Słowian Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Niestety nie nieske mam w domu a spadź w maju bogactwo
Xpand Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Dzisiaj zobaczyłem dwie pszczoły, które się szamotały ze sobą na wylotku. Chciałem się upewnić, czy to jakąś chorą chcą wywalić, czy może rabunek i tak kawałkiem trawy pozygałem i dostałem żądło w policzek. Wreszcie mam to pierwsze żądło i teraz już z górki, bo wiem, że uczulenia nie ma
MikołajWitwicki Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Ja dziś spsociłem suszarkę do pyłku. Opisana w temacie http://pasiekapszczelarska.pl/topic/598-suszarka-do-py%C5%82ku-szybka-tania-praktyczna/
Słowian Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Chciałbym taką, taki regulator już mam ale niestety mam dwie lewe ręce i już na samą myśl o takiej robocie mnie trzęsie Ledwie sie przymusiłem do produkcji uli ze względów ekonomicznych ale to i tak do przyjemności dla mnie nie należy
Robi_Robson Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Suszarka Mikołajowa solidniejsza od mojej "fabrycznej"
Słowian Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 A ja już wczoraj wyniosłem moją pilarke z piwnicy na taras bo na dole mam 11 stopni i marznę a na polu cieplutko i słonce Zdjęcie z produkcji moich 18-stek
MikołajWitwicki Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Suszarka Mikołajowa solidniejsza od mojej "fabrycznej" Zdjęcie0931.jpg Bez przesady z tą solidnością. Jedno jest pewne. To jest tak proste i tanie w wykonaniu urządzenie, że nie warto kupować za kolosalne pieniądze. Do tego jak się coś popsuje, to naprawimy. Z fabrycznymi bywa różnie. Słowian taka suszarka prostsza do wykonania niż korpusy :-) U mnie w piwnicy ok 17 st. w sam raz do przeprowadzania miodobrania.
Bohtyn Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Cześć - Witam i pozdrawiam - wpadłem na chwilkę do miasta. Wczoraj odwirowałem około 30 litrów fajnego miodku z niektórych tylko uli, które przeglądałem i przy okazji jak widziałem ramkę nadającą się do wirowania to ja hap, ale większość to są lejące się. Będzie dobrze. Pszczoły bomba - rzeczywiście w niektórych pojedyncze miseczki już były zajajeczkowane. Ale damy radę, bo mam zamówienie na dwa odkłady do zrealizowania za tydzień, po 50 zł za ramkę z czerwiem z pszczołami. Hej !!!.
piotrpodhale Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Cześć - Witam i pozdrawiam - wpadłem na chwilkę do miasta. Wczoraj odwirowałem około 30 litrów fajnego miodku z niektórych tylko uli, które przeglądałem i przy okazji jak widziałem ramkę nadającą się do wirowania to ja hap, ale większość to są lejące się. Będzie dobrze. Pszczoły bomba - rzeczywiście w niektórych pojedyncze miseczki już były zajajeczkowane. Ale damy radę, bo mam zamówienie na dwa odkłady do zrealizowania za tydzień, po 50 zł za ramkę z czerwiem z pszczołami. Hej !!!. No proszę ,proszę czytam dwa razy i nie wierze :o Bohtyn robi odkłady!!,odkłady które są złem i niszczą pasieki zamiast je rozbudowywać. Tyle lat słuchałem żeby nie robić odkładów bo to jest bee. Przecież to jest wbrew gospodarce zydelkowej :D Jednak "za pieniądze ksiądz się modli za pieniądze świat.... Ps.Zaś będzie na mnie że się czepiam no ale nie mogłem z wrażenia. 1
Słowian Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Ja też własnym oczom nie wieże, cóż taka zmiana poglądów
sok_mir Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 No proszę ,proszę czytam dwa razy i nie wierze :o Bohtyn robi odkłady!!,odkłady które są złem i niszczą pasieki zamiast je rozbudowywać. Tyle lat słuchałem żeby nie robić odkładów bo to jest bee. Przecież to jest wbrew gospodarce zydelkowej :D Jednak "za pieniądze ksiądz się modli za pieniądze świat.... Ps.Zaś będzie na mnie że się czepiam no ale nie mogłem z wrażenia.
