michal79 Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Opublikowano 20 Lutego 2022 3 godziny temu, daro napisał: W poczuciu bycia maczo ? Quasimodo . U mnie na ziemi dwie palety i jeszcze ok. 30 cm. Mam całosezonowy korpus/poduszkę na dennicy, a główny wylotek jest na środku korpusu gniazdowego. Cytuj
gajowy Opublikowano 20 Lutego 2022 Opublikowano 20 Lutego 2022 Jak dobrze, że moje zabytki stoją na własnych nogach. Nie bawię się w palety itp. Pojechałem dziś na inspekcje po wichurze. Cała działka pełna gałęzi sosnowych, szczęśliwie cienkich. Ula, o który się obawiałem nie przewaliło, ogólnie nie jest źle. Na głównym toczku skończyło się stratą jednej rodziny, którą załatwiła mysz. Cytuj
daro Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Moje nowoczesne powaliło 3, pozrywało daszki na 8 . Powaliło 2 drzewa , dobrze że nie na ule , dostałem dawkę przypominającą x 30 . W pysk z 6 , żądła zona teraz powydłubywała . ? Cytuj
Nacek Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Moje stoją ale ja estetykę mam gdzieś i cegieł nie żałuję, na każdym daszku po kilka leży. Dach na stodole już naprawiłem, i wybitą szybę wymieniłem. Gorzej w sąsiedniej wsi tam przeszła trąba powietrzna, krajobraz jak po bombardowaniu, nawet mury porozwalane. 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 13 godzin temu, daro napisał: Moje nowoczesne powaliło 3, pozrywało daszki na 8 . Powaliło 2 drzewa , dobrze że nie na ule , dostałem dawkę przypominającą x 30 . W pysk z 6 , żądła zona teraz powydłubywała . ? Bożena chyba nie ma teraz czasu na forum. Ma inne priorytety. Chyba nie będzie miała żalu , że wstawię zdjęcia z Jej pasieki ? Ona nie miała tyle szczęścia co my . Dwie osiki wpadły Jej do pasieki . Efekt ? 7 uli uszkodzonych w tym dwa doszczętnie rozbite . 3 Cytuj
Krzychu Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) 21 minut temu, Robi_Robson napisał: Ona nie miała tyle szczęścia co my . .... 7 uli uszkodzonych w tym dwa doszczętnie rozbite . Jeszcze nie wiadomo jak z tym naszym szczęściem... Wiać ma nadal, ta gilotyna ciągle wisi nie spuszczona Widok chwytający.... 7 uli to duże straty finansowe, a jeszcze do tego mentalne... Edytowane 22 Lutego 2022 przez Krzychu Cytuj
gajowy Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 U mnie do wczoraj nie było jednej fazy, co uniemożliwiło mi pracę. Pojechałem więc do pszczół i posadziłem kilkanaście akacji wykopanych pod Rembertowem, łudząc się , że będzie to "akacja rembertowska". Dosadziłem też trochę astrów na jesienny pyłek, karpę jeżówki nagiej nad rzeczką oraz parę ligustrów, co nawinęły się same pod szpadel. Posadzę jeszcze trochę akacji i śnieguliczki i na tym chyba zakończę wzbogacanie terenu w drzewa i krzewy miododajne. Ewentualnie jak się znajdzie do kupienia duży egzemplarz ewodii to sobie takowy sprawię. No i oczywiście jakieś byliny. Zostało czekać co się przyjmie i powschodzi z nasion sianych jesienią... Mam nadzieję, że to koniec wichur. Cytuj
michal79 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Opublikowano 24 Lutego 2022 Dzisiaj wszystkie rodziny się w jednej miejscówce obleciały. Niewielki oblot, u dwóch rodzin duży. Fotek narobiłem. Nowe poidło pszczoły zaakceptowały. Ruscy spieprzyli mi fajny dzień. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 Waszym zdaniem ile kg pokarmu powinno być o tej porze roku w ulu patrząc na fakt, że zbliża się wiosna? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 3 minuty temu, Krzychu napisał: Waszym zdaniem ile kg pokarmu powinno być o tej porze roku w ulu patrząc na fakt, że zbliża się wiosna? Tyle żeby starczyło ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 23 minuty temu, Tadek11 napisał: Tyle żeby starczyło ? Dzięki. Obawiałem się innej odpowiedzi ale dzięki Tobie mogę już spać spokojnie Cytuj
Tadek11 Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 4 godziny temu, Krzychu napisał: Dzięki. Obawiałem się innej odpowiedzi ale dzięki Tobie mogę już spać spokojnie Nie mam nic wspólnego z tym ile dałeś pszczołom na zimę ? Tak że nie musisz mi za nic dziękować i mieć wymówki do spokojnego snu ? Myślę że jako doświadczony już pszczelarz , a chyba mogę tak napisać o Tobie Krzysiek ?, to nie wypada zadawać na forum takich banalnych pytań co innego jak by zadawał to pytanie nowicjusz . Zresztą niedawno była cała dyskusja na forum na ten temat zdaje w sprawie urywania ciasta do karmienia zimą i na przednówku i koledzy pisali na ten temat , i jest temat na forum : https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1767-karmienie-pszczoł/?tab=comments#comment-39670 Poza tym jak nie znasz tej takiego zastawiania to sobie je zapamiętaj i wyciągnij wnioski do sytuacji w Twojej pasiece Średnie teoretyczne zużycie pokarmu przez rodzinę pszczelą na własne potrzeby w ciągu roku w rozbiciu na miesiące ? Styczeń - 1kg Luty - 2kg Marzec - 3kg Kwiecień - 9kg Maj - 15kg Czerwiec - 30kg Lipiec - 17kg Sierpień - 12kg Wrzesień - 5kg Październik - 3kg Listopad - 2kg Grudzień - 1kg Konkluzje sobie sam wyciągnij Cytuj
