Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, daro napisał:

W poczuciu bycia maczo ?

Quasimodo .

U mnie na ziemi dwie palety i jeszcze ok. 30 cm. Mam całosezonowy korpus/poduszkę na dennicy, a główny wylotek jest na środku korpusu gniazdowego. 

Opublikowano

Jak dobrze, że moje zabytki stoją na własnych nogach. Nie bawię się w palety itp. Pojechałem dziś na inspekcje po wichurze. Cała działka pełna gałęzi sosnowych, szczęśliwie cienkich. Ula, o który się obawiałem nie przewaliło, ogólnie nie jest źle. Na głównym toczku skończyło się stratą jednej rodziny, którą załatwiła mysz.

Opublikowano

Moje nowoczesne powaliło 3,  pozrywało daszki na 8 . Powaliło 2 drzewa , dobrze że nie na ule , dostałem dawkę przypominającą x 30 . W pysk z 6 , żądła zona teraz powydłubywała . ?

Opublikowano

Moje stoją ale ja estetykę mam gdzieś i cegieł nie żałuję, na każdym daszku po kilka leży.

Dach na stodole już naprawiłem, i wybitą szybę  wymieniłem. Gorzej w sąsiedniej wsi tam przeszła trąba powietrzna, krajobraz jak po bombardowaniu, nawet mury porozwalane.

• Lubię 2
Opublikowano
13 godzin temu, daro napisał:

Moje nowoczesne powaliło 3,  pozrywało daszki na 8 . Powaliło 2 drzewa , dobrze że nie na ule , dostałem dawkę przypominającą x 30 . W pysk z 6 , żądła zona teraz powydłubywała . ?

Bożena chyba nie ma teraz czasu na forum.
Ma inne priorytety.
Chyba nie będzie miała żalu , że wstawię zdjęcia z Jej pasieki ?
Ona nie miała tyle szczęścia co my .
Dwie osiki wpadły Jej do pasieki .
Efekt ?
7 uli uszkodzonych w tym dwa doszczętnie rozbite .

• Smutny 3
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Robi_Robson napisał:

Ona nie miała tyle szczęścia co my .
....
7 uli uszkodzonych w tym dwa doszczętnie rozbite .

Jeszcze nie wiadomo jak z tym naszym szczęściem... Wiać ma nadal, ta gilotyna ciągle wisi nie spuszczona :(

Widok chwytający.... 7 uli to duże straty finansowe, a jeszcze do tego mentalne...

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano

U mnie do wczoraj nie było jednej fazy, co uniemożliwiło mi pracę. Pojechałem więc do pszczół i posadziłem kilkanaście akacji wykopanych pod Rembertowem, łudząc się , że będzie to "akacja rembertowska". Dosadziłem też trochę astrów na jesienny pyłek, karpę jeżówki nagiej nad rzeczką oraz parę ligustrów, co nawinęły się same pod szpadel. Posadzę jeszcze trochę akacji i śnieguliczki i na tym chyba zakończę wzbogacanie terenu w drzewa i krzewy miododajne.  Ewentualnie jak się znajdzie do kupienia duży egzemplarz ewodii to sobie takowy sprawię. No i oczywiście jakieś byliny. Zostało czekać co się przyjmie  i powschodzi z nasion sianych jesienią... Mam nadzieję, że to koniec wichur. 

Opublikowano

Dzisiaj wszystkie rodziny się w jednej miejscówce obleciały. Niewielki oblot, u dwóch rodzin duży. 

Fotek narobiłem. 

Nowe poidło pszczoły zaakceptowały. 

Ruscy spieprzyli mi fajny dzień.

• Lubię 1
Opublikowano

Waszym zdaniem ile kg pokarmu powinno być o tej porze roku w ulu patrząc na fakt, że zbliża się wiosna? 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzychu napisał:

Waszym zdaniem ile kg pokarmu powinno być o tej porze roku w ulu patrząc na fakt, że zbliża się wiosna? 

Tyle żeby starczyło ?

Opublikowano
23 minuty temu, Tadek11 napisał:

Tyle żeby starczyło ?

Dzięki. Obawiałem się innej odpowiedzi ale dzięki Tobie mogę już spać spokojnie ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, Krzychu napisał:

Dzięki. Obawiałem się innej odpowiedzi ale dzięki Tobie mogę już spać spokojnie ;) 

Nie mam nic wspólnego z tym ile dałeś pszczołom na zimę ? Tak że nie musisz mi za nic dziękować i mieć wymówki do spokojnego snu ?

Myślę że jako doświadczony już pszczelarz , a chyba mogę tak napisać o Tobie Krzysiek  ?, to nie wypada zadawać na forum takich banalnych pytań co innego jak by zadawał to pytanie nowicjusz . Zresztą niedawno była  cała dyskusja na forum na ten temat  zdaje w sprawie urywania ciasta do karmienia zimą i na przednówku i koledzy pisali na ten temat ,

i jest temat na forum :

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1767-karmienie-pszczoł/?tab=comments#comment-39670

Poza tym jak nie znasz tej takiego zastawiania  to sobie je zapamiętaj i wyciągnij wnioski  do sytuacji w Twojej pasiece

Średnie teoretyczne  zużycie pokarmu przez rodzinę pszczelą na własne potrzeby w ciągu roku w rozbiciu na miesiące ?

Styczeń - 1kg
Luty - 2kg
Marzec - 3kg
Kwiecień - 9kg
Maj - 15kg
Czerwiec - 30kg
Lipiec - 17kg
Sierpień - 12kg
Wrzesień - 5kg
Październik - 3kg
Listopad - 2kg
Grudzień - 1kg

Konkluzje sobie sam wyciągnij

Opublikowano
45 minut temu, Tadek11 napisał:

Nie mam nic wspólnego z tym ile dałeś pszczołom na zimę ? Tak że nie musisz mi za nic dziękować i mieć wymówki do spokojnego snu ?

Myślę że jako doświadczony już pszczelarz , a chyba mogę tak napisać o Tobie Krzysiek  ?, to nie wypada zadawać na forum takich banalnych pytań co innego jak by zadawał to pytanie nowicjusz . Zresztą niedawno była  cała dyskusja na forum na ten temat  zdaje w sprawie urywania ciasta do karmienia zimą i na przednówku i koledzy pisali na ten temat ,

i jest temat na forum :

https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1767-karmienie-pszczoł/?tab=comments#comment-39670

Poza tym jak nie znasz tej takiego zastawiania  to sobie je zapamiętaj i wyciągnij wnioski  do sytuacji w Twojej pasiece

Średnie teoretyczne  zużycie pokarmu przez rodzinę pszczelą na własne potrzeby w ciągu roku w rozbiciu na miesiące ?

Styczeń - 1kg
Luty - 2kg
Marzec - 3kg
Kwiecień - 9kg
Maj - 15kg
Czerwiec - 30kg
Lipiec - 17kg
Sierpień - 12kg
Wrzesień - 5kg
Październik - 3kg
Listopad - 2kg
Grudzień - 1kg

Konkluzje sobie sam wyciągnij

Ale ja to wszystko wiem. Pytam się tylko jak wy sądzicie, a nie jak ja uważam :D 

Opublikowano
16 godzin temu, michal79 napisał:

Dzisiaj wszystkie rodziny się w jednej miejscówce obleciały. Niewielki oblot, u dwóch rodzin duży. 

Fotek narobiłem. 

Nowe poidło pszczoły zaakceptowały. 

Ruscy spieprzyli mi fajny dzień.

U mnie pszczoły co mam bliżej domu ( jedna rodzina) latały już jakby wiosna była na dobre, patrzyłem, czy pyłku nie noszą : ).  Obleciały się już jakiś czas temu. Na wieś nie mam kiedy pojechać w tygodniu. Ostatnio jak byłem, większość siedziała spokojnie ale jeden ul aż huczał, nie wiem co one w nim robiły.

Opublikowano

U mnie już wczoraj pyłek nosiła jedna rodzina. Dennice zamknąłem i ociepliłem powałkę, ale wydaje mi się że może się pośpieszyłem trochę, tak z 2 tygodnie. 

Opublikowano
6 godzin temu, hurriway napisał:

U mnie już wczoraj pyłek nosiła jedna rodzina. Dennice zamknąłem i ociepliłem powałkę, ale wydaje mi się że może się pośpieszyłem trochę, tak z 2 tygodnie. 

U mnie takie sceny może za miesiąc. 

Opublikowano
22 godziny temu, harcerz1020 napisał:

To niewiele, inni mogą spieprzyć ci resztę życia.

Zwłaszcza jak się ożenisz z Nataszą i dostaniesz cioszcze .

Opublikowano
9 godzin temu, Nacek napisał:

Sąsiad dziś rozpoczął sadzenie ziemniaków, to już chyba wiosna?

Oj chyba przesadził... 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Krzychu napisał:

Oj chyba przesadził... 

Nie, nie przesadził tylko posadził?ale on podobno nie jest pierwszy. Tak na poważnie, to są fachowcy i wiedzą co robić, te ziemniaki będziesz mógł kupić zapewne już w maju.

Edytowane przez Nacek
  • Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nacek napisał:

Nie, nie przesadził tylko posadził?ale on podobno nie jest pierwszy. Tak na poważnie, to są fachowcy i wiedzą co robić, te ziemniaki będziesz mógł kupić zapewne już w maju.

U mnie tradycyjnie występują jednk  Zimni Ogrodniucy i Zimna Zośka. Ziemniaki nie mogą wzejść przed 20 maja bo wymrozi. Kukurydzę potrafi też zniszczyć do zera. Chyba ,żeby może ziemniaki przykryć , ale to też dużo za wcześnie.

• Lubię 1
Opublikowano
Godzinę temu, manio napisał:

Chyba ,żeby może ziemniaki przykryć , ale to też dużo za wcześnie.

Nie nie za wcześnie . Będą na dzień pabiedy

• Smutny 1
Opublikowano
1 minutę temu, daro napisał:

Nie nie za wcześnie . Będą na dzień pabiedy

jak u kogo , u mnie to chyba z lodu. Radzieccy mieli szybki cykl uprawy kartoszki : rano sadzili ,  a w nocy już kopali.