Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas na północy zabieliło się od mirabelek. Mlecze mają już zielone zaczątki kwiatostanu. Kilka zakwitniętych widziałem na stoisku ogrodniczym pewnie w cieple są przechowywane i przyspieszyły. Dobra wiosna, bo naszą północ od południa dzieli tylko tydzień opóźnienia.

Opublikowano

Dzisiaj w 3 ulach dodałem nadstawkę 1/2, nie wiem czy nie za wcześnie, ale pszczoły nie miały gdzie się zmieścić... Dwie skrajne ramki zalane nakropem...

Opublikowano

Ja też dzisiaj zakładałem nadstawki. Mam 1/2 wlkp więc rewolucji nie robiłem a chwilowy przybytek nektaru wywalą poza gniazdo i matka będzie miała dalej gdzie czerwić.
W takich średniakach (to znaczy 10 ramek w gnieździe ale nie trzęsą ulem) między korpusami dałem folię zasłaniającą około 70% powierzchni. Ot tak dla własnego spokoju.

Opublikowano

W sobote dołożyłem po 2 ramki suszu do  kazdego ula,  w poniedziałek na szybko zerknołem to w dwóch  naniosły nakropu dosć sporo do tych ramek. Dzisiaj zauważyłem że w starym ulu na skrajnej ramce z zewnatrz  jest troche czerwiu krytego. Dziś pszczółki chodizły jak oszalałe ale Krainki, Buckfast spokojniej, nosiły  żółciutki  i taki ni to kremowy ni to  szarawy  pyłek. Dookoła ałycze kwitną, wierzby, sporo chwastów, za "chwilę" porzeczki i ok 0,5ha mleczu  ;)  , miałem kosić  trawke ale wstrzymam się az przekwitnie mniszek.

Jutro albo pojutrze  zajrzę tak konkretnie co się dzieje w ulach, bo wiem tylko że  matki są jaja noszą, ruch jest i piękny zapach.

Opublikowano

Ja też dzisiaj zakładałem nadstawki. Mam 1/2 wlkp więc rewolucji nie robiłem a chwilowy przybytek nektaru wywalą poza gniazdo i matka będzie miała dalej gdzie czerwić.

W takich średniakach (to znaczy 10 ramek w gnieździe ale nie trzęsą ulem) między korpusami dałem folię zasłaniającą około 70% powierzchni. Ot tak dla własnego spokoju.

Też robie tak w słabszych rodzinach dając folię. Nie wiem w jakim stopniu im to ułatwia, ale jakoś tak lepiej się czuję przez to. Ponadto na tej folii skrapla sie woda i dzięki temu trochę wody mają na miejscu, to taki kranik, nie trzeba na zewnątrz po wode z wiadrem wychodzić :)
Opublikowano

U mnie dokładnie tak jak piszecie wierzba trochę nektaruje , ałycze ( mirabelki) kwitną , mniszek już na bardziej słonecznych stanowiskach ma pąki kwiatowe ale jeszcze nie kwitnie i masowo zakwitnie pewnie w ostatnim tygodniu kwietnia ,  tak że 1 do 2 tygodni wcześniej jak w ubiegłym roku , a pszczoły są trochę do tyłu w porównaniu do zeszłego roku bo w ubiegłym roku u mnie oblot był około 10 marca a w tym roku około 20 marca wiec 10 dni później i teraz najważniejsze zapewnić rodzinom dużo odbudowanej woszczyny dla matek ( jeszcze nie węzy) w najcieplejszych strefach ula dla matek do zaczerwienia i do powiększenia siły rodzin. Trzecie korpusy będę wstawiał po 15 kwietnia i raczej pod gniazdo ale to jeszcze się zobaczy jak wyglądała będzie sytuacja w rodzinkach  i czy nie trzeba będzie żonglować ramkami żeby nadgonić stracony czas związany z późniejszym startem wiosennym , na razie do nich nie zaglądam żeby nie zakłócać im rozwoju.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Mam wrażenie, że u mnie w tym roku wszystko kwitnie o 1 tydzień wcześniej niż w zeszłym roku. Chociaż marzec (pierwsza połowa) był beznadziejny -chłodny i dopiero pod koniec pogoda zaczęła dopisywać to w ciągu tych 2-3 tyg. przyroda nadgoniła. Będąc w trasie pod Lubinem widziałem nawet nabierające żółtego koloru pole rzepaku (ale to chyba wyjątek bo na innych polach jeszcze zielone pąki). W mojej okolicy na Dolnym Śląsku od tygodnia kwitnie klon a z owocowych brzoskwinie. Śliwki ałycze w zasadzie będą kończyć (szczególnie po dzisiejszej ulewie i zapowiadanych na jutro opadach). Wierzba się skończyła. Na szczęście było kilka ładnych dni więc zakładam, że nanosiły pyłku.  Natomiast pszczoły ruszyły jakoś leniwie w tym roku - podobnie ok 20 marca. Pozdrowienia!

