Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie też ale Franek chciał swój podglądać sikorki przez okno, niech ma i sie cieszy jak go interesuje przyroda :D

Trzeba dzieciaki uczyć poszanowania przyrody, bo jak nie my to kto?

Mój 5-cio i pół latek ostatnio w przedszkolu uświadomił Panią, że wieloryb to jednak nie ryba...

Opublikowano

Lepiej budki rób . Choć karmik też dobry mój na pasiece bezczynny bo myszy ziarno wybierały. Wisi smalec  też nie elegancko bo w butelce plastikowej. <_>

Opublikowano

Pierwszy raz dziś widziałem zeby przy -1st. wyszła pszczoła, zrobiła dwa kółka przy wylotku i w pole !?

Czy to normalne, czy oznaka choroby ?  na śniegu nie widziałem więcej zadnych pszczół w poblizu ula, co o tym myślicie?

Opublikowano

Jedna pszczoła ,, wiosny nie czyni".

Po jednej pszczole , to nie ma co sądzić : miała tyle sił , aby zakończyć żywot w terenie :)

Opublikowano

Gdzies kiedyś czytałem ze zimą pszczoły wypryskują z ula ale że skleroza to moja dobra znajoma więc nie pamiętam juz o jaką chorobe chodzilo

Opublikowano

nie panikuje bo na razie wszystkie rodziny żyją a słonka już od trzech dni nie widziałem, tylko wam pogody pozazdrościć

Opublikowano

A ja już będzie dwa miesiące jak nie byłem na pasiece i jakoś wytrzymuję. - Bo nie mam samochodu - a autobusem mi się nie chce.

Opublikowano

A ja już będzie dwa miesiące jak nie byłem na pasiece i jakoś wytrzymuję. - Bo nie mam samochodu - a autobusem mi się nie chce.

To kupuj prędzej następny bo ma być podwyżka akcyzy  i ubezpieczeń :D

Opublikowano

Ja też jak jestem w pasiece to tylko sprawdzam czy nic złego się  nie wydarzyło w pasiece i cisza ,  spokój , szum wiatru i jadę do domu na hdrink.gif .

Opublikowano

No właśnie i mam wyrzuty sumienia bo nie zdążyłem wstawić dwóch rodzin będących w małych nieocieplonych ulikach z pojedynczej deski do stodoły gdzie miały by trochę lżej. A szkoda bo są to fajne rodzinki na 6-ciu ramkach z młodymi matkami po matkach od Polbarta. Ale może dadzą radę. Trafił się z niespodziewanie kupiec i kupił samochód i nie zdążyłem pojechać i to zrobić. A nowszy samochód mam mieć dopiero w lutym. :angry:

Opublikowano

Witam, dziś na pasiece zauważyłem że sikorki się zmondrzyly i pukają w wylotki i zjadą pszczoly nie wiem co tu zrobić na razie postawiłem deski nad wylotkami tam gdzie najgorzej szkodzily

Opublikowano

Można by kombinować z szybami, robieniem osłonek na wylotki itd, wydaje mi się jednak, że siatka jak proponuje Tadek to po uwzględnieniu czasu i zachodu będzie najtańszą opcją. No chyba, że masz dużo czasu a pieniążków brak (zazwyczaj brakuje wszystkim i jednego i drugiego) to możesz pokombinować z materiału który masz.

Opublikowano

Emik, okładanie całej pasieki siatką nazywasz oszczędnością czasu??? Ciekawe :)

Cokolwiek na wylotek położyć wystarczy o ile wogóle jest taka potrzeba.

Opublikowano

Chodziło mi o to, że siatkę rozwijasz, po rogach czymś dociskasz i wiosną zbierasz.  Słyszałem, że dobrą opcją jest dokarmienie sikorek. Ogólnie jak ktoś proponuje jakieś rozwiązania kładziesz "coś" na wylotek i starczy albo bierzesz szybę, to proponowałbym, że najlepiej byłoby gdyby osoby proponujące takie rzeczy wstawiły zdjęcia jak to jest rozwiązane u nich w pasiekach, bo niejeden laik taki jak między innymi ja może nie skumać o co dokładnie chodzi z tym kładzeniem, opieraniem itd.

A może by kuszę kupić i trenować celność.

Opublikowano

A może by kuszę kupić i trenować celność.

A może pszczoły kup a potem doradzaj ;)
  • Lubię 1
Opublikowano

,,ale każda taka operacja wymaga targania czegoś na pasiekę, albo montowania i demontażu co roku''

Przecież zawsze  można  kalesony do tego celu wykorzystać. :lol: :lol: :lol: