Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście macie  rację że lepiej wtapiać tak węzę żeby węza przylegała do dolnej beleczki ramki bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo że pszczoły zabudują to na trutowo , ale jeżeli ( powtarzam to słowo "jeżeli") zostawimy zbyt dużą wolną przestrzeń pomiędzy końcem węzy a górną beleczką 1 cm lub więcej , we wszystkich ramkach w korpusie , to istnieje obawa że pszczoły pofalują plastry niekoniecznie zgodnie z linią górnej beleczki i nie symetrycznie  do płaszczyzny ramki , u dołu tego nie zrobią tylko pociągną równo  na trutowo , miałem takie przypadki że tak mi pofalowały nie tylko  w jednej płaszczyźnie że  był później kłopot z użyciem tak odbudowanej ramki w innych ustawieniach w korpusie na przykład po miodobraniu. Tak że trzeba na to uważać aby przerwa ta była w miarę mała wtedy nie nastąpi takie zjawisko.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Nie zbudują na górze trutową nigdy , na dole już mogą to zrobić.

Zabudowały na górze trutową.

W zeszłym roku miałem mało węzy, a tą co miałem - wymiar wielkopolski a ramki Ostrowskiej i pomyślałem, że jak mam przycinać, to przytnę po połowie. Powtapiałem od dołu, żeby nie robiły przerw. Nie zrobiły, ale górę odbudowały na trutowo.

daro: jak to co napisałeś to miał być prima aprilis, to dałem się wkręcić. ;)

Opublikowano

Wczoraj widziałem, jak wielki, tłusty trzmiel wszedł do jednego z uli. Pszczoły po prostu go wpuściły. Czy to normalne? O tak porze roku to chyba matka szukająca jedzenia i miejsca na załoźenie gniazda, ale chyba nie w ulu? Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Normalne , szuka oczyszczenia od pasożytów , schronienia. Obejrzyj powininna mieć pasozyty a matka 100% .

Opublikowano

Witam , dzis wybieram się na pasiekę miałem przełożyć te pszczoły do tych nowych uli ale mam dylemat bo niektórzy piszą że za wcześnie i nie wiem co robić ma być ciepło dziś . :( :( :( :(

Opublikowano

Witam , dzis wybieram się na pasiekę miałem przełożyć te pszczoły do tych nowych uli ale mam dylemat bo niektórzy piszą że za wcześnie i nie wiem co robić ma być ciepło dziś . :( :( :( :(

Grzechu .

Jutro i pojutrze ma być u nas 16-19 stopni .

Wtedy szybko przełożysz .

Dziś ma być max. 14 stopni

Opublikowano

Witam. U moich pszczółek wszystko ok. Wczoraj powkładałem karty ulowe. Gdzie nie gdzie, zaczynają kwitnąć mirabelki. W tym roku wyjątkowo obficie  nektaruje u mnie  wierzba.

..............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

.

Opublikowano

Witam. U moich pszczółek wszystko ok. Wczoraj powkładałem karty ulowe. Gdzie nie gdzie, zaczynają kwitnąć mirabelki. W tym roku wyjątkowo obficie  nektaruje u mnie  wierzba.

..............................................................................................................

Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

.

boddan ma najlepszy klimat z nas wszystkich u mnie nawet zwilce jeszcze nie zakwitły.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Witam dzisiaj u mnie 17 w cieniu 22 w słońcu pszczoły przełożone do nowych uli.gniazda po ścieśniane przeżywalność matek 100%,pięknie czerwią czerw w każdym wieku.

Opublikowano

U mnie zonk, w jednej z silniejszych rodzinek mateczniki ratunkowe, 3 zasklepione, kilka otwartych... Czerw zasklepiony na 5 ramkach, trochę czerwiu trutowego. Zostawić tak jak jest czy rozdzielić rodzinkę po słabszych??? Jest szansa, że matka w kwietniu się unasienni???

Opublikowano

Dziś udało mi sie zrobić pierwszy szybki przegląd. Na 27 rodzin za zimowanych u 25 ok zapasy są matki czerwią, jedna rodzina bez matki choć pszczół jest na 5 ramkach (jutro łączenie z inną) i jedna padła z .... głodu, puste ramki zero pokarmu - jakim cudem nie mam pojęcia. 

Opublikowano

Czemu nie zajrzałeś do nich w pierwsze dni marca (ja robiłem bo było ok 12 stopni), może udało by sie je uratować a tak to szkoda rodzinki  :(, ech chyba skuszę się na ten stetoskop 

http://allegro.pl/jednostronny-stetoskop-2-lata-gwarancji-i5563158041.html

lub taki trochę lepszy  ;)

http://allegro.pl/bardzo-dobrej-jakosci-stetoskop-dwuglowicowy-i4759541556.html

Byłem zimą u jednego pszczelarza i faktycznie odgłosy roju sie różnią w zależności od siły rodziny ilości pokarmu, bez problemu zdiagnozował dwa ule w których było tylko ok 2kg pokarmu  :) , jak dla mnie super metoda bez grzebania w ulach zimą  ;)

Opublikowano

Dzis też przejrzałem swoje rodzinki i na 16 uli tylko w jednym w.z. rodzina jest w słabej kondycji w dadantach wszystko w porządku matki czerwią ,ale u znajomego na 18 rodzin padło 15 , pisze padło ale na dennicy lezy garść pszczól a ramki pełne pokarmu. Waroza?

Opublikowano

Na jutro i ja szykuję się na przełożenie do nowych uli , u moich znajomych też tragedia jednemu z 9 uli został 1 , drugiemu z 6 / 1słaby ,a będąc w sklepie podsłuchałem dyskusję że komuś na 25 uli wszystko się osypało :unsure: 

Opublikowano

W Irlandii podobno do tej pory padło ogólnie 40%, a kwiecień w tym roku też ma być kiepski, więc nie wiem jak oni tu gospodarują, że takie straty mają... U nas na szczęście wszystko ładnie przezimowało i dziś dołożyłem dwóm najsilniejszym rodzinom po dodatkowym korpusie z węzą.

Opublikowano

Jaka może być przyczyna , dwa tygodnie temu rodzina była w dobrej kondycji nosiły pyłek  a dzis wszystko lezy na dennicy ? , zostały 3 ramki z pokarmem

Opublikowano

Na moje wystarczyło pobudzić przez odsklepienie zapasów .W krytycznej sytuacji podaje się ciasto albo ciepły syrop w niewielkich ilościach

Przyszły dni chłodniejsze i gniazdo nie potrafiło się przemieścić do zapasów,które były z boku.A pewnie były na jednym korpusie?U mnie dwa ule

zimowane na dwu korpusach zostały w dolnym ale trzeci przeszedł do góry bo skończyły się zapasy na siedmiu ramkach dolnego.Wszystkie dostały tę samą ilość

cukru na jesieni,więc nie do końca jest to ile podasz cukrów a jak silna jest rodzina wchodząca w zimowanie i ile go potrzebuje na zimowlę

Mogę powiedzieć z doświadczenia że silne rodziny lepiej zimować na dwu korpusach wlkp.po siedem ramek na korpus.Nie wiem jak jest w leżakach.

• Lubię 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.