Opublikowano

Do części rodzin wsadziłam kilka dni temu nadstawki, wczoraj wgląd bez kurzu na kilka ramek. Jest sporo nakropu , ale chyba na tym się skończy bo zimno i mokro.Grad i obfite opady skutecznie poradziły kwiatom mirabelek, wczesnej czereśni i cześni  :(

Opublikowano

Co robię , nic nie robię , przeglądam internet, bo od rana pada. Planowałem pozakładać półnadstawki , słabeuszom dopełnić gniazda ramkami , niech gonią pozostałe , a tu masz, przerwa . Nic się nie dzieje , natura nie pierwszy raz uczy cierpliwości . Idę dokończyć nową cieplarkę bo mogę nie zdążyć na czas , a w tej pracy deszcz nie przeszkadza :)

Opublikowano
  • Imię:****

tak samo ja  ,miał boleć kręgosłup a boli serce i głowa ;)

Opublikowano

Panowie co to jest pojawiło się w 2 rodzinach na wylotkach - doskonale widoczne rano, długość ok 4- 5 mm, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia z pszczołą by można było to porównać

189b6145820d.jpg

9bc51f53cc5e.jpg

Opublikowano

to samo u mnie 9*C i pada a wczoraj zero chmur... godz temu była taka szarówka jak by noc miała być, mnie to cieszy zawsze to jeden dzień więcej dla pszczół na rzepak

Opublikowano

Witam , u mnie dziś pszczoły latały jak szalone ale mam dylemat ponieważ w 2 ulach wielkopolskich mam pszczół na 10ramkach ,niedawno dałem im ramkę z suszem do gniazda ale suszu już nie mam i nie wiem czy dawać już węzę i pół nadstawki też z węzą a i dzis ma być na minusie  i po niedzieli też to pewno mirabelki się opsypią jak je przymrozi.

Opublikowano

W ulach wielkopolskich to raczej powinieneś dostawić drugi korpus , chyba że prowadzisz gospodarkę korpus gniazdowy + 3 x 1/2 czyli wyżej nadstawki , ale nie mam  uli wielkopolskich standardowych i nie będę się mądrzył  , i trudno przewidzieć pogodę ,  ale  coś dostawić chyba musisz bo na 10 ramkach to na pewno będą miały za ciasno. Niech poradzą Koledzy którzy gospodarują na tej ramce.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

chudy1579 - istotne jest to ile masz pszczół w ulu a nie ile ramek tam wsadziłeś.

Jeśli masz pełne gniazdo pszczół, zerknij po południu czy pszczoły wiszą pod ramkami, to możesz myśleć o poszerzaniu. Jeśli gospodarujesz na pełnych korpusach wlkp to zerknij do "Gospodarki pasiecznej" dr Ostrowskiej, tam jest opisany ten sposób poszerzania kubatury ula.

Opublikowano

On ma mały problem , nie ma odbudowanych ramek , ani 1/2  tylko węze. Jak napisał CYNIG : ważna jest ilość pszczół w tym korpusie Jeżeli ma być tak zimno , a nawet przymrozki , a ul nie jest naprawdę mocny to nic nie rób , wstrzymaj się te 2-3 dni. . Jeżeli jest  pełny , i jest konieczność poszerzenia a ma być zimno to daj półnadstawkę z węzą pod gniazdo .

Opublikowano

Witam , u mnie dziś pszczoły latały jak szalone ale mam dylemat ponieważ w 2 ulach wielkopolskich mam pszczół na 10ramkach ,niedawno dałem im ramkę z suszem do gniazda ale suszu już nie mam i nie wiem czy dawać już węzę i pół nadstawki też z węzą a i dzis ma być na minusie  i po niedzieli też to pewno mirabelki się opsypią jak je przymrozi.

L

Opublikowano

Przegląd . Jak w drewnianych nornice idą do najslniejszych rodzin to w styrodurach odwrotnie. No do Primy od P. Strzyża dałem węzę 12 ramek dadanta i się wylewa.

Opublikowano

Przegląd . Jak w drewnianych nornice idą do najslniejszych rodzin to w styrodurach odwrotnie. No do Primy od P. Strzyża dałem węzę 12 ramek dadanta i się wylewa.

Ja do odkładu lipcowego z Primą od Strzyża dałem pełen korpus wielkopolski - dziś zajrzałem przez pajączki - czarno od pszczół - chyba zgryzanie powałki wynikało z poszukiwania miejsca...

Opublikowano

• Lubię 1
Opublikowano

coś się te książkowe mądrości nie sprawdzają a niektórzy się bardzo przy nich upierają ;)

u mnie już kwitną czereśnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.