już mu  pszczoły spadały.Nie wiem czy z wilgoci bo ule są dość grube i  szczelne, czy niedoleczone. W każdym razie nie z głodu. Wiec ja postanowiłam uli nie ocieplać na zimę. Nie mam powałki,a beleczki tylko w ulu poszerzanym. Mam zamiar dorobić powałki i w tedy zmienię podkarmiaczki. :D

Opublikowano

Kiedy dokładnie docieplić ule? Czytałam gdzieś ,że koniec lutego ;)  początek marca.Wiadomo,że jeszcze długo temperatura w nocy będzie ujemna  a w ciągu dnia różnie.

I jeszcze jedno :D chcę zmienić podkarmiaczki ale nie wiem na jakie. W chwili obecnej mam podkarmiaczki ramkowe i

nie podobają mi się :angry: bo przeciekają, a po za tym dużo pszczół się topi.

Ekhmmm .... jeśli mi wolno ... kiedy ocieplać to już podpowiedzieli  ... można zrobić nowe podkarmiaczki ramkowe  - moje są  szer. 4 cm , wys . 25 cm  -  i by pszczoły się nie topiły to 'pływają' sobie w podkarmiaczce takie cieniutkie listeweczki .... można  podkarmić  wykorzystując ;blaszkę' do pieczenia  (kładziemy na ramkach)  ...  garść pociętej trzciny uprzednio w nią .... i już , ale  samo podkarmianie jest wtedy mniej komfortowe ...

A mój kot ma dzwonek  :lol:  :lol:  :lol:

;)  ;) ... taki na  .... marzec ?? ..... ;)  ;)

PF 

• Lubię 1
Opublikowano

Panowie będę jutro odsyłał ten frez co mi przysłali zamiast 1/4 , 1/2 cala i przy okazji mam jeszcze możliwość wymiany piły 

Z tej orangetools CMT do cięcia wzdłużnego na piłę uniwersalną, przemyślałem słowa Tadka i chyba ma racje jak bym miał dwie pilarki to dwie tarcze mają sens, a jak ja mam jedną i przy takiej produkcji często tnę raz tak a raz na odwrót to lepsza była by wysokiej jakości piła uniwersalna i tu mam do was prośbę która wziąć bo niby w kategorii uniwersalne ale wszystkie pisze albo do wzdłużnego albo poprzecznego ?? w grę wchodzi tylko z tego sklepu i jednak polski wyrób czyli globus  w średnicy od 250 do 300 mm (najlepiej 300) która wybrać z tych ?? :

https://www.kammar24.pl/pily-tarczowe-do-drewna-uniwersalne-c-650_651_2821.html/producent=27

Prosze o szybką odpowiedź :D

Opublikowano

Robert nie rób se jaj :D po co mi półmetrowa piła do uli :D nie wejdzie mi w pilarkę :D poważnie się pytam mam czas do jutra do ok 13 

obawiam się że mógłbyś tej Twojej pilarki nie dogonić. :D

Opublikowano

Poszukaj może na forum DiD (dom i drewno) tam polecali piły globusy ale za pierona nie przypomnę sobie którą... Sam będę szukał w lutym.

Opublikowano

A tak poważnie to ja bym radził jednak dwie .

Jedną do podlużnego drugą do poprzecznego cięcia.

Najpierw zakładasz wzdłużna,którą w razie konieczności przetniesz i w poprzek.

Później jak tniesz elementy już na gotowy wymiar to zakładasz tą do poprzecznego.

Wszystko jednak zależy od tego w jakiej kolejności wykonujesz poszczegóne operacje.

A i tak Tata przyjdzie i siekierą poprawi. :D

Opublikowano

A zgłupiałem już, może i zostanę przy tej i będe nia na razie cioł też w poprzek a jak się dorobie to zainwestuje te 150 na prawdziwą piłę do poprzecznego :D

Opublikowano

A ja kiedyś znalazłem taki sklep - jest tu zakładka PIŁY GLOBUS

http://www.sklep.hurtowniakorab.pl/

Pił uniwersalnych raczej w opisach nie spotkałem, sa albo do cięcia wzdłuż (mała ilość zębów albo w poprzek (duża liczba zębów).

Szwagier mówi że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :D

Piła uniwersalna bedzie miała wypośrodkowaną liczbę zębów i dlatego ja szukam coś z 45- 55 zębów firmy Globus

Opublikowano

W pracy współpracowałem z firmą Leitz Polska ...mają i serwisują wszystkie narzędzia do obróbki drewna, sami profesjonaliści mają wszystko co potrzebujesz i dobiorą co chcesz.Polecam po wieloletniej współpracy,mają swoją stronę...pozdrawiam

Opublikowano

A ja kiedyś znalazłem taki sklep - jest tu zakładka PIŁY GLOBUS

http://www.sklep.hurtowniakorab.pl/

Pił uniwersalnych raczej w opisach nie spotkałem, sa albo do cięcia wzdłuż (mała ilość zębów albo w poprzek (duża liczba zębów).

