MAZI Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 u mnie też ale Franek chciał swój podglądać sikorki przez okno, niech ma i sie cieszy jak go interesuje przyroda Trzeba dzieciaki uczyć poszanowania przyrody, bo jak nie my to kto? Mój 5-cio i pół latek ostatnio w przedszkolu uświadomił Panią, że wieloryb to jednak nie ryba... Cytuj
daro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Lepiej budki rób . Choć karmik też dobry mój na pasiece bezczynny bo myszy ziarno wybierały. Wisi smalec też nie elegancko bo w butelce plastikowej. <_> Cytuj
tomi Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Pierwszy raz dziś widziałem zeby przy -1st. wyszła pszczoła, zrobiła dwa kółka przy wylotku i w pole !? Czy to normalne, czy oznaka choroby ? na śniegu nie widziałem więcej zadnych pszczół w poblizu ula, co o tym myślicie? Cytuj
lalux5 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jedna pszczoła ,, wiosny nie czyni". Po jednej pszczole , to nie ma co sądzić : miała tyle sił , aby zakończyć żywot w terenie Cytuj
tomi Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Gdzies kiedyś czytałem ze zimą pszczoły wypryskują z ula ale że skleroza to moja dobra znajoma więc nie pamiętam juz o jaką chorobe chodzilo Cytuj
tomi Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 nie panikuje bo na razie wszystkie rodziny żyją a słonka już od trzech dni nie widziałem, tylko wam pogody pozazdrościć Cytuj
Bohtyn Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 A ja już będzie dwa miesiące jak nie byłem na pasiece i jakoś wytrzymuję. - Bo nie mam samochodu - a autobusem mi się nie chce. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 A ja już będzie dwa miesiące jak nie byłem na pasiece i jakoś wytrzymuję. - Bo nie mam samochodu - a autobusem mi się nie chce. To kupuj prędzej następny bo ma być podwyżka akcyzy i ubezpieczeń Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ja też jak jestem w pasiece to tylko sprawdzam czy nic złego się nie wydarzyło w pasiece i cisza , spokój , szum wiatru i jadę do domu na . Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Co tak cicho dzisiaj??? Stęskniłem się za wami Cytuj
Bohtyn Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 No właśnie i mam wyrzuty sumienia bo nie zdążyłem wstawić dwóch rodzin będących w małych nieocieplonych ulikach z pojedynczej deski do stodoły gdzie miały by trochę lżej. A szkoda bo są to fajne rodzinki na 6-ciu ramkach z młodymi matkami po matkach od Polbarta. Ale może dadzą radę. Trafił się z niespodziewanie kupiec i kupił samochód i nie zdążyłem pojechać i to zrobić. A nowszy samochód mam mieć dopiero w lutym. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 coś dla wrażliwych https://m. Cytuj
chudy1579 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Witam, dziś na pasiece zauważyłem że sikorki się zmondrzyly i pukają w wylotki i zjadą pszczoly nie wiem co tu zrobić na razie postawiłem deski nad wylotkami tam gdzie najgorzej szkodzily Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Możesz postawić też szyby. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Witam, dziś na pasiece zauważyłem że sikorki się zmondrzyly i pukają w wylotki i zjadą pszczoly nie wiem co tu zrobić na razie postawiłem deski nad wylotkami tam gdzie najgorzej szkodzily Kup siatkę taką od ptaków i nakryj ule http://allegro.pl/siatka-przeciw-ptakom-na-ptaki-4x5m-zielona-i6013297619.html Cytuj
Emik3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Można by kombinować z szybami, robieniem osłonek na wylotki itd, wydaje mi się jednak, że siatka jak proponuje Tadek to po uwzględnieniu czasu i zachodu będzie najtańszą opcją. No chyba, że masz dużo czasu a pieniążków brak (zazwyczaj brakuje wszystkim i jednego i drugiego) to możesz pokombinować z materiału który masz. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Emik, okładanie całej pasieki siatką nazywasz oszczędnością czasu??? Ciekawe Cokolwiek na wylotek położyć wystarczy o ile wogóle jest taka potrzeba. Cytuj
Emik3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Chodziło mi o to, że siatkę rozwijasz, po rogach czymś dociskasz i wiosną zbierasz. Słyszałem, że dobrą opcją jest dokarmienie sikorek. Ogólnie jak ktoś proponuje jakieś rozwiązania kładziesz "coś" na wylotek i starczy albo bierzesz szybę, to proponowałbym, że najlepiej byłoby gdyby osoby proponujące takie rzeczy wstawiły zdjęcia jak to jest rozwiązane u nich w pasiekach, bo niejeden laik taki jak między innymi ja może nie skumać o co dokładnie chodzi z tym kładzeniem, opieraniem itd. A może by kuszę kupić i trenować celność. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 A może by kuszę kupić i trenować celność.A może pszczoły kup a potem doradzaj 1 Cytuj
Ewunia Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 ,,ale każda taka operacja wymaga targania czegoś na pasiekę, albo montowania i demontażu co roku'' Przecież zawsze można kalesony do tego celu wykorzystać. :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi