Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 hours ago, Xpand said:

To nie będzie dotyczyło samego cukru na kg, ale napojów itp. Tutaj więcej na temat opłaty cukrowej.

https://www.money.pl/gospodarka/oplata-cukrowa-i-oplata-od-malpek-wiemy-kto-i-ile-zaplaci-6458744749041281a.html

Jak dla mnie bomba. Może w końcu ludziska zrozumieją, że cukier to konserwant. Ile razy mieliśmy z żoną spory że kupiła syfiasty sok. Fakt pisze 100% z owoców ale co z tego jak jest 25g cukru na 100ml soku. Dopiero jak sfermentował sok prawdziwy po kilku dniach i wystrzelił kapsel z butelki to zrozumiała różnicę. I od tej pory widzi faktycznie różnicę i dziwi się, że nikt o tym jakoś specjalnie nie mówi. Jestem przekonany że tylko kilka procent ludzi rozumie ten fakt, większość myśli, skoro jest 100% soku z owoców to bankowo full zdrowe, a tu taki marketingowy wał. Ja najbardziej się cieszę i jestem dumny, że córy piją wodę a starsza to miód zjada łyżkami - i to dzięki niemu nic się jej już od kilku lat nie chwyta żadne choróbsko. Są Sytuacje, że w przedszkolu siedzi sama bo jest epidemia. Podobnie zaczyna być z 1,5 roczną, co najwyżej ma katar. Co do cukru to jestem załamany bo rozmawiałem dziś z kolegą i mi powiedział, że ma pusto w ulu i jak by miał cukier to by rozrabiał syrop i karmił bo ciepło. Na pewno kupi ciasto żeby w styczniu dać - jak słyszę takie rzeczy to mam wrażenie, że pomimo to kolega którego znam lata to jakiś debil i nie bardzo ogarnia temat - Całe szczęście, że on ma pasiekę w bezpiecznej odległości 17km więc nie ma się co bać choć mamy być razem na rzepaku (oby nie!!)

Ogląda jakieś ch..a na YT i potem ma w ełbie kiesiel.  Dlatego nie ma co oglądać tych wynalazców bo potem zaczyna się myślenie które z założenia jest ch..e. Mówiłem mu zakarm tak żebyś widział, że mają dość pokarmu. Jeszcze powiedział mi że musi zmienić politykę w sezonie bo tak je ciśnie że nie mają "cyt koronek" a ja do niego to są wianki a całoś tego typu to żelazny zapas. I pomimo że ma wielkopolskie a ja dadanty to tłumaczę że to musi być bo jak będzie głód to masz syfa w gratisie przez twoje niechlujstwo. A on mi tłumaczy że jak nie ma pokarmu to pszczoła nie lata daleko. Człowiek nie głupi a robi takie buble. Ogólnie wszystko u niego to jakaś magia jak można mieć 6 silnych rodzin do zimy skoro miało się w maju 2-a zdechlaki co połączeniu by z rzepaku wiele nie przyniosły. Mówi, że boi się zgnilca że się pojawi w regionie, a na moje to u niego będzie centrum i wcale to a wcale się nie będę dziwił. Narzeka na matki i na brak pożytków ale inni sąsiedzi jakoś mają te  24-27 kg z ula na stacjonarce w tym miejscu a on 4-8 kg

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano

Daniel pisałem już kiedyś o tym , taką rozmowę dawno temu której byłem świadkiem z moim nauczycielem pszczelarstwa nieżyjącym już dawno i wyglądała ona tak.

Jakiś znajomy tego pszczelarza chciał od niego kupić pszczoły w celu założenia pasieki bo spodobała mu się , ze miód za darmo pszczoły noszą itp. same profity ?

I ten "nauczyciel " w cudzysłowie tak powiedział:

- Słuchaj Stasiek proszę ja Ciebie ( takie miał powiedzenie "proszę ja Ciebie"), ja tobie pszczół nie sprzedam , bo Ciebie dobrze znam i wiem że jesteś chytry ( w rozumieniu skąpy) , a chytry człowiek nigdy nie będzie dobrym pszczelarzem !