Szwagier mówi że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :D

Piła uniwersalna bedzie miała wypośrodkowaną liczbę zębów i dlatego ja szukam coś z 45- 55 zębów firmy Globus

No i właśnie to !

Do naszej pszczelarskiej zabawy raczej trzeba kupić piłę widiową z większą ilością zębów , bo takie piły zostawiają równiejszą bardziej gładką i czyściejszą powierzchnie po cięciu co jest szczególnie przydatne jak tniemy drewno w poprzek włókien. Zaoszczędza to nam częściowo później pracy że szlifowaniem i gładzeniem powierzchni , ale piły takie wymagają większej siły posuwu czyli bardziej się męczymy pchając drewno w czasie cięcia , bo duża liczba zębów stawia większy opór. I teraz stolarz który cały dziec pcha drewno , na pewno wybierze pilę z mniejszą liczbą zębów , jak później powierzchni tej nie musi wygładzać , wiadomo. Ale my cały dzień nie będziemy pchali  , ale  chcemy żeby na przykład listewka na ramkę była gładka i  żeby jej później nie heblować czy szlifować  dla wygładzenia powierzchni. Więc pila z większa liczbą zębów jest dla nas praktyczniejsza . Ruscy kiedyś jak u nas handlowali na targowiskach mówili na taka piłę z dużą ilością zębów "pila hebel" inna sprawa ze ich wkładki widiowe szybko się sypały.

Natomiast jakość piły zależy od technologii produkcji i jak chcemy żeby nam pila dłużej wytrzymała to musimy kupić pile markową , czyli globusa , boscha, i inne z wyższej półki. Ale trzeba też mieć w warsztacie piły i gorszej jakości tańsze do ciecia drewna zabrudzonego , lub po budowlanego po zaprawach murarskich. Ale nawet tańsze piły na pewno dadzą sobie radę z naszymi pracami , tylko pewnie wcześniej się posypią . I to cala prawda.

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 2
Opublikowano

Dobra gość odpisał wklejam tu która byście wybrali:

Dzień dobry,
Możemy wymienić te narzędzia, jeśli chodzi o piłę to proponowałbym tę:
Nie jest to co prawda piła uniwersalna ale spokojnie można ciąć również poprzecznie, jedyna piła uniwersalna Globusa w rozmiarze fi300 to taka:

wszystko z globusa ta druga to chyba z ogranicznikiem posuwu??? bo ma takie dziwne zęby :D  no ale sporo tańsza, w sumie to najwięcej będę rżnął w wzdłuż więc ta pierwsza była by niezła i do tego pisze właściciel sklepu że nadaje się również do cięcia w poprzek :D  
Opublikowano

Nie chce się mądrzyć ale według opisów to te piły są do cięcia zgrubnego,więc powierzchnia po cięciu może nie być zadowalająca.

Opublikowano

Podobno powierzchnia po cięciu jest zadowalająca w jednej i drugiej a zamówiłem tą drugą bo tańsza wytrzymalsza no i z ogranicznikiem posuwu, bedzie się bezpieczniej pracować, na pewno ma mniej odbijać :) . Bedzie uniwersalna a jak się kiedyś dorobie to kupię dwie jedną do rżnięcia wzdłuż a drugą w poprzek :D

Ps. Perszing zestawik doszedł dziękuję !!! :D

Aha dzisiaj byliśmy z Frankiem na tartaku i przywieźliśmy deski 16 mm grube na ramy daszków pocięliśmy je na 9 cm wysokie i 44 cm szerokie gotowe formatki tylko skręcić :D, jutro poskręcamy to z płyta osb co pociołem wcześniej 2cm styro, okuć blachą i daszki gotowe :D

Po tartaku, i mroziku jest pączuś i bułki przy "morcinku" :) (piekarnia po drodze :) ), reszta prowiantu widoczna w reklamówce na stole :D

256de7dd281f1ec4med.jpg

Człowiek pokrzepiony to aż sie lepiej RŻNIE :D !!!!

88f64ad4fe48769amed.jpg

Opublikowano

Bylem wczoraj u moich pszczolek i sie...... wkurzylem bo pierdzielony dzieciol wystukal dziure na wylot w ulu drewnianym , a w dwoch innych zaczal, a dziura jest

srednicy okolo 4cm, no skubany, pszczoly oczywiscie klab rozluznily i sa mocno pobudzone :(

Opublikowano

W Polsce to byś skoczył dziś do jakiegoś marketu budowlanego i zakupiłbyś siatkę...kup trochę surowej słoniny,nabij na deskę i rozwieś gdzieś dalej od pasieki to może się odczepi,zima się dłuży więc ptactwo też wygłodniałe...