Krzychu Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 45 minut temu, Tadek11 napisał: Nie mam nic wspólnego z tym ile dałeś pszczołom na zimę ? Tak że nie musisz mi za nic dziękować i mieć wymówki do spokojnego snu ? Myślę że jako doświadczony już pszczelarz , a chyba mogę tak napisać o Tobie Krzysiek ?, to nie wypada zadawać na forum takich banalnych pytań co innego jak by zadawał to pytanie nowicjusz . Zresztą niedawno była cała dyskusja na forum na ten temat zdaje w sprawie urywania ciasta do karmienia zimą i na przednówku i koledzy pisali na ten temat , i jest temat na forum : https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1767-karmienie-pszczoł/?tab=comments#comment-39670 Poza tym jak nie znasz tej takiego zastawiania to sobie je zapamiętaj i wyciągnij wnioski do sytuacji w Twojej pasiece Średnie teoretyczne zużycie pokarmu przez rodzinę pszczelą na własne potrzeby w ciągu roku w rozbiciu na miesiące ? Styczeń - 1kg Luty - 2kg Marzec - 3kg Kwiecień - 9kg Maj - 15kg Czerwiec - 30kg Lipiec - 17kg Sierpień - 12kg Wrzesień - 5kg Październik - 3kg Listopad - 2kg Grudzień - 1kg Konkluzje sobie sam wyciągnij Ale ja to wszystko wiem. Pytam się tylko jak wy sądzicie, a nie jak ja uważam Cytuj
gajowy Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 16 godzin temu, michal79 napisał: Dzisiaj wszystkie rodziny się w jednej miejscówce obleciały. Niewielki oblot, u dwóch rodzin duży. Fotek narobiłem. Nowe poidło pszczoły zaakceptowały. Ruscy spieprzyli mi fajny dzień. U mnie pszczoły co mam bliżej domu ( jedna rodzina) latały już jakby wiosna była na dobre, patrzyłem, czy pyłku nie noszą : ). Obleciały się już jakiś czas temu. Na wieś nie mam kiedy pojechać w tygodniu. Ostatnio jak byłem, większość siedziała spokojnie ale jeden ul aż huczał, nie wiem co one w nim robiły. Cytuj
hurriway Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 U mnie już wczoraj pyłek nosiła jedna rodzina. Dennice zamknąłem i ociepliłem powałkę, ale wydaje mi się że może się pośpieszyłem trochę, tak z 2 tygodnie. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 20 godzin temu, michal79 napisał: Ruscy spieprzyli mi fajny dzień. To niewiele, inni mogą spieprzyć ci resztę życia. Cytuj
Krzychu Opublikowano 25 Lutego 2022 Opublikowano 25 Lutego 2022 6 godzin temu, hurriway napisał: U mnie już wczoraj pyłek nosiła jedna rodzina. Dennice zamknąłem i ociepliłem powałkę, ale wydaje mi się że może się pośpieszyłem trochę, tak z 2 tygodnie. U mnie takie sceny może za miesiąc. Cytuj
daro Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 22 godziny temu, harcerz1020 napisał: To niewiele, inni mogą spieprzyć ci resztę życia. Zwłaszcza jak się ożenisz z Nataszą i dostaniesz cioszcze . Cytuj
Nacek Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 Sąsiad dziś rozpoczął sadzenie ziemniaków, to już chyba wiosna? Cytuj
Krzychu Opublikowano 27 Lutego 2022 Opublikowano 27 Lutego 2022 9 godzin temu, Nacek napisał: Sąsiad dziś rozpoczął sadzenie ziemniaków, to już chyba wiosna? Oj chyba przesadził... Cytuj
Nacek Opublikowano 27 Lutego 2022 Opublikowano 27 Lutego 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Krzychu napisał: Oj chyba przesadził... Nie, nie przesadził tylko posadził?ale on podobno nie jest pierwszy. Tak na poważnie, to są fachowcy i wiedzą co robić, te ziemniaki będziesz mógł kupić zapewne już w maju. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Nacek 1 Cytuj
manio Opublikowano 27 Lutego 2022 Opublikowano 27 Lutego 2022 3 godziny temu, Nacek napisał: Nie, nie przesadził tylko posadził?ale on podobno nie jest pierwszy. Tak na poważnie, to są fachowcy i wiedzą co robić, te ziemniaki będziesz mógł kupić zapewne już w maju. U mnie tradycyjnie występują jednk Zimni Ogrodniucy i Zimna Zośka. Ziemniaki nie mogą wzejść przed 20 maja bo wymrozi. Kukurydzę potrafi też zniszczyć do zera. Chyba ,żeby może ziemniaki przykryć , ale to też dużo za wcześnie. 1 Cytuj
daro Opublikowano 27 Lutego 2022 Opublikowano 27 Lutego 2022 Godzinę temu, manio napisał: Chyba ,żeby może ziemniaki przykryć , ale to też dużo za wcześnie. Nie nie za wcześnie . Będą na dzień pabiedy 1 Cytuj
manio Opublikowano 27 Lutego 2022 Opublikowano 27 Lutego 2022 1 minutę temu, daro napisał: Nie nie za wcześnie . Będą na dzień pabiedy jak u kogo , u mnie to chyba z lodu. Radzieccy mieli szybki cykl uprawy kartoszki : rano sadzili , a w nocy już kopali. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi