Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
Xpand

Cukier w życiu pszczelarza

Recommended Posts

Daron poglądy polityczne mamy różne i tak przez dłuższy czas będzie. Ale temat cukru to nie miejsce na żale polityczne. Jest temat o rządzie i tam można się "wyżalić" . Na ekonomię społeczeństwo ma wpływ. Im bardziej jest zgrane tym bardziej oddziaływuje.


Daron6 nie musisz ironicznie brać mnie za eksperta. Napiszę ci tylko że jak się na jakiejś dziedzinie nie znam to się nie wypowiadam. Akurat te dziedziny, które wymieniłeś są mi bliskie.


Mikołaju doskonale zrozumiałeś sens mojej wypowiedzi, ale jakoś nie chcesz się do niej odnieść.


Główny sens był taki, że co najmniej niegrzecznie się odniosłeś do wypowiedzi Tadka11, wplatając na tym forum wątki polityczne. I to wszystko.


Tutaj nie ważne jest kto jest ekspertem od polityki i ekonomi, a kto nie, kto jakie ma polityczne poglądy. Nie ma to żadnego znaczenia.


Szanujmy się wzajemnie i będzie wszystko dobrze.


Pozdrawiam :)


i zakończmy już ten temat, zajmijmy się pszczołami :)


Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś może mi poradzić ile gramów kwasku cytrynowego dać na 10 litrów syropu? Dodatkowo, wydaje mi się ciekawą opcją dodanie odpowiednich ziół do tego syropu. Jeżeli ma ktoś jakieś ciekawe przepisy, które pomogą utrzymać lepszą kondycje pszczół, to będę wdzięczny. Chodzi mi o coś w stylu

 

5 litrów spirytusu 96%
5 litrów wody DESTYLOWANEJ
1000 Gr. szałwii (SALVIA OFICINALIS) Liście suche
300 Gr. Cząber górski (Satureja montana) Liście suche

Share this post


Link to post
Share on other sites

daro chodzi Ci o spirytus i wodę destylowaną? Głodnemu chleb na myśli, to nie dla pszczelarza, tylko dla pszczół ma być :) Wolę spirytusu uniknąć ze względów cenowych, ale sam stosuję tymol krystaliczny i kwas salicylowy do uruchamiania genu PR-1B i uzyskaniu SAR u pomidorów. Bez alkoholu trudno jest uzyskać ekstrakt wielu olejków eterycznych, bo w wodzie się nie rozpuszczą zbyt dobrze :) Z racji tego, że moja wiedza jest mizerna, liczyłem, że bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą mi co i w jakich proporcjach stosować. Podstawą jest jednak ilość kwasku cytrynowego, ewentualnie jakie PH syropu trzeba utrzymywać? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko zapytam niesmialo :D  czy na pewno chodzi o 5l spirytusu i 5l wody ? Nie jestem specjalnie obeznany w procentach i mieszankach alkoholowych (dopiero zaczynam ), ale jak zmieszasz wode ze spirytusem pol na pol to Twoje pszczoly moga miec kiepska kondycje,bo to bedzie mialo sporego kopa. Jesli tak nie jest to wyprowdzcie mnie z bledu, bo ja prosty czlek jestem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przepisie jest 1 litr ekstraktu na 50 litrów syropu. Cp raczej nie będzie zbyt wysokie :P Generalnie ten przepis jest raczej mało zbilansowany i dałem go jako przykład. Myślałem, że ktoś ma gotowca, który poprawi perystaltykę jelit, wprowadzi odpowiednie ph, wzmocni florę bakteryjną itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dziś trafiłem Polski cukier w Tesco po 1,99.

Ograniczenie do 50kg.No to w kasie automatycznej nabiłem

3 paragony, żeby było "zgodnie z prawem".

Jeszcze niektórym śni się reglamentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby ktoś szukał taniego cukru, to teraz jest po 2,29 zł w Tesco. Ja sobie dokupiłem jeszcze 60kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kolego nie przeginaj bo ja za takie aluzje to po gębie leję.

Wirowanie po jutrze .

P.S. Ja jestem taki człowiek ze jak idę sadzić kartofle to nie szukam szpadla do skopania ogródka.Podobnie jak przychodzi na jesieni podkarmiać to umnie cukier doma nie w biedrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Imker

jak Ci się dają to ich lejesz :D

 

 

Ps

 

ja wiem o co chodzi...

 

i też wiem że...

 

ostatnio na forum dużo sztywniaków

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ma się  te 50 ale do bitki to prócz pięsci trzeba mieć i coś w spodniach.

Mnie tam nie trzeba przepraszać wystarczy nie ubliżać .

Sugrowanie komuś oszustwa to w każdym kraju obelga. :D:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak uda się Wam wytargować jakąś dobrą cenę cukru, to dajcie TU znać. Skorzystamy wszyscy. :)  W zeszłych latach w czerwcu był najtańszy, czyszczenie magazynów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Którą pralkę polecacie do mieszania syropu? Znalazłem coś takiego - co o niej myślicie? Zastanawia mnie 6 minut cyklu piorącego - czy to jest max? Może jakieś lepsze modele znacie, bardziej pojemne?

 

Pralka wirnikowa electroline PM-2

http://allegro.pl/pralka-pm-2-wirnikowa-frania-stal-nierdzewna-a-i6258052060.html

 

Jak wygląda koniec "prania" w takiej pralce? Wyrzuca cały syrop jakąś pompą, czy pod własnym ciśnieniem leci zawartość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://allegro.pl/pralka-wirnikowa-riga-17-frania-z-wyzymaczka-i6260082450.html

A tu jak nie naparłeś się na nierdzewkę - http://olx.pl/oferta/pralka-frania-sprawna-CID628-IDg4WIJ.html#c3ad431316

- GRATIS.

Przeróbka frani polega na obięciu węża do wylewu wody i wstawienie w to miejsce kranu ogrodowego zaciśniętego opaską. Kran 3/4 cala , bodaj. Podstawia się wiadro 5 litrów bez problemowo podejdzie. Ja we wiadrze mam worek .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe, że beczka spożywcza 60-80 litrów i jakiś zawór jest lepszą opcją. Przy założeniu, że jakoś da się na stałe dokoptować mieszadło, aby bez naszej ingerencji mogło mieszać. Pewnie coś na deskach da się dorobić do trzymania tego - jakie stosujecie rozwiązania? Chyba, że trzymacie w rękach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe, że beczka spożywcza 60-80 litrów i jakiś zawór jest lepszą opcją. Przy założeniu, że jakoś da się na stałe dokoptować mieszadło, aby bez naszej ingerencji mogło mieszać. Pewnie coś na deskach da się dorobić do trzymania tego - jakie stosujecie rozwiązania? Chyba, że trzymacie w rękach?

 

Zrób tak:

https://www.youtube.com/watch?v=dBCcZKhN7vY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w temacie. ???

Ile już tego cukru macie ???

Bo ja to chyba uzależniłem się od cukru kupowanego w promocjach.

Dzieci też mi kupują jak spotkają się z promocją - wiadomo pieniądze muszę oddawać - czasami z nawiązką.

Dziś parkowałem przy okazji pod biedrą, grzech było nie wstąpić, w końcu 10 kg to jak paczka papierosów.

Całe szczęście, że nie palę to pszczółki będą zadowolone, bo na 7 rodzin to mam już chyba ponad pół tony.

:D:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie kupuję w promocjach. Kupuję w hurtowni w workach 25kg. Nie śledzę cen - kupuję cukier kiedy jest mi potrzebny lub trochę wcześniej. Na całe życie nie nakupię, a nie lubię rozpakowywać 1kg opakowań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie kupuję w promocjach. Kupuję w hurtowni w workach 25kg. Nie śledzę cen - kupuję cukier kiedy jest mi potrzebny lub trochę wcześniej. Na całe życie nie nakupię, a nie lubię rozpakowywać 1kg opakowań.

Znów - jak w temacie.

"Cukier w życiu pszczelarza"

- W życiu pszczelarza nigdy nie wiadomo kiedy cukier będzie pszczółkom potrzebny.

Przeszło złotówka za rozpakowanie 1 torebki, -  to ja lubię.

A pszczółki jak zajdzie potrzeba to będą miały na zawołanie, i nie muszą czekać na hurtową dostawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.