Wszystko w tym temacie , i to jak by życie wielokrotnie potwierdza , taka chłopska natura , że jak żyje jakieś stworzenie to sobie samo powinno zapewnić pożywienie , Psy nakarmić a niech sobie coś złapią i upolują ? taka to mentalność przerysowana czasami trafia się u naszych rodaków ?

• Lubię 2
  • Dziękuję 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A ja w zeszłym tygodniu spotkałem w tesco po 1,99 i znów dokupiłem.

Chyba się uzależniłem.

Opublikowano
37 minut temu, Nacek napisał:

Bohtyn i dopiero teraz o tym piszesz.

No bez kitu. 

Promocja do dzisiaj. 

Bez limitów. 

Crna 1,99 przy wielokrotnosci 10 opakowań - tak zrozumiałem 

Opublikowano
17 godzin temu, Krzychu napisał:

No bez kitu. 

Promocja do dzisiaj. 

Bez limitów. 

Crna 1,99 przy wielokrotnosci 10 opakowań - tak zrozumiałem 

Nooo - Ja wróżę, że zapowiada się miodny rok. ?

• Haha 1
Opublikowano

Ludzie ludzie

we wtorek 28.01.20 w lidlu cukier po 1,99 zł/kg z limitem 10 kg na paragon

brać ile wejdzie do wózka

Opublikowano
9 hours ago, Krzychu said:

Ludzie ludzie

we wtorek 28.01.20 w lidlu cukier po 1,99 zł/kg z limitem 10 kg na paragon

brać ile wejdzie do wózka

a skąd masz takie info? gazetki są do 26 a innej brak.

Opublikowano
W dniu 24.01.2020 o 21:42, Brzytwiarz napisał:

a skąd masz takie info? gazetki są do 26 a innej brak.

Sorki. W Netto a nie w Lidlu 

Opublikowano
41 minut temu, Robi_Robson napisał:

Jak w netto , to brutto wyjdzie drożej ;)

Kurde faktycznie ? a to zbuje chcieli nabrać ?

Opublikowano

Ja właśnie mam obstawione sklepy i jak coś to dają znać że cukier w promocji - każdy walczy o klienta było nie było zaczynam brać znaczące ilości. 

Opublikowano

Znam dwóch dużych pszczelarzy i oni boją się cukru z dyskontów. Kupują w jednej cukrowni w kilku w opakowaniach hurtowych.

Opublikowano
49 minut temu, marbert napisał:

Znam dwóch dużych pszczelarzy i oni boją się cukru z dyskontów. Kupują w jednej cukrowni w kilku w opakowaniach hurtowych

Jeśli kupują po 20 ton na zakarmienie zimowe - dostaną zniżkę wtedy. Ja na 800 kg cukru nie dostanę raczej

Opublikowano
59 minut temu, marbert napisał:

A tu przykład jak inni to robią:

https://cukrvcela.webnode.cz/dodavky-paletove/

Tanio nie jest i worki duże.

Szukajcie hurtowni, gdzie mają worki 25kg. Cena może minimalnie droższa jak w dyskontach ale wygoda rekompensuje wszystko.

Otworzyć /przeciąć/ 40 worków a otworzyć ręcznie 1000 torebek robi zaj....tą różnicę. Nigdy opakowań 1kg.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzyżak napisał:

Tanio nie jest i worki duże.

Szukajcie hurtowni, gdzie mają worki 25kg. Cena może minimalnie droższa jak w dyskontach ale wygoda rekompensuje wszystko.

Otworzyć /przeciąć/ 40 worków a otworzyć ręcznie 1000 torebek robi zaj....tą różnicę. Nigdy opakowań 1kg.

Dzwoniłem przed chwilą bezpośrednio do zakładu cukrowego i są w stanie sprzedać od 600 kg wzwyż po cenie 2 zł /kg + 8% VAT w workach 25 kg. Więc średnio o  30-40% taniej niż w sklepach w małych 1kg paczkach bez promocji. Myślę, że warto podskoczyć będzie bezpośrednio do zakładu. 

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku kupowałem w workach 25 kg. po 2,39 zł. Zdecydowanie wygodniejsze od torebek 1kg.??

Edytowane przez Nacek