Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzisiaj zrobiłem wymuszony odkład z Buckfastów.

To tak jak ja :)

Miały 4 korpusy do dyspozycji . (360/190)

Dwa na rodnię i 2 na miodnię .

Było za mało !

20 ramek zawalonych czerwiem i 20 miodem.

Nadbudowane na dziko gdzie się tylko dało (miedzy korpusami, w dennicy  i pod powałką .

I oczywiście miseczki zaczerwione .

Matka powędrowała do odkładu .

No i rozpocząłem sezon miodobrań 2017 .

Mimo wcześniejszych obaw miód się leje .

Nadstawki pełne :)

Zdjęcie2097.jpg

Opublikowano

Fajnie że macie takie wyniki u mnie bida :( z rzepaku wiwirowane w piątek 1,5 wiadra od Robiego a stało tam 8 rodzin dwie nie przyniosły praktycznie nic bo za słabe, ogólnie to cienko mi sie bujają te rodziny w tym roku. Wczoraj przerzuciłem te rodziny pod Krk na druga pasiekę, jest tam trochę akacji może coś z tego bedzie, mam jeszcze nadzieje że ta "prawdziwa" miejscówka na akacje na starej piaskowni wypali, byliśmy tam w piątek z Brzytwiarzem to znaleźliśmy kilka zalążków kwiatowych ale tylko na młodych drzewkach od południa, na większych sztukach nie było nic dopiero liście zaczynają lepiej wypuszczać, na pewno sytuacja bedzie monitorowana i jak zrobi sie biało znowu przerzut a jak nie to zostaną pod Krk i tam na pewno coś sobie przyniosą   

Opublikowano

Żeby była taka mucha jak w tamtym roku i pogoda to chyba bym się uj.ał. :D

Jak nie zimno to zimno i sucho , pokropiło jak ksiądz za dychę...

Sachara kurcze.

Opublikowano

Większość nosi ... wodę .
Przy stawie codziennie czarno od pszczół  .
Ale są niektóre takie , co znajdują i przynoszą .
Jeszcze takich różnic w sile rodzin nie obserwowałem .
Zaczynam wyrównywać siłę . Niektórym zabieram nadstawki z pszczołami , a innym je dodaję .
Może czerwcowy miód więcej rodzin przyniesie .
Dziś ... urlop. Cały dzień jak nie deszcz , to mżawka .

Opublikowano

Od tygodnia rzepak. Cudem wywiozłem na 2 raty 20 pni na facelię. Rójek złapanych 7, coś na pewno poszło więc w normie tzn. 30% wyrojonych... Miodu sporo, podsumowanie jak skończę wirować bo jeszcze 8 pni nie ruszyłem, a w pozostałych jeszcze dużo ramek z miodem,czasu za mało, doba za krótka.

Opublikowano

:)

Wczoraj  zakończyłem drugie już miodobranie wielokwiatu wiosennego . W ostatniej chwili ... by 'zwolnić' ramki na akację ... zaczyna kwitnąć . 

Jedna rodzina 'wydała' rójkę .... akurat byłem na miejscu .... osadzona w nowym pięknie się rozwija . W pozostałych wre praca i jakoś tak słabo 'myślą' o rojeniu.

Mimo wcześniejszych obaw i niesprzyjającej pogodzie nadspodziewanie 'dobrze' ... jak następne pożytki zobaczymy ...

PF 

Opublikowano

Przez kilka dni nie zaglądałem do pasieki sprawy rodzinne . Miód rzepakowy zaczyna krystalizację. Sprawdzałem tylko nowe mateczki z zakupu czy zostały przyjęte w odkładach. Wynik pozytywny poddane pod kołpak ! Odkłady z nowymi matkami musiałem przewieść w inne miejsce kilka kilometrów od pasieki , bo pszczoły z nich wracały na stare miejsce. 1/3 miodu rzepakowego już sprzedana jak świeże bułeczki :) Dzisiaj jadę do pasieki ciekawe czy coś nowego noszą ??

Opublikowano

Jak czytać po wpisach na forum to nikt jeszcze (poza paroma osobami) nie brał miodu w tym roku ??

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jak czytać po wpisach na forum to nikt jeszcze (poza paroma osobami) nie brał miodu w tym roku ??

Pozdrawiam

Tadek

Ja w sobotę i niedzielę brałem - jutro puszczam w słoiki - z 15 rodzin wziąłem ok 80l. Zaczyna się facelia - zobaczymy ile przyniosą :) W sumie z 4 uli nic nie brałem - zeszłoroczne późne odkłady - dopiero teraz idą w siłę (ale do statystyk się liczą :) )

Opublikowano

Pozdrawiam

Tadek

ja odwirowałem rzepak.Wynik taki ,że wstyd się przyznać.Może wyjdę na zero.

Akacja też się nie zapowiada rewelacyjnie.

Opublikowano

Bogor to mamy coś wspólnego w tym roku :( oby lipa z tym letnim wielokwiatem coś dala i nawloc jeszcze bo lipa będzie w tym roku ze hej 

Opublikowano

Mniszek wybrałem coś ok 20 maj, wyszło po jakieś 7 kg z małym ogonkiem, rzepaku wyszło po niecałe 11 kg, mojemu prezesowi wyszło po 11 ale litrów tylko że jego pszczoły stały prawie w środku plantacji a moje miały ok 500-600 m. Oczywiście nijak te wyniki mają się do pewnego mistrza sieradzkiego on takimi ilościami to by nie brudził  miodarki nawet ;) . A tak w ogóle to już mi się znudziło to wirowanie miodu :angry: 

Opublikowano

Pamiętajmy jaka była wczesna wiosna. Jeszcze w nocy 9/10 maj u mnie było 6 stopni mrozu. Oprócz tego wietrznie i deszczowo. 7 kg z rodziny 20-ego maja w tym roku to super wynik. Dodając jeszcze te 11 z rzepaku masz już po 18 kg z rodziny. Do końca sezonu jeszcze baaardzo dużo czasu. 

Opublikowano

To u mnie  wyszło średnio coś około 1o litrów rzepaku od rodziny i brałem tylko z korpusów nadstawkowych , bez ramek gniazdowych   , może teraz wykręcę te skrajne ramki gniazdowe zasklepione  w całości. Ale po tygodniu od miodobrania już w ulach rekordzistach są  po dwa pełne korpusy świeżego miodu jest ciemniejszy i ma dziwny ziołowy mdły zapach i smak , prawdopodobnie z jakichś roślin łąkowych ?? Akacja mizerna u mnie i puszcza dopiero pierwsze kwiaty , ale raczej nie będzie z niej dużego pożytku dla pszczół , bo przymrozki zrobiły swoje. A lipa ? zobaczymy ?? Mój nauczyciel pszczelarstwa mawiał że  "lipa to jest lipa" z czym ja się osobiście nie zgadzam bo potrafi dać dobre wyniki przy sprzyjającej pogodzie. :) No i nawłoć , ale tylko jeżeli będę brał to tylko od wcześniej przygotowanych podleczonych na warozę rodzin, bo zauważyłem że w kilku rodzinach na czerwiu trutowym dużo warozy i od razu rodziny te zostaną poddane w pierwszej kolejności zabiegom jeszcze w lipcu w połączeniu z wymianą matek.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jeszcze miodarki nie pobrudziłem w tym roku, w nadstawkach po 3-4 ramki zasklepione do polowy w kilku ulach zupełna nedza, wywiozłem 3 ule na borówke ale przywiozlem tylko dwa wyrojone ule a w nadstawkach zero , ale to jedyne rójki które w tym roku mi wyszły , z  mojego głównego pozytku akacji nic w tym roku nie będzie  żadnych pąków , za dwa tygodnie zacznie kwitnąc facelia i gryka wiec moze cos nadrobią , póki co w tym roku szału niema

Opublikowano

Ja brałem równo tydzień temu i wyszło 80L z 12 rodzin tj, 6,6l na rodzinę ale gdybym policzył na stan pasieki czyli 18 rodzin to wyszłoby 4,4l z rodziny :)

I tak jestem zadowolony bo 9 mają walił u mnie śnieg z deszczem a nocami ledwo nad zerem było.

Karol

Opublikowano

Karol masz dokładnie to samo co ja w maju 3 dni śniegu i temp ok -3 Jura i 400 m npm. robi jednak swoje akacja niestety ale na 80 % wymarzła byłem wczoraj znalazłem tylko kilka kwiatów :( może lipa z wielokwiatem i nawłoć 

Opublikowano

Karol masz dokładnie to samo co ja w maju 3 dni śniegu i temp ok -3 Jura i 400 m npm. robi jednak swoje akacja niestety ale na 80 % wymarzła byłem wczoraj znalazłem tylko kilka kwiatów :( może lipa z wielokwiatem i nawłoć 

Albo będzie lipa albo LIPA

Opublikowano

Posiana w końcu marca facelia za płotem pięknie kwitnie i pachnie...wszystkie moje pszczoły już trzeci dzień na niej szaleją.W 1 m.kw. jest ich nawet kilkanaście.....piękny widok.Za rok zrobię to samo.    :rolleyes:  :rolleyes:  :D  :D

Opublikowano

U mnie wyszło po 11 z ula . W piątek wirowanie , w sobotę rozlewanie w poniedziałek sprzedaż .Wielokwiat , do rzepaku za daleko , zaglądałem w piątek jest nadzieja na szybką powtórkę .

Opublikowano

Dzisiaj miałem w planach zrobić hodowlę matek linii Dobra i pszczoły zrobiły mi małą niespodziankę. Zdejmuje daszek, podnoszę powałkę i widzę, że dziewczyny coś kłębią na samej górze, w 3 korpusie. Rozgoniłem towarzystwo paluchem, patrzę, a tam matylda jakaś taka wychudzona. Pierwsza szybka myśl, może dałem ciała przy przekładaniu ramek z jajeczkami/czerwiem (na odkłady) i może przełożyłem matkę? Może ją odchudziły, bo nie mogła przez kratę przejść - trza kopać ul. W 3 i 2 korpusie były jajka, więc kopie dalej i znalazłem olbrzymkę - nazywam ją tak, bo nie mam większej matki na dzielni. Finalnie złapałem olbrzymkę i młodą, oznakowałem obydwie, a potem odkładzik z młodą mateczką strzeliłem. Oby się ładnie unasienniła :P