Tadek11 Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Kolegom niedowiarkom może im pomoże w wierze. https://www.youtube.com/watch?v=z-2mO3KTVHg Ja tam Bohtynowi wierzę i jak ktoś ma jakieś preferencje wcale nie oznacza że musi we wszystkich przypadkach postępować zgodnie ze swoimi preferencjami. Dentysta też leczy zęby ale czasami odstępuje od zasady i usuwa ząb. Tadek
boddan Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 No proszę ,proszę czytam dwa razy i nie wierze :o Bohtyn robi odkłady!!,odkłady które są złem i niszczą pasieki zamiast je rozbudowywać. Tyle lat słuchałem żeby nie robić odkładów bo to jest bee. Przecież to jest wbrew gospodarce zydelkowej :D Jednak "za pieniądze ksiądz się modli za pieniądze świat.... Ps.Zaś będzie na mnie że się czepiam no ale nie mogłem z wrażenia. Na innym portalu, chyba kilka lat temu Malon chwalił Bohtyna za fajne odkłady,które sprzedał jakiemuś znajomemu. Jak dobrze pamiętam. Ale, później to się zmieniło. To oznacza, że nasz Bohtyn jest otwarty na różne sposoby gospodarowania, mimo złych doświadczeń. .............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa
boddan Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Tadek11, uważam, że przesadziłeś w propagowaniu kryminalisty, pijaka i narkomana. Choć może ma talent, albo wejścia. Nie gniewaj się, zdania w tym temacie nie zmienię.Pozdrawiam. ..............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa
boddan Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Pogoda mizerna. Na rekordowe zbioru miodu z rzepaku, nie ma co u mnie liczyć. Wczoraj próbowałem wywabić roja ze ściany stodoły sąsiada, ale deszcz mnie przegonił, może noc coś zmieniła. Na tą okoliczność, poświęciłem starą rojnicę. Pozdrawiam. ..............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa
Gość Imker Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Pan Tadek to jest wielki fan youtuba widzę Ja tam Bohtynowi wierzę i jak ktoś ma jakieś preferencje wcale nie oznacza że musi we wszystkich przypadkach postępować zgodnie ze swoimi preferencjami. Dentysta też leczy zęby ale czasami odstępuje od zasady i usuwa ząb. Tadek to po co gadanie jakie to odkłady są beee jakie fuj że choroby, że to nie naturalne itd... to tak jak za przeproszeniem kupa jest bee i fuj ale za kasę ją zjem
daro Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Opublikowano 14 Maja 2016 Ta... Kartofelki. Dziś z 18 rodzin z jednego miejsca 150 l . Kurde , wreszcie mniszkowy , kolor słomkowy słodki pachnący mniszkiem.Rzepak wymarzł . Bohtyn ma warszawiaki , mówią że ul miodu nie robi. Nie prawda. Z warszawiaka bym nie polizał. Kończyłem jak szła burza zrypali mi 4 litery dokumentnie , no pasek do ula przywiązany i nie padłem. Zostało jeszcze 2 miejsca. Żona przestała gadać za paletę słoików. https://www.youtube.com/watch?v=8_JwUPLanoo P.S. boddan Maleńczuka znam z czasów gdy nie był w telewizorni i nie był ,,gwiazdą ,,.Lepszy on niż ta małpa z czerwoną du**ą , tfu łbem .Nie podoba mi się pokazywanie gościa z odwróconym krucyfiksem na piersi w TV . Lubię jego piosenki. Guzik mnie obchodzi reszta. Sojki nie cierpię wizualnie , lubię jego wykonania. We wtorek na rynek ze świeżym miodem i słoikiem na łzy zawistników. Będą jako wybielacz. 1
Słowian Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 No i super prawie 10 z ula na mniszku to extra moje gratulacje:D. Ja się pochwalę w poniedziałek albo wtorek z mojego rzepaku
Tadek11 Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Ja nie wiem jeszcze kiedy będę brał miodek , może za tydzień jak coś posklepią , ale korpusy pozalewane dokładnie , tak że matki nie za bardzo mają gdzie czerwić. Nastrój rojowy zauważyłem tylko w dwu ulach co jak na razie dobry wynik i objawił się między innymi i założeniem miseczek matecznikowych z larwami ale od razu zrobiłem odkłady z tych uli i sytuacja na akacje chyba będzie dobra. No i wreszcie może zrobię użytek z refraktometru który dostałem od Św. Mikołaja na gwiazdkę i jakoś zapominałem się wcześniej pochwalić tutaj. Słoiki i zakrętki też odebrałem z akcji zakupowej w naszym Stowarzyszeniu i wyszło o 1/3 taniej niż gdybym kupował w okolicznej hurtowni. Na targowisko się nie wybieram , a ludzie już dzwonią i pytają się o świeży miodek. Pozdrawiam Tadek
Krzyżak Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Refraktometry, które Łysoń goni za 250-300zł, chińczyk wysyła za 80zł do Polski.
CYNIG Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 nie wiem czy chińczyk ma ten sam, ale jak ktoś nie chce ściągać z Chin to może od sąsiadów za 170zł http://www.refraktometr.eu/rhn1-atc-refraktometr-do-miodu-pomiar-zawartosci-wody-w-miodzie?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2014-08&utm_content=RHN1-ATC#nclid=ae326dc6f01f1508154381014f5f301b, pół koła zaopatrzyłem w zeszłym roku 2
daro Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Opublikowano 15 Maja 2016 Miód kiedy brać powinien wiedzieć pszczelarz. Wiem która jaka rodzina ile dostała wezy, jaka rasa linia , sklepi na mokro , sucho. Ramek gniazdowych nie biorę . Dojrzałość miodu to nie sklepienie 1/2 nadstawki. Naukowcy powoli , rakiem się z tego twierdzenia się wycofują . Miód ma mieć odpowiednią zawartość wody. Refraktometry na pszczelarskim rynku 100 % made in CRL .
baru Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 U mnie, niesklepiony mniszek ma 16.5procent ,nic dziwnego przy takich przybytkach ,ale coś się spróbuje .
Słowian Opublikowano 16 Maja 2016 Opublikowano 16 Maja 2016 Ja dzisiaj wziołem 40 L rzepaku w 80-90 % niezasklepiony a gesty jak nie wiem co
Rekomendowane odpowiedzi