Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się zabierałem do wybierania rzepaku a tu niespodzianka,miodobranie trzeba odłożyć bo z czegoś noszą,z ramek kapie i du*a blada.

Opublikowano

Ja się zabierałem do wybierania rzepaku a tu niespodzianka,miodobranie trzeba odłożyć bo z czegoś noszą,z ramek kapie i du*a blada.

Ot cośik nowego jak noszą to się nie wiruje?U mnie się wiruje i robi miejsce na nowy nakrop.A potem dziwne pytania dlaczego mi się pszczoły

wyroiły.

Opublikowano

Tak tylko że rzepaku nie posklepiły i doniosły nakropu do tych ramek to jak mam wirować?Miejsce na więcej jest zapewnione ;)

Opublikowano

Tak tylko że rzepaku nie posklepiły i doniosły nakropu do tych ramek to jak mam wirować?Miejsce na więcej jest zapewnione

Jak będziesz czekał na zasklepienie to do jesieni się nie wyrobisz a za chwilę rzepaku nie wywirujesz bo skrystalizuje - wirowałem ramki do połowy poszyte a i tak trochę miodu zostało. Trza rano do pasieki pomykać zanim zaczną coś donosić.

• Lubię 1
Opublikowano

Ja wirowałem nawet takie ramki z rzepakiem w których było może po szklance miodu aby oczyścić plastry przed akacją, a właściwie to żona wirowała a ja jej tylko dowoziłem.

Opublikowano

A kto powiedział że czekam na sklepienie?Co parę dni sprawdzam i leci z ramek,to jak to brać?

Opublikowano

Witam, rzepak prawie wykręcony 30-40 litrów. Zaczynam wywozić pszczoły na poszczególne miejsca stacjonowania. Pasieka mocno zadbana. Burze i ulewy zbijają. kwiaty akacji i może być kiszka. Nie ma co krakać.

Pozwolę sobie na uwagę, odnośnie niskiej ramki 18cm.-Praca jest choćby ilość ramek. efektów brak. Tadek 11 to najlepszy przykład.

Co z tego, że jest dobrym pszczelarzem, jak ul słaby. Przy tych samych pożytkach nie ma szans z typowym wielkopolskim lub dadanem.

Ale , to moje uwagi. Tadek 11 może mieć inne zdanie, które szanuję.

..............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Witam, rzepak prawie wykręcony 30-40 litrów. Zaczynam wywozić pszczoły na poszczególne miejsca stacjonowania. Pasieka mocno zadbana. Burze i ulewy zbijają. kwiaty akacji i może być kiszka. Nie ma co krakać.

Pozwolę sobie na uwagę, odnośnie niskiej ramki 18cm.-Praca jest choćby ilość ramek. efektów brak. Tadek 11 to najlepszy przykład.

Co z tego, że jest dobrym pszczelarzem, jak ul słaby. Przy tych samych pożytkach nie ma szans z typowym wielkopolskim lub dadanem.

..............................................................................................................

Opublikowano

Dziś wirowalem. Z 3 uli 51kg z czego 10 buckfasty naniosly bez nadstawki.

Krainki 21 i 19kg z badstawkami ale wirowane bylo tylko 7 ramek bo reszta zaczerwiona i swierzy nakrop. W nadstawkach rzepak a reszta mix.

Akacja zaczyna kwitnąć już , więc tylko czekanie.

Opublikowano

Kurde Wy bogate w te wagi . Chyba od mezona . Ja tam przeliczam na liry bo znam pojemność hoboków. Jeszcze ciągać wagę .????

Opublikowano

Na kila to sprawiedliwiej i więcej .

ale ty przebijasz wszystkich ;)

Ja tam przeliczam na liry

jeden lir 440 zł :D

U mnie cienizna że wstyd pisać ,bida .Choć jest nadzieja ;)

Opublikowano

Ja tak umaćkany siadam że takie oto babole. Po 2 dniach przy wirówce i 2 nocach w robocie. Nie takie rzeczy można pisać. :D

Opublikowano

Spoko, ale fajnie wyszło ;)  fajnie że masz ochotę jeszcze przejrzeć forum ,to chyba nieuleczalne ;).

Pytanie jak będzie lepiej napisać na banerze.

Miód prosto z ula

Miód z własnej pasieki

Miód prosto z pasieki

Opublikowano

Ja tam też wolę te litry. - a nie KG b

A na tym banerze to najlepiej chwyta za serce: "Miód leśny" :P

Opublikowano

Spoko, ale fajnie wyszło ;)  fajnie że masz ochotę jeszcze przejrzeć forum ,to chyba nieuleczalne ;).

Pytanie jak będzie lepiej napisać na banerze.

Miód prosto z ula

Miód z własnej pasieki

Miód prosto z pasieki

Bronku może to trzecie :)

Opublikowano

Najlepszego na urodzinki dla naszych solenizantow  , dla Pawla i Jarka (netto) ;)

Opublikowano

Boddan możesz mieś oczywiście swoje zdanie na temat ula którego nie masz w pasiece,  ale ja oceniam to inaczej i dzisiaj robię poprawkę wirowania tych korpusów w których miód był jeszcze nie posklepiony , więc może wyniki średniej miodności się poprawią a chcę zdążyć jeszcze w ciągu 2-3 dni bo pokazują się już zalążki kwiatów akacji na którą też liczę. Co do rzepaku to okazuje się że u mnie go praktycznie nie  było , chociaż pola rzepaku owszem miałem w odległości 700 m , ale pszczoły z niego nie korzystały , nie wiem dlaczego może Ty wiesz ? jako że to Twój główny pożytek , może był jakiś modyfikowany albo jakiś błąd w sztuce uprawy rzepaku że słabo nektarował nie wiem.?Albo to że miały latać na pole rzepaku pod silny wiatr  ? który w tym okresie wiał a pole mniszka było praktycznie przy samej pasiece . Na polu rzepaku było bardzo mało pszczół i z moich obserwacji pszczoły z pasieki latały ale w innym kierunku za pożytkiem a nie w kierunku pola rzepaku. Ale u mnie jeszcze przynajmniej dwa zbiory lub trzy jak dopisze pogoda na nawłoć tak że się za bardzo słabszym rezultatem w pierwszym miodobraniu  nie przejmuję. I bardzo prosił bym Kolegów o nie wyciąganie daleko idących wniosków dotyczących "Oceny Pszczelarza " my tu nie po to piszemy żeby się nawzajem oceniać i sobie przyklejać etykietki , tylko w moim rozumieniu po to żeby wymieniać się doświadczeniami , radami , i swoimi kłopotami. Mnie przynajmniej nie zależy na żadnej etykietce , bo pszczelarstwo traktuję jako hobby i nie jest to moje podstawowe źródło dochodu , a o klientów nie nie martwię , więc nie muszę się Tu na forum reklamować i napinać muskuły , tylko piszę prawdę tak jak jest.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

co do średniej wydaje mi się że się ją podaje po całym zbiorze pożytku a nie w połowie... co do zasklepienia jak nie wypełnią komórek do pełna to i tak nie zasklepią

co do rzepaku to kwestia gleby i nawożenia... ale skoro zawsze nektarował to czemu miał by teraz nie nektarować... moje mniszek miały w nosie tak samo jak pyłek z niego mimo to że wcześniej kwitł jak rzepak a pózniej sie z nim jeszcze nałożył i też go miały gdzieś... u mnie tak samo większość czasu miały pod wiatr tyle że około 300m no i pod nosem 30 innych uli

my tu nie po to piszemy żeby się nawzajem oceniać i sobie przyklejać etykietki - a to sobie zapiszę na czarną godzinę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.