Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale pszczele hieny tak

A może złodzieje ? Bo takie zbitki to dla mnie nie helou. Po prostu złodziej .Nie ?

Opublikowano

A może właściciel idiota - głupoty nie leczą

Głupota głupotą, ale dlaczego mi nie wolno postawić pasieki na własnej działce??? Bo jakiś pieprzony bandzior ukradnie? To powinien być jego problem i nieuchronność srogiej kary, a nie mój. To złodziej powinien się bać. Nie człowiek uczciwy.

• Lubię 2
Opublikowano

Głupota głupotą, ale dlaczego mi nie wolno postawić pasieki na własnej działce???

Bo jakiś pieprzony bandzior ukradnie?

To powinien być jego problem i nieuchronność srogiej kary, a nie mój.

To złodziej powinien się bać. Nie człowiek uczciwy.

Prawda .

Doszliśmy do tego , że gani się nie bandziora , tylko spokojnego pszczelarza

• Lubię 1
Opublikowano

A ja nie o prawie i o tym jak bym chciał by  było a tylko o tym jak jest ....

i nie pochwalam złego bandziora a spokojnego pszczelarza przestrzegam

a chciałbym by bylo

....... żyjemy w kraju gdzie bandziora sie nadal gani a ludzi prawa chroni......

taka mam nadzieję

WESOŁYCH ŚWIĄT

Opublikowano

Wychodzi że mamy nową tradycję, w drugi dzień Bożego Narodzenia pszczoły robią oblot.

Pozdrawiam wszystkich z prawie upalnej Ziemi Sieradzkiej. Nacek

Opublikowano

U nas w okolicach Krakowa 9-10 stopni o 19 było... Ciekawe kiedy pszczoły będą zapylać u nas pomarańcze, figi i inne tego typu owoce:-P

Opublikowano

A u mnie dzisiaj silny wiatr. Na zapylanie pomarańczy raczej nie mogę liczyć :D

Ale uwaga na ule i na zabezpieczenie daszków przed silnym wiatrem :huh:

Opublikowano

A u mnie na pasiece cisza, a ja kręcę sobie korpusy z wejmutki. Jutro chyba zrobię lot po boazerie na daszki i dennice + siatkę z Rozametu 

Opublikowano

kręcę sobie korpusy z wejmutki.

Jutro chyba zrobię lot po boazerie na daszki i dennice

Boazeria od Karola pewnie ... a wejmutkę gdzie znalazłeś ?

Opublikowano

Pod uOpolem też bardzo szturmowo, także schowany w piwnicy i wymęczony świetami ,podjałem się moich pierwszych zimowych przygotowań do pszczelarzenia,efekt: 65 ramek zbitych i zadrutowanych.Czytając po FB to niektórym poprzewracało pare uli na pasiekach.W zwiazku z tym że takie wichury nawiedzaja nas co roku rozważam postawienie korpusów w starym pawilonie w którym ojciec pszczelażył...

Opublikowano

A moje plany szlag trafił - korzonki i pozamiatane - 2 tygodnie na zastrzykach będę - czas na przemyślenia i planowanie, szczególnie pracowni.

Opublikowano

podjałem się moich pierwszych zimowych przygotowań do pszczelarzenia,efekt: 65 ramek zbitych i zadrutowanych.

To ja podobnie . . . dziś w wolnej chwili zbiłem i odrutowałem ... 7 ramek :D

• Lubię 1
Opublikowano

A moje plany szlag trafił - korzonki i pozamiatane - 2 tygodnie na zastrzykach będę - czas na przemyślenia i planowanie, szczególnie pracowni.

To więcej masz czasu na forum i na zbijanie ramek ... ;)

Opublikowano

To więcej masz czasu na forum i na zbijanie ramek ... ;)

Ramek od Ciebie nawet jeszcze nie odpakowałem...

Opublikowano

Ramek od Ciebie nawet jeszcze nie odpakowałem...

To jak masz 2 tyg. wolnego , to może podeślę Ci z 1000szt. do zbicia i odrutowania ?

Co masz się nudzić ? :D

Opublikowano

To jak masz 2 tyg. wolnego , to może podeślę Ci z 1000szt. do zbicia i odrutowania ?

Co masz się nudzić ? :D

Wychodzi po 50szt. na dzień roboczy :rolleyes:

Opublikowano

Ja do tej pory zbiłem 130 szt. nadstawkowych, pneumatykiem szybko idzie,
ale o drutowaniu jeszcze nie myślę. Wrrrrr

Opublikowano

Boazeria od Karola pewnie ... a wejmutkę gdzie znalazłeś ?

Tak, tak boazeria od Karola, a wejmutkę Kulka mi trzasnął. 

Tzn z wejmutką nie problem, problem z frezarką :)

Opublikowano

z wejmutką nie problem, problem z frezarką :)

U mnie odwrotnie .

Frezarki dwie stoją w stolarni ... a jak w tartaku zapytałem o wejmutkę, to odpowiedzieli mi pytaniem "a co to takiego ?:D

Opublikowano

U mnie też tak zareagowali :D ale jak zacząłem tłumaczyć że to sosna amerykańska o 5 igłach taka trochę puchata, to powiedzieli że mieli wiosną trochę i poszła na więźbę :blink:  :angry: , myślałem że ich zamorduję, i to u mnie na wsi 1,5 km ode mnie a jeden z właścicieli też pszczelarz. Teraz mie się rozglądają jak jeżdżą po drewno za wejmutką i mają całkowity zakaz marnowac taki materiał na ule :D