daron6 Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Daron poglądy polityczne mamy różne i tak przez dłuższy czas będzie. Ale temat cukru to nie miejsce na żale polityczne. Jest temat o rządzie i tam można się "wyżalić" . Na ekonomię społeczeństwo ma wpływ. Im bardziej jest zgrane tym bardziej oddziaływuje. Daron6 nie musisz ironicznie brać mnie za eksperta. Napiszę ci tylko że jak się na jakiejś dziedzinie nie znam to się nie wypowiadam. Akurat te dziedziny, które wymieniłeś są mi bliskie. Mikołaju doskonale zrozumiałeś sens mojej wypowiedzi, ale jakoś nie chcesz się do niej odnieść. Główny sens był taki, że co najmniej niegrzecznie się odniosłeś do wypowiedzi Tadka11, wplatając na tym forum wątki polityczne. I to wszystko. Tutaj nie ważne jest kto jest ekspertem od polityki i ekonomi, a kto nie, kto jakie ma polityczne poglądy. Nie ma to żadnego znaczenia. Szanujmy się wzajemnie i będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam i zakończmy już ten temat, zajmijmy się pszczołami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 Ktoś może mi poradzić ile gramów kwasku cytrynowego dać na 10 litrów syropu? Dodatkowo, wydaje mi się ciekawą opcją dodanie odpowiednich ziół do tego syropu. Jeżeli ma ktoś jakieś ciekawe przepisy, które pomogą utrzymać lepszą kondycje pszczół, to będę wdzięczny. Chodzi mi o coś w stylu 5 litrów spirytusu 96%5 litrów wody DESTYLOWANEJ1000 Gr. szałwii (SALVIA OFICINALIS) Liście suche300 Gr. Cząber górski (Satureja montana) Liście suche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Te dwa pierwsze składniki wystarczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted December 9, 2015 Author Share Posted December 9, 2015 daro chodzi Ci o spirytus i wodę destylowaną? Głodnemu chleb na myśli, to nie dla pszczelarza, tylko dla pszczół ma być Wolę spirytusu uniknąć ze względów cenowych, ale sam stosuję tymol krystaliczny i kwas salicylowy do uruchamiania genu PR-1B i uzyskaniu SAR u pomidorów. Bez alkoholu trudno jest uzyskać ekstrakt wielu olejków eterycznych, bo w wodzie się nie rozpuszczą zbyt dobrze Z racji tego, że moja wiedza jest mizerna, liczyłem, że bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą mi co i w jakich proporcjach stosować. Podstawą jest jednak ilość kwasku cytrynowego, ewentualnie jakie PH syropu trzeba utrzymywać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Tak tylko zapytam niesmialo czy na pewno chodzi o 5l spirytusu i 5l wody ? Nie jestem specjalnie obeznany w procentach i mieszankach alkoholowych (dopiero zaczynam ), ale jak zmieszasz wode ze spirytusem pol na pol to Twoje pszczoly moga miec kiepska kondycje,bo to bedzie mialo sporego kopa. Jesli tak nie jest to wyprowdzcie mnie z bledu, bo ja prosty czlek jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted December 10, 2015 Author Share Posted December 10, 2015 W przepisie jest 1 litr ekstraktu na 50 litrów syropu. Cp raczej nie będzie zbyt wysokie Generalnie ten przepis jest raczej mało zbilansowany i dałem go jako przykład. Myślałem, że ktoś ma gotowca, który poprawi perystaltykę jelit, wprowadzi odpowiednie ph, wzmocni florę bakteryjną itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 Tia ........ kropelkę dla dziewczyn ,reszta łyk pszczelarz.Jak po takim bełtaniu do pasieki bym nie dotarł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogor Posted December 23, 2015 Share Posted December 23, 2015 Właśnie dziś trafiłem Polski cukier w Tesco po 1,99. Ograniczenie do 50kg.No to w kasie automatycznej nabiłem 3 paragony, żeby było "zgodnie z prawem". Jeszcze niektórym śni się reglamentacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted May 14, 2016 Author Share Posted May 14, 2016 Gdyby ktoś szukał taniego cukru, to teraz jest po 2,29 zł w Tesco. Ja sobie dokupiłem jeszcze 60kg. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Imker Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 Dzięki. a za tydz znowu wirowanie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted May 15, 2016 Share Posted May 15, 2016 No kolego nie przeginaj bo ja za takie aluzje to po gębie leję. Wirowanie po jutrze . P.S. Ja jestem taki człowiek ze jak idę sadzić kartofle to nie szukam szpadla do skopania ogródka.Podobnie jak przychodzi na jesieni podkarmiać to umnie cukier doma nie w biedrze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Imker Posted May 15, 2016 Share Posted May 15, 2016 jak Ci się dają to ich lejesz Ps ja wiem o co chodzi... i też wiem że... ostatnio na forum dużo sztywniaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted May 15, 2016 Share Posted May 15, 2016 jak Ci się dają to ich lejesz Ps ja wiem o co chodzi... i też wiem że... ost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 No ma się te 50 ale do bitki to prócz pięsci trzeba mieć i coś w spodniach. Mnie tam nie trzeba przepraszać wystarczy nie ubliżać . Sugrowanie komuś oszustwa to w każdym kraju obelga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MDR Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Jak uda się Wam wytargować jakąś dobrą cenę cukru, to dajcie TU znać. Skorzystamy wszyscy. W zeszłych latach w czerwcu był najtańszy, czyszczenie magazynów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted June 12, 2016 Author Share Posted June 12, 2016 Którą pralkę polecacie do mieszania syropu? Znalazłem coś takiego - co o niej myślicie? Zastanawia mnie 6 minut cyklu piorącego - czy to jest max? Może jakieś lepsze modele znacie, bardziej pojemne? Pralka wirnikowa electroline PM-2 http://allegro.pl/pralka-pm-2-wirnikowa-frania-stal-nierdzewna-a-i6258052060.html Jak wygląda koniec "prania" w takiej pralce? Wyrzuca cały syrop jakąś pompą, czy pod własnym ciśnieniem leci zawartość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted June 12, 2016 Share Posted June 12, 2016 http://allegro.pl/pralka-wirnikowa-riga-17-frania-z-wyzymaczka-i6260082450.html A tu jak nie naparłeś się na nierdzewkę - http://olx.pl/oferta/pralka-frania-sprawna-CID628-IDg4WIJ.html#c3ad431316 - GRATIS. Przeróbka frani polega na obięciu węża do wylewu wody i wstawienie w to miejsce kranu ogrodowego zaciśniętego opaską. Kran 3/4 cala , bodaj. Podstawia się wiadro 5 litrów bez problemowo podejdzie. Ja we wiadrze mam worek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lalux5 Posted June 12, 2016 Share Posted June 12, 2016 Nic dodać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing Posted June 12, 2016 Share Posted June 12, 2016 W tej nierdzewce obejść czasówkę i na krótko,pójdzie cały czas.Nie lepiej jednak mieszadło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted June 12, 2016 Author Share Posted June 12, 2016 Możliwe, że beczka spożywcza 60-80 litrów i jakiś zawór jest lepszą opcją. Przy założeniu, że jakoś da się na stałe dokoptować mieszadło, aby bez naszej ingerencji mogło mieszać. Pewnie coś na deskach da się dorobić do trzymania tego - jakie stosujecie rozwiązania? Chyba, że trzymacie w rękach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Możliwe, że beczka spożywcza 60-80 litrów i jakiś zawór jest lepszą opcją. Przy założeniu, że jakoś da się na stałe dokoptować mieszadło, aby bez naszej ingerencji mogło mieszać. Pewnie coś na deskach da się dorobić do trzymania tego - jakie stosujecie rozwiązania? Chyba, że trzymacie w rękach? Zrób tak: https://www.youtube.com/watch?v=dBCcZKhN7vY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 Jak w temacie. ??? Ile już tego cukru macie ??? Bo ja to chyba uzależniłem się od cukru kupowanego w promocjach. Dzieci też mi kupują jak spotkają się z promocją - wiadomo pieniądze muszę oddawać - czasami z nawiązką. Dziś parkowałem przy okazji pod biedrą, grzech było nie wstąpić, w końcu 10 kg to jak paczka papierosów. Całe szczęście, że nie palę to pszczółki będą zadowolone, bo na 7 rodzin to mam już chyba ponad pół tony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosut Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 Nie kupuję w promocjach. Kupuję w hurtowni w workach 25kg. Nie śledzę cen - kupuję cukier kiedy jest mi potrzebny lub trochę wcześniej. Na całe życie nie nakupię, a nie lubię rozpakowywać 1kg opakowań. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 Nie kupuję w promocjach. Kupuję w hurtowni w workach 25kg. Nie śledzę cen - kupuję cukier kiedy jest mi potrzebny lub trochę wcześniej. Na całe życie nie nakupię, a nie lubię rozpakowywać 1kg opakowań. Znów - jak w temacie. "Cukier w życiu pszczelarza" - W życiu pszczelarza nigdy nie wiadomo kiedy cukier będzie pszczółkom potrzebny. Przeszło złotówka za rozpakowanie 1 torebki, - to ja lubię. A pszczółki jak zajdzie potrzeba to będą miały na zawołanie, i nie muszą czekać na hurtową dostawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.