Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie napinajcie się niepotrzebnie, każdy ma prawo mieć swoje zdanie ale powinien szanować też zdanie innych osób. I tyle. Ja biorę też w refundacji i nie widzę powodu do unikania tej opcji - i tak muszę kupić całe wyposażenie pracowni (miodarka, stół) i sporo uli więc po cholerę mam płacić 100% jak mogę 50% (Daro zwrot mam 60% kwoty netto, więc około 50% brutto). Ja wybrałem tak, Ty inaczej i gitara!

• Lubię 3
Opublikowano

W przyszłym roku myślę o miodarce ale nie wiem czy na refundację czy wziąć ukraińską, a interesuje mnie najbardziej 6-kasetówka taka uniwersalna że i wklkp, ln3/4 czy 1/2 dadant odwiruję no i z opcją na 12V jakby trza było w terenie  ;)

Przy takich rozmiarach jak 6 ram może lepiej promieniowy?

При таких размерах как у 6 рамочной, может лучше радиальную?

Opublikowano

No nie wiem bardziej podoba mi się/przemawia za mną kasetówka, w niej wykręcisz każdy miód w radialnej nie zawsze, czas pokaże jeszcze się zastanowie. W kasetówce taki plus że ciężko ramki wyłamać i prościej zrobić uniwersalną na wiele typów ramek, ja jestem na początku mojej zabawy z pszczołami i jeszcze nie wiadomo jaki mi pomysł do głowy strzeli może za 2-3 lata będę miał dadanta 1/2 albo ln 3/4 ??! Zobaczymy jak spiszą się w tym roku moje 18-stki :D

Opublikowano

Fakt , Słowian to sprzęt z perspektywą. :D

Ja patrzyłem skromniejszej na taką chyba stodołę musiałbym wyremontować na pracownię. ;)

P.S. 6 kasetowa już w Polsce 2700 , Łysoń sprzedaje na serwisie podobną za  5500 . Ale refundują 2000 . :D;)

Opublikowano

P.S. 6 kasetowa już w Polsce 2700 , Łysoń sprzedaje na serwisie podobną za  5500 . Ale refundują 2000 . :D;)

Darku masz ją już u siebie czy tak jak piszesz w Polsce.

Jakie ona ma wymiary.Chyba to jest kasetowa?

Zamówiłem co prawda juz 4 kasetową ,ale 6 kasetowa wolał bym.

Jest bardziej uniwersalna ,bo nie ma problemu jak zostanie do odwirowania 2,3 albo 4 ramki.Nawet jak 5 to też da się radę.

Nie wiem tylko czy gabaryty pozwolą mi na nie rozbieranie ściany gdyby nie przeszła przez drzwi.

Dlatego chcę zasięgnąc języka u źródła.

Opublikowano

Mam nadzieję że jest zima normalna to i wiosna przyjdzie normalnie. :huh:

Moja prognoza nie jest zachęcające

Меня прогноз не вдохновляет

post-221-0-23809900-1480692232_thumb.jpg

Opublikowano

I komu te łagodne zimy przeszkadzały? dzisiaj od nowa daje czadu.A jeszcze tydzień temu żyło się tak pięknie.Mam nadzieję że jest zima normalna to i wiosna przyjdzie normalnie. :huh:

Wiosna będzie normalnie, tylko z pogodą nie wiadomo :-P

Opublikowano

Darku masz ją już u siebie czy tak jak piszesz w Polsce.

Jakie ona ma wymiary.Chyba to jest kasetowa?

Zamówiłem co prawda juz 4 kasetową ,ale 6 kasetowa wolał bym.

Nie mam bo ścian nie rozbiorę.Oglądałem 6 kasetową , nie wierzyłem że się nie da rozebrać , jak mi napisał producent . Nie da się . Min . otwór to 110 cm. Tu katalog producenta - http://www.avv-100.com.ua/

Podawana jest też ważna wartość która u nas jest olewana - ile miodu w litrach zmieści się na dnie .

Zamawiam matkę po nich

Ja tam wolę córki.

Opublikowano

A u mnie jutro msza za pszczelarzy z udziałem sztandaru Koła a potem spotkanie opłatkowe. Posiedzimy, pojemy, pogadamy... miodku się napijemy :D :D

Opublikowano

A u mnie jutro msza za pszczelarzy z udziałem sztandaru Koła a potem spotkanie opłatkowe. Posiedzimy, pojemy, pogadamy... miodku się napijemy :D :D

To wcześnie ten opłatek.

Jeszcze przed Barbórką !?

Zresztą ... żeby napić się wspólnie miodku każda pora dobra ;)

Opublikowano

Nie mam bo ścian nie rozbiorę.Oglądałem 6 kasetową , nie wierzyłem że się nie da rozebrać , jak mi napisał producent . Nie da się . Min . otwór to 110 cm. Tu katalog producenta - http://www.avv-100.com.ua/

Podawana jest też ważna wartość która u nas jest olewana - ile miodu w litrach zmieści się na dnie .

Ja tam wolę córki.

No to jednak nie bedzie 6-kasetówki z Ukrainy u mnie  :(, bo mam tylko 90 światła w drzwiach, a tak mi sie marzyła ahh 

Opublikowano

A ja przy niedzieli pracowałem przy łopacie !
Przez 10 minut szuflowałem śnieg , żeby nakarmić moje zwierzęta  .
Z dachu zeszła lawina i nasypała przed wejściami do królikarni i kacznika ponad metr śniegu :D
Dobrze , że to tylko z dachu , a nie z Turbacza :D

Opublikowano

To wcześnie ten opłatek.

Jeszcze przed Barbórką !?

Zresztą ... żeby napić się wspólnie miodku każda pora dobra ;)

Nie przed Barbórką tylko z Barbórką

U nas jeszcze są górnicy potocznie zwani u nas torfowi (kopalnia odkrywkowa) więc my razem z górnikami dziś czcili Św. Barbarę i Św. Ambrożego - ksiądz nie miał nic przeciw :D :D

Ale co podkreślił że już bardzo mało zawodów czci swego patrona w kościele, mszą świętą z pocztem sztandarowym, spotkaniem przy wspólnym stole.

Opublikowano

A ja byłem dziś w pasiece na działce - cisza i spokój - ule całe - żadnych niepokojących śladów.

Na sadzawce jeszcze lód, więc nie dało się porzucać na szczupaka.

Pospacerowałem kilka razy w około, kąty obsikałem i wróciłem.

Opublikowano

Trzeba znaczyć teren :D  .... nie jesteś  jedyny

Zanim wywietrzeje to przez ten czas lis nie będzie się mi podkopywał pod ogrodzeniem. :angry: