Paweł Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 a u mnie dziś tak: https://youtu.be/CqyK7WsH4os 1
Słowian Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Panowie wtapiamy od dołu jak zostanie luz to lepiej na górze bo go bankowo zabudują Ps. to nie prima a prilis
Paweł Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 mi mowiono, ze od dolu - gore zabuduja 1
zegaj Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Gniazdowe od dołu, nadstawkowe jak się uda i tak całe odbudują.
Tadek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Oczywiście macie rację że lepiej wtapiać tak węzę żeby węza przylegała do dolnej beleczki ramki bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo że pszczoły zabudują to na trutowo , ale jeżeli ( powtarzam to słowo "jeżeli") zostawimy zbyt dużą wolną przestrzeń pomiędzy końcem węzy a górną beleczką 1 cm lub więcej , we wszystkich ramkach w korpusie , to istnieje obawa że pszczoły pofalują plastry niekoniecznie zgodnie z linią górnej beleczki i nie symetrycznie do płaszczyzny ramki , u dołu tego nie zrobią tylko pociągną równo na trutowo , miałem takie przypadki że tak mi pofalowały nie tylko w jednej płaszczyźnie że był później kłopot z użyciem tak odbudowanej ramki w innych ustawieniach w korpusie na przykład po miodobraniu. Tak że trzeba na to uważać aby przerwa ta była w miarę mała wtedy nie nastąpi takie zjawisko. Pozdrawiam Tadek
MDR Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Nie zbudują na górze trutową nigdy , na dole już mogą to zrobić. Zabudowały na górze trutową. W zeszłym roku miałem mało węzy, a tą co miałem - wymiar wielkopolski a ramki Ostrowskiej i pomyślałem, że jak mam przycinać, to przytnę po połowie. Powtapiałem od dołu, żeby nie robiły przerw. Nie zrobiły, ale górę odbudowały na trutowo. daro: jak to co napisałeś to miał być prima aprilis, to dałem się wkręcić.
daron6 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Wczoraj widziałem, jak wielki, tłusty trzmiel wszedł do jednego z uli. Pszczoły po prostu go wpuściły. Czy to normalne? O tak porze roku to chyba matka szukająca jedzenia i miejsca na załoźenie gniazda, ale chyba nie w ulu? Co o tym sądzicie?
daro Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Normalne , szuka oczyszczenia od pasożytów , schronienia. Obejrzyj powininna mieć pasozyty a matka 100% .
chudy1579 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam , dzis wybieram się na pasiekę miałem przełożyć te pszczoły do tych nowych uli ale mam dylemat bo niektórzy piszą że za wcześnie i nie wiem co robić ma być ciepło dziś . :( :(
Robi_Robson Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam , dzis wybieram się na pasiekę miałem przełożyć te pszczoły do tych nowych uli ale mam dylemat bo niektórzy piszą że za wcześnie i nie wiem co robić ma być ciepło dziś . :( :( Grzechu . Jutro i pojutrze ma być u nas 16-19 stopni . Wtedy szybko przełożysz . Dziś ma być max. 14 stopni
chudy1579 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 no niby ma byc ale tym pogodom w tv jakos nie ufam ,ale może się wstrzymam do jutra .
daro Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Z powodu przekładanie ? Temperatura ma być z 15 . Chyba że awaryjnie.
boddan Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam. U moich pszczółek wszystko ok. Wczoraj powkładałem karty ulowe. Gdzie nie gdzie, zaczynają kwitnąć mirabelki. W tym roku wyjątkowo obficie nektaruje u mnie wierzba. ..............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa .
Tadek11 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam. U moich pszczółek wszystko ok. Wczoraj powkładałem karty ulowe. Gdzie nie gdzie, zaczynają kwitnąć mirabelki. W tym roku wyjątkowo obficie nektaruje u mnie wierzba. .............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa . boddan ma najlepszy klimat z nas wszystkich u mnie nawet zwilce jeszcze nie zakwitły. Pozdrawiam Tadek
daron6 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A u mnie kwitną właśnie przebiśniegi . Sorry ale taki mamy klimat.
mariopalmeral Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam dzisiaj u mnie 17 w cieniu 22 w słońcu pszczoły przełożone do nowych uli.gniazda po ścieśniane przeżywalność matek 100%,pięknie czerwią czerw w każdym wieku.
MAZI Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 U mnie zonk, w jednej z silniejszych rodzinek mateczniki ratunkowe, 3 zasklepione, kilka otwartych... Czerw zasklepiony na 5 ramkach, trochę czerwiu trutowego. Zostawić tak jak jest czy rozdzielić rodzinkę po słabszych??? Jest szansa, że matka w kwietniu się unasienni???
kubek33 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dziś udało mi sie zrobić pierwszy szybki przegląd. Na 27 rodzin za zimowanych u 25 ok zapasy są matki czerwią, jedna rodzina bez matki choć pszczół jest na 5 ramkach (jutro łączenie z inną) i jedna padła z .... głodu, puste ramki zero pokarmu - jakim cudem nie mam pojęcia.
Słowian Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Czemu nie zajrzałeś do nich w pierwsze dni marca (ja robiłem bo było ok 12 stopni), może udało by sie je uratować a tak to szkoda rodzinki , ech chyba skuszę się na ten stetoskop http://allegro.pl/jednostronny-stetoskop-2-lata-gwarancji-i5563158041.html lub taki trochę lepszy http://allegro.pl/bardzo-dobrej-jakosci-stetoskop-dwuglowicowy-i4759541556.html Byłem zimą u jednego pszczelarza i faktycznie odgłosy roju sie różnią w zależności od siły rodziny ilości pokarmu, bez problemu zdiagnozował dwa ule w których było tylko ok 2kg pokarmu , jak dla mnie super metoda bez grzebania w ulach zimą
tomi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzis też przejrzałem swoje rodzinki i na 16 uli tylko w jednym w.z. rodzina jest w słabej kondycji w dadantach wszystko w porządku matki czerwią ,ale u znajomego na 18 rodzin padło 15 , pisze padło ale na dennicy lezy garść pszczól a ramki pełne pokarmu. Waroza?
chudy1579 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Na jutro i ja szykuję się na przełożenie do nowych uli , u moich znajomych też tragedia jednemu z 9 uli został 1 , drugiemu z 6 / 1słaby ,a będąc w sklepie podsłuchałem dyskusję że komuś na 25 uli wszystko się osypało
Piotr.CK Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 W Irlandii podobno do tej pory padło ogólnie 40%, a kwiecień w tym roku też ma być kiepski, więc nie wiem jak oni tu gospodarują, że takie straty mają... U nas na szczęście wszystko ładnie przezimowało i dziś dołożyłem dwóm najsilniejszym rodzinom po dodatkowym korpusie z węzą.
tomi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jaka może być przyczyna , dwa tygodnie temu rodzina była w dobrej kondycji nosiły pyłek a dzis wszystko lezy na dennicy ? , zostały 3 ramki z pokarmem
mariopalmeral Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Na moje wystarczyło pobudzić przez odsklepienie zapasów .W krytycznej sytuacji podaje się ciasto albo ciepły syrop w niewielkich ilościach Przyszły dni chłodniejsze i gniazdo nie potrafiło się przemieścić do zapasów,które były z boku.A pewnie były na jednym korpusie?U mnie dwa ule zimowane na dwu korpusach zostały w dolnym ale trzeci przeszedł do góry bo skończyły się zapasy na siedmiu ramkach dolnego.Wszystkie dostały tę samą ilość cukru na jesieni,więc nie do końca jest to ile podasz cukrów a jak silna jest rodzina wchodząca w zimowanie i ile go potrzebuje na zimowlę Mogę powiedzieć z doświadczenia że silne rodziny lepiej zimować na dwu korpusach wlkp.po siedem ramek na korpus.Nie wiem jak jest w leżakach. 1
tomi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Nie dodalem ze to był leżak warszawski poszerzany
Rekomendowane odpowiedzi